nedelja, 23. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

petek, 12. junij 2015, ob 16.45 uri, ogledov: 10954

Nova koča na Mrzliku

Koče | 
Gospodarska komisija | Vodniška komisija | Komisija za turno kolesarstvo | 
Planinsko društvo Žiri | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
V soboto, 6. junija smo žirovski planinci svečano odprli novo planinsko kočo na Mrzliku. Težko pričakovanega dogodka so se udeležili tudi predstavniki povabljenih sosednjih planinskih društev in Planinske zveze Slovenije, v vročem dopoldnevu pa smo našteli še preko tristo drugih obiskovalcev.
Prireditveni prostor pred kočo je tako postal premajhen in nekateri so morali poiskati senco v bližnjem gozdu.
 
Slavnostna prireditev se je pričela z ubranim petjem državne in žirovske himne Moškega pevskega zbora Alpina. Predsednik planinskega društva Žiri Ivan Vidmar je v imenu žirovskih planincev pozdravil prisotne in se zahvalil vsem, ki so kakorkoli prispevali k izgradnji planinske koče. Sledil je pozdrav žirovskega župana mag. Janeza Žaklja, ki je med drugim dejal, »da smo na žirovskem spet dokazali, da se s pridnostjo, vztrajnostjo in prostovoljnim delom lahko veliko naredi.« Planincem je zaželel dobro počutje v novem objektu in da bi našli dobrega oskrbnika, ki bo skrbel, da bo koča nudila zatočišče in prijeten prostor za druženje. Glavni akter pri izgradnji koče in predsednik gradbenega odbora Janez Kosmač je udeležence seznanil s potekom pridobivanja zemljišča in gradnjo ter se še sam zahvalil vsem, ki so pri tem kakorkoli pomagali. 
 
Hkrati z odprtjem koče je bila predana v delovanje tudi nova rastlinska čistilna naprava. Njeno izgradnjo je delno financiral sklad Si.voda. Predstavnica sklada Irena Zupančič Cimerman je v nagovoru poudarila, da gre za neprofitno organizacijo, ki si prizadeva za varstvo voda in s tem tudi varstvo okolja. Sklad je financiral izgradnjo že desetih čistilnih naprav, na kar so seveda zelo ponosni. Pri pripravi projekta je sodelovala tudi Razvojna agencija Škofja Loka, na kar je zbrane spomnil tudi njen direktor Rok Šimenc.
 
gk_pzs_planinska_koca_na_mrzlem_vrhu_vir_pd_ziri_m2Planinci smo bili še posebej ponosni, ker sta se povabilu na slovesnost ob otvoritvi koče odzvala tudi predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik ter naš rojak ,podpredsednik zveze, Tone Jesenko. Rotovnik je v nagovoru med drugim spomnil na dve pomembni obletnici v delovanju slovenskih planincev, na 120. obletnico izhajanja Planinskega vestnika, ki je po letih izdajanja najstarejša slovenska revija in na 120-letnico postavitve Aljaževega stolpa. Slednjo bomo planinci obeležili avgusta. V zahvalo za trud pri gradnji koče je Bojan Rotovnik predsedniku planinskega društva Žiri izročil sliko.
 
Sledili so pozdravni govori vabljenih planinskih društev. Predsednik planinskega društva se je za vloženi trud še enkrat zahvalil vodji gradbenega odbora Janezu Kosmaču, ki si je zaslužil močan aplavz vseh prisotnih. Nato so žirovski župan, predsednik planinskega društva Žiri in predsednik Planinske zveze Slovenije prerezali trak, vodja Janez Kosmač pa je odprl vrata v notranjost nove koče na Mrzliku. Župnik Jakob Kralj je poskrbel še za blagoslov koče in vseh prisotnih.
 
Poleg moškega pevskega zbora, ki je prireditev popestril s petjem planinskih pesmi, so za kulturni program poskrbeli tudi učenci Osnovne šole Žiri pod vodstvom Barbare Peternel. Prireditev je povezovala Katarina Pivk, z recitacijami avtorja Andreja Rozmana - Roze pa so zbrane navdušili Benedikt Praznik, Ana Jereb ter Katarina in Blažka Cankar. Manjkala ni niti harmonika, nanjo je zaigral Zoran Frlic.
 
Med prireditvijo in po njej so si obiskovalci v sicer še nedokončanih prostorih skupnih ležišč lahko ogledali projekcijo fotografij, ki so se tematsko navezovale na izgradnjo nove koče. 
 
Po končani slovestnosti ob otvoritvi koče na Mrzliku, so se prisotni okrepčali z joto in ričetom, z igranjem na harmoniko pa jih je zabaval Tilen Justin.
 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih