četrtek, 23. januar 2020
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

sobota, 6. februar 2016, ob 9.45 uri, ogledov: 2459

O problematiki delovanja gospodarskih odsekov PD na 5. konferenci o planinskem gospodarstvu brez zaključkov

Koče | 
Gospodarska komisija | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Tokratna konferenca, že 5. po vrsti, je potekala v soboto, 30. januarja 2016, v okviru sejma Naturo Alpe-Adria v Ljubljani. V dopoldanskem delu je več kot 70 predstavnikov planinskih društev, ki upravljajo planinske koče, najprej poslušalo dve zelo aktualni vsebini glede upravljanja planinskih koč.
V Sloveniji ima 178 objektov status planinske koče, od tega je 163 oskrbovanih planinskih koč. Koče predstavljajo pomembno ponudbo za izvajanje planinskih dejavnosti. Koče so dolžne spoštovati in v praksi izvajati zakonske obveznosti, ki se nanašajo tudi na te objekte. Hkrati pa si prizadevajo, da nudijo čim bolj kakovostno ponudbo vsem obiskovalcem. Namen konferenc o planinskem gospodarstvu je, da se lastnikom in upraviteljem koč preda določene aktualne informacije ter se pogovori o problematikah, ki so pomembne z vidika upravljanja koč.

Najprej je Drago Dretnik, vodja Svetovalne pisarne, predstavil delo Svetovalne pisarne PZS in predvsem novo Uredbo o odvajanju in čiščenju komunalne odpadne vode, ki je pričela veljati s 1.1.2016. Poudarek predstavitve je bil na vsebinah, ki zadevajo tudi planinske koče: mejne vrednosti emisij snovi z odpadno vodo, ukrepe zmanjševanja emisij snovi pri odvajanju komunalne odpadne vode, merila občutljivosti vodnih teles površinskih voda, posebne zahteve v zvezi z obratovanjem malih komunalnih čistilnih naprav zmogljivosti pod 50 PE in vrste nalog, ki se izvajajo v okviru javne službe.

Druga aktualna tema so bile davčne blagajne, kar je predstavil Samo Hrvatin, direktorju podjetja Microgramm d.o.o. Poudarek je bil na dosedanjih izkušnjah pri uporabi davčnih blagajn v povezavi s članarino. Načelnik gospodarske komisije, Janko Rabič, ki je tudi povezoval konferenco, je predstavil problematiko delovanja gospodarskih odsekov na ravni društev. Izkušnje in načini delovanja so različni, zato ni bilo zaključka o enotnem načinu dela. Glede na dobre izkušnje s Svetovalno pisarno PZS, so bila društva pozvana k večjemu izkoriščanju te pisarne, ki jih planinskim društvom s kočami ponuja PZS. Planinska društva v vse večji meri oddajajo svoje koče v najem in ker je bilo v preteklem letu kar nekaj prošenj za pomoč, je Damjan Omerzu, strokovni delavec PZS, pripravil celostno predstavitev najemnih pogodb za planinske koče.

Zadnje dejanje konference je bilo posvečeno podelitvi certifikatov za planinske koče. Certifikate Okolju prijazna planinska koča z veljavnostjo štirih let sta predsednik PZS Bojan Rotovnik in vodja projekta Drago Dretnik podelila naslednjim: Frischaufov dom na Okrešlju - PD Celje Matica, Koča na Loki pod Raduho - PD Luče, Koča v Grohotu pod Raduho - PD Mežica, Planinska koča na Ermanovcu - PD Sovodenj, Tončkov dom na Lisci - Občina Sevnica. S certifikatom Družinam prijazna planinska koča pa se za dobo štirih let lahko na novo ponaša 16 planinskih koč: Dom na Smrekovcu - PD Črna na Koroškem, Dom planincev v Logarski dolini - PD Celje - Matica, Erjavčeva koča na Vršiču - PD Jesenice, Frischaufov dom na Okrešlju - PD Celje - Matica, Kocbekov dom na Korošici - PD Celje - Matica, Koča na Kopitniku - PD Rimske Toplice, Koča na Loki pod Raduho - PD Luče, Koča na Naravskih ledinah - PD Ravne na Koroškem, Mihelčičev dom na Govejku - PD Obrtnik Ljubljana, Planinska koča na Ermanovcu - PD Sovodenj, Planinski dom na Boču - PD Poljčane, Planinski dom na Brnici - PD Liboje, Planinski dom na Kalu - PD Hrastnik, Planinsko učno središče Bavšica - Planinska zveza Slovenije, Tončkov dom na Lisci - Občina Sevnica, Zavetišče na Planini - PD Vrhnika.

Po konferenci je v popoldanskih delu potekal še Zbor gospodarjev, ki sta ga najbolj zaznamovali dve točki. Zbor je potrdil predlog Pravilnika o planinskih kočah, bivakih in planinskih učnih središčih z dodatnim amandmajem. Pravilnik je dokument, ki vsebuje določbe PZS glede urejanja registra planinskih objektov in njihovega upravljanja ter povzema obstoječe pravilnike na področju planinskega gospodarstva. Prav tako je zbor potrdil tudi Predlog Cenika prenočevanj in osnovne oskrbe v planinskih kočah. Oba dokumenta mora za njuno veljavnost sprejeti še upravni odbor PZS.

Dušan Prašnikar

-------------------------------------------------
Predstavitve s 5. konference o planinskem gospodarstvu

 


Fotogalerija

 Dušan Prašnikar

 Dušan Prašnikar1 / 16

 Dušan Prašnikar2 / 16

 Dušan Prašnikar3 / 16

 Dušan Prašnikar4 / 16

 Dušan Prašnikar5 / 16

 Dušan Prašnikar6 / 16

 Dušan Prašnikar7 / 16

 Dušan Prašnikar8 / 16

 Dušan Prašnikar9 / 16

 Dušan Prašnikar10 / 16

 Dušan Prašnikar11 / 16

 Dušan Prašnikar12 / 16

 Dušan Prašnikar13 / 16

 Dušan Prašnikar14 / 16

 Dušan Prašnikar15 / 16

 Dušan Prašnikar16 / 16

 

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih