PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 1. oktober 2014, ob 0. uri

Planinski vrvež mladih planincev na Šmohorju nad Laškim

Zadnjo soboto v mesecu septembru, so se tradicionalno, v sončnem razkošju barv jeseni, družili mladi planinci, učenci osnovnih šol Savinjske regije, sicer udeleženci planinskih krožkov, ter zvesti člani Mladinskih odsekov Meddruštvenega odbora Planinskih društev Savinjske.
Na jesensko sončno soboto, na svetovni dan turizma, so se v jutranjih urah z različnih izhodiščih, ki objemajo Šmohor, v planinskih čevljih podali novim dogodivščinam naproti. Po različnih markiranih planinskih poteh, ki jih markirajo savinjski markacisti, so se podali proti Domu na Šmohorju s ciljem, da se ponvno vsi srečajo, družijo in enostavno imajo lepo.
 
Večina društev iz Spodnje in Zgornje Savinjske ter Šaleške doline (Planinska društva: Galicija, Žalec, Šoštanj ter Osnovni šoli Tabor in Vransko) je izbrala planinsko pot iz severne strani, torej iz smeri Liboj ali Zagrebena. Planinske skupine MO PD Celje-Matica, torej učenci celjskih osnovnih šol, I. Osnovne šole, Osnovne šole Ljubečna ter Podružnične Osnovne šole Šmartno v Rožni dolini, so z zgodnjim štartom ubrale pot iz Spodnje Rečice nad Laškim, preko vrha Tolsto (780 m). Planinci iz Osnovne šole Frana Roša, so si za izhodišče poti izbrali Tremarje.

Več kot dvesto mladih planincev osnovnih šol Savinjske regije, je ta dan, skupaj z okoli petdesetimi vodniki, mentorji in spremljevalci, "objelo" Šmohor iz vseh strani. Nič kaj utrujeni planinci, so se na obširnem travniku v bližini doma veselili, sodelovali in zabavali v igrah in v duhu »važno je sodelovati,« pomerili svoje moči v družnem »obešanju perila«, prenosu lončkov s pomočjo pihanja iz ene na drugo stran vrvice, ter natančnosti v metanju kostanjev v priročne kartonaste škatle. 

mk_pzs_srecanje_mo_savinjske_2014_foto_anja_cencelj_m1

Druženje in igra savinjskih mladih planincev, foto Anja Cencelj

Vsi udeleženci tradicionalnega srečanja, ki ga vsako leto organizirajo Mladinski odseki Meddruštvenega odbora Planinskih društev Savinjske, so se srečni, zdravi in predvsem veseli, vrnili na izhodišča, kjer so hiteli svojim staršem pripovedovati o dogodivščinah prijetnega planinskega dne. 
 
Petra Gregorc

 

https://www.pzs.si/novice.php?pid=9626 16. 8. 2022