četrtek, 4. marec 2021
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

nedelja, 27. marec 2016, ob 9. uri, ogledov: 2584

Občni zbor PD Tolmin v jubilejnem letu

Društva | 
Planinsko društvo Tolmin | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Tisti, ki so kljub istočasnim drugim dogodkom v kraju z udeležbo na občnem zboru izkazali zvestobo društvu, so lahko sledili skrbno pripravljenemu uvodnemu programu učencev Osnovne šole Franceta Bevka iz Tolmina, njenemu Mladinskemu pevskemu zboru pod vodstvom Barbare Kovačič in igralsko izvedenemu Prešernovemu delu Od železne ceste (Gaj Černigoj in Tjaša Hajnrihar), ki ga je pripravila mentorica Mirjam Humar. Z doživetim recitiranjem svojih pesmi je večer popestrila tudi gostja iz Podbrda, Marjuča Volf. Skupaj z dopadljivo okrasitvijo je bil ustvarjen prijetno svečan zvočno-vizuelni ambient, ki je poudarjal letošnji dvojni jubilej, 120-letnico Soške podružnice in 70-letnico PD Tolmin. V takem vzdušju je tudi delovni del zbora lepo in uspešno stekel.
Uvodnemu nagovoru in pozdravu predsednice Milene Brešan je po izvolitvi delovnega predsedstva sledil niz povzetkov poročil, ki ga je ob istočasni projekciji slik prebral učenec Lenart Miklavič. Zaradi dolžine in števila poročil svojih odsekov se PD Tolmin že nekaj zadnjih let trudi podati bolj zgoščen prikaz svojega dela. Poročevalci so tako z razumevanjem prepustili govornico mlademu bralcu, njihova poročila o delu odsekov in sekcij v letu 2015 pa si lahko vsak podrobno prebere na spletni strani društva (O društvu/ Poročila o delu). Med tistimi, ki niso objavljena, so: finančno poročilo, poročilo nadzornega odbora in častnega razsodišča, ki dodatno potrjujejo uspešno poslovno in delovno leto planinskega društva, zato jih je skupaj s programom dela, ki ga je na osnovi predlogov odsekov povzela predsednica PD, občni zbor sprejel brez zadržkov. Informacija o članarini je nakazala, da je PD Tolmin v lanskem letu uspelo ohraniti obstoječe število članov, kar je v pestri ponudbi drugih prostočasnih aktivnosti v kraju vedno večji izziv. Zaradi menjave v vodstvu Jamarske sekcije bo v upravnem odboru PD Zdenka Rejca nadomestila nova načelnica Jana Čarga, ki je bila z nadomestnimi volitvami izvoljena na občnem zboru. Ker ne gre za »volilno leto«, ob tej spremembi ostaja stari odbor. V razpravi so se razgovorili predvsem vabljeni gostje, predstavniki sosednjih PD (Ajdovščina, Benečija, Cerkno – tudi v imenu Idrije, Javornik – Črni vrh, Kobarid, Nova Gorica, Podbrdo, predstavnica skupine PD Pošte in Telekoma, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB, predstavnik Občinske športne zveze). Pisne pozdrave z dobrimi željami so poslali: PD Brda, predstavnik Občine Tolmin za družbene dejavnosti, Javni sklad kulturnih dejavnosti, predsednica Turistične zveze Gornjega Posočja in predsednik MDO PD Posočja Gregor Rupnik, ki se zbora tokrat zaradi obilice drugih obveznosti ni mogel udeležiti. Prvi nagovor je pripadal županu Občine Tolmin Urošu Brežanu, ki se redno udeležuje občnih zborov PD Tolmin in tudi sicer zelo podpira njegovo delo. Tolmin je za letos prejel naziv Alpsko mesto 2016, kar daje po njegovem mnenju dobre iztočnice in možnosti povezav z dogodki ob 120-letnici planinstva v Posočju. Vsi gostje so čestitali društvu za uspešno razvijanje številnih dejavnosti in mu zaželeli nadaljnji razcvet.

Med prijetnejšimi trenutki na zboru je bila gotovo podelitev priznanj. O podelitvi nazivov Fotograf 3 Fotografske zveze Slovenije članom fotografske skupine, Mileni Brešan, Karli Kofol in Mariu Šimacu je v skladu z društvenimi pravili predhodno sklepal že UO PD, zboru pa je pripadel sklep o podelitvi nazivov F 2 FZS Hugu Dragu in Karli Kofol. Planinska zveza je za vzorno skrb za poti na območju PD Tolmin nagradila Markacijski odsek s Knafelčevim priznanjem, ki ga je zbranemu moštvu markacistov podelil načelnik KPP PZS Igor Mlakar. Dolgoletna računovodkinja in članica UO PD Tolmin Slavica Brešan je prejela srebrni častni znak PZS (o vseh priznanjih je več napisanega v posebnih prispevkih na spletnih straneh PD Tolmin!). Rok Kurinčič iz Soškega AO je prejel priznanje PD Tolmin za uspešen alpinistični vzpon v Patagoniji (prvenstvena smer No fiesta v Cerro San Lorenzu).

pd_tolmin_oz_2015_markacisti_foto_brane_bratuz
Moštvo markacistov ob prejemu Knafelčevega priznanja (foto Brane Bratuž)

Na občnem zboru so bile predstavljene tudi aktivnosti ob letošnji 120-letnici organiziranega planinstva v Posočju (ustanovitev Soške podružnice), ki sovpada s 70-letnico delovanja društva po obnovitvi ob koncu druge svetovne vojne. 9. 3. je bila na programu počastitev 120-letnice v tolminski knjižnici, s kulturnim programom in diaprojekcijo - prikazom 120-letnega razvoja planinstva. O tem je PD že poročalo na svoji spletni strani in na spletni strani Gore in ljudje. 17. julija se pripravlja jubilejno obarvano tradicionalno planinsko slavje na planini Razor, 19. novembra pa zaključna proslava s kulturnim programom v tolminskem kinogledališču. 22. številka društvenega glasila Krpelj, ki bo jubilejno obarvana, promocija obletnice v javnih občilih in posebna razstava fotografske skupine bodo v teku letošnjega leta še dodatno ozaljšale zunanjo podobo PD Tolmin kot naslednice nekdanje Soške podružnice.     

Neformalni zaključek zbora, ki je minil ob zakuski, delu marljivih članic PD, in harmoniki (t. i. »hišni ansambel« markacistov), se je spontano podaljšal do poznih večernih ur.

Žarko Rovšček


Fotogalerija

 Brane Bratuž

Mladinski pevski zbor

  Brane Bratuž1 / 6

Nagovor predsednice Milene Brešan

  Brane Bratuž2 / 6

Recitatorja Gaj Černigoj in Tjaša Hajnrihar

  Brane Bratuž3 / 6

Delovno predsedstvo

  Brane Bratuž4 / 6

Člani fotografske skupine z mentorjem ob prejemu nazivov FZS

  Brane Bratuž5 / 6

Slavica Brešan prejema srebrni častni znak PZS

  Brane Bratuž6 / 6

 

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih