ponedeljek, 25. september 2023
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

petek, 12. februar 2016, ob 10.20 uri, ogledov: 5797

V Sloveniji že štirideset okolju in družinam prijaznih planinskih koč

Društva | Koče | 
Gospodarska komisija | 
Planinsko društvo Škofja Loka | Planinsko društvo Luče | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Planinska zveza Slovenije je na 5. konferenci o planinskem gospodarstvu podelila nove certifikate okolju in družinam prijazna planinska koča, s katerima se lahko skupno pohvali 40 slovenskih planinskih domov, ki zagotavljajo do okolja prijazno in energetsko učinkovito upravljanje oziroma odprtih vrat sprejmejo otroke in njihove starše.
okolju_druzinam_prijazna_planinska_koca_foto_manca_cujezSlovenska planinska društva upravljajo 178 planinskih koč, zavetišč in bivakov, od tega 163 oskrbovanih planinskih koč, ki so večinoma v toplejših mesecih, številne pa tudi pozimi, gostoljubna postojanka planincev vseh generacij, a hkrati obremenitev za okolje. Cilj projekta Okolju prijazna planinska koča je zagotavljati do okolja prijazno in energetsko učinkovito upravljanje koč, projekta Družinam prijazna planinska koča pa privabiti na koče otroke in njihove starše ter poskrbeti, da se bodo dobro počutili in se radi vračali. Oba certifikata je pred leti uvedla Planinska zveza Nemčije, naknadno so k akciji pristopile tudi planinske zveze Avstrije, Južne Tirolske in Slovenije.

Za pridobitev certifikata okolju prijazna planinska koča se planinski domovi dokažejo in zavežejo k skrbnemu in celostnemu ravnanju do občutljivega gorskega okolja. Ker v Sloveniji večina planinskih koč leži v nenaseljenem, naravno občutljivem območju ter tudi z namenom večjega obiska koč zaradi višjih in urejenih okoljskih standardov je PZS z letom 2012 uvedla poseben certifikat za koče, ki s svojim celotnim delovanjem čim manj negativno vplivajo na okolje. Takšen certifikat v obliki listine in znaka z napisom Okolju prijazna planinska koča je jasno sporočilo obiskovalcem, da si planinsko društvo posredno prek oskrbnika oziroma upravljavca prizadeva, da bi bili vplivi koče na neokrnjeno naravo okoli nje in širše čim manj moteči.

Planinska zveza se je leto po uspešni spodbudi za okoljsko razbremenitev gorskega sveta začela intenzivneje posvečati vprašanju, kako na koče privabiti otroke in starše. Certifikat in znak z napisom Družinam prijazna planinska koča sporočata obiskovalcem, da se osebje v največji možni meri in nenehno trudi, da bi bivanje na koči bilo prijetno in nepozabno doživetje za najmlajše planince in njihove starše. Za pridobitev certifikata se ovrednotijo pripravljenost osebja koče, da sprejme družine z najmlajšimi gosti z vso pozornostjo in razumevanjem za njihove specifične potrebe; lega koče, da omogoča družinam sorazmerno lahek dostop; primerno urejene planinske poti in parkirišča na izhodiščih; primerna okolica koče za nemoteno aktivnost otrok in družine; posebnosti v okolici koče, ki so zanimive tudi za otroke, ter po možnosti lastni program na koči za družine.

drago_dretnik_gk_pzs_foto_osebni_arhiv
Drago Dretnik, nosilec projektov okolju in družinam prijazna planinska koča, poudarja, da z otroki gorski svet doživimo povsem drugače. (foto osebni arhiv)

»Na planinski zvezi smo prepričani, da koče z enim ali obema certifikatoma pridobijo na ugledu in so zato bolj obiskane, saj pravimo, da dober glas seže v deveto vas. Planinci in tudi drugi obiskovalci naših koč se vedno bolj zavedajo, da je treba na planinskih kočah najti kompromis med udobjem in skrbjo za okolje. Veliko udobje na eni strani (tuši, ogrevane sobe, velik izbor jedi …) na drugi strani povzroči večjo količino odpadnih vod, večjo porabo energije, več odpadkov,« razmišlja nosilec projektov Drago Dretnik iz Gospodarske komisije PZS in dodaja: »Če želimo nadaljevati tradicijo slovenskega naroda kot naroda planincev, moramo poskrbeti tudi za varnejše uvajanje naših najmlajših v ta naš lep gorski svet. Obisk gora z otroki je za odrasle enkratna priložnost, da svoj pogled na planinarjenje oblikujemo na novo, da nas otroci vzamejo s seboj v hribe – ne mi njih! Otroci nimajo 'visokih' ciljev, vrhovi in skalne stene za njih niso 'izzivi', ki jih je treba osvojiti. Gorska pokrajina je kulisa za njihovo fantazijo. Skrivati se med otočki rušja, tekati po cvetočih planinskih tratah in pozabiti na čas in prostor. Družinam prijazne planinske koče so idealno izhodišče za to, da doživimo gorski svet povsem drugače.«

koca_na_blegosu_foto_arhiv_pd_skofja_loka
Okolju in družinam prijazna Koča na Blegošu (foto arhiv PD Škofja Loka)

Podpredsednik Planinskega društva Škofja Loka Jože Stanonik diha s certifikati že od vsega začetka in tako opiše društvena prizadevanja za njuno pridobitev: »V letu 2013 smo za Kočo na Blegošu pridobili certifikat okolju prijazna planinska koča, saj smo izpolnili pogoje, tako da smo kočo v celoti komunalno opremili – s čistilno napravo ter ustreznim dovajanjem, odvajanjem vode in vseh odplak iz postopka priprave hrane in pijače. V objektu uporabljamo varčne žarnice, kurimo z drvmi, v sanitarijah uporabljamo razgradljiva čistila in papir, uredili smo tudi elektriko iz omrežja in tako odpravili agregate, ki so prej povzročali tako hrup kot smrad. Da smo leto pozneje pridobili še cerifikat družinam prijazna planinska koča, smo ponudbo hrane prilagodili otrokom, v koči imamo otroški kotiček s slikanicami, ob koči otroška igrala, kjer so otroci lahko tudi brez nadzora staršev, za varnost v sobah smo poskrbeli z ograjicami na posteljah.« Letos jih čaka obnovitev certifikata okolju prijazna planinska koča in se bodo potrudili, da ga podaljšajo, v prihodnje pa nameravajo ponudbo koče še izboljševati, kar z obiskom nagrajujejo tudi planinci: »Blegoš je že od nekdaj koča, ki je zelo primerna za družine, zato to tudi spodbujamo. Obisk se nam postopno povečuje, tudi zato, ker imamo kočo odprto praktično vse leto, od maja do oktobra vsak dan razen ob ponedeljkih, če ni praznik, od novembra do aprila pa ob petkih, sobotah, nedeljah in praznikih. Na Blegošu smo pred desetletjem uvedli tudi obiskovanje z vpisovanjem v posebno knjigo Blegoške korenine, kakršen naziv pridobijo planinci s 15 vzponi in v kateri beležimo okrog dvanajst tisoč vpisov letno.«

Certifikat okolju prijazna planinska koča z veljavnostjo štirih let so na 5. konferenci o planinskem gospodarstvu konec januarja na sejmu Natour Alpe-Adria v Ljubljani prejeli Frischaufov dom na Okrešlju, Koča na Loki pod Raduho, Koča v Grohotu pod Raduho, Planinska koča na Ermanovcu in Tončkov dom na Lisci. S certifikatom družinam prijazna planinska koča se za dobo štirih let lahko na novo pohvali 16 planinskih domov: Dom na Smrekovcu, Dom planincev v Logarski dolini, Erjavčeva koča na VršičuFrischaufov dom na Okrešlju, Kocbekov dom na Korošici, Koča na KopitnikuKoča na Loki pod Raduho, Koča na Naravskih ledinah, Mihelčičev dom na GovejkuPlaninska koča na Ermanovcu, Planinski dom na Boču, Planinski dom na Brnici, Planinski dom na Kalu, Planinsko učno središče BavšicaTončkov dom na Lisci in Zavetišče na Planini.

koca_na_loki_pod_raduho_foto_manca_cujez
Koča na Loki pod Raduho, nova ponosna lastnica certifikatov okolju in družinam prijazna planinska koča (foto Manca Čujež)

»Projektoma smo se pridružili naknadno. Za varnost otrok smo uredili stranice na pogradih, priskrbeli otroške stole za prehranjevanje, igrala, knjige, pobarvanke, da se bodo otroci dobro počutili. Čistilno napravo smo že imeli, ker nimamo elektrike iz doline, jo pridobivamo s sončnimi celicami in kolikor je dodatno potrebno z agregatom, ki ni moteč za planince in okolje. Bomo videli, kaj nam bosta prinesla certifikata, vsekakor pa stremimo k izboljšavam in smo veseli, če planinci opazijo naš trud,« poudari Rajko Nadlučnik, predsednik Planinskega društva Luče, ki je za Kočo na Loki pod Raduho letos pridobilo oba certifikata.

PLANINSKA KOČA PLANINSKO DRUŠTVO OKOLJU PRIJAZNA PLANINSKA KOČA DRUŽINAM PRIJAZNA PLANINSKA KOČA
Cojzova koča na Kokrskem sedlu (1793 m) PD Kamnik  
Dom dr. Klementa Juga v Lepeni (700 m) PD Nova Gorica  
Dom na Menini planini (1453 m) PD Gornji Grad  
Dom na Peci (1665 m) PD Mežica  
Dom na Smrekovcu (1377 m) PD Črna na Koroškem  
Dom na Uršlji gori (1680 m) PD Prevalje  
Dom planincev v Logarski dolini (837 m) PD Celje – Matica  
Dom pri izviru Završnice (1425 m) PD Žirovnica
Domžalski dom na Mali planini (1534 m) PD Domžale
Erjavčeva koča na Vršiču (1525 m) PD Jesenice  
Frischaufov dom na Okrešlju (1396 m) PD Celje – Matica
Kamniška koča na Kamniškem sedlu (1864 m) PD Kamnik  
Kocbekov dom na Korošici (1808 m) PD Celje – Matica  
Koča na Blegošu (1391 m) PD Škofja Loka
Koča na Gozdu (1226 m) PD Kranjska Gora  
Koča na Kopitniku (865 m) PD Rimske Toplice  
Koča na Loki pod Raduho (1534 m) PD Luče
Koča na Naravskih ledinah (1072 m) PD Ravne na Koroškem  
Koča na Planini pri Jezeru (1453 m) PD Integral
Koča na planini Razor (1315 m) PD Tolmin
Koča pri Jelenovem studencu (850 m) PD Kočevje
Koča v Grohotu pod Raduho (1460 m) PD Mežica  
Kosijev dom na Vogarju (1054 m) PD Železničar Ljubljana  
Krekova koča na Ratitovcu (1642 m) PD Za Selško dolino Železniki  
Mihelčičev dom na Govejku (727 m) PD Obrtnik Ljubljana  
Mozirska koča na Golteh (1356 m) PD Mozirje
Planinska koča na Ermanovcu (968 m) PD Sovodenj
Planinska koča Velikonočnica (550 m) PD Boč – Kostrivnica  
Planinski dom na Boču (658 m) PD Poljčane  
Planinski dom na Brnici (457 m) PD Liboje  
Planinski dom na Jančah (792 m) PD Litija  
Planinski dom na Kalu (946 m) PD Hrastnik  
Planinski dom na Kumu (1211 m) PD Kum Trbovlje  
Planinski dom na Zelenici (1536 m) PD Tržič
Planinski dom pri Krnskih jezerih (1385 m) PD Nova Gorica  
Planinsko učno središče Bavšica (713 m) PZS
Poštarski doma na Vršiču (1688 m) PD Pošte in Telekoma  
Tončkov dom na Lisci (927 m) Občina Sevnica
Valvasorjev dom pod Stolom (1181 m) PD Radovljica
Zavetišče na Planini (733 m) PD Vrhnika  

Manca Čujež

-------------------------
Povezane novice:
Tri četrtine planinskih koč odprtih tudi pozimi
O problematiki delovanja gospodarskih odsekov PD na 5. konferenci o planinskem gospodarstvu brez zaključkov
Pred mednarodnim dnevom gora PZS in GRZS o varnejšem obiskovanju gora pozimi
Nasveti za varnejše gibanje v gorah v zimskih razmerah


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih