torek, 25. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

torek, 29. marec 2016, ob 8.45 uri, ogledov: 2540

5. srečanje vodstev slovenske in hrvaške planinske zveze v Paklenici

Planinska organizacija | Splošno | 
Objavil(a): Manca Ogrin
11. in 12. marca 2016 je v Starigradu v Paklenici potekalo že peto srečanje vodstev Planinske zveze Slovenije (PZS) in Hrvaške planinske zveze (HPS), drugič v planinskem okolju in že tradicionalno v prijetnem prijateljskem in delovnem vzdušju.
Srečanja so se iz Planinske zveze Slovenije (PZS) udeležili predsednik Bojan Rotovnik, podpredsedniki Tone Jesenko, Miro Eržen in Roman Ponebšek in generalni sekretar Matej Planko, Hrvaško planinsko zvezo (HPS) pa so zastopali predsednik prof. dr. Hrvoje Kraljević, podpredsednica Jadranka Čoklica, predsednik izvršnega odbora Vlado Novak, član izvršnega odbora Ivan Hapač, urednik revije Hrvatski planinar Alan Čaplar in glavni tajnik Darko Berljak. Na delovnem sestanku v koči hrvaške gorske reševalne službe je sodeloval tudi direktor Narodnega parka Paklenica Zlatko Marasović, ki je predstavil naravne danosti in posebnosti Paklenice ter popust pri vstopnini za člane PZS.

pzs_hps_srecanje_paklenica_2_foto_alan_caplar
5. srečanje vodstev Planinske zveze Slovenije in Hrvaške planinske zveze je minilo v prijetnem prijateljskem in delovnem vzdušju. (foto Alan Čaplar)

V začetku srečanja so se zbrani posvetili pregledu skupnih aktivnosti, ki so jih nadgradili od prejšnjega srečanja na Lisci aprila 2015. Nadaljevali bodo sodelovanje pri projektih, financiranih iz evropskih sredstev, tako na področju planinskega gospodarstva in usposabljanj kot tekmovalne dejavnosti, saj bo v sklopu projekta Erasmus+ osrednje mednarodno srečanje plezalcev gostila Paklenica. Dogovorili so se, da bodo ob morebitnem oblikovanju krovne evropske planinske organizacije skupaj nastopali z usklajenimi stališči. Obe planinski zvezi pozdravljata širjenje že uveljavljenega slovensko-hrvaškega pokala v lednem plezanju na sodelovanje tekmovalcev iz Bosne in Hercegovine in Srbije ter tudi v prihodnje omogočata vzajemno dostopnost in prodajo planinske literature založb obeh zvez.

Še večji poudarek bo namenjen sodelovanju meddruštevnih odborov oz. župnijskih zvez na obeh straneh meje, prav tako bodo nadgrajevali strokovno sodelovanje markacistov, planinskih vodnikov, alpinistov, športnih plezalcev in strokovnih kadrov za delo z mladimi planinci, 1. in 2. oktobra 2016 se v organizaciji PZS obeta tudi prvo mednarodno tekmovanje v planinski orientaciji. Pohvale vredna je izmenjava dobrih praks in izkušenj prek tečajev in seminarjev, kot so bili inštruktorski tečaj BMU v Bavšici oktobra 2015, seminar za inštruktorje športnega plezanja v Paklenici in srečanje mentorjev mladinskih planinskih skupin na Omanovcu. HPS je predala seznam desetih atraktivnih dvo- ali večdnevnih planinskih izletov v hrvaških gorah, ki bodo v pomoč slovenskim planincem pri načrtovanju tur na Hrvaško, ter pomagala, da smo na planinske zemljevide PZS dodali še en jezik, hrvaščino.

hps_pzs_srecanje_paklenica_3_foto_alan_caplar
Skupni izlet na Veliko Rujno in v Veliko Paklenico (foto Alan Čaplar)

Razstava Skupaj v gorah/Zajedno u planinama o dolgoletnem sodelovanju slovenskih in hrvaških planincev in alpinistov, odprta leta 2014 v Mojstrani, je lani gostovala v Sevnici, Tršću, na Reki in v Zagrebu ter povsod požela veliko zanimanja. Vzorno sodelujeta tudi komisiji za planinske poti, ki sta s skupnimi močmi uredili planinsko pot v kanjonu Krupe. Nadaljuje se delo na oblikovanju planinske obhodnice 40 vrhov prijateljstva, ob skorajšnjem zaključku evropske pešpoti E12, ki se je iz Slovenije razširila proti Hrvaški, pa se obeta posebna svečanost. Letos se po več letih znova obeta srečanje uredništev Planinskega vestnika in Hrvatskega planinarja. Srečanje se je končalo z vzajemnim povabilom na dan planincev in skupščino obeh zvez ter skupnim izletom na Veliko Rujno in v Veliko Paklenico, kjer je bila priložnost za družabnost in deljenje še drugih planinskih izkušenj.

Manca Čujež


Fotogalerija

 Alan Čaplar

 Alan Čaplar1 / 22

 Alan Čaplar2 / 22

 Alan Čaplar3 / 22

 Alan Čaplar4 / 22

 Alan Čaplar5 / 22

 Alan Čaplar6 / 22

 Alan Čaplar7 / 22

 Alan Čaplar8 / 22

 Alan Čaplar9 / 22

 Alan Čaplar10 / 22

 Alan Čaplar11 / 22

 Alan Čaplar12 / 22

 Alan Čaplar13 / 22

 Alan Čaplar14 / 22

 Alan Čaplar15 / 22

 Alan Čaplar16 / 22

 Alan Čaplar17 / 22

 Alan Čaplar18 / 22

 Alan Čaplar19 / 22

 Alan Čaplar20 / 22

 Alan Čaplar21 / 22

 Alan Čaplar22 / 22

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih