ponedeljek, 6. december 2021
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

21.10.2021 12:16
Tomaž Penko
Test Tomaž
Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

sreda, 23. marec 2016, ob 9.30 uri, ogledov: 11091

Zlati cepin že sedmič v roke slovenskih alpinistov

Alpinizem | 
Komisija za alpinizem | 
Planinsko društvo Kamnik | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Med letošnjimi prejemniki zlatega cepina, najvišjega priznanja za alpinistične dosežke na svetu, sta tudi slovenska alpinista Urban Novak in Marko Prezelj, ki sta skupaj s Haydnom Kennedyjem in Manujem Pellissierjem oktobra lani preplezala prvenstveno smer na impozantno, 6173 metrov visoko goro Cerro Kishtwar v Indiji. To je že sedmi zlati cepin za Slovenijo v 24-letni zgodovini podeljevanja nagrade za najvidnejši alpinistični vzpon. Mednarodna komisija bo aprila nagradila še dva vzpona v nepalski Himalaji in enega v Patagoniji. Nagrado za življenjsko delo v alpinizmu letos prejme Poljak Voytek Kurtyka, Prezelj pa bo postal prvi alpinist na svetu s četrtim zlatim cepinom.
zlati_cepinMednarodna alpinistična odprava Kishtwar 2015, ki so jo sestavljali Slovenca Urban Novak in Marko Prezelj (oba AO PD Kamnik), Američan Hayden Kennedy in Francoz Manu Pellissier, je med 5. in 8. oktobrom 2015 kot prva uspela preplezati zahtevno vzhodno steno Cerro Kishtwarja, markantnega vrha v indijskem Kašmirju. Tehnično izjemno zahteven vzpon, ki so ga ocenili z ED+, povišano najvišjo stopnjo francoske ocenjevalne lestvice, so zaznamovali spremenljivo vreme in zahtevne razmere, a slovensko-ameriško-francoska naveza je v alpskem slogu preplezala 1200-metrov dolgo prvenstveno smer Light before wisdom/Svetloba pred modrostjo v vzhodni steni Cerro Kishtwarja (6173 m), za aklimatizacijo pa še zahtevno smer po južnem grebenu na Chomochior (6278 m). »Štiridnevni vzpon v vzhodni steni je dodobra preizkusil njihove moči, zato so smer z imenom Light before wisdom ocenili z oceno ED+. Vzpon zelo verjetno sodi med najboljše alpinistične vzpone na svetu v letu 2015, zato je tudi močno odmeval v mednarodni alpinistični javnosti,« so se potrdile besede slovenske komisije, ki je Novaka in Prezlja januarja letos imenovala za najuspešnejša alpinista leta 2015.

Mednarodno komisijo za zlati cepin 2016, ki je izbrala najvidnejše alpinistične vzpone v letu 2015, sestavlja devet vrhunskih alpinistov iz vsega sveta: Silvo Karo (Slovenija), Valerij Babanov (Rusija), Hervé Barmasse (Italija), Seb Bohin (Francija), Simon Elias (Španija), Yasuhiro Hanatani (Japonska), Michael Kennedy (ZDA), Victor Saunders (Velika Britanija) in Raphael Slawinsky (Kanada). »Dejanje, navdih in deljenje« bo slogan 24. podelitve zlatih cepinov, ki bo od 14. do 17. aprila 2016 v francoskem kraju La Grave in vse bolj pridobiva festivalske razsežnosti. »Po pravici povedano, nisem razmišljal, katera od spremenljivk v kompleksni enačbi je bila pri komisiji odločilna, da so nas povabili na letošnji dogodek. Prav zaradi dejstva, da alpinističnih vzponov ni moč objektivno oceniti, se mi zdi fino, da se dogodek počasi preobraža v – kot ga organizatorji sami imenujejo – festival, kar se sliši manj tekmovalno in tako tudi bolj ustreza pojmu alpinizma,« poudarja vodja odprave Urban Novak.

odprava_kishtwar_cerro_kishtwar_vzhodna_stena_foto_marko_prezelj
Plezanje v vzhodni steni Cerro Kishtwarja (foto Marko Prezelj)

Poleg Novaka, Prezlja, Kennedyja in Pellissierja zlati cepin 2016 prejmejo še ukrajinska naveza Nikita Balabanov in Mikhail Fomin za vzpon na Talung (7348 m, Nepal), angleška alpinista Mick Fowler in Paul Ramsden za vzpon na Gave Ding (6571 m, Nepal) ter francosko-ameriško-argentinska naveza Lise Billon, Antoine Moineville, Jerome Sullivan in Diego Simari za vzpon na Cerro Riso Patron (2550 m, Čile). Letošnji nagrajenec za življenjsko delo je znameniti Voytek Kurtyka, pravi fenomen generacije poljskih alpinistov, ki so zaznamovali zgodovino plezanja v alpskem slogu v Himalaji.

»Alpinizem že od nekdaj na svoj način odslikava dogajanje v družbi. Povečan pritisk na bolj znane cilje vleče pozornost nase in hkrati drugam usmerja pozornost tistih, ki iščemo drugačne izzive. V vsesplošni poplavi informacij je imeti dobro idejo, verjeti vanjo in jo dostojno uresničiti v bistvu zahtevnejše, kot se zdi tistemu, ki je vajen sprejemati predvsem rutinske odločitve. Morda je zato zdaj spet cenjen raziskovalni alpinizem, ob upoštevanju čistega sloga in spoštljivega pristopa do plezanja,« razmišlja Marko Prezelj, ki bo aprila postal prvi alpinist na svetu, ki bo zlati cepin prejel že četrtič. S sploh prvim podeljenim zlatim cepinom je strokovna javnost leta 1992 nagradila Marka Prezlja in Andreja Štremflja za vzpon po južnem stebru Kangčendzenge (8476 m) leto prej, leta 2007 je zlati cepin Prezelj prejel skupaj z Borisom Lorenčičem za novo smer v stebru Čomolharija (7326 m) leta 2006 ter lani z Alešem Česnom in Luko Lindičem za prvenstveni vzpon na Hagshu (6657 m) leta 2014.

Marko_Prezelj__Manu_Pellissier__Urban_Novak_in_Hayden_Kennedy_na_vrhu_markantnega_Cerro_Kishtwarja
Marko Prezelj, Manu Pellissier, Urban Novak in Hayden Kennedy na vrhu markantnega Cerro Kishtwarja (foto Marko Prezelj)

Prezelj, vrhunski alpinist, gorski vodnik, fotograf in vodja SMAR (slovenske mladinske alpinistične reprezentance), se že dolgo zavzema za zlati cepin kot festival v smislu srečanja plezalcev in ne tekmovanja v alpinizmu. »Upam, da bo Voytek Kurtyka dokončno usmeril vrednotenje alpinističnih vzponov k festivalskemu pristopu. Glede na to, da se je več let upiral tej prireditvi in zdaj vendarle sprejel povabilo organizatorjev, bom z zanimanjem spremljal njegov prispevek k obravnavani temi. Voytek v alpinizmu aktivno udejanja in zagovarja vrednote, ki jim ni preprosto slediti, in se zna temu primerno tudi dobro izraziti: 'Ali lahko zaupaš vtisom ubogih vragov, ki se mučijo z zakletvijo? Se lahko ravnaš po poročilu ujetih zveri, katerih presoja deluje na drugačni ravni zaznavanja?' Moja lanska gesta z vrtnicami je organizatorje menda usmerila v novo kreacijo ...« spomni, kako je na lanski podelitvi vsakemu prejemniku zlatega cepina izročil vrtnico kot simbol strasti in prijetnih, bodečih spominov, ki se prej ali slej posušijo, ter tako uravnotežil plastični simbol nečimrnosti, prevzetnosti, prestiža, lasten vsem ambicioznim bitjem.

Na razširjenem seznamu 52 vzponov za zlati cepin 2016 so bili poleg Cerro Kishtwarja še štirje prvenstveni vzponi slovenskih alpinistov: na Chugimago (6258 m) Luke Stražarja in Mateja Mučiča v Nepalu, Ri Pok Te (6210 m) Anastasije Davidove in Matica Jošta v Indiji, Pik Panfilovski Division Mihe Hauptmana in Uroša Stanonika ter Pik Carnovsky Anžeta Jeršeta, Mihe Hauptmana in Uroša Stanonika v Kirgiziji.

Zgodovino zlatega cepina so vidno zaznamovali slovenski alpinisti, ki so bili v 24 letih podeljevanja najvišjega alpinističnega priznanja nagrajeni kar sedemkrat. Prvi podeljeni zlati cepin sta leta 1992 prejela Marko Prezelj in Andrej Štremfelj za prvenstveni vzpon po južnem stebru Kangčendzenge (8476 m). Leta 1997 sta ga prejela Tomaž Humar in Vanja Furlan za novo smer v severozahodni steni Ama Dablama (6812 m) v Nepalu. Leta 2007 je nagrado zlati cepin že drugič prejel Marko Prezelj, skupaj z Borisom Lorenčičem za preplezano novo smer v stebru Čomolharija (7326 m); istega leta je zlati cepin po mnenju občinstva prejel še Pavle Kozjek za prvenstveni solo vzpon na Čo Oju (8201 m) in objavo fotografije poboja tibetanskih beguncev na prelazu Nangpa La. Leta 2012 sta zlati cepin za smer Sanjači zlatih jam v K7 West (6858 m) v Pakistanu prejela Luka Stražar in Nejc Marčič, leta 2015 pa za prvenstveni vzpon v severni steni Hagshuja (6657 m) v indijski Himalaji Aleš Česen, Luka Lindič in Marko Prezelj.

Čelado dol, Alpinisti!

Manca Čujež

Povezane novice:
Nova smer Svetloba pred modrostjo Kennedyja, Novaka, Pellissierja in Prezlja v vzhodni steni Cerro Kishtwarja
Poročilo alpinistične odprave Kishtwar 2015
Najvišja priznanja PZS za vrhunske dosežke v letu 2015 prejmejo ...
Na razširjenem seznamu za zlati cepin 2016 pet vzponov slovenskih alpinistov
Zlati cepin 2015 Lindiču, Prezlju in Česnu za vzpon na Hagshu
Šesti zlati cepin za Slovenijo zaznamovan s simbolnimi vrtnicami
Sloveniji zlati cepin 2012 za smer Sanjači zlatih jam v K7 West - Nejc Marčič in Luka Stražar


Fotogalerija

Nakup delikates pred odhodom

  Marko Prezelj1 / 79

Izredno slikovita in izpostavljena vožnja do mesta Gulabgarh

  Urban Novak2 / 79

Prva dva dneva hoje po precej obljudeni poti proti vasi Machail

  Marko Prezelj3 / 79

Druga polovica hoje do mesta za bazni tabor po barviti dolini Darlang Nullah

  Marko Prezelj4 / 79

Druga polovica hoje do mesta za bazni tabor po barviti dolini Darlang Nullah

  Marko Prezelj5 / 79

Baza na ustju doline Chomochior

  Marko Prezelj6 / 79

Dan aktivnega počitka

  Marko Prezelj7 / 79

Indijski del ekipe: zvezni oficir Mohan Lhak in kuharjev pomočnik Bhupender Kumaar Thakur - Betoo (oba Indija), kuhar Amer Gurung (Nepal) in vodnik Bagwal Thakur (Indija)

  Marko Prezelj8 / 79

Plezalni del ekipe: Urban Novak in Marko Prezelj (SLO), Hayden Kennedy (ZDA) in Manu Pellissier (FRA)

  Marko Prezelj9 / 79

Raziskovanje dostopa do vznožja vzhodnih sten Cerro Kishtwarja in Chomochiorja

  Marko Prezelj10 / 79

Preučevanje možnosti vzpona na Chomochior in Cerro Kishtwar

  Marko Prezelj11 / 79

Preučevanje možnosti vzpona na Chomochior in Cerro Kishtwar

  Marko Prezelj12 / 79

Snežena vrnitev v bazni tabor v pričakovanju izboljšanja razmer

  Marko Prezelj13 / 79

Izmenjujoča dež in sneg v dneh med 21. in 23. septembrom

  Marko Prezelj14 / 79

Kopanje odtočnih jarkov in gradnja nasipov v baznem taboru

  Marko Prezelj15 / 79

Razvejan in dovršen odtočni sistem komunalnih voda med šotori

  Marko Prezelj16 / 79

Razvejan in dovršen odtočni sistem komunalnih voda med šotori

  Marko Prezelj17 / 79

Ko so se razmere v hribih in glavah stabilizirale, je sledil pristop do ABC-ja.

  Marko Prezelj18 / 79

Polomljen šotor in mokra oprema v ABC-ju

  Marko Prezelj19 / 79

Gaženje od ABC-ja dalje

  Marko Prezelj20 / 79

Počasnejše napredovanje od pričakovanega zaradi zahtevnih razmer

  Marko Prezelj21 / 79

Mrzlo in jasno jutro po sneženem prenočevanju na širokem sedlu med Cerro Kishtwarjem in Chomochiorjem

  Marko Prezelj22 / 79

Zaradi impresivnega okolja in prijetnega sončnega vzhoda se je odhod prestavil v pozno jutro.

  Marko Prezelj23 / 79

Zaradi impresivnega okolja in prijetnega sončnega vzhoda se je odhod prestavil v pozno jutro.

  Marko Prezelj24 / 79

Iskanje najlažjih prehodov s sedla po južnem grebenu Chomochiorja

  Urban Novak25 / 79

Iskanje najlažjih prehodov s sedla po južnem grebenu Chomochiorja

  Marko Prezelj26 / 79

Iskanje najlažjih prehodov s sedla po južnem grebenu Chomochiorja

  Marko Prezelj27 / 79

Iskanje najlažjih prehodov s sedla po južnem grebenu Chomochiorja

  Marko Prezelj28 / 79

Iskanje najlažjih prehodov s sedla po južnem grebenu Chomochiorja

  Marko Prezelj29 / 79

V zgornjem delu je greben izpostavljen in na mestih tudi tehnično zahteven

  Marko Prezelj30 / 79

V zgornjem delu je greben izpostavljen in na mestih tudi tehnično zahteven

  Marko Prezelj31 / 79

Trije kratki spusti ob vrvi za obhod ostrih žandarjev, ki tvorijo greben

  Marko Prezelj32 / 79

Do večera splezali do konca posneženega skalnega grebena

  Urban Novak33 / 79

Drugi bivak na približno 5900 metrih

  Marko Prezelj34 / 79

Naslednje jutro proti vrhu Chomochiorja brez opreme za bivakiranje

  Urban Novak35 / 79

V ugodnih razmerah vrh Chomochior (6278 m) dosegli okrog enajste ure dopoldne.

  Marko Prezelj36 / 79

Na vrhu Chomochior (6278 m)

  Urban Novak37 / 79

Vrnitev do ABC-ja s spusti po vrvi in sestopanjem po vzhodnih pobočjih Chomochiorja

  Urban Novak38 / 79

Vrnitev do ABC-ja s spusti po vrvi in sestopanjem po vzhodnih pobočjih Chomochiorja

  Marko Prezelj39 / 79

Vrnitev do ABC-ja s spusti po vrvi in sestopanjem po vzhodnih pobočjih Chomochiorja

  Marko Prezelj40 / 79

Sestop do baznega tabora naslednji dan

  Marko Prezelj41 / 79

Sestop do baznega tabora naslednji dan

  Marko Prezelj42 / 79

Po treh dneh počitka znova na poti v ABC in naprej pod vzhodno steno Cerro Kishtwarja

  Marko Prezelj43 / 79

Prenočevanje pod vzhodno steno Cerro Kishtwarja in jutranji dveurni dostop do konkretno posnežene stene

  Marko Prezelj44 / 79

Plezanje v vzhodni steni Cerro Kishtwarja

  Urban Novak45 / 79

Plezanje v vzhodni steni Cerro Kishtwarja

  Hayden Kennedy46 / 79

Plezanje v vzhodni steni Cerro Kishtwarja

  Manu Pellissier47 / 79

Plezanje v vzhodni steni Cerro Kishtwarja

  Marko Prezelj48 / 79

Plezanje v vzhodni steni Cerro Kishtwarja

  Marko Prezelj49 / 79

Plezanje v vzhodni steni Cerro Kishtwarja

  Urban Novak50 / 79

Večerna skalna raztežaja pred bivakiranjem

  Urban Novak51 / 79

Večerna skalna raztežaja pred bivakiranjem

  Marko Prezelj52 / 79

"Udobno" bivakiranje pod jasnim nebom v severni steni Kishtwarja

  Marko Prezelj53 / 79

Jutranje ogrevanje ob vzpenjanju po dveh vrveh, pritrjenih prejšnji večer

  Marko Prezelj54 / 79

Nadaljevanje s plezanjem strmega in od sonca razjedenega, razmehčanega ledu

  Marko Prezelj55 / 79

Nadaljevanje s plezanjem strmega in od sonca razjedenega, razmehčanega ledu

  Marko Prezelj56 / 79

Prepletanje bolj ali manj strmega lednega plezanja in kombiniranega terena

  Hayden Kennedy57 / 79

Kratka noč na v strm sneg izkopani polici v severni steni Cerro Kishtwarja

  Marko Prezelj58 / 79

Novo jutro visoko v steni Cerro Kishtwarja

  Marko Prezelj59 / 79

Ponovnega jutra se je najbolj razveselil Manu, ki je v smer prinesel superlahko spalko za "poletno kampiranje na morju".

  Marko Prezelj60 / 79

Široka poč ...

  Marko Prezelj61 / 79

... in kamin s strmim ledom sta pripeljala do točke, ko smer naprej ni bila najbolj jasna.

  Marko Prezelj62 / 79

Prehod diagonalno proti desni je vodil v severovzhodno steno z veliko nepredelanega snega.

  Marko Prezelj63 / 79

Varovališče v debelo posneženi severovzhodni steni

  Marko Prezelj64 / 79

Mark. Človek dejanj. Trideset metrov zahtevnih plošč, prekritih s kopico svežega snega, in sledil je dvignjen palec.

  Urban Novak65 / 79

Nasmejani Urban, Manu in Hayden

  Marko Prezelj66 / 79

Mokast sneg je poskrbel, da se je plezanje zavleklo pozno v noč.

  Marko Prezelj67 / 79

Šotor prav na vrhu Cerro Kishtwarja

  Marko Prezelj68 / 79

Razgled z vrha Cerro Kishtwarja z izjemnimi vrhovi na vse strani

  Marko Prezelj69 / 79

Marko Prezelj, Manu Pellissier, Urban Novak in Hayden Kennedy na markantnem Cerro Kishtwarju

  Marko Prezelj70 / 79

Sestop s Cerro Kishtwarja

  Marko Prezelj71 / 79

Sestop pod steno, predvsem s spusti po vrvi, po koluarju v levem delu vzhodne stene

  Marko Prezelj72 / 79

Zaradi treh dni jasnega vremena je bil spust v spodnjem delu bolj podoben kanjoningu kot spuščanju po ledni smeri na šesttisočaku.

  Marko Prezelj73 / 79

Alpinisti, zadovoljni ob vznožju vzhodne stene Cerro Kishtwarja

  Marko Prezelj74 / 79

Še isto noč nazaj v baznem taboru

  Marko Prezelj75 / 79

Nova smer in drugi pristop na vrh Chomochior (6278 m) po južnem grebenu

  Marko Prezelj76 / 79

Nova smer in drugi pristop na vrh Chomochior (6278 m) po južnem grebenu

  Marko Prezelj77 / 79

Prvenstvena smer Light before wisdom v vzhodni steni Cerro Kishtwarja (6173 m)

  Marko Prezelj78 / 79

Prvenstvena smer Light before wisdom v vzhodni steni Cerro Kishtwarja (6173 m)

  Marko Prezelj79 / 79

 

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih