torek, 25. januar 2022
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

sreda, 7. september 2016, ob 13.35 uri, ogledov: 7041

Poletna obnova planinskih poti v visokogorju

Poti | 
Komisija za planinske poti | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Planinska organizacija skrbi za 2008 planinskih poti v skupni dolžini več kot 10 tisoč kilometrov. Markacisti, ki jih v Sloveniji znotraj planinskih društev deluje več kot 700, so delu na planinskih poteh lani posvetili dobrih 41 tisoč prostovoljnih ur, veliko tudi zaradi odpravljanja posledic žledoloma na poteh zunaj visokogorja. Na zahtevnih in zelo zahtevnih planinskih poteh v visokogorju pa poleg markacistov, skrbnikov posameznih poti, pri delu srečamo tudi tehnično ekipo markacistov Komisije za planinske poti Planinske zveze Slovenije (KPP PZS), ki je usposobljena za opremljanje poti z varovali, kot so klini in jeklenice. Po poletnih akcijah na Batognici, Prisojniku in Triglavu bodo v prihodnjih dneh urejali pot z Zaplanje prek Triglavske škrbine na Triglav, zato bo od 8. do 10. septembra zaprta, septembra načrtujejo še akcije na Škrlatici, Jalovcu in nad Tamarjem. Čeprav markacisti planinske poti, ki so pomemben del slovenske turistične infrastrukture, nadelujejo, markirajo, čistijo in urejajo prostovoljno, ostaja nerešeno vprašanje financiranja njihovega vzdrževanja in obnove.
Markacisti planinskih društev skrbijo za razvejano mrežo dobrih 10 tisoč kilometrov planinskih poti, od katerih je 449 kilometrov zahtevnih in 225 kilometrov zelo zahtevnih poti, preostale so kategorizirane kot lahke. Kopni del leta je namenjen tehničnim delovnim akcijam markacistov v visokogorju, kakršne so letos že izvedli na zahtevni planinski poti s Krnske škrbine na Batognico, zelo zahtevnem delu Kopiščarjeve poti na Prisojnik in zelo zahtevni planinski poti s Kredarice na Triglav.

kpp_pzs_triglav_batognica_foto_albin_znidarcic
Akcija tehnične skupine markacistov KTK PZS na zelo zahtevni planinski poti s Kredarice na Triglav in zahtevni planinski poti s Krnske škrbine na Batognico (foto Albin Žnidarčič)

Naslednja delovna akcija tehnične skupine markacistov KTK PZS bo na planinski poti iz smeri Koče na Doliču, natančneje z Zaplanje do Triglavske škrbine in naprej na Triglav, zato bo ta pot od četrtka, 8. septembra, do vključno sobote, 10. septembra 2016, zaprta. Planince prosimo, da dosledno upoštevajo zaporo planinske poti in se nanjo ne podajajo, saj bi lahko ogrozili tako svojo varnost kot varnost markacistov na akciji. Dostop na vrh Triglava bo mogoč s Triglavskega doma na Kredarici in z Doma Planika čez Mali Triglav. Naslednja akcija bo predvidoma prihodnji četrtek, 15. septembra, na Škrlatico, v drugi polovici septembra so v načrtu tudi akcije na zelo zahtevnem delu planinske poti s Kotovega sedla na Jalovec ter na planinskih poteh iz Tamarja na slap Nadiža in iz Tamarja na Črne vode. Zapore planinskih poti se ažurno objavljajo na spletni strani PZS in posebni podstrani stanje-poti.pzs.si.

zapora_zaplanja_triglavska_skrbina_triglav
Planinska pot Zaplanja–Triglavska škrbina–Triglav bo zaprta od 8. do 10. septembra.

"Tehnična skupina markacistov Komisije za planinske poti PZS na zahtevnih in zlasti zelo zahtevnih planinskih poteh dela pod posebnimi pogoji. Med delom so varovani, vpeti v skalo in upravljajo težke vrtalke in druge stroje. Zaradi tega je njihova okretnost zmanjšana in v primeru, da se nanje z višje točke sproži kamenje, se nimajo časa umakniti. Zapore planinskih poti v času delovnih akcij na teh poteh so nujne za varnost tako markacistov kot planincev, ki se po njih gibajo. V času del poti niso primerno varovane, poleg tega se na določenih delih markacistom ni mogoče izogniti. Medtem ko se vsi zavedamo, da se planinske poti uporablja na lastno odgovornost, pa moramo vedno poskrbeti, da ne ogrožamo ostalih planincev in drugih uporabnikov planinskih poti. Če naletimo na zaporo planinske poti, se jo je treba dosledno držati in izbrati alternativne poti, ki so v slovenskih gorah številne," poudarja Albin Žnidarčič, vodja odbora za tehnična vprašanja KPP PZS.

kpp_pzs_triglav_foto_igor_mlakar
Planince naprošamo, da dosledno upoštevajo zapore planinskih poti in se nanje ne podajajo, saj bi lahko ogrozili tako svojo varnost kot varnost markacistov na akciji. (foto Igor Mlakar)

Da bi se izognili zaporam in preveliki obremenitvi Triglavskega pogorja v poletnih mesecih, se v planinski organizaciji že več kot dvajset let trudimo razpršiti obisk na celoten slovenski gorski in hribovit svet ter spodbujamo obisk gora tudi zunaj glavne poletne planinske sezone, seveda ob ustrezni opremljenosti in primerni psihofizični pripravljenosti.

V letu 2015 so društva, skrbniki poti, delu na planinskih poteh posvetili približno 41.200 prostovoljnih ur. "Visoko številko je moč med drugim pripisati posledicam žledoloma februarja 2014, ki bodo vidne na dolgi rok. Zaradi razredčenega gozda ima podrast idealne pogoje za razraščanje, zato redno čiščenje in markiranje vzameta več časa. Zaradi zmanjšane količine dreves, ki bi s koreninskim sistemom zadrževale zemljo, se je povečala nevarnost erozije in zato marsikje markacistom naložila zahtevnejša dela z dodatno erozijsko zaščito in odstranjevanjem novo padlih dreves s poti. Poleg tega so gozdove napadli podlubniki, kot je lubadar. Taka drevesa morajo lastniki po idrijsko-cerkljanskih, polhograjskih in drugih gozdovih odstraniti. Marsikje letos poteka sečnja gozdov, zaradi česar lahko kje zmanjka kakšna markacija," razloži Katarina Kotnik, strokovna sodelavka Komisije za planinske poti PZS, in poziva planince: "Če naletite na delo na planinski poti, bodisi s strani markacistov bodisi lastnikov zemljišč in gozdarjev, vas pozivamo k previdnosti in naprošamo, da upoštevate opozorilne table o zapori planinskih poti in navodila delavcev na terenu. Obiskovalce gora prav tako prosimo, da vse opažene poškodbe in pomanjkljivosti na planinskih poteh sporočajo na e-naslov poskodbe.poti@pzs.si."

kpp_pzs_prisojnik_foto_hasan_felic
Čeprav markacisti planinske poti, ki so pomemben del slovenske turistične infrastrukture, nadelujejo, markirajo, čistijo in urejajo prostovoljno, ostaja nerešeno vprašanje financiranja njihovega vzdrževanja in obnove. (foto Hasan Felić)

Planinci lahko pod okriljem akcije Droben prispevek za markanten vtis donirajo za obnovo planinskih poti. Kdor želi prispevati 1 evro za obnovo planinskih poti, pošlje SMS s ključno besedo POT na 1919. K zbiranju sredstev za vzdrževanje in obnovo planinskih poti prispevajo tudi z nakupom zemljevidov Planinske založbe PZS.

Čeprav markacisti planinske poti, ki so pomemben del slovenske turistične infrastrukture, nadelujejo, markirajo, čistijo in urejajo prostovoljno, ostaja nerešeno vprašanje financiranja njihovega vzdrževanja in obnove. "Planinske poti so v Sloveniji močno razširjene in pogosto uporabljene, saj je planinarjenje ena izmed najbolj razširjenih oblik rekreativne dejavnosti v Sloveniji. Poleg tega planinske poti predstavljajo tudi pomemben del slovenske turistične ponudbe, saj mnogi tujci obiskujejo Slovenijo ravno zaradi našega gorskega sveta in ohranjene narave, ki jo lahko na najmanj moteč način obiščejo ravno z uporabo planinskih poti. Zaradi vseh teh razlogov v Planinski zvezi Slovenije menimo, da bi morala država čim prej urediti sistemsko financiranje vsaj materialnih stroškov vzdrževanja mreže lahkih planinskih poti, pri zelo zahtevnih oz. zavarovanih planinskih poteh pa aktivno sodelovati pri zagotavljanju pogojev za njihovo dolgoročno vzdrževanje. V planinski organizaciji vzdrževanje planinskih poti opravljamo na prostovoljni osnovi, ne zmoremo pa dolgoročno zagotavljati vseh potrebnih finančnih sredstev. Smo pa zelo veseli pomoči pri vzdrževanju planinskih poti, ki nam jo s helikopterskimi prevozi opreme in markacistov nudita Slovenska vojska in Policija, ter s finančnimi sredstvi, ki jih PZS prejema od Fundacije za šport in društva od nekaterih lokalnih skupnosti in sponzorjev," osvetli predsednik PZS Bojan Rotovnik.

Manca Čujež

*
Akcijo obnove zelo zahtevne planinske poti z Zaplanje do Triglavske škrbine in naprej na Triglav so podprle Ljubljanske mlekarne.

ljubljanske-mlekarne_alpsko-mleko_1

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2022
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih