PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 26. september 2014, ob 0. uri

Izbrane najboljše fotografije fotografskega natečaja Steklena gora

Planinsko društvo Maribor Matica je pred slabim mesecem dni razpisalo fotografski natečaj Steklena gora. Iskali so motive, ki odražajo ranljivost in pestrost gorskih habitatov ter njihov pomen za življenje. Izmed šestdesetih prispelih fotografij je žirija štirim fotografijam podelila nagrade dvema pa priznanje. Žirijo so sestavljali Branimir Ritonja, Srečko Pungartnik in Špela Recer.
1. nagrada
Bojan Šenet: Mah 2, potok Ribnica, Uskovnica, 2014

pd_mb_m_foto_natecaj_1_mesto_m

Prva nagrada se podeli posnetku vode, ki vre na plano izpod gora, iz mnogih izvirov in se združuje v enoten tok. Zaradi daljše izpostavljenosti času je voda zabrisana, kar daje motivu pridih pravljičnosti. Intenzivna zelena barva mahu, ki se bohoti na skalah, poudarja pomen vode kot vira življenja. Dodaten čar daje fotografiji zlata svetlobna lisa na skali, ki ustvarja barvni kontrast in hkrati kontrast med trdoto skale in mehkobo mahu in vode.
Avtor je izrabil vse možnosti fotografskega medija in s premišljeno kompozicijo in prepletanjem vsebinskih elementov dosegel kreativni učinek, ki gledalca ne pusti ravnodušnega.

2. nagrada

Miro Vlašić: Sestop v meglo, Jalovec, september 2013

pd_mb_m_foto_natecaj_2_mesto_m

Druga nagrada se podeli posnetku spusta planincev z vrha Jalovca za prikaz surovih razmer gorskega sveta. V ospredju je ostrina skal, ki se z oddaljenostjo izgublja v zamegljen, neznani svet. Planincu se zatresejo kolena, da se zave svoje ranljivosti in se ponižno oprime jeklenic.

3. nagrada
Lidija Dobaj: Kozorog, Bovški Gamsovec, julij 2013

pd_mb_m_foto_natecaj_3_mesto_m

Tretja nagrada se podeli za posrečen posnetek samozavestnega kozoroga, ki nas opominja, da človek v gorah ni absolutni gospodar sveta, da temu divjemu svetu vladajo drugačne razmere in druga bitja.

Pohvala
Miran Golob: Nasproti Triglava, pot na Škrlatico, avgust 2012

pd_mb_m_foto_natecaj_1_pohvala_m

Pohvala se podeli posnetku našega očaka, ki ponosno vlada nad okolico. Kompozicija ustvarja občutek, da čaka planince še dolga in negotova pot proti njegovemu vrhu. Megleno morje prispeva k dramatičnosti in globini.

Pohvala
Aleksij Kobal: Machermo, Nepal, november 2010

pd_mb_m_foto_natecaj_2_pohvala_m

Pohvala se podeli posnetku nočnega neba in meglic, ki se zaradi daljše izpostavljenosti času 'stekajo' proti vrhu gore in povzdigujejo njen pomen.

 

Nagrajenci bodo nagrade in pohvali prejeli v soboto, 11. oktobra, v sklopu slovesnosti ob 60. obletnici postavitve Koče na Žavcarjevem vrhu.

Vsem nagrajencem iskrene čestitke!

Špela Recer

https://www.pzs.si/novice.php?pid=9622 17. 6. 2024