torek, 7. december 2021
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

21.10.2021 12:16
Tomaž Penko
Test Tomaž
Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

nedelja, 3. maj 2015, ob 11. uri, ogledov: 4388

Zavetišče v Hudičevem borštu na Zaplati se pripravlja na prvo spomladansko sezono

Koče | Društva | 
Gospodarska komisija | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Čeprav gore od Storžiča, preko Zaplate, do Kočne nad kokrško dolino dobesedno kipijo nad vasmi v njihovem vznožju, si domačini vse tja do konca drugega tisočletja niso omislili, da bi ljubezen do gora spravili v okvir domačega planinskega društva.
Naposled je ideja o organiziranem planinstvu vzklila tudi v Preddvoru. Župan Miran Zadnikar je v prvih dneh novega leta 1998 v planinskem domu na Kališču predlagal ustanovitev preddvorske planinske sekcije, ki so jo zbrani somišljeniki navdušeno pozdravili. Planinsko sekcijo so z veseljem v svoje društvo vključili kranjski planinci. Odločilno vlogo v petnajstih letih odličnega delovanja sekcije je imel načelnik Živko Drekonja, naturalizirani Preddvorčan, ki je skoraj 30-letne planinske in organizacijske izkušnje, tudi kot član in podpredsednik PD Kranj, z vso prizadevnostjo prelil med preddvorske planince. Vestnemu delu tako pri izobraževanju kot pri urejanju številnih planinskih poti, počivališč in razgledišč se je v letu 2005 pridružilo novo gorsko delovišče. Tega leta je namreč Franc Ekar, takratni preddvorski župan, z gospo Boženo Eržen - Deu podpisal darilno pogodbo o brezplačnem prenosu dela zemljišča in lovske koče v Hudičevem borštu na Zaplati na Občino Preddvor. Prav to dejanje je pred preddvorske planince postavilo izziv, ki se mu zaradi sanj o svoji planinski koči niso mogli upreti. Z odločitvijo o gradnji koče se je začelo večletno delo članov v Hudičevem borštu. Pri transportu materiala je sodelovala Slovenska vojska z odličnimi piloti helikopterjev. Kar nekaj materiala pa so iz eno uro oddaljenega kraja, do kamor lahko še pripelje traktor, člani znosili tudi na ramenih. Pri delovnih akcijah s prevozi materiala so vedno pomagali tudi prizadevni domačini s traktorji.

Raznovrstne izkušnje s tisočerimi prostovoljnimi urami dela v 15 letih delovanja planinske sekcije so pri članih rodile samozavest, ki je v letu 2013 botrovala ustanovitvi planinskega društva Preddvor. Mesto prvega predsednika društva je prevzel Aleš Drekonja.
Že v drugem letu delovanja je društvo praznovalo veliko delovno zmago. Številni prostovoljci gradnje zavetišča v Hudičevem borštu na Zaplati, med katerimi so bili neuklonljivi Živko Drekonja, Rajko Fende, Franci Cvek, Stanko Arh in Jože Keber ter številni planinci, so petega julija leta 2014 dočakali trenutek, ko je zavetišče ljubiteljem gora na 1328 metrih velikodušno odprlo svoja vrata. Pozdrav in planinsko tablo za zavetišče za kočo prve kategorije je predsedniku društva Alešu Drekonji slovesno izročil podpredsednik PZS Miro Eržen.

Hudičev boršt kot zavarovan pragozd na Zaplati s svojo legendo, v kateri je hudič dvema prepirljivima dolinskima kmetoma odnesel gozd in ga je zaradi zvonjenja na bližnjem Svetem Jakobu odvrgel na sredo gore, je samo eden na vsem svetu. Prav zato se je vredno potruditi priti v ta skrivnostni bukov gozd, se odžejati z njegovo studenčnico in se v domačnosti zavetišča spočiti in okrepiti pri gostoljubnem oskrbniku Rajku.

Zavetišče v Hudičevem borštu, do katerega se iz vasi Mače skozi gozd in čez travnato pobočje Zaplate povzpnemo v slabih dveh urah, vrata obiskovalcem na stežaj odpro v petkih popoldan in so odprta do nedelje zvečer. Počitka in prenočitve željnim planincem je na voljo 13 postelj v štirih sobah. Za trenutke radovednosti in za pošiljanje najnovejših novic v svet nam je v zavetišču na voljo tudi internet. V mesecu juniju postane Zaplata pravi botanični vrt, zato je obisk takrat še posebno zanimiv. Zavetišče v Hudičevem borštu je tudi odlično izhodišče za uro in pol dolgi enourni vzpon na Cjanovco ter iz nje za skok na Srednji vrh, kjer se nam odpre razgled do Košute in naprej do Obirja. S Srednjega vrha se nam ponuja obisk neokrnjene narave v Dolgi njivi in iz nje kratek vzpon na Mali Grintovec, od koder nas že pozdravljata planinski dom na Kališču in v nebo priostreni Storžič.

Slavko Prezelj


Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih