torek, 18. junij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

četrtek, 15. december 2016, ob 14. uri, ogledov: 14586

Za varnejše obiskovanje gora - načrtovano, pripravljeno in odgovorno

Preventiva | Splošno | 
Komisija za alpinizem | Komisija za gorske športe | Komisija za planinske poti | Mladinska komisija | Odbor Gore in varnost | Odbor za usposabljanje in preventivo | Vodniška komisija | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Bližajoči se lepi dnevi in prazniki so kot nalašč za obisk gora. Pri tem pa ne smemo pozabiti, da je v visokogorju in ponekod v sredogorju že sneg, predvsem na severnih pobočjih in nad 2000 metri. Statistika gorskih nesreč GRZS in nesreče s smrtnim izidom v zadnjem obdobju naj nam bodo v spomin in opomin, da se v gore odpravljajmo načrtovano, pripravljeno in odgovorno. Vse obiskovalce gora prosimo, da spoštujejo priporočila stroke, saj je gibanje v gorah brez primerne opreme, znanja in izkušenj nevarno!
V visokogorju in ponekod v sredogorju je že sneg, predvsem na severnih pobočjih in nad 2000 metri. Temperature se ponoči marsikje spustijo pod ničlo in s tem posledično tla zamrznejo - led se skriva med suho travo in listjem. V tem času so dnevi krajši, številne planinske koče so zaprte, dodaten dejavnik pa je sneg in posledično z njim snežni plazovi in nizke temperature.

Vse obiskovalce gora prosimo, da spoštujejo priporočila stroke, saj je gibanje v gorah brez primerne opreme, znanja in izkušenj nevarno!

Uporaba cepina in derez
v zimskem času (poleg obvezne opreme, ki mora biti v vsakem nahrbtniku), ne glede na sneg v gorah, je obvezna, zato morata biti v vsakem nahrbtniku.

T. i. verige, derezice, žabice …, ki so namenjene hoji po zasneženih in poledenelih gozdnih cestah in pomrznjenih tleh v urbanih okoljih, NISO PRIMERNA zamenjava za klasične pohodne dereze z 12 zobmi in so nevarne, če se uporabljajo v gorah oz. tam, kjer teren tega ne dopušča!

dereze_foto_manca_cujez
Verige, derezice, žabice ... niso primerna zamenjava za klasične pohodne 12-zobe dereze in so nevarne, če se uporabljajo v gorah oz. tam, kjer teren tega ne dopušča. (foto Manca Čujež)

Svetujemo uporabo čelade, sploh tam:
- kjer planinske poti potekajo pod stenami in je nevarnost padajočega kamenja,
- po meliščih, kjer je povečana možnost proženja kamenja drugih obiskovalcev,
- čelada nam zaščiti glavo tudi v primeru padca.

Sestavni del opreme je lavinski trojček, sestavljen iz žolne, sonde in aluminijaste lopate. Priporočilo mednarodne organizacije za reševanje IKAR je tudi, da naj bo lavinska žolna: digitalna, triantenska in imeti mora gumb za označevanje v primeru več zasutih oseb. Če smo pogostejši obiskovalec gora v zimskem času, je priporočljivo razmisliti tudi o uporabi nahrbtnika z zračnim balonom.

NK_lavinski_trojcek_nahrbtnik_foto_manca_cujez
Pozimi v nahrbtnik sodi lavinski trojček (žolna, sonda in aluminijasta lopata), priporočljivo je razmisliti tudi o uporabi nahrbtnika z zračnim balonom. (foto Manca Čujež)

Zdaj je tudi čas, da vsak osveži znanja varnejšega obiskovanja gora v zimskem času, zamenja baterije v lavinski žolni oz. jo odnese na pregled delovanja in nadgradnjo programske opreme (informacije za pregled in nadgradnjo posameznih tipov žoln lahko dobite izključno pri pooblaščenih prodajalcih).

Obiskovalci gora lahko znanje in izkušnje za varnejšo hojo v gore v zimskem času pridobijo na tečajih in usposabljanjih, ki bodo 21.-22. 1. 2017 na Pokljuki: Dan varstva pred snežnimi plazovi (GRZS), 7. 1. 2017 na Zelenici: Tečaj varstva pred snežnimi plazovi (GRS Tržič), 21. 1. 2017 v Grohotu pod Raduho: Lavinski dan (GRS Koroške), 27.-28. 1. 2017 na Mali planini: Tečaj varnejše hoje v gore (GRS Kamnik), 11.-12. 2. 2017 na Okrešlju: Dan varstva pred plazovi (GRS Celje).

Naj vas ne zavedejo objave in lepe fotografije na družabnih omrežjih in spletnih straneh. Gre za subjektivno oceno; nekaj, kar je meni lahko, ni nujno, da bo tudi tebi, saj ne poznam, kdo se za objavo skriva - kakšne so njegove izkušnje, znanje … Kakovostne in preverjene informacije lahko dobite na spletnih straneh Planinske zveze Slovenije in Gorske reševalne zveze Slovenije ter v tiskanih edicijah (planinski vodniki, planinski zemljevidi …).

pozimi_v_gore_foto_manca_cujez
Naj vas ne zavedejo objave in lepe fotografije na družabnih omrežjih in spletnih straneh. V gore se odpravljajmo načrtovano, pripravljeno in odgovorno. (foto Manca Čujež)

Odhod v gore v zimskem času zahteva natančno načrtovanje, pridobivanje informacij s terena in upoštevanje osebnih psihofizičnih lastnosti, izkušenj in znanj iz planinske šole. V nasprotnem primeru svetujemo, da se v gore odpravite skupaj z vodnikom Planinske zveze Slovenije ali gorskim vodnikom oz. da se vključite v enega izmed planinskih društev, kjer imajo usposobljen kader za varnejše obiskovanje gora.

Statistika gorskih nesreč GRZS in nesreče s smrtnim izidom v zadnjem obdobju naj nam bodo v spomin in opomin, da se v gore odpravljajmo NAČRTOVANO, PRIPRAVLJENO in ODGOVORNO.

Preberite si še:
- Nasveti za varnejše gibanje v gorah v zimskih razmerah,
- Priporočila Združenja planinskih organizacij alpskega loka na zloženkah,
- Spletna anketa Snežni plaz.

Pripravil: Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec PZS

Franc Kadiš, predsednik Odbora za usposabljanje in preventivo PZS

-------------------------
Povezana novica:
S skupnimi močmi za varnejši obisk gora pozimi in v tujini


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih