PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 23. maj 2014, ob 0. uri

Alpinistična odprava Denali 2014 krene jutri na pot

Jutri, 24. maja 2014, na pot krene alpinistična odprava Denali 2014 Alpinističnega odseka PD TAM Maribor, ki jo sestavljata Ivan Pešl in Matej Balažic. Za oba je to prva odprava, domov se vračata 22. junija 2014. Srečno!
Člana (oba AO PD TAM Maribor): vodja Ivan Pešl in Matej Balažic.

KA_PZS_Odprava_Denali2014_Ivan_Pesl_m
Ivan Pešl
KA_PZS_Odprava_Denali2014_Matej_Balazic_m
Matej Balažic

Trajanje odprave: od 24. 5. do 22. 6. 2014.

Glavni cilj: Aljaska, južna stena Denalija, Slovaška smer (Slovak direct), prosta ponovitev variante Slovaške smeri, ki je nastala ob 2. ponovitvi(M6plus/A2), plezanje v alpskem slogu.

Pred odhodom smo z vodjo odprave Ivanom Pešlom naredili pogovor o ciljih, ideji, pripravah ...

Zakaj smatrate, da je cilj zanimiv?
Cilj predstavlja kompleksno kombinirano plezanje v velikih višinah in neugodnem vremenu (mraz, veter, hitra sprememba vremena). Smer spada med najtežje smeri na Aljaski z le nekaj ponovitvami.

Kako bo potekala aklimatizacija? Kateri pa so rezervni cilji?
Aklimatizacija po normalni smeri (West Buttres ali pa po West Ribu na vrh Denalija).
Za rezervni plan imava v mislih eno smer v južni steni Denalija (Cassinov raz, ali Denali Diamond). Če pa bi bile razmere neugodne za južno steno Denalija, bi se premaknila v Dolino smrti in na Peter's glacier poskusila preplezati kako smer.

Na katerih odpravah sta že bila? Za oba je to prva odprava.

Kako sta se pripravljala?
Pozimi sva čim bolj poskušala izkoristi razmere za plezanje v naših Alpah. Plezala sva v slabih in pa tudi boljših razmerah; v treh zaporednih dneh sva splezala tudi dve težji in eno lažjo smer. Kasneje sva priprave posvetila predvsem kondicijskem nivoju ter izboljšanju maksimalne moči ter koordinacijskimi vajami. Žal pa je zaradi nestanovitnega vremena priprava v Alpah izpadla.

Lahko predstavita svoje zahtevnejše vzpone? Od zahtevnejših vzponov bi izpostavil smer Ogrin-Omersa, ki sva jo plezala letos pozimi v slabih razmerah. Prav tako sva pozimi preplezala dve težji smeri (Študentsko in Zagorčevo) v steni male Raduhe ter Igličevo v Mali Rinki.

Odpravo so podprli:
- Planinska zveza Slovenije,
- Avtoličarstvo in trgovina Ličar,
- Bintegra d.o.o.,
- Občina Beltinci,
- PD TAM Maribor,
- Iglu Šport,
- prijatelji.

Potek odprave, ki jo je podprla Planinska zveza Slovenije, bomo spremljali tudi na naši spletni strani, kjer boste lahko prebrali sporočila z odprave.

Ivanu in Mateju želimo srečno in varno pot, prav tako vse vzpone!

Zdenka Mihelič
https://www.pzs.si/novice.php?pid=9362 15. 7. 2024