sreda, 17. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

torek, 4. oktober 2016, ob 10.30 uri, ogledov: 8428

Uspešno prvo mednarodno planinsko orientacijsko tekmovanje na Pokljuki

Mladi | 
Mladinska komisija | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Pokljuka, ki velja za trd orientacijski oreh, je od 30. septembra do 2. oktobra 2016 gostila prvo mednarodno planinsko orientacijsko tekmovanje, ki ga je v sodelovanju z Združenjem planinskih organizacij Balkana organizirala Planinska zveza Slovenije oz. njena Mladinska komisija. V treh različno zahtevnih kategorijah se je pomerilo 21 ekip iz Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Makedonije, Srbije in Slovenije, kjer so ostale zmage v vseh treh kategorijah, in sicer v planinskih društvih Polzela in Poljčane.
Združenje planinskih organizacij Balkana (BMU) je organizacijo krstnega mednarodnega tekmovanja v planinski orientaciji zaupalo Planinski zvezi Slovenije (PZS), zato je bilo izvedeno po pravilih slovenskih planinskih orientacijskih tekmovanj, ki imajo že več kot 60-letno tradicijo. Tekmovanje, ki predstavlja skupek znanj, izkušenj in uporabe tehničnih naprav za gibanje v naravi, še posebej v gorskem svetu, je potekalo v obliki ekipnega tekmovanja v treh starostnih skupinah. Mladi od 15. do 18. leta so se podali na lažjo progo, odrasli člani nad 15 let s polnoletnim vodjem ekipe so se spopadli z zelo zahtevno progo, veterani nad 40 let pa so orientacijsko znanje pokazali na zahtevni progi. Tekmovalci so se pomerili na dnevni in nočni preizkušnji, obvladovanju razvedanja na terenu, kjer so dodobra spoznali raznolikost in razgibanost pokljuške pokrajine, pa so morali dodati še teoretično znanje orientacijskih in planinskih vsebin.

imoc_2016_pokljuka_prva_pomoc
Preverjanje znanja iz prve pomoči na živi kontrolni točki (foto Matic Lampreht)

"Organizatorji smo želeli, da tekmovanje poteka v tovariškem vzdušju, hkrati pa zastaviti visok standard za naslednja tovrstna tekmovanja. Krasno je bilo videti, kako se spletajo vezi med tekmovalci, pri čemer različni jeziki in narodnosti niso bili ovira. Poleg tega smo želeli udeležencem pokazati čim več slovenske pokrajine. Zato smo se odločili za Pokljuko, saj je odličen orientacijski teren in hkrati prav na robu visokogorja Julijskih Alp. Poleg pravljičnih pokljuških smrekovih gozdov so na progi lahko opazovali strma gorska pobočja, globoko vrezano Krmo, rušnato in macesnovo rastje, planino s tradicionalnimi pastirskimi stanovi, veliko Medvedovo konto z bližnjim breznom ..." je pojasnila Tina Arh, vodja Odbora za orientacijo Mladinske komisije PZS, in dodala: "Da je bilo tekmovanje organizirano po našem modelu, se je poznalo predvsem pri bolj specifičnih nalogah, kot je vrisovanje, kjer so imele naše ekipe praviloma neizogibno prednost. Za države, kjer se z orientacijo večinoma ukvarjajo v obliki orientacijskega teka na mnogo krajših razdaljah in natančnejših zemljevidih, je bila naša proga precejšen zalogaj. Sicer pa so se tuji tekmovalci zelo dobro znašli in hitro osvojili sistem tekmovanja. Rezultati na koncu ne igrajo prevelike vloge, vsaj zame so mnogo pomembnejši dobri vtisi, ki so jih domov odnesli udeleženci, ter veliko motivacije, ki smo jo vsi dobili ob tako dobri orientacijski družbi. Komaj čakam, da se naslednje leto vidimo v Srbiji." Naslednje mednarodno planinsko orientacijsko tekmovanje bo namreč organizirala Planinska zveza Srbije.

imoc_2016_pokljuka_tovaristvo
V orientacijsko zahtevnih pokljuških gozdovih sta tekmovalno preizkušnjo zaznamovala tudi tovarištvo in sodelovanje med ekipami iz različnih držav. (foto Matic Lampreht)

Prav vse ekipe so se na Pokljuki s kompasom in zemljevidom v rokah zelo izkazale, vendar pa so vse zmage ostale v domačih rokah. V najmlajši kategoriji so pred ekipama iz Srbije in Makedonije slavili tekmovalci Planinskega društva Polzela Martin Rafael Gulin, Anej Sadnik in Miha Drame, letošnji slovenski državni prvaki. Iz PD Polzela prihajajo tudi zmagovalci v kategoriji veteranov, Zoran Štok, Miroslav Jegrišek, Franjo Jajčevič, Dani Pfeifer in Jože Sadnik, ki so le za točko ugnali konkurente iz PD Ptuj, aktualne državne prvake v planinski orientaciji, ter na tretjem mestu pustili ekipo iz Črne gore.

imoc_2016_pokljuka_pd_polzela
Dvojna orientacijska zmaga za PD Polzela - v kategoriji mladih in veteranov. (foto Matic Lampreht)

V najzahtevnejši in najštevilčnejši kategoriji odraslih so vsa tri odličja odnesle slovenske ekipe – prvo in drugo mesto PD Poljčane in tretje mesto PD Vransko. Zmagovalce iz Poljčan, tudi letošnje državne prvake na Slovenskem planinskem orientacijskem tekmovanju (SPOT), so sestavljali Gvido Španring, Dani Belec, Primož Koražija in Igor Zadravec. "Tekmovanje na Pokljuki je bilo zanimiva izkušnja za udeležence, saj smo se lahko primerjali s tekmovalci iz drugih okolij. Po teoretičnih nalogah in dnevni tekmi v soboto, ki je delno potekala tudi po visokogorju, smo bile ekipe dokaj izenačene. Za najbolj selektivno pa se je pokazala nočna tekma, kjer najmanjša napaka povzroči veliko izgubo časa pri iskanju idealne smeri in kontrolne točke. Z nekaj sreče nam je uspelo najhitreje opraviti z obema progama, tako smo zmagi na SPOT-u 2016 dodali še zmago na mednarodnem planinskem orientacijskem tekmovanju," je črto pod pokljuško preizkušnjo potegnil vodja ekipe Španring.

imoc_2016_pokljuka_pd_poljcane_odrasli
Zmagovalci 1. mednarodnega planinskega orientacijskega tekmovanja v kategoriji odraslih, ekipa iz PD Poljčane, tudi letošnji slovenski državni prvaki (foto Matic Lampreht)

"Planinska orientacijska tekmovanja imajo že več kot 60-letno tradicijo, zato smo bili v PZS veseli, da nam je Združenje planinskih organizacij Balkana zaupalo organizacijo prvega mednarodnega tekmovanja. Tudi udeležba ekip iz kar petih tujih planinskih zvez je potrdila pravilnost odločitve o uvedbi tovrstnih tekmovanj, veliko zanimanje slovenskih ekip pa tudi željo po nadgraditvi slovenskega sistema planinskih orientacijskih tekmovanj z mednarodno ravnjo. Vsem sodelujočim ekipam, ki so si uvrstitev zagotovile prek nacionalnih tekmovanj, čestitam za nastop, organizacijskemu odboru tekmovanja, ki so ga sestavljali predstavniki Mladinske komisije PZS, pa se zahvaljujem za kakovostno izpeljavo tekmovanja," je za konec povedal predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik.

PDF KONČNI REZULTATI: TESTI, DNEVNA IN NOČNA TEKMA (v angleščini) (183,29 KB)

Obširnejša fotogalerija IMOC 2016 je objavljena na Facebook strani Mladinske komisije PZS.

Manca Čujež

-------------------------
Povezani novici:
Deževna Zofka okronala državne prvake v planinski orientaciji
O planinski orientaciji na 1. programu Radia Slovenija

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih