torek, 28. november 2023
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sreda, 24. februar 2016, ob 9.45 uri, ogledov: 5098

Še več ugodnosti in popustov za člane

Splošno | 
Odbor za članstvo | Planinski vestnik | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Kljub temu da smo že močno zakorakali v leto 2016 svojim navdihujočim potem in ciljem naproti, je tema planinske članarine še vedno zelo aktualna. Tako vas želimo seznaniti z nekaterimi novostmi, ki jih je Planinska zveza Slovenije pripravila za vas za letošnje leto.
Med bolj zanimivimi in dobrodošlimi spremembami je združitev članarin A in A+, pri čemer je PZS ukinila članarino A+, obseg zavarovanja A+ pa prenesla na kategorijo A. Višina članarine A kljub višjemu zavarovanju za reševanje v tujih gorah za ves svet in višje zavarovalne vsote ostaja enaka kot v letu 2015, to je 55 evrov. Med kategorijami članarin je spremenjen naziv B/tujina v kategorijo B/zamejci, ki je namenjena izključno zamejskim planinskim društvom. Stroške izdaje novih izkaznic z letom 2016 krijejo člani sami. Člani A, B, B1 in S + Š, ki so izkaznice dobili v letih 2013, 2014 ali 2015, uporabljajo te izkaznice še naprej. Nove izkaznice dobijo člani, ki se bodo letos prvič včlanili v konkretno društvo. PZS z letošnjim letom uvaja za planinska društva poenostavljen obračun članarine - društvom bodo mesečno pošiljali račune glede na število vnesenih članov v informacijski sistem Naveza. Med novostmi je tudi povišan popust za člane PZS v Planinski založbi PZS, ki sedaj znaša 20 odstotkov, vsi člani pa imajo kar 25-odstotni popust pri naročnini na Planinski vestnik. 
Kot so nam razložili v tajništvu PZS, so članarini A+ in A združili z namenom znižanja in racionaliziranja števila članarin, to pa je bilo najlažje narediti pri članarini A. Vsa zavarovanja z naslova članarine in njihovi pogoji ter višine zavarovalnih vsot ostajajo po članskih kategorijah enake tudi v letu 2016, v zavarovalnici Adriatic Slovenica pa člane čakajo tudi ugodnejše komercialne ponudbe.

Novi partnerji za članske popuste

Člani PZS lahko koristijo popuste tudi pri novih partnerjih; med njimi so Narodni park Paklenica, Kitio in SelectBox, Podium ter Golte. V Paklenico lahko sedaj vstopite po nižji ceni (višina popusta je enaka, kot jo imajo člani Planinske zveze Hrvaške), Kitio s SelectBoxom vam daje 10-odstotni popust pri nakupu darilnih paketov na njihovi spletni strani, podjetje Podium z izdelki Craft pa nudi posameznim članom PZS 30-odstotni, strokovnim kadrom PZS in registriranim alpinistom pa 35-odstotni popust za nakupe na sedežu podjetja, v njihovi spletni trgovini in v Planinski trgovini PZS. Pri RTC Golte lahko do 27. marca letos koristite različno visoke popuste za različne ponudbe, tako na primer 50-odstotni popust na dnevno smučarsko vozovnico ob rezervaciji najmanj dveh nočitev na Mozirski koči, 15-odstotni popust v wellness centru Golte s savnami in jacuzzijem ter 10-odstotni popust pri nakupu 50-minutne masaže na Golteh.
Novi partnerji so se pridružili dosedanji pisani druščini različnih partnerjev PZS; to so Alpina Žiri, Annapurna Way, Gornik, Iglu Šport, Promontana Kranj, Tomas Šport 2, Univet, Intersport, Simpro, Singla.si, KC Bauer, Garmin Slovenija, ON-Line, Žolna šport, Thermana Terme Laško, Terme Krka, Logarska dolina, RTC Krvavec in zavarovalnica Adriatic Slovenica, ki članom planinske organizacije nudijo popuste pri nakupu planinske opreme, obleke, obutve, gorskih koles, poskrbijo za vaše dobro počutje, sprostitev, odlično navigacijo, prost vstop v Logarsko dolino do 8. ure idr. Vse ugodnosti lahko uveljavljate z veljavno člansko izkaznico in osebnim dokumentom.

pv_pzs_planinci_foto_oton_naglost_m1 

Vrste članstva, ugodnosti in priporočene cene

Planinska članarina ima več kategorij; izberete si pač tisto, ki najbolj odgovarja vašim letom, aktivnostim in obiskom gora doma in v tujini. Ko z vplačano letno članarino postanete član skoraj 55.000-glave planinske družine v enem izmed 287 društev/klubov PZS, vaše članstvo za tekoče leto traja od dneva včlanitve do 31. januarja naslednje leto. Članarino vplačate lahko v matičnem društvu, pri njihovih pooblaščencih, na sedežu PZS v času uradnih ur, na spletni strani PZS, v poslovalnicah Petrol ali ob določenih dogodkih PZS. 
PZS nudi družinam tudi družinski popust, do katerega so upravičene družine, ki plačajo članarino v isto društvo za vse družinske člane sočasno. Za družinske člane se poleg staršev štejejo še mladi do vključno 26. leta, ki niso zaposleni ali so brez lastnih dohodkov, ter osebe, ki jim je delno ali v celoti odvzeta poslovna sposobnost (OPP) in so člani družine. Za družino se šteje tudi mati samohranilka ali oče samohranilec z vsaj enim otrokom. Višina popusta je 20 odstotkov za vsakega člana, razen za člane A, ki imajo popust, enak nominalni višini popusta članov B (5 evrov). Člani B1 niso upravičeni do družinskega popusta.
 
Članarina A (priporočena cena znaša 55 evrov, z družinskim popustom pa 50 evrov) je namenjena polnoletnim aktivnim obiskovalcem domačih in tujih gora z največjim obsegom ugodnosti, in sicer z območjem zavarovanja za ves svet. V članarino A je zajeto najvišje zavarovanje za nezgodno smrt pri planinski dejavnosti (zavarovalna vsota je 25.000 evrov), najvišje zavarovanje za invalidnost pri planinski dejavnosti (zavarovalna vsota je 75.000 evrov), najvišje zavarovanje za stroške reševanja v tujih gorah do zneska 25.000 evrov, zavarovanje odgovornosti v gorah tujine do 150.000 evrov in zdravstvena asistenca za tujino do 10.000 evrov. Če se odpravljate na razne gorniške ture v tujino, vam priporočamo članarino A, saj je vanjo zajeto zavarovalno kritje za najvišje zneske in velja na območju celega sveta.
Članarina B (25 evrov, z družinskim popustom 20 evrov, za starejše od 65 let (B1) 18,50 evra. Članarina B/zamejci znaša 11 evrov) je namenjena polnoletnim aktivnim obiskovalcem domačih in tujih gora z osnovnim obsegom ugodnosti. V članarino B je zajeto zavarovanje za nezgodno smrt (5500 evrov) in zavarovanje za invalidnost (8500 evrov) - oboje pri planinski dejavnosti za ves svet, zavarovanje za stroške reševanja v tujih gorah v Evropi in Turčiji (3000 evrov), zavarovanje odgovornosti v gorah tujine v Evropi in Turčiji (50.000 evrov) in zdravstvena asistenca za tujino (Evropa in Turčija) do 3000 evrov.
Članarina S+Š, tj. za srednješolce ali študente do vključno 26. leta starosti (16 evrov, z družinskim popustom 12,80 evra) vsebuje enaka zavarovanja in zavarovalne vsote kot članarina B.
Članarina P+O, tj. za predšolske ali osnovnošolske otroke in mladostnike (7 evrov, z družinskim popustom 5,60 evra) zajema zavarovanje za invalidnost pri planinski dejavnosti za ves svet (8500 evrov), zavarovanje za stroške reševanja v tujih gorah v Evropi in Turčiji (3000 evrov), zavarovanje odgovornosti v gorah tujine v Evropi in Turčiji (50.000 evrov) in zdravstveno asistenco za tujino (Evropa in Turčija) do 3000 evrov. Član P+O prejme tudi Cici dnevnik, Dnevnik 1 ali Dnevnik 2 Mladi planinec/Mlada planinka.
Članarina OPP, tj. za osebe s posebnimi potrebami, brez poslovne sposobnosti (7 evrov, z družinskim popustom 5,60 evra) nima vključenih zavarovanj, pri delni poslovni sposobnosti pa se možen obseg zavarovanja določi individualno. Ima pa vključene vse spodaj naštete ugodnosti.
Člani vseh kategorij imajo poleg zavarovanj, popustov pri naročnini Planinskega vestnika ter pri nakupu v Planinski založbi PZS, opreme in storitev pri pogodbenih partnerjih PZS vključen tudi 50-odstotni popust pri prenočevanju v planinskih kočah PZS, razen v sobah z enim do štirih ležišč v planinskih kočah I. kategorije (tj. v visokogorskih kočah), kjer je cena prenočišča cenejša za 30 odstotkov. Vsi člani so oproščeni plačila turistične takse v planinskih kočah, imajo popuste pri prenočevanju v več kot 1200 planinskih kočah 13 planinskih organizacij Evrope in 20-odstotni popust pri obisku Slovenskega planinskega muzeja.

S plačilom članarine vsak član izrazi pripadnost planinski organizaciji ter dá podporo markacistom in njihovi skrbi za urejenost mreže več kot 10.000 kilometrov planinskih in veznih poti po slovenskih Alpah, sredogorju in predgorju, prav tako podpre društva, ki v korist vseh članov in ljubiteljev gora izvajajo različne aktivnosti. Med temi velja izpostaviti več kot 7000 različnih strokovno vodenih in organiziranih aktivnosti planinskih društev letno (izleti, pohodi, ture, tabori, srečanja, rekreativna tekmovanja, planinske šole, predavanja, ekskurzije itd.), oskrbovanost 163 planinskih koč (od skupno 178 planinskih koč, zavetišč in bivakov) in prenočevanje na skupno več kot 7400 ležiščih. Vse za varnejše obiskovanje gora. Prav tako pa je najmlajšim posvečena posebna skrb (programa Ciciban planinec in Mladi planinec) v planinskih krožkih, skupinah in mladinskih odsekih, za starejše mladince in študente pa so na voljo zanimivi programi.

Člansko zavarovanje

PZS ima člansko zavarovanje urejeno pri zavarovalnici Adriatic Slovenica, s katero je sklenjena pogodba za nezgodno zavarovanje članov, zavarovanje zasebne odgovornosti članov PZS, zavarovanje stroškov reševanja v tujini s 24-urno asistenco in zdravstveno asistenco za tujino.
Zavarovanje v okviru članstva PZS zajema stroške za bolnišnično zdravljenje in vrnitev poškodovanega v domovino v okviru zdravstvene asistence, ki pa velja samo v primeru reševanja ponesrečenca. Morebitni drugi zdravstveni zapleti, ki nas lahko doletijo v tujini in niso povezani z reševanjem v gorah, niso vključeni v člansko zavarovanje. Zato se pred odhodom v tujino pozanimajte glede sistema kritja v državi, kamor ste namenjeni. Planinska zveza tako članom priporoča sklenitev dodatnega letnega turističnega zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini Coris, ki bo dopolnilo člansko zavarovanje PZS; sklenete ga individualno na PZS ali na www.clanarina.pzs.si.
Poleg posameznikov članarina PZS vsebuje tudi zavarovanje odgovornosti Planinske zveze Slovenije in strokovnih kadrov PZS (vodniki, različni inštruktorji ...), ki so zavarovani za primer strokovnih napak, eventuelno storjenih pri opravljanju dejavnosti, katerih posledica je osebna in/ali premoženjska škoda.
Zavarovalne vsote so enake kot lansko leto in so objavljene na spletni strani PZS (www.pzs.si). Člansko zavarovanje ne krije reševanja v Sloveniji, kajti stroški le-tega so kriti iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, reševanje ponesrečencev v gorah pa brezplačno izvaja GRZS. Društva lahko posamično sklenejo tudi ugodno zavarovanje odgovornosti društev in njihovih članov za škodo, ki jo povzročijo pri izvajanju dejavnosti v okviru društva.
V člansko zavarovanje je zajeto pohodništvo, treking, krpljanje, gorništvo (vključuje lažje plezanje do IV. stopnje po težavnostni lestvici UIAA) do 6500 metrov nadmorske višine; alpinizem, športno in ledno plezanje do 5000 metrov nadmorske višine v naravi ali na za to ustrezno urejenih plezališčih in umetnih stenah ter balvansko plezanje; turno kolesarstvo - pri čemer velja, da je turno kolesarstvo posebna zvrst gorskega kolesarstva, ki nima tekmovalnih ciljev in se izvaja v naravi, zavarovalno kritje pa velja za turnokolesarski vzpon in spust na planinskih/gorskih poteh, ki so na osnovi pravilnikov, priporočil in naravnih karakteristik terena primerne za turno kolesarstvo. Zavarovalno kritje ne velja za treninge, tekmovanja ali udeležbo v naslednjih disciplinah gorskega kolesarstva: spust (downhill), kros, dirt, freeride, BMX in sorodne discipline. Zavarovanje obsega turno smučanje, ko se turne smuči uporabljajo zgolj kot pripomoček za hojo oziroma spust po snegu pri izvajanju planinske dejavnosti kot pripomoček za doseganje cilja; zajema tudi prireditve in akcije v organizaciji PZS in planinskih društev za čas izvajanja prireditve/akcije ter dejavnost planinskih krožkov v šolah (tudi v zaprtih prostorih), planinsko orientacijo (tudi organizacijo tekem v planinski orientaciji) in prostovoljno vodništvo.
Zavarovalno kritje ne velja za alpinizem in športno plezanje brez dodatnega varovanja - solo plezanje nad IV. stopnjo po lestvici UIAA (plezanje posameznika brez varovanja), urbano plezanje (po urbanih objektih, plezanje po drevesih itd.), heli smučanje, alpinistične odprave, tj. za odprave enega ali več članov, ki so organizirane v območju zunaj evropskih in turških gorstev, katerih namen je, da preplezajo novo smer ali ponovijo že preplezano smer v steni, ostenju oziroma opravijo daljše grebensko prečenje; lahko pa se zavarovalna ponudba za posamezno alpinistično odpravo pripravi naknadno. Zavarovalno kritje ne velja za tekmovalno turno smučanje in druga tekmovanja, razen kadar je to posebej dogovorjeno in zavarovano pod posebnimi pogoji.

Aktiviranje in trajanje članskega zavarovanja

Pomembno je dejstvo, da začne zavarovalno kritje za posameznega člana veljati ob 24. uri tistega dne, ko je član s strani društva vnesen v informacijski sistem PZS Naveza. Storitev 24-urne asistence za organizacijo reševanja v tujini in zdravstvene asistence za tujino se aktivira ob 24. uri istega dne, če so bili podatki vneseni v Navezo do 11. ure. Članarina in zavarovanje veljata do 31. januarja naslednje leto. Vsak član PZS, ki je plačal članarino za tekoče leto, lahko na www.clanarina.pzs.si preveri, ali ima urejeno članstvo, s tem pa tudi zavarovanje. Če zavarovanje po plačilu članarine še ni urejeno s strani društva, si lahko vsak član sam aktivira zavarovanje, in sicer s pomočjo kode, ki se nahaja na članski znamkici.

Kako aktivirati asistenco v tujih gorah ter s tem aktiviranje kritja za stroške reševanja in stroške zdravljenja (stroške zdravljenja in zdravstvene asistence se aktivira le, če gre za primer, povezan z reševanjem v tujih gorah):
 1. Najprej pokličite gorsko reševalno službo v kraju, kjer se nahajate. 
 2. Nato pokličite asistenčni center na +386 1 519 20 20 (CORIS 24 h/dan) in ob klicu navedite: 
  • da ste član PZS, 
  • osebne podatke (ime, priimek, naslov, leto rojstva, telefon),
  • številko članske izkaznice,
  • podatek, katera lokalna oz. gorska reševalna služba izvaja reševanje, in
  • kje se nahajate ter kakšno pomoč potrebujete.
 

Priravila Zdenka Mihelič, fotografiji prispeval Oton Naglost

Prispevek je objavljen v februarski številki Planinskega vestnika


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih