torek, 23. april 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

torek, 30. junij 2015, ob 15.50 uri, ogledov: 13295

Težko pričakovane poletne novosti Planinske založbe PZS

Planinska kultura | Mladi | Vodništvo | Alpinizem | 
Odbor za založništvo in informiranje | Komisija za alpinizem | Mladinska komisija | Mreža NVO za rekreacijo v naravi | Vodniška komisija | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Planinska založba PZS je v prvih poletnih dneh predstavila novosti, aktualne za odrasle in najmlajše obiskovalce gorskega sveta: enciklopedična vodnika Julijske Alpe: Skupini Mangarta in Jalovca (Jože Drab) in Zahodne Julijske Alpe (Klemen Janša), dopolnjeno izdajo plezalnega vodnika Repov kot, Kamniška Bela (Tone Golnar, Silvij Morojna, Bojan Pollak), prve tri plastificirane planinske zemljevide (Triglavski narodni park, Kamniško-Savinjske Alpe in Karavanke – osrednji del), Planinski zabavnik za mlade planince in koledar za leto 2016.
Planinska zveza Slovenije je začela izdajati serijo vodnikov po Julijskih Alpah, ki kot prava enciklopedija v malem sistematično opisujejo vse na določenem območju, od najenostavnejših markiranih poti do zahtevnih brezpotij in celo lažjih plezalnih smeri. Primerni so tako za planince, ki delajo prve korake v gorski svet, kot za najbolj izkušene stezosledce in ljubitelje brezpotij ter normalnih pristopov na osamljene špice. Odlikujeta jih sistematičnost in prenovljena grafična podoba, upoštevajo modernega uporabnika, dodane so GPS-koordinate vseh pomembnih točk in ilustrativne fotografije za pomoč pri orientiranju.

Vodnik Julijske Alpe: Skupini Mangarta in Jalovca se osredotoča na severozahodni del Vzhodnih Julijskih Alp z opisi najbolj znanih slovenskih vrhov, pa tudi nekaterih najbolj cenjenih kotičkov za iskalce gorske samote. Mangartu in Jalovcu družbo delajo razgledne Mojstrovke, grebeni Bavškega Grintavca in skalnate Ponce, v zaraščeno divjino pozabljeni Predelski Vršiči, remšendolske gore in skupina Ciprnika, samotni Pelci, Pihavci in skrivnostne strmine Loške stene. »V vodniku je opisanih 124 vrhov, kolikor jih je v skupini Mangarta in Jalovca in kamor vodi več kot 200 poti, od zelo popularnih markiranih prek tistih, ki jih je treba še poiskati, pa vse do poti druge plezalne stopnje. Za lažje orientiranje je dodanih 21 črno-belih slik z vrisanimi potmi. Vodnik je namenjen tako ljubiteljem priljubljenih poti kot pravim gorniškim sladokuscem, ki v gorah iščejo samoto,« je povedal avtor Jože Drab.

planinska_zalozba_planko_drab_golnar_stritar

Matej Planko, Jože Drab, Tone Golnar in Mojca Stritar Kučuk na predstavitvi novosti Planinske založbe PZS (foto Manca Čujež)

Vodnik Zahodne Julijske Alpe Klemna Janše, ki bo izšel v kratkem, prinaša opise mikavnega zahodnega dela Julijcev, ki so pretežno na italijanski strani meje, pa tako natančnega opisa nimajo niti v italijanščini. »V vodniku so zajeti hribi, ki so med Slovenci vedno bolj priljubljeni, poleg dobro obiskanih vrhov v skupinah Kanina, Viša in Montaža tudi nekatera malo znana območja, prvič tako podrobno predstavljena v slovenščini: razdrapane Naborjetske gore nad dolino Dunje, greben Muzcev, dolgi greben Stola in Karmana, pa pozabljeni vrhovi zahodno od Strme peči,« je vsebino osvetlila urednica Mojca Stritar Kučuk.

Mnogo ljubiteljev gora zahaja nad dolino Kamniške Bistrice, zato jih bo razveselila tretja, dopolnjena in popravljena izdaja plezalnega vodnika Repov kot, Kamniška Bela avtorjev Toneta Golnarja, Silvija Morojne in Bojana Pollaka, ki je izšla po 22 letih. Stene se niso bistveno spremenile, so pa v tem času alpinisti preplezali več kot petdeset novih smeri in mnoge zahtevne prosto ponovili. Opravljenih je bilo tudi nekaj alpinističnih smukov po zahtevnih strmih pobočjih. »Največji napredek je v tehničnem smislu, v vodnik smo vključili prenovljene skice, boljše fotografije in natančnejši zemljevid. Opisanih je okrog 300 plezalnih smeri, od tega več kot 60 novih, okrog 100 vzponov v plezališčih, dodani so tudi turni smuki,« je poudaril soavtor vodnika Tone Golnar.

IMG_8410
Knjižne novosti in zemljevidi bodo razveselili tako odrasle kot najmlajše obiskovalce gorskega sveta. (foto Manca Čujež)

Planinska založba PZS je v sodelovanju z Geodetsko družbo na osnovi zadnjega stanja iz katastra planinskih poti PZS izdala prve tri v seriji plastificiranih planinskih zemljevidov v merilu 1 : 50.000, in sicer Triglavski narodni park, Kamniško-Savinjske Alpe in Karavanke – osrednji del. Ti zemljevidi so obstojnejši od papirnatih, pri uporabi se ne trgajo, zlaganje je preprosto, po njih lahko pišemo in napisano tudi zbrišemo, največja prednost pa je njihova neobčutljivost na vlago in sonce, a je zaradi rež pri zgibanju z njimi težja orientacija z vrha, zato planinska zveza ostaja tudi pri klasičnih papirnatih zemljevidih. »Zemljevidi PZS so sodobno pripravljeni in jih redno posodabljamo. Naš cilj je, da bi v naslednjih treh letih obnovili celotno paleto planinskih zemljevidov, tudi tistih, ki so komercialno manj zanimivi oz. pokrivajo manj obiskane predele Slovenije. Pri tem velja poudariti, da z nakupom vseh zemljevidov PZS pripomoremo tudi k zbiranju sredstev za obnovo planinskih poti in vzdrževanje katastra planinskih poti,« je izpostavil generalni sekretar PZS Matej Planko in za letos napovedal še izid prenovljenih zemljevidov Grintovcev, Bohinja, Stola in Triglava v merilu 1 : 25.000. Predstavil je tudi planinski koledar za leto 2016, ki tudi letos stavi na kakovostno fotografijo in praktičnost.

Planinska založba PZS je za letošnjo poletno sezono pripravila težko pričakovano novost za uporabnike, na katere se je pogosto pozabljalo. Najmlajše obiskovalce gora bo med počitnicami razveselil Planinski zabavnik, delovni zvezek o gorah z nalogami za zabavo, ustvarjanje, učenje in vzgojo, ki so ga pripravile Urška Stritar, Karmen Usar, Natalija Marovt in Mojca Stritar Kučuk, ilustracije pa je prispevala Petra Grmek. »Namenjen je otrokom od 4. do 9. leta, ki jih skozi tri težavnostne stopnje z igro, ustvarjalnostjo in miselnimi izzivi prijazno uvaja v planinski svet,« je povedala soavtorica Mojca Stritar Kučuk. Raznovrstne naloge mladim planincem zabavno, a hkrati poučno približajo številna področja planinstva – planinsko opremo, gorske rastline in živali, nevarnosti v gorah, zgodovino, varstvo narave, planinsko organizacijo in koče ... Zabavnik bo na svetlem v roku dveh tednov.

Manca Čujež

------------------
Medijske objave:
Literatura za planince (TV Slovenija 1)
Naval na šport (Val 202)
Planinska založba PZS predstavila knjižne novosti in zemljevide (STA/Ljubljanske novice)
Vsi v naravo s poletnimi novostmi Planinske založbe PZS (si21.com)
Po slovenskih gorah z (novim) vodnikom v roki (MMC RTV Slovenija)
Novi vodniki po planinskih poteh (Gorenjski glas)
V kraljestvu Mangarta in Jalovca (Nedelo)
Jože Drab, gornik, avtor vodnika po Julijskih Alpah: Če bi bil žival, bi bil orel (Dnevnik)
Z otroki v gore (SIO)


Fotogalerija

 Manca Čujež

Težko pričakovane poletne novosti Planinske založbe PZS

  Manca Čujež1 / 16

Matej Planko, Jože Drab, Tone Golnar in Mojca Stritar Kučuk na predstavitvi novosti Planinske založbe PZS

  Manca Čujež2 / 16

Jože Drab, avtor vodnika Julijske Alpe: Skupini Mangarta in Jalovca

  Manca Čujež3 / 16

Nova vodnika: Julijske Alpe: Skupini Mangarta in Jalovca ter Repov kot, Kamniška Bela

  Manca Čujež4 / 16

Mojca Stritar Kučuk, urednica Planinske založbe PZS in soavtorica Planinskega zabavnika

  Manca Čujež5 / 16

Mojca Stritar Kučuk s hčerko Lučko, ki bo kaj kmalu listala Planinski zabavnik.

  Manca Čujež6 / 16

Planinski zabavnik, delovni zvezek o gorah z nalogami za zabavo, ustvarjanje, učenje in vzgojo

  Manca Čujež7 / 16

Tone Golnar, soavtor plezalnega vodnika Repov kot, Kamniška Bela

  Manca Čujež8 / 16

Matej Planko, generalni sekretar PZS

  Manca Čujež9 / 16

Prvi trije plastificirani planinski zemljevidi: Triglavski narodni park, Kamniško-Savinjske Alpe in Karavanke – osrednji del

  Manca Čujež10 / 16

Z nakupom zemljevidov PZS pripomoremo tudi k zbiranju sredstev za obnovo planinskih poti in vzdrževanje katastra planinskih poti.

  Manca Čujež11 / 16

Matej Planko je predstavil tudi planinski koledar za leto 2016.

  Manca Čujež12 / 16

Mrežo NVO za rekreacijo v naravi - Vsi v naravo so predstavili Matej Planko, Damijan Lazar, Aleš Šolar in Damjan Omerzu.

  Manca Čujež13 / 16

Damjan Omerzu, strokovni sodelavec PZS in vodja projekta Mreža NVO za rekreacijo v naravi

  Manca Čujež14 / 16

Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije

  Manca Čujež15 / 16

Aleš Šolar, vodja EU-projektov na Olimpijskem komiteju Slovenije

  Manca Čujež16 / 16

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih