ponedeljek, 15. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

nedelja, 15. maj 2016, ob 22.20 uri, ogledov: 11655

Deževna Zofka okronala državne prvake v planinski orientaciji

Mladi | 
Mladinska komisija | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje (SPOT), ki je 14. in 15. maja 2016 potekalo na območju Celja, Šentruperta nad Laškim in Gorice pri Slivnici, je v znamenju »poscane Zofke« postavilo nove državne prvake. Na orientacijski preizkušnji, ki so jo pod okriljem Odbora za orientacijo Mladinske komisije Planinske zveze Slovenije organizirala planinska društva Rogaške lige, se je pomerilo 73 ekip iz vse Slovenije. Po posameznih kategorijah so zmago slavili tekmovalci iz planinskih društev Krka Novo mesto (A), Ruše (B), Polzela (C), Vransko (Č), Poljčane (D), Ptuj (E), Nazarje (F) in Gornja Radgona (G). Najuspešnejši dijaki, študentje in odrasli člani se bodo oktobra udeležili prvega mednarodnega tekmovanja v planinski orientaciji.

V dveh dneh je svoje orientacijsko in planinsko znanje pokazalo več kot 300 tekmovalcev iz sedmih področnih orientacijskih lig: Gorenjsko-dolenjske, Podravske, Rogaške, Zasavske, Savinjske, Primorske lige in lige Smrekovec. Sobotne dnevne in nočne tekme so se udeležili le tekmovalci v najzahtevnejših kategorijah C, Č in D, na nedeljskem orientacijskem vrhuncu pa so se v Gorici pri Slivnici zbrali tudi tekmovalci v vseh ostalih kategorijah. Planinci so morali poleg odličnega znanja iz orientacije, sposobnosti gibanja po zahtevnem terenu, splošnega planinskega znanja in dobre telesne pripravljenosti pokazati še praktično poznavanje snovi planinske šole ter dodatnega gradiva o celjski popotnici Almi M. Karlin in naravni in kulturni dediščini Celjskega, na progi pa so jih čakale še praktične naloge iz orientacije, planinskih vozlov, prve pomoči, varstva narave in poznavanja gorstev, prilagojene zahtevnostni stopnji posamezne kategorije.

spot_2016_kt_foto_manca_cujez
Na Slovenskem planinskem orientacijskem tekmovanju 2016 se je za naslov državnih prvakov pomerilo 73 ekip iz vse Slovenije, devet se jih je uvrstilo na mednarodno planinsko orientacijsko tekmovanje, ki bo oktobra. (foto Manca Čujež)

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje 2016 je 15. maja okronalo nove državne prvake v planinski orientaciji. V kategoriji A (učenci do 6. razreda osnovne šole) je drugo leto zapored zmagala ekipa PD Krka Novo mesto, v kategoriji B (učenci od 7. do 9. razreda OŠ) ekipa PD Ruše, v kategoriji C (srednješolci od 1. letnika do 18. leta) orientacisti iz PD Polzela, v kategoriji Č (mladi od 19. do 26. leta) ekipa PD Vransko, v kategoriji D (člani nad 27 let) so se zmage veselili v PD Poljčane, v kategoriji E (člani nad 40 let) je naslov državnih prvakov ubranila ekipa PD Ptuj, v kategoriji F (družine) je bila najuspešnejša ekipa PD Nazarje, v manj zahtevni odprti kategoriji G (primerljiva s kategorijo B) pa ekipa PD Gornja Radgona.

REZULTATI SPOT 2016 – prve tri uvrščene ekipe v posameznih kategorijah. Ekipe v kategorijah C, Č, D in E v krepki pisavi se uvrstijo na mednarodno tekmovanje v planinski orientaciji.
PDF Kategorija A: 1. PD Krka Novo mesto, 2. PD Šoštanj, 3. PD Ruše.
PDF Kategorija B: 1. PD Ruše, 2. PD Dobrovlje Braslovče, 3. PD Žalec.
PDF Kategorija C: 1. PD Polzela, 2. PD Lovrenc na Pohorju, 3. PD Poljčane.
PDF Kategorija Č: 1. PD Vransko, 2. PD Gornja Radgona, 3. PD Borovnica.
PDF Kategorija D: 1. PD Poljčane, 2. PD Domžale, 3. PD Sežana.
PDF Kategorija E: 1. PD Ptuj, 2. PD Polzela, 3. PD Ruše.
PDF Kategorija F: 1. PD Nazarje, 2. PD Polzela, 3. PD Ruše.
PDF Kategorija G: 1. PD Gornja Radgona, 2. PD Zabukovica G1, 3. PD Poljčane.

PDF Končni REZULTATI SPOT 2016 za vse kategorije (147 KB)

spot_2016_pd_poljcane_d_foto_manca_cujez
Ekipa PD Poljčane, državni prvaki v kategoriji D, na kontrolni točki med reševanjem praktične naloge iz orientacije. (foto Manca Čujež)

V najzahtevnejši kategoriji D so državni prvaki postali orientacisti iz PD Poljčane (Gvido Španring, Aljoša Pavlič, Primož Koražija, Igor Zadravec in Brane Kores), ki so se poleg ekip iz PD Polzela, Lovrenc na Pohorju, Vransko, Domžale, Ptuj in Ruše uvrstili na mednarodno tekmovanje v planinski orientaciji, ki bo od 30. septembra do 2. oktobra 2016 v organizaciji PZS na Pokljuki. »V dolgoletnem delovanju na področju planinske orientacije je bilo tekmovanje SPOT 2016 zaradi vremenskih razmer eno najtežjih. Na odseku trase, ki je prvič potekala po jeklenicah in klinih, smo uporabljali osebno varovalno opremo, narasle hudournike po obilnih padavinah smo premagovali na najrazličnejše načine, vzponi in spusti po razmočenem brezpotju so bili izjemno zahtevni – takšno pot opraviš samo takrat, ko si v to primoran. Na letošnji preizkušnji smo člani ekipe PD Poljčane izkoristili znanje, večletne izkušnje, telesno pripravljenost in ekipni duh. Vrlina naše ekipe je predvsem hitrost, prav nam je prišla tudi dobra intuicija pri iskanju točk in gibanju po neznanem terenu. Čestitamo vsem udeležencem SPOT 2016, saj so dokazali, da se z močno voljo da premagati vse prepreke, organizatorjem pa se zahvaljujemo za požrtvovalno delo z organizacijo in udobje pri nastanitvi in prehrani,« je vtise strnil vodja ekipe Gvido Španring

spot_2016_pd_ptuj_e_foto_vid_palcnik
Ptujčani, že drugo leto zapored državni prvaki v kategoriji E, z načelnico Mladinske komisije PZS Barbaro Bajcer in vodjo tekmovanja Ferijem Kropcem. (foto Vid Palčnik)

»Zadovoljni smo, saj smo ponovili lansko zmago, tako da smo drugo leto zapored državni prvaki v isti sestavi ekipe treh punc in dveh mladcev – seveda pod narekovaji, saj tekmujemo v kategoriji E. Tudi letos smo si razdelili naloge, tako da je vsak zadolžen za svoje področje, skupaj pa nastopamo kot ekipa na vseh tekmah, ne glede na vremenske pogoje. Danes smo štartali prvi in imeli lepo porcijo dežja, a na to nimamo vpliva. Kljub temu smo imeli najboljši čas, za naslednje leto pa si bomo priskrbeli dežnike z napisom državni prvaki, da lahko ponovimo naslov, tudi če bo dež,« se je v imenu državnih prvakov v kategoriji E pošalil Jože Dajnko, ekipo PD Ptuj pa so sestavljali še Ksenija Bračič, Irena Prelog, Rosanda Rojko in Sebastijan Borko.

spot_2016_hudicev_graben_foto_feri_kropec
SPOT 2016 so zaznamovale deževne razmere, zelo zahtevna pot in neverjetna volja tekmovalcev. (foto Feri Kropec)

Planinska orientacijska tekmovanja so ena najbolj priljubljenih metod učenja orientacije, ki jo spodbuja tudi Mladinska komisija PZS. Pod okriljem Odbora za orientacijo MK PZS so letošnji SPOT organizirali prostovoljci iz planinskih društev Vitanje, Slivnica pri Celju, Sloga Rogatec, Boč Kostrivnica in Celje Matica. »Letošnji SPOT so zaznamovale deževne razmere, zelo zahtevna pot in neverjetna volja tekmovalcev, da se spopadejo najprej z vremenom in potem še s progo. Na dvodnevni tekmi so del poti premagali s plezalnim pasom, samovarovalnim kompletom in čelado, s čimer so si zagotovili varen prehod čez Hudičev graben, pri čemer niso bili časovno omejeni. Zaradi razlivanja Voglajne je bilo treba na nekaterih nedeljskih trasah zapreti idealno pot in tekmovalce preusmeriti. Na žalost pa se je zalomilo pri pregledu kontrolnih listov, saj so bili zaradi dežja nekateri popolnoma uničeni. Razen tega je SPOT potekal brez zapletov, saj je pri organizaciji pomagalo več kot 50 prostovoljcev. Prav tako je bila zelo razveseljiva številčna in vseslovenska udeležba na tekmovanju,« je črto potegnil organizacijski vodja SPOT 2016 Feri Kropec, čigar desna roka je bil tehnični vodja Metod Gradič.

Iskrene čestitke!

Manca Čujež

Za podporo pri izvedbi tekmovanja se organizatorji zahvaljujejo: OŠ Polule, POŠ Šentrupert, Občini Šentjur, KS Slivnica pri Celju, PGD Slivnica pri Celju, GRS postaji Celje ter podjetjem Krka, d. d., Novo mesto, Geodetska družba, d. o. o., Zavarovalnica Triglav, Gorenje, d. d. in Isokon, d. o. o.

-----------------------------------------------------
Povezane novice in medijske objave:
Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje 2016 na Celjskem (PZS)
SPOT za SPOT 2016 (PD Slivnica pri Celju)
Državno tekmovanje v planinski orientaciji (TV Slovenija, Poročila ob 22h, od 5. minute dalje)
Tekmovanje v orientaciji: Blatni in premočeni, a nikoli izgubljeni (Dnevnik)
Slabo vreme ni ovira za planinske orientaciste (Radio Celje)
S kompasom, zemljevidom in znanjem do cilja (Štajerski val)
Državni prvaki v orientaciji tudi iz naših krajev (Štajerski val)
Na deževno Zofko smo dobili državne prvake v planinski orientaciji (Infodrom, RTV Slovenija)
Deževna Zofka okronala nove državne prvake v planinski orientaciji (Demokracija)
PDF Planinski gladiatorji v dežju in mrazu (Novi tednik)
Slovenska planinska orientacijska tekmovanja (1. program Radia Slovenija, Nočni obisk)


Fotogalerija

Deževno Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje 2016

  Manca Čujež1 / 48

Tehnični vodja SPOT 2016 Metod Gradič in organizacijski vodja Feri Kropec

  Manca Čujež2 / 48

Sobotni start za tekmovalce kategorij C, Č in D pri OŠ Polule

  Manca Čujež3 / 48

Orientacija na živi kontrolni točki

  Feri Kropec4 / 48

Zahteven prehod čez Hudičev graben

  Feri Kropec5 / 48

Zahteven prehod čez Hudičev graben

  Feri Kropec6 / 48

Živa kontrolna točka pri Alminem domu na Svetini

  Manca Čujež7 / 48

Minsko polje na živi kontrolni točki

  Manca Čujež8 / 48

Minsko polje na živi kontrolni točki

  Manca Čujež9 / 48

Zaslužena malica

  Manca Čujež10 / 48

Svetina, zadnje domovanje celjske popotnice Alme M. Karlin

  Manca Čujež11 / 48

Vse poti vodijo ... nekam že. :)

  Manca Čujež12 / 48

Nadzorniki pisanja testov

  Manca Čujež13 / 48

Vrisovanje kontrolnih točk

  Manca Čujež14 / 48

Deževna nočna tekma v Šentrupertu nad Laškim

  Feri Kropec15 / 48

Gostoljubje POŠ Šentrupert nad Laškim

  Feri Kropec16 / 48

V pričakovanju nedeljske tekme v Gorici pri Slivnici

  Manca Čujež17 / 48

Nedeljski start v znamenju dežja

  Manca Čujež18 / 48

Preverjanje teoretičnega znanja iz Planinske šole in dodatnega gradiva

  Manca Čujež19 / 48

Nasmejani kljub dežju

  Manca Čujež20 / 48

Na prvi kontrolni točki

  Manca Čujež21 / 48

Juhej, točka!

  Manca Čujež22 / 48

Poznavanje planinskih vozlov na živi kontrolni točki

  Manca Čujež23 / 48

Planinsko vozlanje

  Manca Čujež24 / 48

Mokrih nog naokrog

  Manca Čujež25 / 48

Naravnost navzgor do orientacijske prizme na Pesekah

  Manca Čujež26 / 48

S klopce na klopco - naravoslovno-planinska pot po KS Slivnica pri Celju

  Manca Čujež27 / 48

Pogled na Slivniško jezero

  Manca Čujež28 / 48

Preverjanje praktičnega znanja prve pomoči

  Manca Čujež29 / 48

Prve ekipe že na cilju

  Manca Čujež30 / 48

Druge ekipe pa še na progi

  Feri Kropec31 / 48

Zaradi razlivanja Voglajne je bilo treba na nekaterih nedeljskih trasah zapreti idealno pot in tekmovalce preusmeriti

  Feri Kropec32 / 48

Tekmovanja se je udeležil tudi predsednik PZS Bojan Rotovnik z družino

  Feri Kropec33 / 48

Marsikateri kontrolni list po koncu deževne tekme ni niti spominjal na to, kar bi moral biti

  Feri Kropec34 / 48

Forenzična ekipa v akciji :)

  Feri Kropec35 / 48

Znajdi se, kdor se more :)

  Manca Čujež36 / 48

Zasluženo kosilo

  Manca Čujež37 / 48

V kulturno-gasilskem domu v Gorici pri Slivnici je bila na ogled razstava o Planinskem vestniku

  Manca Čujež38 / 48

Težko pričakovana razglasitev rezultatov

  Vid Palčnik39 / 48

PD Ruše - državni prvaki v kategoriji B

  Vid Palčnik40 / 48

PD Polzela - državni prvaki v kategoriji C

  Vid Palčnik41 / 48

PD Vransko - državni prvaki v kategoriji Č

  Vid Palčnik42 / 48

PD Poljčane - državni prvaki v kategoriji D

  Manca Čujež43 / 48

PD Ptuj - državni prvaki v kategoriji E

  Vid Palčnik44 / 48

PD Nazarje - državni prvaki v kategoriji F

  Vid Palčnik45 / 48

PD Gornja Radgona - državni prvaki v kategoriji G

  Vid Palčnik46 / 48

Na orientacijsko snidenje ob letu osorej v Podravju

  Vid Palčnik47 / 48

Del organizacijske ekipe SPOT 2016, pri izvedbi katerega je sodelovalo več kot 50 prostovoljcev

  Vid Palčnik48 / 48

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih