nedelja, 14. april 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sreda, 25. maj 2016, ob 9. uri, ogledov: 4473

V Alpe po navdih - na 7. dan Alpske konvencije

Splošno | Narava | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Med 26. in 28. majem 2016 vljudno vabljeni na sklop prireditev za spoznavanje raznolikosti slovenskega alpskega območja v Bohinju, dolini Soče in v Zgornjesavski dolini, kjer organiziramo pohode, kolesarjenje, tek, bogat spremljevalni program, razstavo in strokovni posvet. Program Dneva Alpske konvencije so tudi letos oblikovali različni deležniki, saj so Alpe naš skupni življenjski prostor, za katerega želimo čim bolj odgovorno in usklajeno skrbeti ter k temu pritegniti tudi obiskovalce.
PO ALPSKIH DOLINAH S KOLESOM IN PEŠ – GREMO V BOHINJ, DOLINO SOČE IN ZGORNJESAVSKO DOLINO
Dan Alpske konvencije 26.–28. maj 2016
PDF
PROGRAM (649 KB)

V
četrtek, 26. maja 2016, ob 19. uri, bo v Zeleni hiši v Kobaridu odprtje razstave Constructive Alps, rezultatov natečaja za trajnostno gradnjo v Alpah. Ob 20.00 pa bo v Kinogledališču v Tolminu predvajanje etnografskega filma Mirno o življenju v bavarskih Alpah in prihodnosti mladih. V petek, 27. maja 2016, ob 10.00, bo v Kinogledališču v Tolminu mednarodni posvet z naslovom Storitve v čezmejnem prostoru, namenjen osvetlitvi vprašanja, katere storitve lahko okrepijo vlogo obmejnih območij, kar je za Slovenijo, ki ima preko 1300 km kopenske meje s sosednjimi državami, pomembno za njihov prihodnji razvoj. 

V soboto, 28. maja 2016, bodo potekali pohodi, kolesarjenje, tek in bogat spremljevalni program v Bohinju, dolini Soče in Zgornjesavski dolini. 

Sobotni program vključuje botanično-kulinarični dan v Bohinju s pričetkom ob 9.30 v Bohinjski Bistrici, pohod iz Mojstrane do Pocarjeve domačije na temo življenja v alpskih dolinah  s pričetkom ob 10.00 pred Slovenskim planinskim muzejem v Mojstrani, delavnice za otroke v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani s pričetkom ob 10.00 in ob 15.00 ter  odprtje mojstranških ferat ob 16.00,  tradicionalni tekmovalni Juriš na Dovško Babo (nordijska hoja, tek, kolesarjenje in otroški tek) s spremljevalnim programom s pričetkom ob 9.00 na trgu pri Hiši pr Katr na Dovjem, pohod v Javorco iz vasi Krn ob 11.00 z organiziranim prevozom iz železniške postaje Most na Soči, Tolmina in Kobarida, kolesarjenje v Javorco iz Tolmina ob 10.30  in  pohod po Soški poti z ogledom naravnih in kulturnih posebnosti Trente, obiskom botaničnega vrta Juliana in predstavitvijo otroške knjige Gorski vrt za vse odprt s pričetkom ob 10.00 pri Kugyjevem spomeniku v Trenti.

Pridružite se doživljanju in spoznavanju naravnih in kulturnih posebnosti Alp na okolju prijazen način  - pridite v Alpe po navdih!

S sklopom prireditev Po alpskih dolinah s kolesom in peš organizatorji želijo opozoriti na dragocenost in občutljivost alpskega prostora in obiskovalcem ponuditi priložnost, da na Dan Alpske konvencije doživijo Alpe kot navdih iz katerega bodo črpali na vsakodnevnih poteh. Organizatorji  prireditev Gornjesavski muzej – Slovenski planinski muzej, Občina Kranjska Gora, Planinsko društvo Dovje-Mojstrana, Planinska zveza Slovenije, Posoški razvojni center,  Ministrstvo za okolje in prostor, Občina Kranjska Gora, Triglavski narodni park, Turizem Kranjska Gora, Turizem Bohinj in Turistično društvo Dovje – Mojstrana  s prireditvami želijo tudi spodbuditi k skupni skrbi in odgovornosti za ohranjanje in usklajen razvoj alpskega prostora. 

Alpe so izjemno raznolik prostor naravnih pojavov in kulturne dediščine, življenjski prostor za 30.000 živalskih in 13.000 rastlinskih vrst in živali, evropska zakladnica pitne vode, dom in gospodarski prostor za 14 milijonov prebivalcev, zgodovinski prostor številnih narodov, jezikov in kultur ter vsakoletni izletniški in dopustniški cilj za 100 milijonov obiskovalcev. Mednarodna pogodba Alpska konvencija zavezuje njene pogodbenice  Avstrijo, Italijo, Francijo, Slovenijo, Švico, Nemčijo, Liechtenstein, Monako in Evropsko skupnost k varovanju in trajnostnem razvoju Alp ter zaščitia gospodarskih in kulturnih interesov tamkaj živečih prebivalcev. Območje veljavnosti Alpske konvencije v Sloveniji zajema 62 občin, kar je 33,4 odstotke ozemlja Slovenije. Nosilec koordinacije izvajanja Alpske konvencije v Sloveniji je Ministrstvo za okolje in prostor, ki si skupaj s partnerji v Sloveniji prizadeva približati Alpsko konvencijo prebivalcem alpskega prostora in  jo predstaviti kot razvojno priložnost.

PROGRAM 26. maj 2016
ob 19. uri v Zeleni hiši  v Kobaridu
Odprtje razstave Constructive Alps
, rezultatov tretjega mednarodnega natečaja za trajnostno gradnjo v Alpah, ki spodbuja k odgovorni in trajnostni prenovi in gradnji v Alpah, s katero lahko z vidika porabe energije prispevamo k zmanjševanju vplivov podnebnih sprememb in prilagajanju nanje. Izmed 400 prispelih projektov je komisija v ožji izbor uvrstila tudi projekt slovenskih investitorjev prenove planine Laška Seč nad Tolminom.


PROGRAM 27. maj 2016
od 10.00 do 15.30, v Kinogledališču v Tolminu
Storitve v čezmejnem prostoru – strokovni posvet

Posvet je namenjen osvetlitvi vprašanj zagotavljanja storitev v obmejnih območjih, kar je še posebej aktualno tam, kjer je kritična masa prebivalstva majhna in se storitve krčijo, kar še posebej izrazito v gorskih obmejnih območjih. Vprašanja, ki si jih o čezmejni oskrbi postavljamo so: S kakšnimi problemi se pri oskrbi srečujemo? Katere storitve lahko okrepijo vlogo obmejnega območje in kako to doseči? Kakšne so priložnosti za čezmejno dopolnjevanje ponudbe storitev? Ali so potrebne usklajene čezmejne strategije  za izboljšanje ponudbe storitev? Na posvetu se bomo osredotočili na storitve na področju javnega prometa, javne uprave, izobraževanja, zdravstva in socialnih zadev ter jih osvetliti z obeh strani meje.

ob  20.00 v Kinogledališču  v Tolminu
Projekcija  filma Still / Mirno
(80 min)
Tematika filma se dotika življenja v alpskem svetu, ki je v bavarskih Alpah zelo podobno temu v slovenskih in sooča mlade ljudi s podobnimi izzivi. Film Mattija Bauerja pripoveduje zgodbo o mladi ženski Uschi z bavarskega hribovja v skoraj desetletnem obdobju, ki  kljub vsem zunanjim oviram ohranja svoje sanje o svobodnem življenju visoko na planini.
 Film je bil predstavljen na  Dnevih Etnografskega Filma 2015 v Ljubljani.


PROGRAM 28. maj 2016

Botanično-kulinarični dan v Bohinju, izhodišče v Bohinjski Bistrici (na tržnici) ob 9.30 uri, zaključek ob 15.00.
Program:  predstavitev izdelkov in pridelkov blagovne znamke Bohinjsko na tržnici v Bohinjski Bistrici ( 9.30-10.30), voden ogled botaničnega vrta Goričca v bližini Bohinjske Bistrice (10.45-11.45, lahka pot), voden kolesarski izlet čez Dobravo od Bohinjske Bistrice do Centra Triglavskega narodnega parka Bohinj v Stari Fužini (12.00-13.00, srednje zahteven izlet, možnost  najema koles), kjer bodo od 13.00 naprej predstavitve blagovne znamke Bohinjsko in bohinjske kulinarike ter delavnice za otroke. Za zabavo bo skrbel  Duo Jasna in Petra (harmonika in dva vokala).

Trajanje vodenega ogleda botaničnega vrta : 1 ura, čas kolesarjenja: 1 ura
Pohod ni zahteven, kolesarski izlet je srednje zahteven.

Pridite na dogodek z javnim prevozom!
Prihod vlaka iz smeri Nova Gorica v Boh. Bistrico: 8.52; odhod vlaka v smeri Nova Gorica: 17.27
Prihod vlaka iz smeri Jesenice v Boh. Bistrico: 8.57; odhod vlaka v smeri Jesenice: 16.42

Prihod avtobusa iz Ljubljane v Boh. Bistrico:  8.49
Odhod avtobusov iz postaje Bohinj jezero (pribl. 1,2 km oddaljena od Centra TNP Bohinj) proti Boh. Bistrici oz. Ljubljani je 10 min do vsake polne ure.

Dodatne informacije: Turizem Bohinj, www.bohinj.si
Prijave: Turizem Bohinj,
info@bohinj.si


Življenje v alpski dolini – pohod od Slovenskega muzeja v Mojstrani do Pocarjeve domačije v Zgornji Radovni
, izhodišče v Mojstrani pred Slovenskim planinskim muzejem ob 10.00
Program: Voden pohod do muzejsko urejene domačije in informacijske postaje Triglavskega narodnega parka, ki s svojim videzom in bogato zbirko razstavljenih predmetov pričara obiskovalcu sliko življenja v krajih pod Triglavom od daljnih stoletij do danes. Lahka hoja s postanki vključuje ogled znamenitosti ob poti.

Dolžina poti: 7 km
Čas hoje: 2 uri in pol, organiziran prevoz nazaj od Pocarjeve domačije do Mojstrane
Pohod je nezahteven.

Dodatne informacije:  Triglavski narodni park, www.tnp.si
Prijave: 
triglavski-narodni-park@tnp.gov.si

Muzejska transverzala po razstavi Vzpon na goro
z Metko Kern Trček in družabna igrica Od markacije do markacije, Slovenski planinski muzej v Mojstrani ob 10.00 oz. 15.00 ter odprtje mojstranških ferat ob 16.00

Na vodenem ogledu stalne razstave se bodo udeleženci sprehodili po triglavskem grebenu v opremi prvih planincev in zabavali ob družabni igri Od markacije do markacije kjer bodo spoznavali osnove gorništva in osvojili sam vrh Triglava. Program je primeren za družine. Družabna igrica Od markacije do markacije je primerna tudi za slepe in slabovidne.

Dodatne informacije: Slovenski planinski muzej, www.planinskimuzej.si
Prijave:
info@planinskimuzej.si

6. Juriš na Dovško Babo
s spremljevalnim programom na trgu pred Hišo Pr' Katr na Dovjem, izhodišče na trgu pred Hišo Pr' Katr ob 9.00
Program:  6. Juriš na Dovško Babo je tradicionalna tekmovalna prireditev, ki vključuje tek, kolesarjenje, nordijsko hojo in otroški tek. Spremljevalni program za otroke bo potekal od 9.30 do 13.30 na trgu pred Hišo Pr' Katr.

Dolžina proge: 5,9 km
Višinska razlika: 400 m

Dolžina otroške proge: 400 / 800 m
Tek in kolesarjenje sta zahtevna, namenjena športnikom in rekreativcem. Nordijska hoja in otroški tek sta nezahtevna.

Dodatne informacije: TD Dovje-Mojstrana, info@mojstrana.com
Prijave:
info@mojstrana.com ali 041 499 029. Na dan tekmovanja od 8.15 do pol ure pred startom.

Pohod v Javorco po Poti miru čez Mrzli vrh
Organiziran avtobusni prevoz  z železniške postaje Most na Soči ob 9.35 (prihod vlaka z Gorenjske ob 9.33) oz. iz Tolmina ob 9.50 ali Kobarida ob 10.15., prevoz do izhodišča – vasi Krn, kjer se pohod prične ob 11.00. Zagotovljen je avtobusni prevoz ob povratku nazaj do istih mest.
Opis poti: vas Krn – muzej na prostem prve svetovne vojne Mrzli vrh – planina Pretovč in pokušina sira – spominska cerkev Javorca.

Oprema: pohodniška obleka in obutev, pijača in hrana iz nahrbtnika, ročna svetilka.
Dolžina poti: 7-9 ur

Višinska razlika: vas Krn (870 m) najvišja točka izleta (1200 m) – Javorca (580 m)
Čas hoje: 5h (s povratkom)

Srednje zahteven pohod.

Dodatne informacije: Fundacija Poti miru v Posočju
Prijave: info@potmiru.si, 05 38 90 167

S kolesom v Javorco, izhodišče v Tolminu ob 10.30
Opis:
kolesarjenje iz Tolmina do Javorce z ogledom spominske cerkve Sv. Duha.

Oprema: kolo, hrana in pijača iz nahrbtnika.
Višinska razlika: 400 m

Zahtevnost: srednje zahtevna kolesarska tura

Dodatne informacije: LTO Sotočje, www.dolina-soce.com
Prijave: info@lto-sotocje.si, 05 38 00 480


Pohod po Soški poti
z ogledom z ogledom naravnih in kulturnih posebnosti Trente, botaničnega vrta Juliana in predstavitev otroške knjige Gorski vrt za vse odprt v  Informacijskem središču Triglavskega narodnega parka Dom Trenta, izhodišče: spomenik dr. Juliusa Kugyja v Trenti ob 10.00.
Opis: Pot vzdolž smaragdne Soče povezuje steze in mirne dele doline Trente in ponuja ogled številnih naravnih in kulturnih posebnosti ter botanični vrt Juliana, ki letos praznuje 90 let. V izobraževalnem središču Triglavskega narodnega parka v Domu Trenta sledi manjša trentarska pogostitev (čompe s skuto in pecivo), nato pa odprtje razstave ilustracij iz otroške knjige Gorski vrt za vse odprt ter pogovor z avtoricama.

Dolžina poti: 2 km
Trajanje: 2-3 ure
Lahek pohod.

Dodatne informacije: Triglavski narodni park, www.tnp.si
Prijave:
dom-tnp.trenta@tnp.gov.si


PRIJAVA NA DOGODKE JE OBVEZNA!  Zaradi organizacije vodenj in prevozov je za vse dogodke obvezna prijava do srede, 25. maja 2016  (po e-pošti, navedeni  pod posameznim  programom).

Vsi programi, razen tekmovalni dogodek 6. Juriš na Dovško Babo, so brezplačni.

Organizatorji si pridružujejo pravico do spremembe programa. V primeru slabega vremena ne bosta izvedena pohod in kolesarjenje v Javorco.


7_dak_organizatorji

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih