sobota, 13. april 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

petek, 2. september 2016, ob 9.10 uri, ogledov: 4564

Priporočila Planinske zveze Slovenije za gradnjo, vzdrževanje in obnovo zavarovanih plezalnih poti

Poti | Preventiva | 
Komisija za planinske poti | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Planinska zveza Slovenije (v nadaljevanju: PZS), ki je krovna slovenska planinska organizacija, je Priporočila PZS za izgradnjo, vzdrževanje in obnovo zavarovanih plezalnih poti pripravila kot strokovne in neobvezujoče smernice za organizacije, ki v Sloveniji želijo graditi nove zavarovane plezalne poti ali so skrbniki zavarovanih plezalnih poti. Hkrati so ta priporočila tudi smernice PZS na področju zavarovanih plezalnih poti.
Ta priporočila temeljijo na Priporočilih za gradnjo, vzdrževanje in sanacijo zavarovanih plezalnih poti in z jeklenimi vrvmi opremljenih poti (org. »Errichtung, Wartung und Sanierung von Klettersteigen und drahtseilgesicherten Wegen«), ki sta jih izdali Planinska zveza Nemčije (DAV) in Planinska zveza Avstrije (OeAV). Del vsebine je nadgrajen in prilagojen za uporabo v Sloveniji.
 
Nemško-avstrijska priporočila so nastala na osnovi testiranj, preizkusov in empiričnih raziskav mešane delovne skupine gorskih vodnikov, alpinistov, graditeljev zavarovanih plezalnih poti in proizvajalcev varoval, ki so oblikovali skupne smernice in napotke za gradnjo. Rezultat raziskav so priporočila, ki ponujajo potrebno znanje za gradnjo, uporabnikom pa zagotavljajo največjo mogočo varnost in udobje na zavarovanih plezalnih poteh. Priporočila so namenjena naročnikom, lastnikom/skrbnikom, graditeljem in vzdrževalcem. Z upoštevanjem teh priporočil bodo zavarovane plezalne poti še varnejše in zanimivejše. S temi priporočili bo opazen velik dvig kakovosti pri načrtovanju, gradnji in vzdrževanju tovrstnih poti.
 
Novogradnja - pa tudi obnova - je tako za graditelje kot tudi lastnike/skrbnike zavarovane plezalne poti velik izziv. Novi materiali in tehnike, različne zahteve po težavnosti in namenu tako lastnika/skrbnika kot tudi ciljne skupine uporabnikov ter zadostitev pravnim okvirom povzročijo kompleksnost takega projekta. To priporočilo naj bo vodnik skozi celotno steno, kjer se bo gradila ali obnavljala zavarovana plezalna pot. Pri tovrstnih aktivnostih morata biti varnost uporabnikov in varovanje gorske narave na prvem mestu.
 
Ravno skrb za varnost uporabnikov v zavarovani plezalni poti nas je na osnovi lastnih izkušenj privedla do ideje, da smo v Sloveniji z lastnim znanjem razvili varnostni stožec iz gume, opisan v teh priporočilih. Nemško-avstrijska priporočila, kot tudi ta Priporočila za gradnjo zavarovanih plezalnih poti v Sloveniji, so v skladu z zapisom CAA iz leta 2009, ki priporoča nadzorovane novogradnje zavarovanih plezalnih poti v alpskem prostoru. Ta priporočila so namenjena samo za zavarovane
plezalne poti. PZS s tem ne podpira nove gradnje takih poti v visokogorju, v vseh zavarovanih območjih in na območju naravnih vrednot.
 
Priporočila se bodo v prihodnje dopolnjevala in prilagajala novim materialom in spoznanjem na tem področju.

Milan Domitrovič
Bojan Rotovnik,
predsednik PZS

PDF Priporočila PZS za gradnjo, vzdrževanje in obnovo zavarovanih plezalnih poti (1,4 MB)

Opomba: Priporočila NE VELJAJO oz. se ne uporabljajo za planinske poti, kot jih določa Zakon o planinskih poteh! 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih