PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 11. november 2014, ob 0. uri

Slovenski športni plezalci v pričakovanju finalne tekme svetovnega pokala v Kranju

Pred letošnjo finalno tekmo svetovnega pokala v težavnostnem plezanju, ki jo bo 15. in 16. novembra 2014 že 19. gostila dvorana Zlato polje v Kranju, so na novinarski konferenci Planinske zveze Slovenije najboljši slovenski športni plezalci Mina Markovič, Maja Vidmar, Domen Škofic in Urban Primožič razgrnili pričakovanja pred prestižno preizkušnjo na domačih tleh, ki bo - verjamemo - krona letošnje več kot uspešne sezone slovenske reprezentance v športnem plezanju pod vodstvom Romana Krajnika.

Svetovni pokal v športnem plezanju v težavnosti 2014, ki poteka pod okriljem Mednarodne zveze za športno plezanje IFSC, se bo znova sklenil v Kranju. Slovenske športne plezalke in plezalci tudi v letošnji sezoni dosegajo izjemne rezultate. Ob uspehih ženskega športnega plezanja z zastavonošama Mino Markovič in Majo Vidmar je letos za slovenski preboj med najboljše športne plezalce na svetu poskrbel Domen Škofic. Trenutno najuspešnejša slovenska trojica je svoje najboljše uvrstitve letos dosegla tik pred sklepno tekmo svetovnega pokala v Kranju. Z azijske turneje svetovnega pokala v športnem plezanju, ki se je končala 26. oktobra, se je Markovičeva vrnila z dvema zlatima in srebrno medaljo, Škofic s srebrno in bronasto ter Vidmarjeva z bronasto medaljo. Mina Markovič je trenutno v skupnem seštevku v težavnosti na tretjem mestu, Domen Škofic na četrtem, kar napoveduje, da bosta na domačem prizorišču v skupnem seštevku tako v težavnosti kot v kombinaciji posegala po najvišjih mestih.

14-člansko slovensko ekipo na finalni tekmi svetovnega pokala v Kranju sestavljajo: Mina Markovič, Maja Vidmar, Jera Lenardič, Katja Kadič, Tjaša Kalan, Rebeka Kamin, Anja Šerbinek; v moški konkurenci pa: Domen Škofic, Urban Primožič, Jure Bečan, Martin Bergant, Milan Preskar, Jure Raztresen in Gregor Vezonik. Več o slovenskih tekmovalcih na tekmi SP Kranj 2014.

Maja_Vidmar_Mina_Markovi__Roman_Krajnik_Urban_Primo_i__Domen__kofic_foto_Manca__uje_

Maja Vidmar, Mina Markovič, Roman Krajnik, Urban Primožič in Domen Škofic (foto Manca Čujež)

»Na štartni listi je 105 tekmovalcev, od tega 46 deklet in 59 fantov, iz 24 držav,« je oznanil vodja SP Kranj 2014 Tomo Česen ter predstavil tekmovanje in urnik. V soboto, 15. novembra, se ob 9. uri začnejo kvalifikacije moških, ob 14. uri sledijo kvalifikacije žensk, isti večer ob 20. uri bo polfinale. Nedelja, 16. novembra, je rezervirana za finale, ki se začne ob 17. uri. »Če je tekma dobra ali ne, sam ne ocenjujem več, a glede na to, da je konec sezone, prijavljenih pa je 105 tekmovalcev, je to dober znak.« Kranjska tekma je res pravi magnet za tekmovalce, ki bodo letos zastopali barve kar 24 držav: Avstrije, Belgije, Češke, Ekvadorja, Francije, Italije, Izraela, Japonske, Južne Koreje, Kanade, Nemčije, Nizozemske, Norveške, Romunije, Rusije, Singapurja, Slovaške, Slovenije, Srbije, Španije, Švice, Ukrajine, Velike Britanije in Združenih držav Amerike.

URNIK TEKMOVANJA (Vir: spletna stran SP Kranj 2014)

Sobota, 15. november
9.00       kvalifikacije moški
14.00     kvalifikacije ženske
20.00     polfinale

Nedelja,  16. november
17.00    finale 

»Letošnjo sezono ocenjujem kot več kot odlično kljub malce slabšemu začetku, ampak ves čas sem verjel, da so plezalci dobro pripravljeni. Na svetovnih prvenstvih tako v težavnosti kot v balvanih se je pokazalo, da smo delali v pravi smeri, z Jernejem Kruderjem smo dobili prvo moško medaljo na svetovnih prvenstvih v balvanih, kar je eden večjih uspehov slovenske reprezentance, prav tako smo na svetovnem prvenstvu v težavnosti končno dočakali moški finale z Domnom Škoficem, Mina Markovič je dosegla svojo prvo medaljo na svetovnih prvenstvih, vrhunec vsega pa je bila azijska turneja, kjer so vsi trije – Mina, Maja in Domen – stali na stopničkah,« je bil zadovoljen Roman Krajnik, selektor in trener slovenske članske reprezentance v športnem plezanju, in še dodal: »Za nami je zelo uspešna sezona, a je še ni konec, čaka nas še finale svetovnega pokala, za katerega so plezalci zelo dobro pripravljeni. Letos smo naredili res ogromno, zato od njih želim le, da uživajo in da pokažejo, kar znajo.«

Mina Markovič, letošnja podprvakinja v težavnosti na svetovnem prvenstvu v španskem Gijónu in bronasta v kombinaciji, je svoje najboljše uvrstitve letos nanizala na nedavno končani azijski turneji: dve zmagi in eno drugo mesto. V Kranju je v letih 2011 in 2012 že slavila kot zmagovalka svetovnega pokala, lani jo je prehitela le Južnokorejka Jain Kim, a tudi letos je v ospredju precej tesno. Markovičeva, trenutno na 3. mestu skupnega seštevka svetovnega pokala v težavnosti in drugouvrščena v kombinaciji, je pred finalom svetovnega pokala povedala: »Glede na to, da je bil začetek sezone morda nekoliko slabši, pozneje v Aziji pa sem videla, da vse teče kot po maslu, se s končnimi izidi nočem obremenjevati. Tekmo v Kranju želim odplezati v skladu s tem, kako sem pripravljena, in to bo zame največja nagrada.«

Maja Vidmar je bila v preteklosti prav tako že dvakrat zmagovalka v Kranju, po težavah s poškodbami v zadnjem obdobju se je prav tako na azijski turneji vrnila v tirnice dobrega plezanja in na Japonskem osvojila bron. »Poškodbe so mimo in v Kranju lahko pričakujete staro Majo. Tekme se veselim kot vsako leto, saj je vzdušje tako dobro, da pozabiš še na poškodbe in samo plezaš, kot znaš, pravzaprav ti da Kranj še dodaten pospešek, da plezaš še bolje. Vem, da bo tako tudi letos,« že z veseljem pričakuje tekmo v Kranju.

Domen Škofic je s 4. mestom na letošnjem svetovnem prvenstvu v težavnosti v Gijónu ter dvojnimi stopničkami v svetovnem pokalu – 3. mestom v Chamonixu in nedavnim 2. mestom v Južni Koreji – naredil preboj slovenskega moškega športnega plezanja v svetovni vrh. »Z letošnjo sezono sem več kot zadovoljen, po kmalu doseženem začetnem cilju, da stopim na stopničke svetovnega pokala, sem si zadal, da do konca sezone uživam in naj se zgodi, kar se hoče. V Kranju mi še nikoli ni uspelo odplezati, kot znam, a enkrat bo uspelo – upam, da že tokrat. Če mi to uspe, sem sposoben marsičesa,« je napovedal na novinarski konferenci.

Urban Primožič je svoj prvi finale in najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu – 5. mesto – dosegel ravno v Kranju, leta 2011, letos se je v finale prebil v Chamonixu, znova pa želi dobro plezanje prikazati na domačem terenu: »Če je kakšna tekma priložnost za popravljanje rezultata, je to zagotovo Kranj. Pred tremi leti sem bil v finalu, predlani je malo manjkalo, lani zaradi napake malo več, letos pa zagotovo dam vse od sebe. Če mi to uspe, bo rezultat zagotovo dober.«

NK__SPKranj_2014_fotoMancaCujez

Novinarska konferenca pred finalno tekmo svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti Kranj 2014: (z leve) Urban Primožič, Domen Škofic, Roman Krajnik, Aleš Pirc, Tomo Česen, Mina Markovič, Maja Vidmar in Matej Planko (foto Manca Čujež)

Stanje v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti

Ženske (vir: IFSC)

Moški (vir: IFSC)

1. Jain Kim (KOR)  -  561 točk
2. Magdalena Röck (AUT)  -  501 točk

3. Mina Markovič  (SLO)  -  494 točk
...
8. Maja Vidmar (SLO)  -  225 točk
29. Katja Kadič (SLO)  -  28 točk
65. Jera Lenardič (SLO)  -  4 točke

1. Jakob Schubert  (AUT)  -  483 točk
2. Romain Desgranges  (FRA)  -  414 točk
3. Sean McColl  (CAN)  -  397 točk

4. Domen Škofic (SLO)  -  379 točk
...
20. Urban Primožič (SLO)  -  71 točk

 Stanje v skupnem seštevku svetovnega pokala v kombinaciji

Ženske (vir: IFSC)

Moški (vir: IFSC)

1. Akiyo Noguchi (JPN)  -  625 točk
2. Mina Markovič  (SLO)  -  506 točk
3. Momoka Oda (JPN)  -  305 točk

1. Sean McColl  (CAN)  -  647 točk
2. Adam Ondra  (CZE)  -  394 točk
3. Domen Škofic (SLO)  -  328 točk


Vstopnice lahko gledalci kupijo pred začetkom tekmovanja na vhodu v športno dvorano Zlato polje v Kranju, Kidričeva 55 a, Kranj, kvalifikacije in polfinale: 4 EUR, finale: 8 EUR.

Odlični uspehi slovenskih športnih plezalcev in plezalk – od mladih do članov – so rezultat dobrega, načrtnega in vztrajnega dela reprezentanc, trenerjev in seveda plezalcev, njihove močne motiviranosti in želje biti najboljši na svetu, zato si na domačih tleh zaslužijo tudi našo močno podporo v živo.

ISKRENO VABLJENI V KRANJ!

Pripravila: Manca Čujež

https://www.pzs.si/novice.php?pid=9718 23. 9. 2020