sobota, 22. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

torek, 15. december 2015, ob 13.10 uri, ogledov: 5206

Isti dan dve prvi, prvenstveni smeri primorske in ljubljanske naveze v Patagoniji

Alpinizem | 
Komisija za alpinizem | 
Planinsko društvo Ajdovščina | Planinsko društvo Tolmin | Planinsko društvo Vipava | Akademsko planinsko društvo Ljubljana | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Slovenski alpinisti Dejan Koren (AO PD Vipava), Rok Kurinčič (Soški AO), Boštjan Mikuž (AO PD Ajdovščina), Domen Kastelic in Domen Petrovčič (oba Akademski alpinistični odsek) so na alpinistični odpravi v Patagoniji poskrbeli, da je strma in izpostavljena vzhodna stena Cerro San Lorenza na isti dan, 21. novembra 2015, po več neuspešnih poskusih tujih alpinistov dobila dve prvi, prvenstveni smeri – No fiesta in EXIT –, obe v alpskem slogu in z vrhunskim slovenskim podpisom. Kastelic in Petrovčič sta dobro izkoristila kratko vremensko okno in pred tem preplezala še novo smer v jugozahodni steni Cerro Hermosa.
Vzhodna stena Cerro San Lorenza, drugega najvišjega vrha Patagonije, je bila glavni in zanimiv cilj že vsaj sedmih odprav, a je ostala nepreplezana vse do prihoda slovenske alpinistične odprave Patagonija 2015 – Cerro San Lorenzo, ki je potekala novembra 2015 in jo je podprla tudi Planinska zveza Slovenije. Slovenskim alpinistom ni vzelo volje za Patagonijo značilno slabo in vetrovno vreme in tako sta 20. novembra obe navezi krenili pod vzhodno steno Cerro San Lorenza (3706 m), ki sta jo dan pozneje preplezali po dveh prvenstvenih smereh: No fiesta/Brez zabave (ED+, 1600 m) in EXIT/Izhod (ED, 1000 m).

patagonija2015_mikuz_koren_petrovcic_kastelic
Levo: Dejan Koren in Boštjan Mikuž na vrhu nove smeri No fiesta/Brez zabave v vzhodni steni Cerro San Lorenza. (foto Rok Kurinčič) Desno: Domen Petrovčič in Domen Kastelic na vrhu Cerro Hermoso. (foto Domen Kastelic)

Primorska naveza Dejan Koren - DeKo, Rok Kurinčič in Boštjan Mikuž je 20. novembra zvečer začela plezati v vzhodni steni Cerro San Lorenza v vpadnici glavnega vrha in v neprekinjenem plezanju ob 14. uri naslednjega dne dosegla rob strme in objektivno nevarne stene po novi smeri ter stik z grebensko smerjo Sudafricana. Smer No fiesta/Brez zabave, dolgo 1600 metrov, so ocenili kot izjemno zahtevno z ED+, kar je povišana najvišja stopnja francoske šeststopenjske lestvice. Zaradi zelo močnega vetra so se morali odreči vrhu po sicer že preplezanem grebenu in so se vrnili v bazo, ki so jo dosegli po 40-urni neprekinjeni akciji.

Cerro_San_Lorenzo_No_fiesta
Nova smer No fiesta/Brez zabave v vzhodni steni Cerro San Lorenza, ki so jo preplezali Rok Kurinčič, Boštjan Mikuž in Dejan Koren - DeKo (foto Domen Kastelic)

»Po uvodnem dostopu in gaženju do stene smo nenavezani splezali prvo polovico smeri naklonine povprečno 70, mestoma do 80°. Ker je stena postala strmejša, smo se z nočjo navezali in se varovali do konca smeri oz. stene. Sledili so strmi raztežaji z naklonom do 90° in oceno WI5+, M4/5. Led je bil zelo zelo trd in skompresiran od serakov. Plezanje je predvsem oviral veter, ki je z višino naraščal in v vršnem predelu v sunkih dosegel več kot 100 km/h. Težave smo imeli s pripravo tekočine, ki jo je bilo nemogoče pripraviti zaradi strme in izpostavljene stene, predvsem pa zaradi močnega vetra. Ko smo preplezali na rob stene in do stika s smerjo Sudafricana, smo se morali zaradi vetra odločiti za sestop prek grebena in severne stene. Tu smo opravili približno 40 spustov ob vrvi in nato hojo do pod vzhodne stene in naprej do baze Puesto San Lorenzo, ki smo jo dosegli po 40-urnem neprekinjenem dostopu, plezanju in sestopu,« je plezanje opisal vodja odprave Dejan Koren, kot ključ do novega patagonskega dosežka pa izpostavil mešanico izkušenj in ugodnih razmer: »Ključno je bilo dovolj dolgo okno lepega vremena, skoraj odlične razmere na dostopu, v steni in pri sestopu. Ob seveda zadostni fizični in psihični pripravi vseh treh plezalcev, ki so bili sposobni plezati tudi strme odseke nenavezani in brez varovanja, saj je ključ pri takem vzponu zagotovo hitrost, ki pomeni tudi varnost, saj se manj časa zadržuješ v objektivno nevarni coni. Kilometrina je pri vseh treh bila odločilnega pomena, da smo v sorazmerno kratkem času opravili s to visoko in mestoma nevarno steno.«

Cerro_San_Lorenzo_EXIT
Nova smer EXIT/Izhod v vzhodni steni Cerro San Lorenza med stolpom Pilar Sur in vzhodnim vrhom Cumbre Sur, ki sta jo preplezala Domen Kastelic in Domen Petrovčič. (foto člani odprave)

Ljubljanska naveza Domen Kastelic in Domen Petrovčič, ki je 11. novembra že preplezala novo zahtevno smer (TD-, 1100 m) v do takrat še nepreplezani jugozahodni steni Cerro Hermosa, je 20. novembra v osmih urah dostopila pod skrajno levi del sedem kilometrov široke vzhodne stene Cerro San Lorenza in po bivakiranju na ledeniku naslednji dan vstopila v smer med stolpom Pilar Sur in vzhodnim vrhom Cumbre Sur. Kot sta alpinista zapisala v poročilu odprave, so bile snežno-ledne razmere zadovoljive in težji odseki plezanja večinoma skoncentrirani v spodnjem in zgornjem delu smeri, zaradi vzhodne orientiranosti stene pa sta bila izpostavljena tudi manjši količini padajočega snega. V tehnično lažjem osrednjem delu je bilo napredovanje hitrejše in izpostavljenost majhna. Iztek smeri je bil zaradi krušljivega vršnega dela do zadnjih nekaj metrov uganka. Na srečo je bil zalit z ledom in po 13 urah sta dosegla rob stene po novi, 1000 metrov dolgi smeri EXIT/Izhod, ki sta jo ocenila z ED kot izjemno zahtevno. Istega dne sta s spusti po vrvi v ledu sestopila na drugo, nepoznano južno stran gore in si v dolini ob jezeru uredila drugi bivak, naslednji dan pa ju je čakala še celodnevna hoja v bazo.


Cerro_San_Lorenzo_DeKo
Dejan Koren - DeKo med plezanjem v prvenstveni smeri No fiesta/Brez zabave (foto Boštjan Mikuž)

»Pomemben korak je, da je opravljen prvi vzpon v vzhodni steni Cerro San Lorenza. Smeri bolj kot zahtevnost posebnost daje objektivna nevarnost,« je vzpon primorske naveze ocenil vrhunski alpinist Silvo Karo, poznavalec plezanja v Patagoniji. »V značilnem patagonskem vremenu so fantje uspeli preplezati dve smeri v zahtevni vzhodni steni Cerro San Lorenza. Potrpežljivost se jim je izplačala, da so lahko na koncu odprave preplezali to težavno in predvsem objektivno zelo nevarno steno,« je alpinistične dosežke v Patagoniji komentiral Miha Habjan, načelnik Komisije za alpinizem PZS.

Iskrene čestitke!

Manca Čujež

-------------------------
Povezane novice:
Poročilo alpinistične odprave Patagonija 2015 - Cerro San Lorenzo
Alpinistična odprava Patagonija - Cerro San Lorenzo - prvi dve smeri v vzhodni steni
Alpinistična odprava Patagonija - Cerro San Lorenzo pred odhodom


Fotogalerija

 člani odprave

Boštjan Mikuž v vzhodni steni Cerro San Lorenza

  Rok Kurinčič1 / 15

Boštjan Mikuž, Rok Kurinčič in Dejan Koren - DeKo med sestopom

  Dejan Koren - DeKo2 / 15

DeKo in Boštjan v vzhodni steni Cerro San Lorenza

  Rok Kurinčič3 / 15

Dejan Koren in Boštjan Mikuž na vrhu nove smeri No fiesta

  Rok Kurinčič4 / 15

Vzpon po novi smeri EXIT v vzhodni steni Cerro San Lorenza

  člani odprave5 / 15

Vzpon po novi smeri EXIT v vzhodni steni Cerro San Lorenza

  člani odprave6 / 15

Cerro Hermoso: JV greben + Direktna smer

  Domen Kastelic7 / 15

Vzpon na Cerro Hermoso

  člani odprave8 / 15

Vzpon na Cerro Hermoso

  člani odprave9 / 15

Domen Petrovčič in Domen Kastelic na vrhu Cerro Hermoso

  Domen Kastelic10 / 15

Vzpon po novi smeri EXIT v vzhodni steni Cerro San Lorenza

  člani odprave11 / 15

Domen Petrovčič med plezanjem po novi smeri EXIT v vzhodni steni Cerro San Lorenza

  Domen Kastelic12 / 15

Vzpon po novi smeri EXIT v vzhodni steni Cerro San Lorenza

  člani odprave13 / 15

Vzpon po novi smeri EXIT v vzhodni steni Cerro San Lorenza

  člani odprave14 / 15

 člani odprave15 / 15

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih