PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 12. junij 2014, ob 0. uri

43. srečanje obmejnih planinskih društev in 110-letnica SPD Trst

V nedeljo, 8. junija 2014, je potekalo v organizaciji Slovenskega planinskega društva Trst že 43. srečanje obmejnih planinskih društev, tokrat v občini Dolina.
Letos je imelo poseben pomen, saj je SPD Trst s tem proslavilo častitljivih 110 let delovanja, pridružili so se tudi člani drugih društev, ki sicer ne prihajajo, zbralo se je kar petnajst prijateljskih društev iz Slovenije, Italije, Avstrije in Hrvaške.
Srečanje se je začelo v Boljuncu, kjer je lahko vsak izbral sebi ljubo aktivnost: kolesarjenje do Socerba in po trasi nekdanje železnice Kozina-Trst nad Glinščico, položnejši pohod po prijetnih gozdnih stezah do Mačkovelj, pa pohod po dolini Glinščice do spomenika Comiciju in naprej do Botača, ali pa sprehajalno pot in spoznavanje značilnosti teh krajev.

Alpinisti so se zbrali sredi Boljunca v njihovi bazi ter po stenah Glinščice preplezali, ne samo 110 smeri za 110 let, ampak kar 130 smeri, kot je bilo razglašeno na slovesni prireditvi na Dolgi Kroni, kjer so se popoldne zbrali vsi sodelujoči planinci, kolesarji, alpinisti, simpatizerji. Skupaj so jih našteli kar 500. Vzdušje je bilo enkratno, kar vršalo je od radosti in pozitivne energije, ki se je pretakala med obiskovalci na prelepem prostoru s pogledom na Dolino, Boljunc in na vhod v dolino Glinščice.

Srecanje_obmejnihPD_110_letSPDT_8_6_2014_foto_France_Benedik1m
Vsi zbrani na srečanju, foto France Benedik

Posebno vzdušje so prispevali Pihalni orkester Jeseniških železarjev, pa harmonikarji iz Benečije in Pevska skupina OPD Koper, ki je poleg Ženske pevske skupine Stu ledi, oblikovala kulturni program. Seveda slovesnost brez pozdravov in daril ni prava slovesnost. V imenu PZS je prinesel pozdrave podpredsednik PZS Miro Eržen. Še dolgo popoldne je bilo veselo in poskočno.

Gregorju Rupniku je župan Občine Dolina podelil darilo za 67 vzponov na Triglav. Iz rok Marinke Pertot, predsednice SPDT, sta darilo prejela dva najstarejša udeleženca srečanj obmejnih PD. Miro Eržen, podpredsednik PZS, pa se je Marinki Pertot zahvalil za odlično organizacijo srečanja in ji izročil spominsko darilo

Bo kar držalo kot so zapisali v vabilo: »Srečanja in druženja omogočajo navezavo prijateljskih stikov, izmenjavo mnenj in izkustev ter krepijo delovanje, zato so med planinci zelo občutena.« Res je tudi, da so taka druženja, kot je bilo nedeljsko, tudi pomemben kamen v mozaik ustvarjanja enotnega slovenskega prostora, brez fizičnih mej in mej v glavah.

Maruška Lenarčič in France Benedik

https://www.pzs.si/novice.php?pid=9418 22. 6. 2024