petek, 24. maj 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sobota, 18. junij 2016, ob 16.20 uri, ogledov: 7692

Planinska in turnokolesarska doživetja na Golte privabila več kot dva tisoč ljubiteljev gora

Planinska organizacija | Turno kolesarstvo | Društva | 
Komisija za turno kolesarstvo | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Sonce je bilo kažipot več kot dva tisoč planincem, turnim kolesarjem ter drugim ljubiteljem gora in narave vseh generacij, ki so se v soboto, 18. junija 2016, zbrali na Dnevu slovenskih planinskih doživetij pri Mozirski koči na Golteh. Polno malho doživetij so napolnili vodeni planinski, turnokolesarski in naravovarstveni izleti, ustvarjanje, plezanje, orientacija, gorsko reševanje in prešerna planinska pesem. Slovesni sprevod praporščakov planinskih društev je bil uvod v osrednjo prireditev, na kateri so slovesno odprli Slovensko turnokolesarsko pot, edinstveni projekt pri nas in širše v Evropi.

Planinska zveza Slovenije (PZS) že več kot 30 let praznuje dan slovenskih planincev, peto leto pa je pod krovom Dne slovenskih planinskih doživetij program obogatila s celodnevnim dogajanjem za odrasle, mlade in najmlajše planince, turne kolesarje in druge ljubitelje narave, ki so ga letos pripravili PZS, PD Mozirje in RTC Golte. Pri organizaciji so sodelovali še planinska društva Nazarje, Rečica ob Savinji, Ljubno ob Savinji, Črna na Koroškem in Šoštanj, Naravovarstvena zveza Smrekovec in Gorska reševalna služba - postaja Celje.

Udeleženci, ki so planinski praznik prišli iz vse Slovenije, so pristno doživeli planinstvo kot način življenja. Mladi planinci so uživali v družinskem orientacijskem pohodu, ustvarjalnih delavnicah, plezanju na plezalnem stolpu in se preizkusili v veseli planinski šoli. Odrasli so se v družbi planinskih in turnokolesarskih vodnikov ali samostojno povzpeli na Golte iz različnih izhodišč ter se odpravili po naravoslovni krožni poti po planoti, na Boskovec, si ogledali Alpski vrt in rezervat Mozirska požganija. Majhne in velike sta pritegnili vaja celjskih gorskih reševalcev s prikazom reševanja jadralnega padalca z drevesa ter helikopterska vaja Policije. Planinci so si z zanimanjem ogledali tudi stojnice, na katerih so se predstavljali Planinska založba PZS, Komisija za varstvo gorske narave PZS (skupaj se je predstavila komisija, odbor za varstvo gorske narave MDO PD Savinjske ter odsek za varstvo gorske narave PD Nazarje),  Planinski vestnik, lokalna planinska in druga društva in podjetja. V vrvež se je pomešal tudi Val 202, tako da so planinski utrip z Golt lahko začutili poslušalci po vsej Sloveniji. (Vabljeni k poslušanju!)

dan_slovenskih_planinskih_dozivetij_2016_foto_manca_cujez
Dan slovenskih planinskih doživetij 2016 je na Mozirsko kočo na Golteh privabil več kot 2000 planincev iz vse Slovenije. (foto Manca Čujež)

Po planinskih, turnokolesarskih, naravovarstvenih, ustvarjalnih in gorskoreševalnih doživetjih je bil za zbrane posebno doživetje nastop planinskih pevskih zasedb: Moškega pevskega zbora Karel Virant iz Braslovč, sester Mohorič iz PD Javornik – Črni Vrh nad Idrijo, Pevske skupine Obalnega PD Koper in Moškega pevskega zbora Gorščaki. Osrednjo prireditev nedaleč od Mozirske koče na Golteh, ki letos praznuje 120 let, so s slovesnim sprevodom začeli praporščaki 58 planinskih društev. Dan slovenskih planinskih doživetij je bil tudi pravi turnokolesarski praznik s težko pričakovanim odprtjem Slovenske turnokolesarske poti. »S Slovensko turnokolesarsko potjo želimo povezati vsa pomembnejša slovenska gorstva, predstaviti tako naravne lepote kot tudi številne zanimive kraje, pomembne za planistvo, pa tudi tiste z zgodovinskim in kulturnim izročilom. Povejmo na glas, zgledovali smo se po Slovenski planinski poti, ki je orala ledino med pohodniškimi potmi v Evropi. Priložnost ponujamo tako našim planinskim kočam kot tudi malo obiskanim predelom in v njih majhnim turističnim ponudnikom. Pot pomeni nekaj novega, saj takšne označene kolesarske poti, dolge okoli 1800 kilometrov in z višinsko razliko več kot 50.000 metrov, ni nikjer v Evropi. Pot je dolga in ponekod naporna, toda tehnično ne prezahtevna, saj želimo ponuditi možnost kolesarjenja širokemu krogu turnih kolesarjev,« je ob odprtju STKP poudaril načelnik Komisije za turno kolesarstvo PZS Jože Rovan.

Snovalci poti so se pri načrtovanju izogibali potem, kjer je pričakovati velik obisk pohodnikov, izbirali so dovolj široke poti, kjer se lahko varno srečata pešec in kolesar. Od kolesarjev pa seveda pričakujejo, da bodo pri srečevanju zmanjšali hitrost in na zahtevnih mestih ustavili in dali prednost pešcem. »Pohodniki in kolesarji se počasi navajamo drug na drugega, mnogi tako ali tako nastopamo v obeh vlogah, ob primerni strpnosti z obeh strani zato ne pričakujemo težav, kajti za dva pametna je vsaka pot dovolj široka,« je še dodal Rovan. Predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik pa je povedal: »Projekt Slovenske turnokolesarske poti je nastal, ker je turno kolesarstvo ena izmed dejavnosti naše organizacije, poleg tega pa želimo, da služi kot vzorčni primer umeščanja kolesarskih poti v prostor. Tako želimo spodbuditi kolesarske organizacije, da se glede na povečano število kolesarjev zunaj urbanih središč bolj optimistično lotevajo priprave namenskih kolesarskih poti in se ob tem predhodno uskladijo tako z lastniki zemljišč kot tudi s pristojnimi organizacijami. Verjamem, da se bo s povečanim številom namenskih kolesarskih poti občutno razbremenilo tiste poti, ki so manj primerne ali neprimerne za kolesarje.«

odprtje_STKP_rotovnik_rovan_foto_matjaz_serkezi
Slovensko turnokolesarsko pot sta slovesno odprla predsednik PZS Bojan Rotovnik in načelnik Komisije za turno kolesarstvo PZS Jože Rovan. (foto Matjaž Šerkezi)

Razveseljivo množico planincev od blizu in daleč so pozdravili še župan Občine Mozirje Ivo Suhoveršnik, predsednik PD Mozirje Marko Goličnik in predstavnik Adriatic Slovenice Roman Komplet, ki je predsedniku PZS predal bon za 5000 evrov, kolikor so pri zavarovalnici namenili za vzpostavitev varnejše Slovenske turnokolesarske poti. S pesmijo so kulturni program popestrili orkester glasbene šole Goličnik iz Velenja, Mladinski pevski zbor OŠ Mozirje in Mozirski koledniki, takt poznopopoldanskega druženja pa je narekoval ansambel Šepet.

Dan slovenskih planincev že tradicionalno pomeni začetek poletne planinske sezone, ki traja do sredine septembra in v gore privabi največ ljubiteljev gora, ki bodo lahko uživali tudi gostoljubje planinskih koč, saj je večina že odprtih, preostale pa bodo do konca junija. Danes se na spletnem mediju Planet Siol.net začenja tudi izbor za naj planinsko kočo. Veliko prijetnih doživetij na planinskih poteh je zbranim planincem za slovo zaželel predsednik planinske zveze Bojan Rotovnik.

logo_as

Medijski partner Dne slovenskih planinskih doživetij 2016 je bil Val 202, partnerji dogodka pa Adriatic Slovenica, Treksta in SelectBox.

Manca Čujež


Fotogalerija

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi1 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi2 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi3 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi4 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi5 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi6 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi7 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi8 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi9 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi10 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi11 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi12 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi13 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi14 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi15 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi16 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi17 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi18 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi19 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi20 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi21 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi22 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi23 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi24 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi25 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi26 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi27 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi28 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi29 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi30 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi31 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi32 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi33 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi34 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi35 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi36 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi37 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi38 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi39 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi40 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi41 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi42 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi43 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi44 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi45 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi46 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi47 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi48 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi49 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi50 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi51 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi52 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi53 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi54 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi55 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi56 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi57 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi58 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi59 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi60 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi61 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi62 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi63 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi64 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi65 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi66 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi67 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi68 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi69 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi70 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi71 / 72

 Manca Čujež in Matjaž Šerkezi72 / 72

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih