sreda, 8. december 2021
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

21.10.2021 12:16
Tomaž Penko
Test Tomaž
Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

ponedeljek, 9. maj 2016, ob 16.20 uri, ogledov: 2480

Drevo prijateljstva v zahvalo za pomoč Slovenije ob potresu v Nepalu

Splošno | Alpinizem | 
Komisija za alpinizem | 
Objavil(a): Manca Ogrin
V zahvalo za pomoč Slovenije ob potresu v Nepalu leta 2015 so častni generalni konzul Nepala mag. Aswin Kumar Shrestha ter predstavnika Društva Zeleni prstan Nuša Kerševan in Jani Vogelnik 25. aprila 2016, točno leto dni po potresu, v Ljubljani posadil drevo prijateljstva. Ob tej priložnosti je Generalni konzulat Nepala v Sloveniji Planinski zvezi Slovenije podelil zahvalo za sodelovanje pri organizaciji slovesnosti, namenjenih obeležitvi slovenskih alpinističnih podvigov na različne vrhove Himalaje v Nepalu.
Posaditev drevesa prijateljstva v parku prijateljstva pri Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo se je začela s kitarskim nastopom mladega nepalskega kitarista Santosa Neupaneja. Zaigral je tradicionalno nepalsko ljudsko pesem, ki ji je sledila slovenska belokranjska pesem v izvedbi Okteta moškega pevskega zbora KUD France Prešeren Vojnik. Naprej je Nuša Kerševan, predsednica Društva zeleni prstan in nekdanja županja mesta Ljubljane, pozdravila goste in omenila pomen posaditve drevesa prijateljstva kot znak zahvale za pomoč Slovenije Nepalu ob potresu, ki se je zgodil v Nepalu pred točno enim letom. Govorila je o sočutju ter humanosti Nepala in njegovega prebivalstva v času potresa, ki jim je prizadel veliko človeške ter materialne škode. Častnemu generalnemu konzulu Republike Nepal v Sloveniji Aswinu Shresthi je podarila knjigo o poti spomina in tovarištva ter spominsko listino ob posaditvi drevesa na poti spominov in tovarištva v nastajajočem parku prijateljstva.

Nato se je mag. Aswin Kumar Shrestha v svojem pozdravnem govoru zahvalil v imenu Vlade Republike Nepala in v svojem imenu Nuši Kerševan in Janiju Vogelniku, članu Društva zeleni prstan, ki je dal pobudo donatorstva za posaditev drevesa prijateljstva v zahvalo za pomoč Slovenije Nepalu ob prvi obletnici tega rušilnega potresa. Na tem slovesnem dogodku so bili prisotni številni udeleženci, delegacija Vlade Republike Slovenije, njena ekscelenca Darja Bavdež Kuret, državna sekretarka Ministrstva za zunanje zadeve, njegova ekscelenca Franc Zupančič, državni sekretar, Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Zoran Stančič, vodja predstavništva Evropske komisije, nekdanji minister za zdravstvo Dušan Keber, nekdanji minister za industrijo ter nekdanji župan mesta Ljubljane Tone Kovič, nekdanji rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Satane Pejovnik, številni alpinisti, številni donatorji, prijatelji Nepala, novinarji in drugi.

Z velikim zadovoljstvom je častni generalni konzul Nepala v svojem govoru omenil, da je bil s tako množično prisotnostjo izpolnjen cilj, da se jim je častni generalni konzul Nepala v imenu Vlade Republike Nepala in v svojem imenu zahvalil za kakršno koli pomoč vsem prizadetim ljudem v Nepalu. V tej veliki tragični naravni nesreči je umrlo približno 9.000 ljudi, več kot 22.000 je bilo ranjenih, 500.000 hiš je bilo popolnoma porušenih, 100.000 pa delno porušenih, med njimi je bilo tudi 4.500 šol. Nadalje je omenil, da slovenska pomoč prav gotovo potrjuje prijateljstvo ter dobre vezi dveh prijateljskih držav, predvsem pa slovensko prisrčno sočutje ter humanost do nepalskih prizadetih bratov in sester. Tako je z razlogom, da slovenska humana pomoč Nepalu ne bo šla v pozabo in bo dolgo ostala v dobrem spominu, prav gotovo imenitno dejanje Društva Zeleni prstan Ljubljane, da je pripravil posaditev rdečega javorja v tem parku prijateljstva.

drevo_prijateljstva_foto_alenka_seher
Posaditev drevesa prijateljstva v zahvalo za pomoč Slovenije ob potresu v Nepalu (foto Alenka Seher)

Nato so Nuša Kerševan, Jani Vogelnik ter Aswin Kumar Shrestha posadili drevo. Priključili so se jim tudi ostali pomembni gostje ter posamezni donatorji. Po posaditvi drevesa je Shrestha omenil, da rdeča barva javorja v Nepalu predstavlja barvo veselja in radosti, tako da so organizatorji z izborom tega drevesa zadeli na polno, saj izraža naše veselje ter hvaležnost za pomoč, in naj njegovo rdeče pahljajoče listje obda z duhom veselja in miru vsakogar, ki se bo ustavil pri njem ali sprehajal mimo. Ne nazadnje to drevo prispeva k zelenem okolju trajnostnega razvoja in je tudi dodana vrednost zeleni prestolnici Evrope, Ljubljani.

Častni generalni konzul Nepala je v svojem govoru povedal tudi, da žal vse škode, ki jo je prizadel ta hud potres, še niso povsem sanirali, številni ljudje še vedno nimajo strehe nad glavo, dragoceni zgodovinski kulturni objekti še vedno niso restavrirani. Vse prisotne je pozval, naj obiščejo Nepal, ki je dovolj varen za obisk, s čemer bodo lahko prispevali svojo pomoč tako individualno prizadetim ljudem kot ekonomiji nepalske države. Na koncu programa je Aswin Shrestha podelil zahvalo Nuši Kerševan in Janiju Vogelniku ter povabil vse prisotne k nadaljevanju drugega dela programa na sprejemu v Slovenskem etnografskem muzeju na Metelkovi 2, Ljubljana. Prvi del programa se je zaključil s slovensko glasbo v izvedbi Joškove bande iz Vojnika.

Nato so se selili v prostor Slovenskega etnografskega muzeja, ki je prijazno pogostil večino sprejemov, ki jih je organiziral Generalni konzulat Nepala v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije ‒ PZS, Planinsko zvezo Nepala ‒ PZN ter Slovenskim etnografskim muzejem ‒ SEM. Nekateri od teh dogodkov so bili: teden Nepala, fotografska razstava flore in favne Nepala, srečanje slovenskega in nepalskega učenca v Mustangu, slovesnosti, namenjene obeležitvi slovenskih alpinističnih podvigov, koncert za prostovoljni prispevek za potres v Nepalu itd. V Slovenskem etnografskem muzeju se je slovesen program pričel s pesmijo »Triglav, moj dom«, ki jo je pel Oktet moški pevski zbor KUD France Prešeren, Vojnik.

Bojana Škafar Rogelj, nekdanja direktorica SEM, ki je povezovala program tega dneva, je v svojem in tudi v imenu sedanje direktorice Tanje Rosenberger pozdravila vse prisotne in izrazila zadovoljstvo, da je lahko gostila različne dogodke. Častni generalni konzul Nepala v Sloveniji je v svojem pozdravnem govoru omenil, da največ sodeluje z neprofitnimi organizacijami Slovenije in s Planinsko zvezo Slovenije na področju alpinizma, pohodov oz. gorskega turizma. Generalni konzulat deluje kot vezni člen med Planinsko zveze Slovenije in Planinsko zvezo Nepala pri vzpostavitvi stikov in potrebni pomoči, posebej kadar grejo slovenski alpinisti na kakšno alpinistično odpravo na različne vrhove Himalaje v Nepalu. Poudaril je, da so slovenski alpinisti med vrhunskimi alpinisti v svetu in so osvojili večinoma vse vrhove Nepala. Vsi ti člani slovenskih odprav in pohodniki pa so istočasno veliki promotorji Nepala, njegove kulture, načina življenja različnih etničnih skupin, posebej šerp, s katerimi se alpinisti največ družijo, ker jim nosijo tovor na njihovih odpravah. Zato je konzulat organiziral razne dogodke za praznovanje njihovih uspehov kot znak hvaležnosti, Ministrstvo za turizem in civilno letalstvo Vlade Republike Nepala pa je nekatere najzaslužnejše proglasilo za ambasadorje turizma Nepala in jim podelilo certifikat prav v tem muzeju. Nadalje je Shrestha izrazil hvaležnost, da je Vlada Republike Slovenije financirala gradnjo šole za gorske vodnike na pobudo Aleša Kunaverja, načelnika takratne Komisije za odprave v tuja gorstva PZS, za varno plezanje, reševanje iz gorskih nesreč ipd. Omeniti velja, da so številni inštruktorji Planinske zveze Slovenije skupaj z inštruktorji Planinske zveze Nepala do zdaj usposobili več kot 1000 gorskih vodnikov v tej šoli v Managu. Udeleženci, ki uspešno končajo ta tečaj za gorske vodnike, dobijo diplomo, ki jim služi kot poklic za vodenje odprav v Himalajo ali za vodenje gorskega turizma, gorsko reševanje ipd.

Sledil je glavni del programa, ko je častni generalni konzul Nepala skupaj s svojo soprogo podelil plakate zahvale najprej vsem sodelujočim inštitutom, nato pa vsem glasbenikom, ki so prostovoljno sodelovali v kulturnem delu prireditev Generalnega konzulata Nepala, vključno v programu tega dneva. Podelitev plaket so popestrili glasbeni vložki različnih glasbenikov: Ansambel Kitarakon, Oktet moški pevski zbor KUD France Prešeren in Joškova banda iz Vojnika ter Nepalec Birman Shrestha na zvočnih skledah in gongu.

Po končanem uradnem delu programa je Generalni konzulat Nepala vse udeležence pogostil z nepalsko tradicionalno hrano ob prijetnem združenju in povezovanju medsebojnih stikov.

Namaste!

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih