torek, 26. september 2023
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

ponedeljek, 10. oktober 2016, ob 13.30 uri, ogledov: 4935

Po eni boljših poletnih sezon ostajajo odprte le še nižje ležeče planinske koče

Koče | 
Gospodarska komisija | 
Planinsko društvo Črna na Koroškem | Planinsko društvo Dovje - Mojstrana | Planinsko društvo Podbrdo | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Letošnja poletna planinska sezona je bila v splošnem ena boljših v zadnjih petih letih. Svoj vrhunec je sicer pričakovano doživela avgusta, a z jasnim in toplim vremenom septembra postavila piko na i. Tri petine slovenskih planinskih koč po lastni oceni beležijo boljši promet, višji obisk in več nočitev od petletnega povprečja, prav tako se še vedno povečuje obisk tujih planincev. V začetku oktobra so planinske koče v visokogorju večinoma zaprle svoja vrata, nižje ležeče pa prešle na jesensko-zimski delovni čas.
Gospodarska komisija Planinske zveze Slovenije (PZS) je ob koncu poletne planinske sezone 2016 izvedla oceno uspešnosti obratovanja planinskih koč na osnovi vprašalnika, ki je zajel primerjavo sezone v zadnjem petletnem obdobju glede na število gostov, število nočitev, število nočitev tujih gostov in oceno prometa. Povratne informacije je pridobila za dobro četrtino od 164 oskrbovanih planinskih koč; poleg njih je v Sloveniji še 15 bivakov. Podatki so porazdeljeni tako med kategorijami koč kot med območji, kjer koče stojijo. "Po oceni oskrbnikov je letošnja sezona v planinskih kočah med boljšimi glede na povprečje zadnjih petih let. Tri petine koč beleži boljši skupni promet, po njihovi oceni je boljši za devet odstotkov glede na zadnje petletno povprečje. Obisk na kočah je višji za šest odstotkov od zadnjega petletnega povprečja. Zelo dobra je bila sezona glede spanja v planinskih kočah, saj se je tako delež števila nočitev kot delež tujcev med nočitvami povečal za deset odstotkov," je izsledke analize poletne sezone 2016 v planinskih kočah strnil strokovni sodelavec PZS Dušan Prašnikar.

Zelo dobro sezono so imele predvsem planinske koče v visokogorju, kjer je obisk v še večji meri odvisen od jasnega in stabilnega vremena, ki je bilo v drugi polovici poletja ključno tako za zadovoljstvo planincev kot oskrbnikov in planinskih društev. Nekatere koče, kot na primer Vodnikov dom na Velem polju, Dom Zorka Jelinčiča na Črni prsti in Krekova koča na Ratitovcu, letošnjo sezono ocenjujejo celo kot eno najboljših v daljšem časovnem obdobju vsaj desetih let. V visokogorskih kočah so letos opazili tudi povečano število nočitev in še vedno povečevanje deleža tujih prenočevalcev, letos v povprečju več kot 15-odstotno povečanje. Od visokogorskih morda le planinski domovi v Karavankah niso imeli nadpovprečnega obiska in prometa. Nižje ležeče koče so v povprečju prav tako beležile dobro sezono, a ne tako izrazito kot višje ležeče. Kljub splošno zelo dobri sezoni so nekatere koče letošnjo sezono ocenile kot slabšo od povprečja. "Ne glede na splošno zelo dobro sezono pa velja omeniti, da se stroški za vzdrževanje in samo poslovanje planinskih koč iz leta v leto višajo, tudi zaradi zakonodajnih predpisov, ki v večini primerov koče izenačujejo z ostalimi gostinsko-nastanitvenimi objekti," je še izpostavil Prašnikar.

dom_zorka_jelincica_na_crni_prsti_foto_manca_cujez
Z zelo dobro poletno planinsko sezono se lahko pohvalijo predvsem planinske koče v visokogorju, tudi Dom Zorka Jelinčiča na Črni prsti. (foto Manca Čujež)

Kot ocenjuje predsednik Planinskega društva (PD) Podbrdo Tomaž Štenkler, se lahko z nadpovprečno poletno sezono pohvali Dom Zorka Jelinčiča na Črni prsti (1835 m, PD Podbrdo): "Dom je imel med 15 in 20 odstotki višji promet kot lani, za kar je bil poglavitni vzrok lepo vreme praktično vse poletje. Letos je bil večji obisk slovenskih gostov kot lani, pred dvema sezonama, ko je bilo poletje precej deževno, pa je bilo več tujcev kot Slovencev. Že nekaj časa opažamo, da so slovenski gostje obiskovalci v lepem vremenu, medtem ko tuji gostje pridejo v vsakem vremenu. Na Črni prsti smo letos presegli 600 nočitev, kar utegne biti najvišja številka v zadnjem desetletju. Največ tujih prenočevalcev privabi pot Via-Alpina, ki poteka čez Črno prst, veliko nas najde tudi prek agencije Koren Sports." V koči na najbolj vzhodnem vrhu v grebenu Spodnjih Bohinjskih gora, kjer so lani zgradili novo streho, vajeti v rokah držita domačinki Ivana Čuden in Dorica Dakskobler, ustaljena oskrbniška dvojica, ki jima je za en mesec na pomoč priskočila Branka Trpin in občasno drugi domačini iz Podbrda. "Če bi bila vsaka sezona takšna kot letošnja, bi bil zelo zadovoljen. Ekipa, tako oskrbniška kot iz planinskega društva, je vso sezono trdo delala, temu primeren je bil izkupiček, ki je potreben, da društvo dobro deluje, podpira tudi aktivnosti drugih členov društva, kot so markacisti, vodiki, mladi ..., večina pa je namenjena v prihodnje investicije s pomočjo Planinske zveze Slovenije in Fundacije za šport RS," je še dodal Štenkler. Dom Zorka Jelinčiča na Črni prsti bo do vključno prvega vikenda v novembru odprt ob sobotah, nedeljah in praznikih, a le ob jasnem vremenu, medtem ko je tudi jeseni in pozimi od četrtka popoldne do nedelje zvečer odprta Orožnova koča na Planini za Liscem (1346 m, PD Bohinjska Bistrica), ki stoji ob vznožju Črne prsti.

aljazev_dom_v_vratih_foto_manca_cujez
Z obiskom so zadovoljni tudi v Aljaževem domu v Vratih, kjer največ prenočujejo tujci. (foto Manca Čujež)

Z letošnjo sezono so prav tako zadovoljni v Aljaževem domu v Vratih (1015 m, PD Dovje Mojstrana), ki se v Julijskih Alpah razgleduje na veličastno Triglavsko severno steno. "Zadovoljni smo s sezono, ki je bila boljša od lanske in primerljiva s povprečjem zadnjih petih let. Obisk tujcev je bil še večji kot v preteklih letih, prav tako v Aljaževem domu največ prenočujejo ravno tujci. Zelo veliko je bilo letos Poljakov, tudi Nemcev, Čehov in Angležev, slovenski obiskovalci pa so večinoma dnevni gostje. Sploh septembra je bilo letos izrazito lepo vreme, kar se pozna na celotni sezoni, julij je bil malce slabši, avgust pa primerljiv z lansko sezono,” je o poletju v Vratih povedala tajnica PD Dovje Mojstrana Saša Kofler. Dom ostaja vse dni v tednu odprt zagotovo še do 17. oktobra, morda še teden dlje, odvisno od vremenskih razmer. Informacije bodo objavljene na spletu.

Visokogorske koče v Julijskih Alpah so z izjemo Doma na Komni, ki je odprt vse leto, že vse zaprle svoja vrata, planinci lahko na zasilno oskrbo računajo še pri meteorologih v Triglavskem domu na Kredarici ter na možnost počitka v neoskrbovanih zimskih sobah in bivakih, tudi novem bivaku na Kaninu in prenovljenem Bivaku II na Jezerih, ki sta bila postavljena konec poletja. Stalno odprta tudi jeseni in pozimi ostajata Planinski dom Tamar v Julijskih in Domžalski dom na Mali planini v Kamniško-Savinjskih Alpah ter številne nižje ležeče koče, medtem ko so preostale prešle na jesensko-zimski delovni čas in so odprte le ob koncu tedna in praznikih. Podatki o trenutni odprtosti planinskih koč po Sloveniji so zbrani na spletni strani PZS, aktualni podatki o odprtosti planinskih koč pa so ažurno objavljeni na spletnem mestu PZS koce.pzs.si.

dom_na_smrekovcu_foto_manca_cujez
Dom na Smrekovcu, ki je odprt vse leto, je poleti obiskalo precej več tujcev kot prejšnja leta. (foto Manca Čujež)

Tudi Dom na Smrekovcu (1377 m, PD Črna na Koroškem) na vzhodnem obronku Kamniško-Savinjskih Alp je poleti obiskalo veliko planincev. "Prvi maj, ki pri nas pomeni začetek sezone in je tudi njen pokazatelj, je bil katastrofalen, saj smo imeli konec aprila pol metra snega, majski vikendi so bili večinoma deževni, junija pa se je na srečo korenito obrnilo v pozitivno smer. Julija in avgusta nam je vreme služilo, tako da je za nami dobro sezona. Opazili smo povečano število obiskovalcev, tudi tujcev, ki so hodili po Slovenski planinski poti in prenočevali pri nas, kar je bilo res pozitivno presenečenje, nasploh pa nas je letos obiskalo precej večje število tujcev, sploh Nizozemcev, česar v prejšnjih letih nismo opazili. Kaže, da postaja za tuje planince poleti zanimivo tudi sredogorje, ne le Julijci. Na Smrekovcu in tudi v bližini koče rastejo borovnice, kar je privabilo tudi veliko nabiralcev. September je bil lep z nadpovprečnim obiskom ob koncih tedna in redkimi obiskovalci med tednom,” je črto pod poletno sezono v edini slovenski planinski koči na vulkanskih tleh potegnil najemnik Tomo Drolec. Dom na Smrekovcu v jesen vstopa s prenovljeno podobo, saj so letos zamenjali tla v jedilnici, kjer načrtujejo še zamenjavo stenskih oblog. Do prihodnje sezone se obeta tudi čistilna naprava, tako da se bodo lahko potegovali za certifikat okolju prijazna planinska koča, medtem ko so družinam prijazna planinska koča postali letos. Morebiti je dom ravno zato obiskalo in v njej prenočilo več družin z otroki kot v prejšnjih letih, kot opaža Drolec. Na Smrekovcu lahko planinci na topel čaj in planinsko okrepčilo računajo vse leto, saj je koča jeseni, pozimi in spomladi odprta od petka popoldne do nedelje zvečer in ob praznikih.


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih