nedelja, 23. januar 2022
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

sobota, 3. september 2016, ob 11.10 uri, ogledov: 3164

Slovenski planinski muzej v Švici prejel ugledno nagrado kralja Alberta I.

Planinska kultura | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Slovenski planinski muzej (SPM) je 3. septembra v gorski koči Diavolezza v Švici prejel nagrado Fundacije kralja Alberta I., kar je prva tovrstna nagrada za Slovenijo in potrditev pomembnega prispevka SPM k razvoju planinske kulture v celotnih Alpah in njegove vloge pri povezovanju evropskih planinskih muzejev. Fundacija je nagrade podelila že dvanajstič, in sicer za izjemne in trajne dosežke posameznikov ali ustanov, ki imajo pomemben vpliv na gorski svet in zaščito Alp.
Kot so zapisali v obrazložitvi nagrade, Slovenski planinski muzej vse od ustanovitve spodbuja, razvija in oblikuje z gorami in planinstvom povezano identiteto Slovenije. Igra zelo pomembno vlogo narodnega arhiva slovenskega alpinizma ter je pomemben regionalni organizator kulturnih dogodkov in pospeševalec turizma. Fundacija kralja Alberta I. v stalnem angažmaju SPM skupaj s Triglavom, najvišjo goro v Sloveniji, priznava njegov edinstven kulturni prispevek k celotni alpski regiji in v muzeju vidi pomembnega partnerja v nastajajoči gosti mreži evropskih planinskih muzejev.

nagrada_kralja_alberta_I_svica_foto_bojan_rotovnik
Na podelitvi nagrad Fundacije kralja Alberta I. v gorski koči Diavolezza v Švici (foto Bojan Rotovnik)

Slovenski planinski muzej je bil leta 2012 med nominiranci za evropski muzej leta, nagrada Fundacije kralja Alberta I. pa je drugo visoko priznanje iz tujine, ki kaže na spoštovanje širše mednarodne strokovne in planinske javnosti do vloge in poslanstva SPM ne samo v Sloveniji, pač pa v širšem alpskem prostoru. "To je veliko priznanje vsem generacijam slovenskih planincev, ki so ustvarjali slovensko planinsko zgodovino, posebej pa še tistim planinskim zanesenjakom v Mojstrani na čelu z Avgustom Delavcem, ki so z zbiranjem materialne in snovne dediščine slovenskega planinstva leta 1984 omogočili odprtje Triglavske muzejske zbirke kot temelja današnjega Slovenskega planinskega muzeja. Seveda pa je nagrada namenjena tudi vsem posameznikom, ustanovam in donatorjem, ki so uresničili projekt izgradnje in vsebinske postavitve Slovenskega planinskega muzeja," je nagrado pozdravil nekdanji vodja SPM Miro Eržen.

nagrada_kralja_alberta_I_2016_foto_bojan_rotovnik
Vsi letošnji prejemniki nagrade kralja Alberta I. pred švicarskim štiritisočakom Piz Bernina (foto Monika Pinter)

Fundacija kralja Alberta I. je bila ustanovljena leta 1993 v spomin na belgijskega kralja Alberta I., izjemne osebnosti, alpinista in velikega ljubitelja gora. Do zdaj je nagrado, ki jo podeljujejo vsaki dve leti, prejelo že več kot 50 prejemnikov, nagrada Slovenskemu planinskemu muzeju pa je prvo tovrstno odlikovanje za Slovenijo, ki so ga v Švici ponosno prevzeli direktorica Gornjesavskega muzeja Jesenica Irena Lačen Benedičič, kustosinja SPM Eli Gradnik, nekdanji vodja SPM Miro Eržen in predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik.

spm_nagrada_kralja_alberta_foto_silvo_kokalj
Plaketa in zlata medalja za Slovenski planinski muzej (foto Silvo Kokalj)

"Ob prejemu nagrade kralja Alberta I., ki smo je v Slovenskem planinskem muzeju iskreno veseli, se zahvaljujem tako podeljevalcem kot predlagateljem, Švicarskemu planinskemu muzeju. Kot edini planinski muzej v Sloveniji, ki deluje v okviru Gornjesavskega muzeja Jesenice, upamo, da bomo prepoznani tudi kot nacionalni muzej, za kar si prizadevamo skupaj z ustanovitelji in partnerji,"
je poudarila Lačen Benedičičeva, predsednik planinske zveze Rotovnik pa je dodal:
"V Sloveniji smo lahko zelo ponosni, da je tako ugledna švicarska ustanova, kot je Fundacija kralja Alberta I., prepoznala pomemben prispevek Slovenskega planinskega muzeja k razvoju planinske kulture v celotnih Alpah in njegovo pomembno vlogo pri povezovanju evropskih planinskih muzejev. Nagrada je v prvi vrsti zahvala in priznanje vsem, ki so v preteklosti kakorkoli sodelovali pri vzpostavitvi in dosedanjem več kot šestletnem delovanju muzeja, še posebej pa vodji projekta postavitve muzeja in nekdanjemu vodji muzeja Miru Erženu ter Občini Kranjska Gora. V Planinski zvezi Slovenije, kjer smo dosedanje delovanje muzeja vseskozi aktivno podpirali, upamo, da bo tudi država prepoznala veliko vrednost Slovenskega planinskega muzeja in muzeju v najkrajšem možnem času podelila status nacionalnega pomena."

nagrada_kralja_alberta_I_slovenski_planinski_muzej_foto_bojan_rotovnik
Nagrado kralja Alberta I. Slovenskemu planinskemu muzeju so prejeli predsednik PZS Bojan Rotovnik, kustosinja SPM Eli Gradnik, nekdanji vodja SPM Miro Eržen in direktorica Gornjesavskega muzeja Jesenica Irena Lačen Benedičič, ki je v imenu vseh podala zahvalo. (foto Monika Pinter)

Podelitve nagrad v gorski koči Diavolezza na nadmorski višini 2973 metrov s pogledom na švicarski štiritisočak Piz Bernina se je udeležil tudi veleposlanik Republike Slovenije v Švici Franc Mikša, ki je povedal: "Kot veleposlanik sem izjemno ponosen, da je zelo pomembno in ugledno nagrado kralja Alberta I. letos prejel Slovenski planinski muzej, kar je pokazatelj, da skupaj z vsemi akterji zelo dobro dela. Poleg nagrajenih posameznikov iz Švice, Italije in Nemčije je bila Slovenija oziroma Slovenski planinski muzej edina nagrajena ustanova letos. To je dobra spodbuda za delovanje muzeja in njegovo prepoznavnost v alpskem prostoru in širše."

nagrada_kralja_alberta_I_roman_benet_nives_meroi_foto_bojan_rotovnik
Letošnja prejemnika nagrade sta tudi italijanska alpinistka Nives Meroi in zamejski Slovenec Roman Benet, ki sta se skupaj povzpela že na trinajst od štirinajstih osemtisočakov. (foto Bojan Rotovnik)

Med dosedanjimi nagrajenci so izvrstni alpinisti, geografi in geologi, fotografi in pisci ter založniki planinske literature; zdravniki, specializirani za medicino, ki se ukvarja s problemi na visokih višinah, ali osebe in ustanove, ki se zavzemajo za varstvo gorskega sveta. Vsi so pomembno prispevali k varovanju gora kot veličastnega lepega sveta - namenjenega življenjskemu okolju prebivalcev, doživljajskemu svetu planincev in gornikov in kot svetovni dediščini. Svoboda, etičnost ter odgovoren in spoštljiv odnos do gorskega okolja so glavni kriteriji, na katerih temelji podeljevanje nagrade. Poleg Slovenskega planinskega muzeja kot edine nagrajene ustanove letos so letošnji prejemniki nagrade kralja Alberta I. tudi italijanska alpinistka Nives Meroi in zamejski Slovenec Roman Benet, ki sta se skupaj povzpela že na trinajst od štirinajstih osemtisočakov, nemški raziskovalec zemeljskih plazov Michael Krautblatter ter švicarska plezalca Claude and Yves Remy.

Manca Čujež


Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2022
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih