sobota, 20. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

petek, 13. november 2015, ob 14.10 uri, ogledov: 4591

Nova smer Svetloba pred modrostjo Kennedyja, Novaka, Pellissierja in Prezlja v vzhodni steni Cerro Kishtwarja

Alpinizem | 
Komisija za alpinizem | 
Planinsko društvo Kamnik | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Mednarodna alpinistična odprava Kishtwar 2015, ki so jo sestavljali Slovenca Urban Novak in Marko Prezelj (oba AO PD Kamnik), Američan Hayden Kennedy in Francoz Manu Pellissier, je oktobra kot prva uspela preplezati zahtevno vzhodno steno Cerro Kishtwarja (6173 m), markantnega vrha v indijskem Kašmirju, ki je zaradi svoje podobnosti dobil ime po bolj znanem Cerro Torreju v Patagoniji. Tehnično izjemno zahteven vzpon, ki so ga ocenili z ED+, kar je povišana najvišja stopnja francoske šeststopenjske lestvice, je nov vrhunski alpinistični dosežek v Himalaji.

Lanski prvenstveni vzpon Aleša Česna, Luke Lindiča in Marka Prezlja v severni steni Hagshuja ni prinesel le zlatega cepina, najvišjega mednarodnega alpinističnega odličja, ampak tudi idejo za nov vzpon – na Cerro Kishtwar, ki je ime dobil zaradi ošiljene oblike, spominjajoče na patagonske vrhove. Na mednarodni alpinistični odpravi Kishtwar 2015, ki je potekala od 9. septembra do 16. oktobra 2015 in jo je podprla tudi Planinska zveza Slovenije, so moči in izkušnje združili vrhunski alpinisti iz Slovenije, ZDA in Francije: alpinista mlajše generacije Urban Novak in Hayden Kennedy ter izkušenejša Marko Prezelj in Manu Pellissier. V sprecej spremenljivem vremenu in zahtevnih razmerah so v alpskem slogu preplezali dve novi smeri – izjemno zahtevno Light before wisdom/Svetloba pred modrostjo v vzhodni steni Cerro Kishtwarja (6173 m) in zahtevno po južnem grebenu na Chomochior (6278 m).

odprava_kishtwar_cerro_kishtwar_vzhodna_stena_foto_marko_prezelj
Plezanje v vzhodni steni Cerro Kishtwarja (foto Marko Prezelj)

Oba vrhova ležita v vzhodnem Kishtwarju na območju indijskega Kašmirja v Himalaji, ki je bil za tujce ponovno odprt šele pred nekaj leti. Pred uradnim zaprtjem so si območje "lastili" Britanci, vpleteni v vse poskuse in nazadnje tudi v prvi uspešen vzpon na Cerro Kishtwar, kar je leta 1993 uspelo Micku Fowlerju in Stephenu Sustadu. Leta 2011 so novo smer v severozahodni steni preplezali Švicarja Denis Burdet in Stephan Siegrist, Avstrijec David Lama in Američan Robert Frost. S severozahodne strani tako na vrh vodita dve smeri, medtem ko z vzhoda Cerro Kishtwar pred prihodom slovensko-ameriško-francoske naveze še ni doživel poskusa vzpona. »Severovzhodna in vzhodna stena na videz ponujata možnost zahtevnega kombiniranega plezanja tudi v manj ugodnih razmerah. Alpinistični druščini sem pokazal fotografijo goratega območja z markantno piramidno goro in pripomnil, da je to območje vredno ponovnega obiska. Urbanu je bila ideja všeč in je prišel do mene s pobudo, da bi šla tja skupaj plezat. Glavni cilj je bil očiten, ekipo pa sva omejila na največ štiri ljudi. Urban je povabil Haydna, jaz Manuja. Urban se je odločno lotil birokratskih opravil in organizacije, ostali smo mu pomagali,« je izbiro alpinističnega cilja in snovanje odprave opisal Prezelj.

Po izmenjujočem močnem dežju in snegu, ki sta zaznamovala začetek odprave, so med 27. in 29. septembrom Novak, Prezelj in Kennedy odpravili aklimatizacijski vzpon na Chomochior, ki je pomenil tretji pristop na vrh in novo 1400-metrsko zahtevno smer po južnem grebenu, zanje pa predvsem pomembno psihološko pripravo za glavni cilj odprave.

odprava_kishtwar_vrh_urban_novak_foto_marko_prezelj
Jutro na Cerro Kishtwarju (6173 m), ko so alpinisti 8. oktobra 2015 ponoči dosegli vrh po novi smeri v vzhodni steni tega markantnega šesttisočaka. (foto Marko Prezelj)

Petega oktobra je četverica alpinistov vstopila v sveže posneženo vzhodno steno Cerro Kishtwarja. Zahteven teren in zaradi sneženja otežene razmere jim niso dovoljevale hitrega napredovanja. Po celodnevnem plezanju in prvem bivakiranju na ozki polici jih je čakal najbolj negotov del smeri in nadaljevanje s plezanjem strmega in od sonca razjedenega, razmehčanega ledu. V razvejanem sistemu zajed, kjer sta se prepletala ledno plezanje in kombiniran teren, jih je ujela druga noč, a se je v iskanju primernega mesta za bivak plezanje zavleklo do dveh zjutraj. Široka poč in kamin s strmim ledom sta jih tretji dan vzpona pripeljala do enega ključnih delov, zahtevnih plošč, prekritih s svežim in nepredelanim snegom. Mokast sneg v nadaljevanju je poskrbel, da se je plezanje znova raztegnilo pozno v noč. Izstopni kamin se je končal na zadnjem sidrišču v skali pod opastjo, dvajset metrov pod vrhom, ki so ga dosegli 8. oktobra 2015 in na njem preživeli četrto noč ter se zbudili z razgledom za bogove, ki so ga občudovali z najmarkantnejše gore. Sestopili so po južnem pobočju do škrbine, v katero se izteče vzhodni ozebnik, po katerem so s spusti po vrvi dosegli vznožje stene.

Kot je v poročilu odprave Kishtwar 2015 poudaril vodja Novak, je med vzponom v trenutkih dvomov in oklevanja Prezelj pokazal, zakaj je v alpinizmu to, kar je. »Brez prejšnjih vzponov še pomislil ne bi na ta vzpon. Vsekakor dolgoletne izkušnje pomagajo, ko pritisk dvomov postane nadležen. Z leti se zaupanje v svoje sposobnosti izčisti,« je dejal Marko Prezelj, alpinist s številnimi opaznimi vzponi v domačih in tujih gorah, tudi prejemnik treh zlatih cepinov.

»Prvinsko okolje, spremenljivo vreme, zahtevne razmere in pestre osebnostne lastnosti članov odprave so bili prava zmes za intenzivno doživeto izkušnjo. Izmed vseh naštetih faktorjev bi izpostavil prav naše osebnosti, ki so se kljub različni starosti, življenskim navadam in okolju, kjer živimo, odlično dopolnjevale. Prav zaradi pozitivnega vzdušja med bivanjem in plezanjem v indijskih hribih so bili trenutki negotovosti in neudobja zgolj izzivi, ki smo jih z veseljem, radovednostjo, prijateljstvom in tovarištvom uspešno presegli je odpravo zaokrožil vodja Urban Novak, ki ima kljub mladosti za sabo že več uspešnih alpinističnih odprav.

Nova smer Light before wisdom v vzhodni steni Cerro Kishtwarja (6173 m) (foto Marko Prezelj)Izkušeni alpinisti so prvenstveno, 1200 metrov dolgo smer v vzhodni steni Cerro Kishtwarja, ki so jo poimenovali Light before wisdom/Svetloba pred modrostjo, ocenili z ED+ (extrêmement difficile supérieur = izjemno zahtevno), s povišano najvišjo stopnjo francoske šeststopenjske lestvice.

»Odprava je bila zasnovana na trenutno moderen način: majhna skupina – dve navezi, alpski način plezanja, aklimatizacija na primernih sosednjih vrhovih, ki omogočajo še sprotne oglede glavnega cilja, in seveda pametno izbran cilj, ki je dovolj atraktiven in zahteven za visoko raven članov odprave. Tudi izvedba je bila na vrhunski ravni. Glede na poročilo je bila predvsem odločilna izkušenost Marka Prezlja, ki ima s takimi odpravami verjetno največ izkušenj v svetovnem merilu. Prave odločitve v pravem trenutku, takrat ko se v moštvo prikradejo prvi dvomi o pravilnosti odločitev, in seveda visoka tehnična raven plezanja, ki lahko voz tik pod vrhom strmine, ko začne izgubljati moč in hitrost in bi lahko spremenil smer gibanja, potegne še tistih nekaj metrov naprej do vrha. Vzpon je odličen, enako celotna izvedba odprave, in bo zagotovo odmeval v mednarodni alpinistični javnosti. Upam, da navajenost slovenskega "občinstva" na take vzpone temu doma ne bo zmanjševala vrednosti,« je vzpon ocenil vrhunski alpinist Andrej Štremfelj.

Podrobnosti o odpravi in njenem poteku najdete v poročilu odprave Kishtwar 2015, ki ga je pripravil vodja odprave Urban Novak.

Iskrene čestitke alpinistom!

Manca Čujež

-------------------------
Povezane novice:
Poročilo alpinistične odprave Kishtwar 2015
Alpinistična odprava Kishtwar 2015 - preplezana vzhodna stena Cerro Kishtwarja
Alpinistična odprava Kishtwar 2015 pred odhodom


Fotogalerija

Nakup delikates pred odhodom

  Marko Prezelj1 / 79

Izredno slikovita in izpostavljena vožnja do mesta Gulabgarh

  Urban Novak2 / 79

Prva dva dneva hoje po precej obljudeni poti proti vasi Machail

  Marko Prezelj3 / 79

Druga polovica hoje do mesta za bazni tabor po barviti dolini Darlang Nullah

  Marko Prezelj4 / 79

Druga polovica hoje do mesta za bazni tabor po barviti dolini Darlang Nullah

  Marko Prezelj5 / 79

Baza na ustju doline Chomochior

  Marko Prezelj6 / 79

Dan aktivnega počitka

  Marko Prezelj7 / 79

Indijski del ekipe: zvezni oficir Mohan Lhak in kuharjev pomočnik Bhupender Kumaar Thakur - Betoo (oba Indija), kuhar Amer Gurung (Nepal) in vodnik Bagwal Thakur (Indija)

  Marko Prezelj8 / 79

Plezalni del ekipe: Urban Novak in Marko Prezelj (SLO), Hayden Kennedy (ZDA) in Manu Pellissier (FRA)

  Marko Prezelj9 / 79

Raziskovanje dostopa do vznožja vzhodnih sten Cerro Kishtwarja in Chomochiorja

  Marko Prezelj10 / 79

Preučevanje možnosti vzpona na Chomochior in Cerro Kishtwar

  Marko Prezelj11 / 79

Preučevanje možnosti vzpona na Chomochior in Cerro Kishtwar

  Marko Prezelj12 / 79

Snežena vrnitev v bazni tabor v pričakovanju izboljšanja razmer

  Marko Prezelj13 / 79

Izmenjujoča dež in sneg v dneh med 21. in 23. septembrom

  Marko Prezelj14 / 79

Kopanje odtočnih jarkov in gradnja nasipov v baznem taboru

  Marko Prezelj15 / 79

Razvejan in dovršen odtočni sistem komunalnih voda med šotori

  Marko Prezelj16 / 79

Razvejan in dovršen odtočni sistem komunalnih voda med šotori

  Marko Prezelj17 / 79

Ko so se razmere v hribih in glavah stabilizirale, je sledil pristop do ABC-ja.

  Marko Prezelj18 / 79

Polomljen šotor in mokra oprema v ABC-ju

  Marko Prezelj19 / 79

Gaženje od ABC-ja dalje

  Marko Prezelj20 / 79

Počasnejše napredovanje od pričakovanega zaradi zahtevnih razmer

  Marko Prezelj21 / 79

Mrzlo in jasno jutro po sneženem prenočevanju na širokem sedlu med Cerro Kishtwarjem in Chomochiorjem

  Marko Prezelj22 / 79

Zaradi impresivnega okolja in prijetnega sončnega vzhoda se je odhod prestavil v pozno jutro.

  Marko Prezelj23 / 79

Zaradi impresivnega okolja in prijetnega sončnega vzhoda se je odhod prestavil v pozno jutro.

  Marko Prezelj24 / 79

Iskanje najlažjih prehodov s sedla po južnem grebenu Chomochiorja

  Urban Novak25 / 79

Iskanje najlažjih prehodov s sedla po južnem grebenu Chomochiorja

  Marko Prezelj26 / 79

Iskanje najlažjih prehodov s sedla po južnem grebenu Chomochiorja

  Marko Prezelj27 / 79

Iskanje najlažjih prehodov s sedla po južnem grebenu Chomochiorja

  Marko Prezelj28 / 79

Iskanje najlažjih prehodov s sedla po južnem grebenu Chomochiorja

  Marko Prezelj29 / 79

V zgornjem delu je greben izpostavljen in na mestih tudi tehnično zahteven

  Marko Prezelj30 / 79

V zgornjem delu je greben izpostavljen in na mestih tudi tehnično zahteven

  Marko Prezelj31 / 79

Trije kratki spusti ob vrvi za obhod ostrih žandarjev, ki tvorijo greben

  Marko Prezelj32 / 79

Do večera splezali do konca posneženega skalnega grebena

  Urban Novak33 / 79

Drugi bivak na približno 5900 metrih

  Marko Prezelj34 / 79

Naslednje jutro proti vrhu Chomochiorja brez opreme za bivakiranje

  Urban Novak35 / 79

V ugodnih razmerah vrh Chomochior (6278 m) dosegli okrog enajste ure dopoldne.

  Marko Prezelj36 / 79

Na vrhu Chomochior (6278 m)

  Urban Novak37 / 79

Vrnitev do ABC-ja s spusti po vrvi in sestopanjem po vzhodnih pobočjih Chomochiorja

  Urban Novak38 / 79

Vrnitev do ABC-ja s spusti po vrvi in sestopanjem po vzhodnih pobočjih Chomochiorja

  Marko Prezelj39 / 79

Vrnitev do ABC-ja s spusti po vrvi in sestopanjem po vzhodnih pobočjih Chomochiorja

  Marko Prezelj40 / 79

Sestop do baznega tabora naslednji dan

  Marko Prezelj41 / 79

Sestop do baznega tabora naslednji dan

  Marko Prezelj42 / 79

Po treh dneh počitka znova na poti v ABC in naprej pod vzhodno steno Cerro Kishtwarja

  Marko Prezelj43 / 79

Prenočevanje pod vzhodno steno Cerro Kishtwarja in jutranji dveurni dostop do konkretno posnežene stene

  Marko Prezelj44 / 79

Plezanje v vzhodni steni Cerro Kishtwarja

  Urban Novak45 / 79

Plezanje v vzhodni steni Cerro Kishtwarja

  Hayden Kennedy46 / 79

Plezanje v vzhodni steni Cerro Kishtwarja

  Manu Pellissier47 / 79

Plezanje v vzhodni steni Cerro Kishtwarja

  Marko Prezelj48 / 79

Plezanje v vzhodni steni Cerro Kishtwarja

  Marko Prezelj49 / 79

Plezanje v vzhodni steni Cerro Kishtwarja

  Urban Novak50 / 79

Večerna skalna raztežaja pred bivakiranjem

  Urban Novak51 / 79

Večerna skalna raztežaja pred bivakiranjem

  Marko Prezelj52 / 79

"Udobno" bivakiranje pod jasnim nebom v severni steni Kishtwarja

  Marko Prezelj53 / 79

Jutranje ogrevanje ob vzpenjanju po dveh vrveh, pritrjenih prejšnji večer

  Marko Prezelj54 / 79

Nadaljevanje s plezanjem strmega in od sonca razjedenega, razmehčanega ledu

  Marko Prezelj55 / 79

Nadaljevanje s plezanjem strmega in od sonca razjedenega, razmehčanega ledu

  Marko Prezelj56 / 79

Prepletanje bolj ali manj strmega lednega plezanja in kombiniranega terena

  Hayden Kennedy57 / 79

Kratka noč na v strm sneg izkopani polici v severni steni Cerro Kishtwarja

  Marko Prezelj58 / 79

Novo jutro visoko v steni Cerro Kishtwarja

  Marko Prezelj59 / 79

Ponovnega jutra se je najbolj razveselil Manu, ki je v smer prinesel superlahko spalko za "poletno kampiranje na morju".

  Marko Prezelj60 / 79

Široka poč ...

  Marko Prezelj61 / 79

... in kamin s strmim ledom sta pripeljala do točke, ko smer naprej ni bila najbolj jasna.

  Marko Prezelj62 / 79

Prehod diagonalno proti desni je vodil v severovzhodno steno z veliko nepredelanega snega.

  Marko Prezelj63 / 79

Varovališče v debelo posneženi severovzhodni steni

  Marko Prezelj64 / 79

Mark. Človek dejanj. Trideset metrov zahtevnih plošč, prekritih s kopico svežega snega, in sledil je dvignjen palec.

  Urban Novak65 / 79

Nasmejani Urban, Manu in Hayden

  Marko Prezelj66 / 79

Mokast sneg je poskrbel, da se je plezanje zavleklo pozno v noč.

  Marko Prezelj67 / 79

Šotor prav na vrhu Cerro Kishtwarja

  Marko Prezelj68 / 79

Razgled z vrha Cerro Kishtwarja z izjemnimi vrhovi na vse strani

  Marko Prezelj69 / 79

Marko Prezelj, Manu Pellissier, Urban Novak in Hayden Kennedy na markantnem Cerro Kishtwarju

  Marko Prezelj70 / 79

Sestop s Cerro Kishtwarja

  Marko Prezelj71 / 79

Sestop pod steno, predvsem s spusti po vrvi, po koluarju v levem delu vzhodne stene

  Marko Prezelj72 / 79

Zaradi treh dni jasnega vremena je bil spust v spodnjem delu bolj podoben kanjoningu kot spuščanju po ledni smeri na šesttisočaku.

  Marko Prezelj73 / 79

Alpinisti, zadovoljni ob vznožju vzhodne stene Cerro Kishtwarja

  Marko Prezelj74 / 79

Še isto noč nazaj v baznem taboru

  Marko Prezelj75 / 79

Nova smer in drugi pristop na vrh Chomochior (6278 m) po južnem grebenu

  Marko Prezelj76 / 79

Nova smer in drugi pristop na vrh Chomochior (6278 m) po južnem grebenu

  Marko Prezelj77 / 79

Prvenstvena smer Light before wisdom v vzhodni steni Cerro Kishtwarja (6173 m)

  Marko Prezelj78 / 79

Prvenstvena smer Light before wisdom v vzhodni steni Cerro Kishtwarja (6173 m)

  Marko Prezelj79 / 79

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih