PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 11. julij 2014, ob 0. uri

Drugi Tončkov dan

Komisija za planinske poti pri Planinski zvezi Slovenije je v soboto, 5. julija 2014, uspešno organizirala 2. Tončkov dan. Ta dan je posvečen spominu na dolgoletnega načelnika Komisije za planinske poti PZS in podpredsednika PZS Toneta Tomšeta. Lansko leto je komisija uspešno izpeljala prvi Tončkov dan, ko se je markiralo odseke Slovenske planinske poti v okolici Vršiča, družabno srečanje pa je potekalo v Poštarskem domu na Vršiču.
Letošnji Tončkov dan je potekal v Posočju. 57 markacistov iz 21 planinskih društev se je zjutraj zbralo na treh različnih zbirnih mestih. Na pomoč sta prišli tudi dve terenski vozili Slovenske vojske, ki sta opravljali prevoze markacistov od delovišča do delovišča. Markacisti so urejali poti na območju Matajurja, Krasjega vrha in Kolovrata. Jutranja ploha, za katero je prav gotovo poskrbel Tonček, je pripomogla, da čez dan ni bilo takšne vročine kot pretekle dni na oglednih turah. 

Delo je potekalo uspešno in brez nezgod, najzahtevnejše delo je gotovo imela skupina, ki je odpravljala posledice žledoloma na Kolovratu, na doslej zaprti planinski poti na Klabuk, in dosegla, da je ta planinska pot zopet prehodna in odprta.

Na poteh na Matajurju in Krasjem vrhu pa se je čistila podrast, markiralo poti, postavljenih pa je bilo tudi nekaj drogov za smerne table.

Ob 16. uri so se udeleženci zbrali v Okrepčevalnici pri Tolminskih koritih, kjer je potekal družabni del srečanja. Prijazno osebje je pripravilo odlično kosilo, udeležencem pa se je za udeležbo in opravljeno delo najprej zahvalil Igor Mlakar, načelnik Komisije za planinske poti, ki je povedal, da je z opravljenim delom izredno zadovoljen. Udeležencem so se v nadaljevanju zahvalili tudi Slavko Gregorčič, predsednik PD Kobarid, Milena Brešan, predsednica PD Tolmin, Marjan Nanut, predsednik PD Valentin Stanič Kanal, Žarko Marinič, vodja OPP MDO Posočja, in Matej Planko, generalni sekretar PZS, ki se je med drugim zahvalil organizacijam, ki so podprle izvedbo 2. Tončkovega dne.

Zbrani so se z minuto molka poklonili spominu na Toneta Tomšeta in njegovo življenjsko sopotnico Viko Meterc, ki ga je pri njegovi markacijski dejavnosti zelo podpirala, letošnjo pomlad pa prezgodaj odšla za njim.
Sledilo je skupinsko fotografiranje v spominskih majicah, ki so jih prejeli udeleženci, ob zvokih harmonike pa se je družabno srečanje nadaljevalo do zgodnjega večera, ko so si markacisti segli v roke z željo, da se čez leto dni zopet srečajo na 3. Tončkovem dnevu.

Načelnik Igor Mlakar je za konec dejal, da je to prav gotovo bil dan, kakršnega si je zamislil Tonček.
Pri celotnem dogodku so sodelovali tudi naši partnerji, ki jim gre posebna zahvala, to so: Slovenska vojska, ki je v sklopu sodelovanja s civilnimi organizacijami zagotovila prevoze s terenskimi vozili na težko dostopna mesta, kjer je potekala akcija. Društvo Ekologi brez meja, ki so s projektom Star papir za novo upanje prepoznali in podprli naša prizadevanja za čim hitrejšo odpravo posledic zimskega žledoloma na planinskih poteh.

Zavarovalnica Wiener Städtische, naša partnerska zavarovalnica, pri kateri so za opravljanje planinske dejavnosti zavarovani vsi člani planinske organizacije in je podprla naše prizadevanje, da bomo lahko zagotovili varno uporabo planinskih poti.

Besedilo: Klemen Petek

PDF Novo upanje za planinske poti (273,49 KB)

https://www.pzs.si/novice.php?pid=9502 18. 6. 2024