sobota, 8. oktober 2022
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Zaradi prenove spletnih strani PZS je forum z 21. junijem 2022 prenehal z delovanjem. Forum Komisije za turno kolesarstvo PZS je dosegljiv na naslovu ktk.pzs.si.

NOVICE  

torek, 15. september 2015, ob 8. uri, ogledov: 5070

Dan odprtih vrat planinskih koč in Slovenskega planinskega muzeja

Koče | Društva | 
Gospodarska komisija | Komisija za varstvo gorske narave | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Na dnevu odprtih vrat se predstavljajo številni projekti, financirani iz evropskih in nacionalnih sredstev v obdobju 2007–2013, ki so pomagali izboljšati življenje slovenskih državljanov, ohraniti občutljivo naravo ali pa zgolj omogočiti naravi in okolju prijaznejše preživljanje prostega časa. Vrata bo odprlo tudi deset planinskih koč in s pestrim programom Slovenski planinski muzej.

Ste vedeli, da v Sloveniji ni občine, kjer ne bi bil s pomočjo EU sredstev sofinanciran vsaj en projekt?

Kje vse evropska kohezijska politika v Sloveniji pušča svoje odtise, lahko odkrivate v petek in soboto, 18. in 19. septembra 2015, na dogodkih z naslovom »EU projekt, moj projekt,« ki jih po vsej Sloveniji organizira Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Med številnimi projekti najdemo tudi 22 planinskih koč, ki so v času finančne perspektive 2007-2013 s pomočjo evropskih sredstev izvedli vsaj en projekt (investicije ali obnove).

Še posebej bogat program za obiskovalce bo organiziran na Zelenici, saj bo istočasno potekal Dan tržiških planincev, odprli pa bodo tudi dve novi zelo zahtevni planinski poti (t.i. ferati) na Plot.

Zanimivo in pestro pa bo tudi dogajanje pred Slovenskim planinskim muzejem, kjer vas bodo popeljali po muzejski zbirki, za otroke bo organizirana ustvarjalna delavnica, po ogledu filma Aljaževe stolp - »Ta pleh ima dušo,« pa boste lahko prisluhnili tudi predavanju Vikija Grošlja.

 

Sodelujoča planinska koča

Vrednost projekta

EU prispevek

Mozirska koča na Golteh (1356 m): Prvo Mozirsko kočo so zgradili leta 1896, v letu 2011 pa je bila s pomočjo evropskih sredstev temeljito obnovljena. V dveh gostinskih prostorih je sedaj 70 sedežev, na terasi še 40; v 19 pa je prostora za 50 gornikov. Koča ima centralno ogrevanje in je odprta preko celega leta.

86.000 €

47.000 €

Dom na Lubniku (1025 m): Obnova doma, ki je vključevala spalne prostore, restavracijo, pohištvo, elektro in vodno napeljavo, gretje, teraso in čistilno napravo. Skrbnikom je tako omogočeno, da so iz sezonskega prešli na celoletno obratovanje.

134.000 €

62.000 €

Aljažev dom v vratih (1015 m): V okviru rekonstrukcije doma je bila izvedena zamenjava kritine, obnovljena kuhinja s pripadajočo opremo, točilnica in klet, vgrajeno tovorno dvigalo za transport pijače in živil iz kletnih prostorov ter urejeno zbiranje deževnice za uporabo v sanitarne namene.

146.000 €

81.000 €

Koča pod Bogatinom (1513 m): Naložba v novo čistilno napravo za odpadne vode je bila uspešno zaključena julija 2011, že istega leta pa so presegli načrtovan promet. S tem projektom se je izboljšalo počutje obiskovalcev in olajšalo delo oskrbnikov.

65.000 €

35.000 €

Planinska koča na Uskovnici (1154 m): Leta 2010 so zgradili čistilno napravo za odpadne vode, s katero sedaj učinkovito skrbijo za zmanjšanje neugodnih vplivov odpadnih vod iz planinskega objekta na vire dragocene pitne vode.

37.000 €

19.000 €

Valvasorjev dom pod Stolom (1181 m): Planinsko postojanko so večkrat obnavljali, nazadnje leta 2010 s pomočjo evropskih sredstev. V okviru projekta so zgradili čistilno napravo, centralno ogrevanje, obnovili sobe v nadstropju, povečali kuhinjo in shrambo ter zamenjali vsa stara okna. Z naložbo se je bistveno povečal obisk postojanke, v kateri se sedaj lahko izvajajo različne aktivnosti.

100.000 €

55.000 €

Dom na Uršlji gori (1680 m): V okviru projekta so posodobili kopalnico, zamenjali točilni pult, mize in stole, naredili demit fasado, azbestno kritino pa zamenjali s trapezno pločevino. S tem so prispevali k čistosti okolja, varčevanju z energijo, ohranitvi kulturne dediščine in seveda dobremu počutju vseh planincev.

52.000 €

28.000 €

Dom na Menini planini (1453 m): Projekt je zajemal obnovo namestitvenih in gostinskih delov ter ekološko sanacijo postojanke z menjavo oken in nadgradnjo fotovoltaičnega sistema. Pripomogel je k izboljšanju nastanitvenih pogojev za obiskovalce in povečanju števila nočitev.

31.000 €

17.000 €

Domžalski dom na Mali planini (1534 m): V okviru prenove so posodobili del Domžalskega doma na Mali planini, pridobili bivalni prostor s sanitarijami za oskrbnika, uredili sobe za obiskovalce in skupna ležišča, sanitarije in kopalnice za goste, povečali možnosti zajema in rabe padavinske vode, rešili čiščenje odpadnih vod in izboljšali toplotno izolacijo objekta.

80.000 €

41.000 €

Planinski dom na Zelenici (1536 m): V okviru projekta so obnovili kuhinjo in gostinski del. Z naložbo so dobili celostno gostinsko ponudbo, ki predstavlja osnovo za nadaljnji razvoj koče v smeri gorniškega učnega centra. Turistična ponudba je tako v skladu z zahtevami in pričakovanji obiskovalcev, kar se kaže tudi v njihovem povečanem številu.

76.000 €

42.000 €


Oskrbniki planinskih koč, ki se bodo predstavile v okviru dneva odprtih vrat, vam bodo brezplačno postregli tudi čaj z medom!

Več o dnevu odprtih vrat si lahko preberete na spletni strani portala evropskih strukturnih in investicijskih skladov.

Priloga:
PDF Kohezijski e-kotiček: vse o dnevu odprtih vrat

Logo_EKP_strukturni_in_investicijski_skladi_SLO_slogan

banner_projekta


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2022
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih