četrtek, 20. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

četrtek, 9. april 2015, ob 0. uri, ogledov: 4263

Zaživel sklad za ohranjanje Aljaževega stolpa, razstava na ogled v Planetu Tuš v Kranju

Planinska kultura | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Ob 120. obletnici postavitve Aljaževega stolpa na vrhu Triglava v Tušu, največjem slovenskem trgovcu, gostijo potujočo razstavo Aljažev stolp – Ta pleh ima dušo! Osrednje mesto v njej zaseda replika stolpa v naravni velikosti. Da bi ta nacionalni simbol približali vsem generacijam, bo razstava do 21. aprila na ogled v Planetu Tuš Kranj, nato pa si jo bo moč ogledati še v štirih večjih slovenskih krajih. Odprtje razstave je zaznamovala tudi ustanovitev sklada skupaj s Planinsko zvezo Slovenije, ki je namenjen ohranitvi Aljaževega stolpa in vzdrževanju planinskih poti do njega.
Pomemben narodni jubilej, 120. obletnico postavitve Aljaževega stolpa, v Tušu obeležuje gostovanje potujoče razstave Aljažev stolp – Ta pleh ima dušo!. Slednjo v sodelovanju z Narodnim muzejem Slovenije predstavljajo z željo spodbujati zanimanje za nacionalne vrednote in tradicijo ter med različnimi generacijami ponovno obuditi pomen tega simbola slovenstva.
 
Osrednji eksponat razstave je replika stolpa, ki ga je izdelala strokovna konservatorsko-restavratorska ekipa muzeja po istem postopku in iz enakih kosov pločevine, kot jih je uporabil župnik Jakob Aljaž. Ta je 15. aprila 1895 vrh Triglava kupil za 1 goldinar in še istega leta je nanj postavil stolp, ki danes predstavlja ponos slovenskega naroda. Kot izjemen krajinski motiv in nenadomestljiv simbol slovenstva je bil stolp leta 1999 razglašen za kulturni spomenik državnega pomena.

aljazev_stolp_obiskovalci_foto_jernej_kogelnik
Mladi obiskovalci razstave Aljažev stolp - Ta pleh ima dušo! v Planetu Tuš v Kranju (foto Jernej Kogelnik)
 
Direktorica Narodnega muzeja Slovenije mag. Barbara Ravnik je ob odprtju razstave v Kranju izpostavila: "Zavedati se moramo, da je ohranjanje naše kulturne dediščine ključno, če želimo ohraniti slovensko samobitnost. Zapuščina Jakoba Aljaža je imela vselej pomembno mesto v slovenski zgodovini in zavesti Slovencev, zato moramo poskrbeti, da bo njegov duh živel še naprej, v srcih prihodnjih generacij."
 
"Aljažev stolp trdno in neomajno stoji na vrhu Triglava že krepko več kot stoletje, kar simbolizira tudi trdnost našega naroda. V tem oziru je njegovo ohranjanje izjemnega pomena, saj z njim ohranjamo tudi dušo vseh Slovencev. Restavratorsko-konservatorska problematika je v ospredju že dolgo, saj njegovo trdnost ogrožajo tako vremenski pojavi kot tudi človek," je ob odprtju razstave izpostavil mag. Gorazd Lemajič, soavtor razstave in vodja Oddelka za konserviranje in restavriranje v Narodnem muzeju.
 
Sklad za ohranjanje naravne in kulturne dediščine
Aljažev stolp je izpostavljen različnim vplivom, ki so v zadnjih desetletjih odgovorni za številne poškodbe. Zaradi želje po ohranitvi tega najpomembnejšega simbola slovenske kulturne dediščine se je družba Tuš povezala s Planinsko zvezo Slovenije, ki skrbi za ohranitev stolpa. Z nakupom izbranih, posebej označenih izdelkov slovenskih proizvajalcev in dobaviteljev vse do konca oktobra bo Tuš, v sodelovanju s kupci, prispeval sredstva v Sklad za ohranjanje Aljaževega stolpa ter vzdrževanju poti do njega.
 
aljazev_stolp_sklad_foto_jernej_kogelnik
Ustanovitev sklada za ohranjanje naravne in kulturne dediščine - Tuš in Planinska zveza Slovenije (foto Jernej Kogelnik)

Generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Matej Planko je ob tej priložnosti dejal: "Veseli nas, da se Tuš zaveda pomena ohranjanja naše bogate naravne in kulturne dediščine ter da tovrstne projekte tudi podpira. Aljažev stolp je zagotovo eden naših najpomembnejših simbolov, zato ga je potrebno še posebej skrbno upravljati in vzdrževati v skladu s priporočili stroke, prav tako posebno skrb zahteva tudi ustrezno vzdrževanje označenih planinskih poti, ki nas varneje vodijo v gore. Verjamem, da smo skupaj naredili korak v pravo smer in da je to začetek uspešnega sodelovanje na različnih področjih."
 
V Tušu spoštujejo slovensko že več kot 25 let, saj se kot odgovoren slovenski trgovec zavedajo svoje vloge v lokalnem okolju. Anja Marjetič, vodja korporativnega komuniciraja v Tušu, je še dodatno opozorila na to, da ne smemo pozabiti na naše korenine in tradicijo. "S projektom Spoštujmo slovensko postavljamo v ospredje izdelke lokalnega porekla. S tem že vrsto let podpiramo lokalne proizvajalce in pridelovalce, projekt pa širimo tudi na druga področja, ki opozarjajo na spoštovanje lokalnih vrednot. Združitev moči z Narodnim muzejem Slovenije in Planinsko zvezo Slovenije je zagotovo pomemben korak pri ohranjanju slovenske kulturne dediščine in tradicije."
 
Aljažev stolp med ljudi po vsej Sloveniji
Otvoritev predstavlja začetek daljšega gostovanja razstave, ki nosi pomembno sporočilo in razmislek o ohranitvi nacionalne naravne in kulturne dediščine. Razstavo o Aljaževem stolpu – Ta pleh ima dušo! si bodo obiskovalci lahko ogledali v petih večjih slovenskih krajih. Vabljeni!

8. 4.–21. 4. 2015: Planet Tuš Kranj,
22. 4.–12. 5. 2015: Planet Tuš Celje,
13. 5.–24. 5. 2015: Planet Tuš Maribor,
25. 5.–21. 6. 2015: Tuš Supermarket Ljubljana BTC,
22. 6.–6. 8. 2015: Planet Tuš Koper.


Vir: Planet Tuš

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih