torek, 27. februar 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

petek, 2. oktober 2015, ob 13.15 uri, ogledov: 6358

Na Tečaju orientacije na Menini odkrili nove orientacijske talente

Mladi | 
Mladinska komisija | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Nekaj dni pred tretjim septembrskim vikendom smo člani vodstva natančno spremljali vremsko napoved ter brzeli po še zadnjih opravkih. Zopet nas je namreč čakal Tečaj orientacije na Menini planini in morali smo poskrbeti, da bodo udeleženci dobili vse, po kar so prišli, in še kaj več. V petek zjutraj smo se v oblačnem, a suhem vremenu pripeljali do Doma na Menini in tečaj se je lahko začel.
Dom nas je letos presenetil z zelo lepo, prenovljeno zunanjo podobo, med našim obiskom pa so še vedno potekala dela v okolici, tako da pričakujemo, da bo naslednje leto še lepši. Udeležence je že kmalu po namestitvi čakal prvi sklop predavanj, na katerem so se poučili o osnovnih pojmih orientacije, geografski orientaciji po naravnih znamenjih in tudi tehničnih pripomočkih, ki jih pri orientaciji uporabljamo. Sledilo je delo na terenu, kjer smo merili naklone, azimute in razdalje, vsak pa si je umeril tudi lasten parni korak. Oboroženi s tem znanjem smo se podali na sprehod do Špica in proti Vetrniku, kjer smo se preizkusili v nekaterih tehnikah orientiranja ter določanja stojišča. Na poti nazaj smo s parnimi koraki izmerili razdaljo do doma po cesti. Naš povprečni rezultat je bil 564 m in se je od natančne razdalja razlikoval le za osupljivih 1,4 m.
 
Po odličnem predavanju o poučevanju orientacije, kjer smo dobili mnogo idej za delo z mladimi, in po večerji, smo tudi v praksi preizkusili zabaven labirint v velikosti 18 x 18 m, postavljen na ravnici pri domu. V tekmovanjih, kdo bo prvi pobral pravo zaporedje 'KT', smo se zabavali in včasih tudi pošteno namučili. Za prijeten konec dneva pa je sledilo še eno zahtevnejših predavanj, kjer smo spoznali ozadje izdelave zemljevidov ter njihove matematične in vsebinske elemente.
mk_pzs-tecaj_orientacije_2015-foto_matevz_zih_m2
Zabava v labirintu, foto Matevž Zih
 
Sobota je bila bolj praktično obarvana, saj smo se kar dvakrat podali na teren. Dopoldne smo v treh skupinah raziskovali predel Menine vzhodno in jugovzhodno od doma ter pri tem v praksi preizkusili vse naučene tehnike orientiranja. Ko se je spustila tema, pa smo se soočili še z nočno progo in spoznali vse prijetne in neprijetne posebnosti nočne orientacije, ko npr. z lahkoto spregledaš le nekaj metrov oddaljen kolovoz. Za konec pa nas je zajela tudi zloglasna meninska megla, ki nam je delala težave pri iskanju cilja, čeprav smo že bili na znanem terenu. Tudi sicer smo bili ta dan delavni, saj smo se prebili skozi obširno teorijo in prakso vrisovanja kontrolnih točk in spoznali najrazličnejše tipe nalog, v obliki debate pa smo izvedli tudi predavanje o psihologiji pri orientaciji.
 
Z večino znanja že zasidranega v glavah smo si lahko privoščili bolj sproščen večer in nekoliko poznejše vstajanje v nedeljo. Le kratko predavanje o zgodovini POT v Sloveniji ter o organizaciji tekmovanj nas je ločilo od zadnje preizkušnje, individualne orientacijske proge po še nepoznanem območju Menine. Tekmovalci so se eden za drugim podali na pot in kljub vsem zloveščim vremenskim napovedim uživali celo v žarkih sonca ter v lepi pokrajini, na cilju pa so odpisali še teoretične teste ter vrisali nekaj kontrolnih točk. 

mk_pzs-tecaj_orientacije_2015-foto_matevz_zih_m12
Delo na terenu, foto Matevž Zih

Vsi so uspešno prehodili progo v določenem času - nekateri še precej hitreje - in dobro odpisali teste, zato v vodstvu upravičeno verjamemo, da so pridobili precej uporabnega znanja. Tudi odzivi na končni analizi so bili zelo pozitivni, zato lahko le upamo, da se bo dober glas o izobraževanjih razširil, kajti naš cilj je v prihodnosti vsekakor povečati njihovo obiskanost. Letošnjim udeležencem, v katerih smo prepoznali velik talent in potencial, pa čestitamo in želimo uspešno tekmovanje ter predajanje znanja!
 
Tina Arh,
vodja tečaja ter vodja Strokovnega odbora za orientacijo MK PZS

Fotogalerija

 Matevž Zih

 Matevž Zih1 / 18

 Matevž Zih2 / 18

 Matevž Zih3 / 18

 Matevž Zih4 / 18

 Matevž Zih5 / 18

 Matevž Zih6 / 18

 Matevž Zih7 / 18

 Matevž Zih8 / 18

 Matevž Zih9 / 18

 Matevž Zih10 / 18

 Matevž Zih11 / 18

 Matevž Zih12 / 18

 Matevž Zih13 / 18

 Matevž Zih14 / 18

 Matevž Zih15 / 18

 Matevž Zih16 / 18

 Matevž Zih17 / 18

 Matevž Zih18 / 18

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih