petek, 23. februar 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sobota, 16. julij 2016, ob 17.30 uri, ogledov: 8560

S kolesom NaTuro po Slovenski turnokolesarski poti (STKP) - etape

Turno kolesarstvo | 
Komisija za turno kolesarstvo | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Po mnogo letih dela in raziskav na terenu, ki ga je opravila Komisija za turno kolesarstvo (KTK) Planinske zveze Slovenije, se je letos uradno odprla 1800 km dolga krožna Slovenska turnokolesarska pot (STKP). Pot obsega vse pomembnejše slovenske gorske in hribovske skupine in premaguje kar 50 tisoč višinskih razlik v vzponu in poteka mimo cca. 50 planinskih koč oz. obveznih točk. Zasluge za odprtje, organizacijo in motivacijo ima gotovo njen idejni vodja, načelnik KTK Jože Rovan. STKP bosta v kosu prevozila Pia Peršič in Andrej Martinčič - vabljeni, da ju spremljate ali se jima pridružite na kakšni etapi.
Slovenska turnokolesarska pot je zasnovana za širok krog kolesarskih navdušencev, ki bodo skozi premagovanje kilometrov in višin doživeli raznolikost kulturne in naravne dediščine slovenske krajine. Inovativni turizem načrtuje trajnostno mobilnost, zato bo ta pot gotovo odprla novo destinacijo in povezala lokalne skupnosti. Naj povem, da smo jo zasnovali kot skupek že obstoječih poti.

Na Facebook strani S kolesom NaTuro dobrodošli na interaktivno kolesarjenje, na najdaljšo kolesarsko avanturo z razgledom. Pii in Andreju se lahko pridružite tudi na kateri od etap, ki so po datumih navedene na koncu novice.

MOTIVI ZA PROJEKT S kolesom NaTuro
- Ker sem sodelovala pri trasiranju STKP bi želela šest tednov dolgo raziskovanje opraviti iz več razlogov. Moje večletno raziskovanje in delovanje na področju inovativnega turizma pušča v Sloveniji zelene odtise. Številni projekti odmevajo v okvirih nacionalnih aktivnosti in izobraževalnih vsebin. Kolesarjenje po STKP bo v prvi vrsti zajelo torej terenske raziskave za potrebe inovativnega turizma regij oz. krajev, kjer poteka pot. V študijski raziskavi se bom osredotočila predvsem na neizkoriščene potenciale dediščine krajev ob STKP in možnosti vključitve teh v novo, inovativno blagovno znamko. Prav tako bomo na terenu preverjali ostale tehnične uporabnosti krožne poti. Turno kolesarstvo postaja vse bolj priljubljena rekreativna dejavnost. Verjamem, da bo projekt S kolesom NaTuro približal manj znane kraje, vzpodbudil zanimanje za nove turistične vsebine, povezal lokalne skupnosti in nakazal nove potrebe vključevanja (nočitev v kočah, logistika, lokalno pridelana hrana, publikacije, ...).

- V času našega raziskovanja bo kolesarjenje pod strokovnim vodstvom - na različnih odsekih omogočeno tudi ostalim kolesarjem. Ker delujem kot promotorka aktivnega preživljanja prostega časa, bomo na dopust privabili kolesarje iz posameznih regij, ki bodo z nami aktivno preživeli svoj prosti čas.

- Projekt je zasnovan interaktivno, kar pomeni, da bom dnevno s fotozgodbami obveščala sledilce na družbenih omrežjih, zapisovala premikanja, doživetja, posebnosti, zaplete … Verjamem, da bom lahko iz prve roke približala raznolikost naše krajine, kulturo, narečja, kulinariko, arhitekturo in nakazala drugačne možnosti prostega časa. Kot varuhinja gorske narave se zavedam svoje odgovornosti do vseh oblik naravnega sobivanja in biotskih potreb. Ta vidik zaznamuje vsa moja delovanja in zato ga želim razvijati/spodbujati tudi pri tem projektu.

KOLESARSKI ODMEVI
Odmevi aktivnega preživljanja prostega časa bodo odzvanjali od 18. julija, ko bomo v Brežicah začeli svojo epsko kolesarjenje, in se bo zaključilo okoli prvega septembra, prav tako v Brežicah.

Slovenija ima potencial zelenega turizma in mnogo dela je potrebno, da se postavi turistični okvir destinacije. Samo osveščena družba lahko spreminja paradigme delovanja in premika svoja obzorja. Menim, da v praksi pridobivajo raziskovanja drugačne razglede, kot jih lahko pišemo strategi »doma«. Doživetje zelenega, avtentičnega nas dela človeške, kritične in pogumne. Vez s koreninami daje krila in to je najpomembnejša oprema posameznika.

Naše kolesarjenje bo pravzaprav terensko delo; za različne uporabnike bom pripravila strokovno analizo neizkoriščenih potencialov STKP. Poleg tega bom lahko preučila tudi vsebinske in tehnične potrebe krajev ob poti, logistiko, nočitve, servise... Prav tako bom skušala pripraviti gradivo, foto material in kratke filme za edukativne namene.

Verjamemo, da gre za projekt, ki se bo valoriziral tudi v prihodnje v obliki potopisnih predavanj, delavnic in postal osnova za analizo inovativnim vsebin občinam in turistično/športnim društvom, ki jih označuje STKP.

pia_andrej_stkp_foto_janos_zore
Pia Peršič in Andrej Martinčič sta 18. julija 2016 zjutraj v Dnevnik Slovenske turnokolesarske poti odtisnila prvi žig. (foto Janoš Zore)

O AVTORICI PROJEKTA, DRUŠTVU NaTuro in SOVOZNIKU
Sem Pia Peršič, rojena 20. 4.1985. Moja formalna izobrazba se je zaključila z diplomo Dediščina Evrope in Sredozemlja v Kopru in magistrskim študijem, Turistice v Portorožu. Zaposlena sem v Društvu za kulturno dediščino in inovativni turizem NaTuro, ki participira na področju turizma,športa, izobraževanja in svetovanja. Sodelujem pri oblikovanju in svetovanju inovativnega turizma, turističnih produktov in vsebin.

V društvu pokrivamo področja rekreativnih vadbenih vsebin (pohodništva in kolesarjenja). Sem avtorica bloga bloga Hodim, torej sem in predavateljica odmevnih motivacijskih predavanj aktivnega preživaljanja prostega časa za šole in druge ustanove (beležimo več kot 80 predavanj!) Sem turno kolesarska in planinska vodnica TKV I /II (PZS), učiteljica nordijske hoje in teka, varuhinja gorske narave, turistični vodnik. Oblikovala sem številne avtorske projekte, vodila oddaje o pohodništvu/kolesarjenju, sodelovala pri promocijskem spotu pohodništva/kolesarjenja (STO - GIZ) in vodila mednarodne planinske tabore. Sem promotorka aktivnega preživljanje prostega časa za podjetje Alpina. Za podjetje Čatež d.o.o sem napisala Zgodovina gradu Mokrice.

Po STKP bo z menoj kolesaril Andrej Martinčič, ultratekač iz Krškega, ki v slovenskem prostoru uokvirja načela vztrajnosti. Lansko leto je namreč pretekel vse kontrolne točke na Slovenski planinski poti, 630 km v 9 dneh in 18 urah.

Od mojega študija se je spremenilo mnogo stvari. S svetovnih turističnih zemljevidov se dan za dnem brišejo kraji kamor sem - kot varen turist potovala. Prav tako - kot so se začele odmikati turistične destinacije, se odmikajo vrednote, vsebine in varnost. STKP je priložnost in možnost in vesela sem, da bom svoje poslanstvo lahko izkoristila za aktivno sodelovanje pri njenih programskih vsebinah.

Predstavitev projekta vam pošiljamo v prepričanju, da bo naša zgodba zanimiva tudi za vaš medij in da boste pomagali »aktivirati ljudi s kavča«. Kolesarji se nam lahko pridružijo kjerkoli na poti in doživijo Slovenijo z lastnim utripom. Virtualno kolesarjenje po Sloveniji pa bo omogočeno sledilcem Facebook strani S kolesom NaTuro in Hodim, torej sem.

Lepa hvala, če boste kolesarili z nami in eno čudovito poletje želim tudi vam!

Pia Peršič

S kolesom NaTuro po Slovenski turnokolesarski poti - predvidena časovnica oz. ciljne točke (prenočišče) posameznega kolesarskega dne

21. 7. Gorišnica
22. 7. Maribor
24. 7. Muta
25. 7. Muta
26. 7. Maribor - rehabilitacija
27. 7. Maribor - rehabilitacija
28. 7. Planinski dom Košenjak
30. 7. Počitek
4. 8. Planinski dom na Jančah - Ljubljana
13. 8. Most na Soči
14. 8. Cerkno
19. 8. Piran
20. 8. Merezige
23. 8. Loški Potok
26. 8. Kamp Podzemelj
28. 8. Brežice

Vabljeni, da odkolesarite nekaj kilometrov s Pio in Andrejem!
Njuno trenutno lokacijo lahko spremljate na naslednji povezavi: https://gps.blackblox.si/login/stkp
Kontakt: 041 724 747 (Pia)

-------------------------
Povezane novice:
Slovenska turnokolesarska pot
Dnevnik Slovenske turnokolesarske poti
Hodim, torej sem! Po Slovenski planinski poti v 30 dneh

*Projekt Slovenske turnokolesarske poti je podprla zavarovalnica Adriatic Slovenica.


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih