sobota, 20. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sreda, 27. januar 2016, ob 9.55 uri, ogledov: 12519

Kategorizacija planinskih poti – javna obravnava

Poti | Društva | 
Komisija za planinske poti | Vodniška komisija | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Na 6. seji UO PZS, ki je bila 18. junija 2015, je bil po več kot 10 letih priprav in izvedbe predstavljen in potrjen kataster planinskih poti, prav tako pa je bil v letu 2015 vzpostavljen spletni prikaz planinskih poti na spletni strani PZS. V katastru je zajetih 10.004 km planinskih poti oz. 1974 planinskih poti, ki so razvrščene po območjih in skrbnikih, zajeti pa so tudi podatki o vseh odsekih, ki sestavljajo določeno planinsko pot. Na 8. seji UO PZS, 21. 1. 2016, je bila opravljena prva obravnava kategorizacije planinskih poti, z namenom odprtja javne razprave.

V Zakonu o planinskih poteh (Uradni list RS, št. 61/2007) je PZS odgovorna za več izvedenih nalog, med katerimi je tudi priprava kategorizacije planinskih poti. Tako je v 8. členu določeno, da so planinske poti glede na tehnično zahtevnost kategorizirane v tri skupine: lahke, zahtevne in zelo zahtevne planinske poti. Skladno z 9. členom zakona posreduje pristojna planinska zveza kategorizacijo planinskih poti v potrditev ministrstvu, pristojnemu za šport.

Natančneje pa kategorizacijo planinskih poti določa podzakonski akt (Pravilnik o kategorizaciji planinskih poti, Uradni list RS št. 80/2008):

Lahka planinska pot

prirocnik_za_markaciste_kategorizacija_poti

Izvleček iz Priročnika za markaciste, ki opredeljuje ocenjevanje zahtevnosti planinskih poti

(1) Lahka planinska pot je planinska pot, ki je namenjena za hojo in rekreacijski tek, pri čemer si uporabniku ni potrebno pomagati z rokama zaradi varovanja ali pomoči pri gibanju po njej.

(2) Lahka planinska pot se praviloma lahko uporablja tudi kot sprehajalna pot.

(3) Kadar lahka planinska pot preči strmo pobočje, mora biti dovolj široka, da omogoča varno hojo tudi manj izurjenim uporabnikom. Od njih se zahteva le pazljivost, telesno pripravljenost in primerno obutev.

Zahtevna planinska pot
(1) Zahtevna planinska pot je planinska pot, ki vodi čez zahtevnejše odseke, na katerih si mora uporabnik zaradi varnosti pomagati z rokama, na nevarnih odsekih pa so nameščene varovalne naprave.

(2) Morebitne varovalne naprave iz prejšnjega odstavka so namenjene le dodatni varnosti uporabnikov in niso nujno potrebne za premagovanje težjih mest.

(3) Od uporabnikov zahtevne planinske poti se zahteva pazljivost, telesno pripravljenost in primerno opremo.

Zelo zahtevna planinska pot
(1) Zelo zahtevna planinska pot je planinska pot, kjer hojo zamenja ali dopolnjuje plezanje in kjer so za premagovanje težko prehodnih delov vgrajene varovalne naprave.

(2) Zelo zahtevna planinska pot je tudi vsaka planinska pot, ki je speljana preko posameznih področij s stalnim strjenim snegom ali ledom.

(3) Za varnejši vzpon na zelo zahtevni planinski poti potrebuje uporabnik dodatno osebno tehnično opremo, kot so čelada, plezalni pas ter samovarovalni sestav, zaradi morebitnih snežišč na posameznih odsekih pa tudi cepin in dereze.


Na podlagi junija 2015 potrjenega katastra planinskih poti in vzpostavljenega spletnega prikaza planinskih poti ter s smiselnim upoštevanjem kategorizacije planinskih poti, ki jo je sprejel Glavni odbor PZS leta 1991, so bili v kataster planinskih poti vključeni tudi podatki o zahtevnosti vsakega odseka. Pri tem postopku so sodelovali številni poznavalci tega področja: urednik kartografije, markacisti, inštruktorji PV, območni uredniki katastra, recezenti planinskih kart, avtorji planinskih vodnikov ...

V osnutku kategorizacije planinskih poti je navedenih 144 odsekov zahtevnih in 97 odsekov zelo zahtevnih planinskih poti, skupaj z navedbo skrbnika odseka ter informativno dolžino. Vsi ostali odseki v katastru, ki niso navedeni v tem seznamu kot zahtevni ali zelo zahtevni, spadajo med lahke planinske poti.
 

Pozivamo skrbnike planinskih poti, organe PZS, kot tudi zainteresirano javnost, da do 12. februarja 2016 posredujejo morebitne pripombe na ta seznam, vključno s pripombami glede morebitnih manjkajočih zahtevnih ali zelo zahtevnih odsekov planinskih poti.
 
Pripombe sprejemamo na elektronskem naslovu info@pzs.si ali na naslovu Planinska zveza Slovenija, p.p. 214, 1001 Ljubljana.

Vse zbrane pripombe bo preučila strokovna skupina, se do njih opredelila ter za obravnavo na Zboru markacistov ter za naslednjo sejo UO PZS pripravila kategorizacijo zahtevnih in zelo zahtevnih planinskih poti.


Bojan Rotovnik,
predsednik PZS

Priloge:
PDF Seznam odsekov in poti po zahtevnosti (476 kB)

 


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih