nedelja, 21. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

torek, 5. maj 2015, ob 7. uri, ogledov: 4311

Planinski vestnik v slovenskem hramu demokracije

Planinska kultura | 
Planinski vestnik | Odbor za založništvo in informiranje | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Najstarejša slovenska revija je gore pripeljala v slovenski hram demokracije. Slovesno odprtje razstave ob 120. obletnici Planinskega vestnika, ki je poleg Aljaževega stolpa še edina živa priča in zapuščina prvih dni naše planinske organizacije, so v preddverju dvorane Državnega sveta v Ljubljani 4. maja 2015 pospremili predsednik Državnega sveta RS Mitja Bervar, generalni sekretar PZS Matej Planko, urednik Planinskega vestnika Vladimir Habjan in član uredniškega odbora Dušan Škodič, v stavbi parlamenta pa si lahko razstavo ogledate do 15. maja.

Planinski vestnik, starosta med slovenskimi revijami, je nepogrešljivi spremljevalec planincev že od leta 1895. Skupaj s prvimi redkimi bralci je prisostvoval postavitvi Aljaževega stolpa na vrhu Triglava, z njimi se je veselil prve koče na Kredarici, poročal o odprtju naših prvih poti v visokogorje … in pozneje podoživljal drznost prvih plezalcev doma, ko je dozorel čas, pa tudi na najvišjih vrhovih sveta. Planinski vestnik se je veselil ob postavljanju pomembnih zgodovinskih mejnikov in iskreno žalostil ob tragiki, neizbežnem delu vseh uspešnih zgodb. V teh letih je izšlo več kot 1300 številk, kar se bere na okoli 65.000 straneh, celoten sveženj naloženih revij od prve do zadnje številke v višino meri skoraj štiri metre, tehtnico pa obremeni za dobrih 120 kilogramov. Pregledna razstava Planinski vestnik – 120 let z nami na planinskih poteh slikovito prikazuje dejavnost revije, njen pomen in poslanstvo ter z osredotočenostjo na tukaj in zdaj nagovarja občinstvo tudi zunaj planinskih poti.

»V času, ko so Slovenke in Slovenci o svoji državi lahko le sanjali, je imel Planinski vestnik močan vpliv na utrjevanje narodne in domovinske zavesti. S pisano besedo in planinskim jezikoslovjem je predstavljal obrambo pred potujčevanjem in spodbujal planinsko delovanje med Slovenci,« je na odprtju razstave v preddverju dvorane Državnega sveta v Ljubljani uvodoma povedal njegov predsednik Mitja Bervar in izpostavil vrednost revije ob častitljivem jubileju: »Planinski vestnik zaradi kulturne in strokovne vrednosti že ves čas privablja širok krog raznolikih bralcev, tudi takih, ki ne izhajajo iz planinskih vrst. S svojimi vsebinami nas po 120 letih še naprej bogati kot posameznike in kot skupnost. Planinski svet nam približuje kot prostor pristnega srečevanja ljudi z različnih koncev sveta, različnih prepričanj in različnih ciljev, kjer si roki podajata strpnost in medsebojno razumevanje. Zagotovo pa je pomembna tudi širša kulturna dimenzija revije, ki s fotografijo in leposlovjem širi vrednote planinstva med širše občinstvo in planinski svet približuje širši javnosti. Veseli me, da bo del te bogate zgodovine in živega poslanstva revije dva tedna na ogled v naših prostorih – v hramu slovenske demokracije.«

pv_ds_planko_bervar_habjan_foto_manca_cujez

Matej Planko, Mitja Bervar in Vladimir Habjan na odprtju razstave o Planinskem vestniku v Državnem svetu RS (foto Manca Čujež)

Da je bil Planinski vestnik v vseh obdobjih svojega izhajanja ogledalo dela planinske organizacije, gorniške kulture, odraz splošnih razmer in duševnega doživljanja gora Slovencev, danes pa predstavlja najpopolnejši zgodovinski arhiv slovenskega planinstva in njegove krovne organizacije, Planinske zveze Slovenije, je poudaril generalni sekretar PZS Matej Planko ter na koreninah preteklosti pogledal v prihodnost: »V planinski zvezi se zavedamo pomena tradicije za dojemanje sedanjosti, zato smo zelo ponosni na Planinski vestnik, ki že 120 let razveseljuje z raznovrstno gorniško vsebino svoje bralce in širši krog obiskovalcev gora. Ravno to, da je ves čas ostajal nepolitičen, mu je omogočilo, da je izhajal v štirih državah in dosegel častitljivi jubilej. Verjamem, da ga bomo kljub hudim časom za tiskane medije ohranili in še nadgrajevali. Ob tem gre zahvala vsem ustvarjalcem, ki so se v preteklosti in se še trudijo z njenim ustvarjanjem.«

»Planinski vestnik je prišel v roke našim planincem v času germanizacije naših gora, dve leti po ustanovitvi Slovenskega planinskega društva in nekaj mesecev pred postavitvijo Aljaževega stolpa na vrhu Triglava. Slovenski planinci so v tistem času lahko hodili le po poteh, označenih z nemškimi tablami, in se spočili v nemških kočah, kjer so oskrbniki govorili nemško in Slovencev niso radi sprejeli. SPD je potrebovala glasilo, s katerim je informirala svoje članstvo, zato je začela izdajati revijo. Ta je danes poleg stolpa še edina živa priča in zapuščina prvih dni naše planinske organizacije,« je zgodovinsko vlogo revije predstavil član uredniškega odbora Dušan Škodič, ki je postregel še s podatkom, da se lahko skozi bogat Vestnikov arhiv – od leta 2012 digitaliziran – pomikamo iz obdobja samostojne Slovenije in trenutnih vrednot v obdobje nekdanje skupne države in množičnosti. Nato preskočimo v čas kraljevine med obema vojnama in nadaljujemo do konca 19. stoletja, ko smo imeli Slovenci še cesarja na Dunaju.

pv_ds_odprtje_razstave_foto_manca_cujez

Razstava Planinski vestnik – 120 let z nami na planinskih poteh je do 15. maja na ogled v stavbi parlamenta v Ljubljani. (foto Manca Čujež)

Vladimir Habjan, že od leta 2001 urednik Planinskega vestnika, je zbrane popeljal po slikoviti razstavi, ki je nastala ob visokem jubileju planinskega mesečnika, a ni zastavljena zgodovinsko, ampak predstavlja svojevrsten presek skozi delovanje, dejavnost in poslanstvo revije. »Ker častitljivih 120 let Planinskega vestnika ni mogoče prikazati le na devetih panojih, smo razstavo razdelili na posamezne segmente revije, kot so alpinizem, varstvo narave, arhiv planinske organizacije, spremembe pri ustvarjanju revije, uredniško delovanje … Predvsem pa je pomembna promocija sedanjega Planinskega vestnika, ki je tako z oblikovno kot vsebinsko nadgradnjo postal moderna planinska revija.«

Razstavo Planinski vestnik – 120 let z nami na planinskih poteh, si lahko od 4. do 15. maja 2015 ogledate v preddverju dvorane Državnega sveta RS na Šubičevi 4 v Ljubljani. Za obiskovalce je odprta od ponedeljka do petka od 8. do 16. ure, za vstop pa se z osebnim dokumentom registrirajte pri vhodu v parlament. Lepo vabljeni!

Manca Čujež

----------------------
Povezane novice:
Brez Planinskega vestnika ne bi bilo planinstva, kot je - zavednega, samozavestnega in dobrovoljnega

Planinska noč knjige: Ko med platnicami zadiši po gorah

Beremo Planinski vestnik

Planinski vestnik, mladosten 120-letnik

Medijsko praznovanje s Planinskim vestnikom
Planinski vestnik - 120 let z nami na planinskih poteh


Fotogalerija

 Manca Čujež

Planinski vestnik - 120 let z nami na planinskih poteh

  Manca Čujež1 / 18

Mitja Bervar, Dušan Škodič, Matej Planko in Vladimir Habjan pred odprtjem razstave

  Manca Čujež2 / 18

Zdenka Mihelič, članica uredniškega odbora Planinskega vestnika in voditeljica odprtja razstave

  Manca Čujež3 / 18

Mitja Bervar, predsednik Državnega sveta RS

  Manca Čujež4 / 18

Matej Planko, generalni sekretar PZS

  Manca Čujež5 / 18

Dušan Škodič, član uredniškega odbora Planinskega vestnika

  Manca Čujež6 / 18

Na odprtju razstave Planinski vestnik - 120 let z nami na planinskih poteh

  Manca Čujež7 / 18

Na odprtju razstave Planinski vestnik - 120 let z nami na planinskih poteh

  Manca Čujež8 / 18

Ogled razstave o Planinskem vestniku pod urednikovim vodstvom

  Manca Čujež9 / 18

Vladimir Habjan, Mitja Bervar in Matej Planko

  Manca Čujež10 / 18

Planinski vestnik - zanimivo čtivo na planinskih poteh in v dolini

  Manca Čujež11 / 18

Ogled razstave o Planinskem vestniku pod urednikovim vodstvom

  Manca Čujež12 / 18

Na odprtju razstave Planinski vestnik v Državnem svetu RS

  Manca Čujež13 / 18

Habjan, Bervar in Planko so ob razstavi spregovorili o zgodovinskem pomenu in sedanji dejavnosti Planinskega vestnika

  Manca Čujež14 / 18

Ogled razstave o Planinskem vestniku v urednikovi družbi

  Manca Čujež15 / 18

Pogovor o najstarejši še izhajajoči slovenski reviji in planinski dejavnosti v Sloveniji

  Manca Čujež16 / 18

Razstava Planinski vestnik - 120 let z nami na planinskih poteh je do 15. maja na ogled v preddverju dvorane Državnega sveta v Ljubljani

  Manca Čujež17 / 18

Lepo je bilo!

  Manca Čujež18 / 18

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih