PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


nedelja, 19. oktober 2014, ob 0. uri

Mina Markovič nepremagljiva tudi na Kitajskem

Druga postaja azijske športnoplezalne turneje v kitajskem Wuijangu je Mini Markovič prinesla drugo letošnje zlato. Druga slovenska predstavnica, Maja Vidmar je bila po ponesrečenem finalnem nastopu osma, Domen Škofic pa je tekmovanje zaključil tik pod zmagovalnimi stopničkami.
Kitajski organizatorji so vse od kvalifikacijskih nastopov dalje izbirali in postavljali nenavadno zahtevne postavitve plezalnih smeri. Le redko kateri tekmovalci ali tekmovalke so danes uspele priplezati do vrha. Tako se je tudi na kitajskem tekmovanju zgodilo, da Adam Ondra ni »preživel« polfinalnega dela tekmovanja, usodo je z njim elila tudi letošnja »prva dama« športnega plezanja, Korejka Jain Kim. K sreči pa so z vsemi nastopi uspešno opravili slovenski plezalni asi. Najuspešnejša je bila zopet Ptujčanka Mina Markovič, ki je svoji zbirki zlatih odličij dodala še sedemnajsto. Po polfinalnem nastopu je sicer zasedala drugo mesto, tik za prvouvrščeno Majo Vidmar, ki pa se v izredno zahtevni finalni postavitvi žal ni znašla najbolje in zasedla končno osmo mesto. Nekaj športne smole je bil deležen tudi Radovljičan Domen Škofic. Trenutno najuspešnejši slovenski športni plezalec v težavnosti je dosegel isto višino kot Francoz Desgranges, a je zaradi slabše polfinalne uvrstitve na koncu zasedel četrto mesto in tako za las ostal brez odličja.
 
V moški konkurenci je sicer zmaga prvič odšla v roke italijanskemu plezalcu Stefanu Ghisoldiju. Domen Škofic pa z nizanjem odličnih rezultatov topi zaostanek za najboljšo trojico v skupnem seštevku svetovnega pokala. Mina Markovič je za razliko od njega z današnjo zmago zasedla tretje mesto v svetovnem pokalu, za drugouvrščeno Avstrijko Röckovo pa zaostaja za 34 točk. Mina Markovič je po koncu tekmovanja povedala, da je bil finalni nastop nekaj najtežjega kar je do sedaj plezala, zagotovo pa najtežji finale. Kljub vsemu je bila s prikazanim zadovoljna.
 
Zadnja, tretja tekma azijskega dela svetovnega pokala v športnem plezanju bo v japonskem mestu Inzai prihodnji konec tedna.

ksp_pzs_svetovni_pokal_wuijang_vir_ifsc_m1

Mina Markovič v zmagovalni smeri, vir: ifsc-climbing.org

Odlični rezultati slovenskih tekmovalcev le nekaj tednov pred zaključno tekmo v težavnosti v Kranju (15. in 16. november 2014) nas navdajajo z veseljem in upanjem na sedaj že tradicionalnem kranjskem prizorišču.

Končni rezultati

Moški (vir: IFSC) Ženske (vir: IFSC)
1. Jakob Schubert  (AUT)
2. Domen Škofic  (SLO)
3. Romain Desgranges  (FRA) 
1. Mina Markovič  (SLO)
2. Anak Verhoeven  (BEL)
3. Helene Janicot  (FRA)
...
8. Maja Vidmar (SLO) 
 
Stanje v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti 
 
Moški (vir: IFSC) Ženske (vir: IFSC)
1. Jakob Schubert  (AUT)  -  428 točk
2. Romain Desgranges  (FRA)  -  371 točk
3. Sean McColl  (CAN)  -  346 točk
4. Domen Škofic (SLO)  -  314 točk
...
19. Urban Primožič (SLO)  -  71 točk 
1. Jain Kim (KOR)  -  461 točk
2. Magdalena Röck (AUT)  -  450 točk 
3. Mina Markovič  (SLO)  -  416 točk
...
9. Maja Vidmar (SLO)  -  160 točk
28. Katja Kadič (SLO)  -  28 točk
58. Jera Lenardič (SLO)  -  4 točke 


Pripravil Matej Ogorevc 
https://www.pzs.si/novice.php?pid=9663 8. 7. 2020