torek, 6. junij 2023
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

torek, 22. november 2016, ob 13.15 uri, ogledov: 4500

Kranjski spektakel krona sijajne sezone naših športnih plezalcev

Športno plezanje | 
Komisija za športno plezanje | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Kranj bo ta konec tedna, 26. in 27. novembra, že enaindvajsetič prizorišče sklepne tekme svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti. Med več kot 120 tekmovalci iz 23 držav bo tudi 19-članska slovenska ekipa, ki se bo za lovorike potegovala ob podpori domačega občinstva. Ob bleščečih rezultatih naše reprezentance v letošnji sezoni in bogatem spremljevalnem programu se v dvorani Zlato polje obeta pravi športnoplezalni spektakel.
Svetovni pokal v športnem plezanju 2016, ki ga Planinska zveza Slovenije organizira pod okriljem Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC), se bo že tradicionalno sklenil v dvorani Zlato polje v Kranju. "Prijavljenih je 121 tekmovalcev iz 23 držav, še več kot lani. Na štartni listi je 53 deklet in 68 fantov," je razkril vodja svetovnega pokala Kranj 2016 Tomo Česen ter predstavil tekmovanje in urnik. V soboto, 26. novembra, se ob 9. uri začnejo kvalifikacije moških, ob 14. uri sledijo kvalifikacije žensk, isti večer ob 20. uri bo polfinale. Nedelja, 27. novembra, je rezervirana za finale z začetkom ob 16.10. "Računam na močno podporo gledalcev. V ženski konkurenci imamo že našo zmagovalko v skupnem vrstnem redu, imamo pa veliko priložnost, da prvič v zgodovini dobimo še domačega zmagovalca v skupnem seštevku pri moških. V igri so naši tekmovalci, kar upam, da je zadosten razlog, da bo prišlo v dvorano dovolj gledalcev in bo vzdušje pravo, kot vedno," je še dodal Česen.

sp_kranj_2016_nk_foto_manca_cujez
Na novinarski konferenci pred SP Kranj 2016 so sodelovali Jernej Kruder, Urban Primožič, Domen Škofic, Gorazd Hren, Tomo Česen, Janja Garnbret, Mina Markovič, Tjaša Kalan in Matej Planko (foto Manca Čujež)

Letošnja novost je bogat spremljevalni program, ki vključuje ustvarjalne delavnice za otroke, mini olimpijado s Foksijem, ogled plezalnih filmov iz arhiva Festivala gorniškega filma ter zabaven izziv za navijače - tekmovanje "močni prsti" na plezalni trening deski. "S tem želimo na dogodek pritegniti več mladih in otrok ter jim dati priložnost, da pridejo v stik z najboljšimi športnimi plezalci na svetu. Pripravili smo dvodnevni plezalni spektakel, na katerem bo vsak našel nekaj zase, finale je že tradicionalno vrhunec tekme, posebno povabilo velja tudi na sobotni polfinale, kjer se prav tako obeta zelo atraktivno plezanje najboljših na svetu," je poudaril generalni sekretar PZS Matej Planko ter omenil, da velja pohiteti z nakupom vstopnic, saj je za nedeljski finale na voljo le še 600 oz. slaba polovica vstopnic. Na voljo so na sedežu Planinske zveze Slovenije v Ljubljani ter na prodajnih mestih Eventima po Sloveniji in na spletu, s posebnim popustom za člane PZS in AS Kluba ugodnosti, do 23. novembra si je mogoče vstopnico za oba dneva zagotoviti po ceni nedeljske. Nakup vstopnic bo mogoč tudi ob vhodu v dvorano Zlato polje (razen če bodo razprodane).

PROGRAM SP KRANJ 2016
Sobota, 26. november Nedelja, 27. november
9.00 kvalifikacije moški
14.00 kvalifikacije ženske
20.00 polfinale ženske in moški
16.10 predstavitev finalistov in ogled smeri
16.20 uradno odprtje tekme z akrobatskim spektaklom
16.30 finale moški, za njimi ženske
          (sledi podelitev medalj)

V Kranju bo nastopila razširjena slovenska ekipa, kar deset deklet in devet fantov, saj se je selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren odločil dati priložnost vsem reprezentantom, ki imajo željo po nastopu in so trdo garali vse leto: "Poleg stalne ženske ekipe, Janje Garnbret, ki želi tudi doma pokazati dobro predstavo, Mine Markovič, ki seveda želi ponoviti lanski uspeh, in Tjaše Kalan, ki popravlja lansko napako v polfinalu, bodo nastopile še vse, ki so za reprezentanco že tekmovale v svetovnem pokalu: Rebeka Kamin, Tjaša Slemenšek, Katja Kadič, Veronika Meke in Kaja Svarč Božič. Imamo tudi dve debitantki svetovnega pokala, Mio Krampl in Vito Lukan, ki sta na mladinskem svetovnem prvenstvu z Janjo krojili vrh kadetske kategorije. Pri fantih se nam poleg stalnice Domen Škofic, Urban Primožič, Martin Bergant in Milan Preskar pridružujejo še balvanski plezalci Jernej Kruder, Gregor Vezonik in Anže Peharc, povratnik Jure Raztresen in mladinec Zan Sudar. Računam, da bo v Kranju odlična tekma, želim si polno dvorano in spektakel, predvsem pa bi rad, da vsi tekmovalci in tekmovalke odplezajo sproščeno in dobro ter pokažejo trud, ki so ga vložili v letošnjo sezono."

sp_kranj_2016_slovenska_reprezentanca_v_sportnem_plezanju_foto_luka_fonda
Zasedba slovenske reprezentance v športnem plezanju, ki bo nastopila na SP Kranj 2016 (foto Luka Fonda)

V letu, ko je športno plezanje postalo olimpijska disciplina, ki bo doživela premiero na OI Tokio 2020, naše plezalke in plezalci ustvarjajo najuspešnejšo sezono slovenske reprezentance v športnem plezanju. "Z dosedanjimi dosežki sem več kot zadovoljen, naredili smo več, kot bi si lahko predstavljali v začetku sezone. Janja in Domen letos preprosto kraljujeta v težavnosti in ne glede na zadnjo tekmo bosta domov prinesla največ zmag v letošnji sezoni. Uspešen je tudi Urban, ki končuje najboljše leto v svoji karieri, zelo pa sem vesel, da se je vrnila Mina, na katero lahko vedno računamo. A nikakor še ni konec, saj gremo na vsako tekmo posebej in domača tekma nam zelo veliko pomeni. Domen je kljub največ zmagam - ima tri, sledilci le po eno - še vedno 'ogrožen' v skupnem seštevku in resnično si želimo, da tudi doma pokaže odličen nastop," je sezono pred sklepnim dejanjem ocenil Hren.

Janja Garnbret (Šaleški AO) je
z lanskim naslovom evropske podprvakinje in bronom v Kranju nakazala, da bo resna tekmica starejšim tekmovalkam, na letošnjo sklepno tekmo pa prihaja kot svetovna prvakinja v težavnosti in že skupna zmagovalka SP 2016 v težavnosti in kombinaciji, in to v svoji prvi popolni sezoni v članski konkurenci. "Zmagati pred domačim občinstvom je vedno nekaj posebnega. Čeprav te zmage še nimam v žepu, si jo zelo želim dodati. Sicer je pritisk malo večji zaradi pričakovanj drugih, a to je treba pozabiti in odplezati po svojih najboljših močeh. Zelo si želim domačemu občinstvu pokazati svojo najboljšo formo in tako končati sezono na vrhuncu," je napovedala 17-letna Korošica, ki je pred dobrim tednom na Kitajskem ubranila tudi naslov mladinske svetovne prvakinje 2016 tako v težavnosti kot v balvanih. A izzivov ji še ni zmanjkalo: "Letošnja sezona je bila sanjska in visoko nad mojimi pričakovanji. Nisem še resneje razmišljala o ciljih za naslednjo sezono, ampak je vedno veliko izzivov in prostora za napredek. Napredujem lahko tudi v balvanskem plezanju, kjer še nisem tekmovala cele sezone, in si želim enkrat v prihodnosti biti na stopničkah na svetovnem prvenstvu in v skupnemu seštevku svetovnega pokala, dodati tudi kakšno zmago na posamezni tekmi, v težavnosti pa ponoviti naslov svetovne prvakinje in zmagovalke skupnega seštevka, nanizati čim več zaporednih zmag, biti celotno sezono na stopničkah … v skali pa premakniti svojo raven na višjo stopničko." V nedavnem intervjuju z Garnbretovo v Planinskem vestniku je Martina Čufar Janjo postavila kot naslednjo v vrsti "vražjih Slovenk", pri katerih se tujcem vedno znova zastavlja vprašanje, kako to, da imamo v Sloveniji toliko dobrih plezalk, ki so kar naprej na stopničkah. "Menim, da se vsaka mlajša plezalka zgleduje po svoji vzornici in trdo trenira, da bi enkrat postala tako dobra kot ona. Sama sem kot mlajša bila zelo ambiciozna, zgledovala sem se po prejšnjih slovenskih plezalkah, ki so krojile svetovni vrh. Vse gre iz roda v rod in prav takšne so bile tudi vse najboljše slovenske plezalke - vse so se zgledovale po prejšnji in želele narediti še en korak naprej," je dodala druga najmlajša svetovna prvakinja v zgodovini.

sp-kranj-2016-nk-foto-manca-cujez-003_1
Janja Garnbret, Mina Markovič in Tjaša Kalan (foto Manca Čujež)
"Vsekakor nam je skupna velika ljubezen do tega športa in motivacija, predanost in želja nekaj narediti in to tudi pokazati. Težko je posploševati, zagotovo pa smo druga drugi bile dober zgled, kaj je mogoče doseči - tudi včasih, ko so bili pogoji še nekoliko slabši. Dobri nasveti in pristopi prehajajo iz generacije v generacijo in upam, da bo še naprej tako. Sama sem dobila kar nekaj zgledov pri Martini in jih v takem duhu tudi rada predam naprej," je o odločilnih dejavnikih za uspehe "vražjih Slovenk" povedala Mina Markovič (ŠPK Plus), ki je letos poleg svetovnega prvenstva, kjer se je veselila brona, nastopila le na posameznih tekmah SP. Pozimi se je posvečala skalnemu plezanju, v Španiji preplezala svojo prvo smer, ocenjeno z 9a, z malce zamika pa sta jo spet poklicala tekmovalno plezanje in vzdušje: "Ker sem se začela na sezono pripravljati pozneje, se je poznalo na začetnih tekmah, sledilo je tudi nekaj sprememb v delu in zelo sem vesela, da so mi fantje iz ekipe stali ob strani in smo skupaj dobro zastavili delo. Tako sem že v drugi polovici poletja znova ujela super ritem in tudi formo, kar se je poznalo tako na plezanju kot tudi na rezultatih." Markovičeva je lani slast kranjske zmage okusila že v četrto (2009, 2012, 2014 in 2015) in tako na vrhu kranjske lestvice s štirimi zmagami stopila ob bok Francozinji Liv Sansoz. Če bo letos kakšen nov mejnik kranjske tekme, bomo videli ta konec tedna, je pa Markovičeva slovenska reprezentantka z najdaljšim stažem na tekmi SP Kranj, kjer bo nastopila že trinajstič in se znova veseli preizkušnje pred domačim občinstvom.

V športni dvorani Zlato polje bo nastopila tudi domačinka Tjaša Kalan (AO PD Kranj), letos v Imsu že finalistka SP, ki je lani v Kranju odlično nastopila v kvalifikacijah, smola v polfinalu pa ji je odnesla možnost za uvrstitev v finale. "Lanske kvalifikacije mi bodo definitivno ostale v spominu po presenetljivem začetku smeri. Še sama ne vem, kaj se je takrat zgodilo. Spomnim se, da sem vstopila v smer in kar naenkrat sem se morala odvezati," je dejala Kalanova v pričakovanju nove priložnosti pred domačimi navijači: "Pred kranjsko tekmo sem več pozornosti posvetila treningom ter jim prilagajala ostalo, saj mi tekma v Kranju že od nekdaj veliko pomeni, tako da hočem biti na njej dovolj pripravljena in odplezati vsako smer kar se da odlično, kar posledično pripelje do visoke motivacije zadnji mesec pred tekmo."

sp_kranj_2016_nk_foto_manca_cujez_001
Jernej Kruder, Urban Primožič, Domen Škofic in Gorazd Hren (foto Manca Čujež)

Moška konkurenca bo še številčnejša, naš glavni adut pa Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), ki je po lanski premierni zmagi letos v SP nanizal kar tri, na svetovnem prvenstvu v Parizu pa si priplezal četrto mesto. "Letos sem se res presenetil, čeprav sem že lani po končani sezoni rekel, da si želim naslednje leto zmagati večkrat in stati na odru skupnega seštevka, pa nisem popolnoma verjel, da mi bo to dejansko uspelo. Razen Pariza mi je uspelo zmagati na vseh meni najpomembnejših tekmah," je poudaril Radovljičan, ki je zmagal v Chamonixu, Brianconu in Imstu, dvakrat sta z Janjo celo skupaj stala na najvišji stopnički. "Seveda si želim dodati tudi domačo zmago, ampak za to bom moral sestaviti res vrhunski nastop, plezati brez napak," se zaveda pred kranjsko preizkušnjo, kjer je že nepogrešljiv v finalu, ni pa še stopil na zmagovalne stopničke. Škoficu se nasmiha tudi skupna zmaga SP 2016 v težavnosti, a bo odločala zadnja tekma: "Zmaga v skupnem seštevku je bila pred začetkom sezone nad mojimi pričakovanji, zdaj pa sem v super položaju, da mi to dejansko uspe. Uspelo pa mi bo le, če bom to popolnoma odmislil in plezal na vse ali nič."

Urban Primožič (PK Škofja Loka) se je letos dvakrat uvrstil v finale in s 5. mestom v Villarsu izenačil svojo najboljšo uvrstitev v SP, ki jo je dosegel v Kranju leta 2011, letos pa se bo pred domačim občinstvom poslovil od tekmovalnega športnega plezanja: "Tekma v Kranju je bila že od nekdaj posebna zame. V Kranju sem prvič nastopil na tekmi za SP, prav tako sem se tu prvič uvrstil v finale, letos pa bo to tudi moja zadnja tekma v SP. Odločil sem se, da po tej tekmi končam tekmovalno kariero. V Kranj grem plezat brez pritiskov, nimam nobenih visokih ciljev. Menim pa, da bi si lahko z dobrim plezanjem znova priboril finale, kar bi bilo za zadnjo tekmo več kot odlično. Pustimo se presenetiti." Primožič, tudi reprezentančni predstavnik tekmovalcev, je osvetlil še novosti glede formata olimpijskega plezanja na OI Tokio 2020: "V Kranju bo poleg tekme za SP potekal tudi zbor IFSC na temo formata OI. Vsaka država bo imela možnost predstaviti svoj predlog, IFSC pa se bo na podlagi predlogov držav in zahtev Mednarodnega olimpijskega komiteja marca 2017 odločil o končni obliki formata. Komisija za športno plezanje PZS je v sodelovanju s trenerji in tekmovalci pripravila predlog, ki ga bo predstavila na zboru. Izbran format ohranja sistem tekmovanja, kot ga imamo trenutno na svetovnih prvenstvih, razlika je le v drugačnem točkovanju kombinacije in uvedbi nove t. i. olimpijske lestvice."

Na sklepni tekmi SP 2016 v težavnosti bo nastopil tudi Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica), sicer najboljši slovenski balvanist, ki ga nismo vajeni na tekmah v težavnosti. Celjan je prvega novembra na Majorci opravil prvo ponovitev DWS smeri Es Pontas, ene najtežjih prosto preplezanih smeri. "Težko rečem, da mi je Es Pontas dejansko pomagal pri pridobivanju same vzdržljivosti, je pa res, da mi je proti koncu potovanja za vzpon manjkala le ta. Zato sem se vmes, ko je bil Es Pontas moker, posvetil plezanju daljših smeri. Zdaj za kranjsko tekmo z veseljem treniram vzdržljivost in dejansko v tem uživam. Tu vidim, da lahko še napredujem in bom morda v prihodnosti več časa posvetil treningu vzdržljivosti. Vsekakor pa ne bom pozabil na svojo pravo ljubezen," je povedal balvanom zapisani Celjan.

Uspehi slovenskih športnih plezalk in plezalcev, ki že vrsto let krojijo svetovni vrh športnega plezanja, so rezultat dobrega, načrtnega in vztrajnega dela reprezentanc, trenerjev in plezalcev, njihove strastne predanosti in truda, zato si na domačih tleh zaslužijo našo močno podporo v živo.

sp_kranj_2016_nk_007_foto_manca_cujez
V pričakovanju kranjskega športnoplezalnega spektakla (foto Manca Čujež)

Vstopnice za kranjsko tekmo so na voljo na sedežu Planinske zveze Slovenije v Ljubljani v času uradnih ur ter na prodajnih mestih Eventima po Sloveniji in na spletu. Ogled sobotnih kvalifikacij je brezplačen za vse, vstop na vse tekme je prost za otroke do vključno 12. leta starosti. Vstopnina za sobotni polfinale je 6 € oz. 5 € za člane PZS in člane AS Kluba ugodnosti, za nedeljski finale pa 12 € oz. 10 € za člane PZS in AS Kluba. V prednaročilu do vključno 23. novembra si lahko navijači vstopnico za oba dneva zagotovijo po akcijski ceni 12 € oz. 10 € za člane PZS in AS Kluba. Če ne bodo razprodane, bo nakup vstopnic mogoč tudi ob vhodu v dvorano Zlato polje, in sicer 26. novembra od 18.30 in 27. novembra od 14.30.

Ogled tekme bo omogočen v neposrednem prenosu V ŽIVO prek Mednarodne zveze za športno plezanje IFSC, finalni del v nedeljo, 27. novembra, bo ob 16.30 na 2. programu prenašala tudi TV Slovenija. Medijski sponzor SP Kranj 2016 je Val 202. Generalni sponzor SP Kranj 2016 je Telekom Slovenije, zlati sponzor Adriatic Slovenica.
-------------------------

Prisrčno vabljeni v Kranj!

Manca Čujež

sp_kranj_2016_sponzorji

Fotogalerija

 Manca Čujež

Novinarska konferenca pred tekmo SP Kranj 2016

  Manca Čujež1 / 14

Tomo Česen, vodja SP Kranj 2016

  Manca Čujež2 / 14

Matej Planko, generalni sekretar PZS

  Manca Čujež3 / 14

Gorazd Hren, selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju

  Manca Čujež4 / 14

Janja Garnbret

  Manca Čujež5 / 14

Mina Markovič

  Manca Čujež6 / 14

Tjaša Kalan

  Manca Čujež7 / 14

Domen Škofic

  Manca Čujež8 / 14

Urban Primožič

  Manca Čujež9 / 14

Jernej Kruder

  Manca Čujež10 / 14

Novinarska konferenca pred tekmo SP Kranj 2016

  Manca Čujež11 / 14

Vsi sodelujoči na novinarski konferenci pred SP Kranj

  Manca Čujež12 / 14

Naše plezalke in plezalci računajo na močno podporo domačih navijačev

  Manca Čujež13 / 14

Naše plezalke in plezalci računajo na močno podporo domačih navijačev

  Manca Čujež14 / 14

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih