petek, 19. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sobota, 21. januar 2017, ob 20.30 uri, ogledov: 9331

Trzinsko-idrijska zmaga na 28. državnem tekmovanju Mladina in gore

Mladi | 
Mladinska komisija | 
Planinsko društvo Idrija | Planinsko društvo Onger Trzin | Planinsko društvo Bled | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Idrija je v soboto, 21. januarja 2017, gostila 28. državno tekmovanje Mladina in gore, najbolj uveljavljeno planinsko tekmovanje za mlade iz znanj, veščin in izkušenj z vseh področij in oblik planinskega delovanja. V najstarejšem slovenskem rudarskem mestu so se osnovnošolske zmage veselili Obriti orli iz Trzina, ki so za sabo pustili Mount M.U.N.T. iz Črnuč in Pretkane gamse z Bleda, v srednješolski kategoriji so si prva tri mesta razdelile domače ekipe: Gorske zjale, Planinski muhi in Dva strašna majstra.
Mladina in gore, ki je hkrati tekmovanje iz znanja in športno tekmovanje, saj planinstvo obe prvini enakovredno združuje, je namenjeno osnovnošolcem od 6. do 9. razreda, letos je bila že drugič izvedena tudi podobna preizkušnja za srednješolce. Eno najpomembnejših tekmovanj za popularizacijo planinstva in spoštljivega odnosa do narave je tudi priložnost za druženje in spoznavanje mladih planincev iz vse Slovenije, ki so veliko znanja pokazali že na regijskih tekmovanjih novembra 2016 v Litiji, Grižah in Črnem vrhu nad Idrijo. V kraju lanskih zmagovalcev, kjer sta sobotni utrip narekovala zavidljivo planinsko znanje in prešerna volja 114 tekmovalcev, so 28. državno tekmovanje MIG Idrija organizirali Planinska zveza Slovenije, Mladinska komisija PZS, Zavod za šport RS Planica, Planinsko društvo Idrija in Osnovna šola Idrija.

MIG_Idrija_2017_foto_Manca_Cujez_002
Finale 28. državnega tekmovanja Mladina in gore v Idriji (foto Manca Čujež)

V duhu planinstva in povezovanja, glasbe in plesa so tekmovalno kolesje s kulturnim programom zavrteli člani mladinskega odseka PD Idrija in učenci OŠ Idrija,
tekmovalce so pozdravili predsednik PD Idrija Nace Breitenberger, župan občine Idrija Bojan Sever, predsednik PZS Bojan Rotovnik, načelnica Mladinske komisije PZS Barbara Bajcer, načelnica mladinskega odseka PD Idrija Katarina Bončina, koordinatorica tekmovanja Brigita Čeh in predsednik Meddruštvenega odbora PD Posočja Gregor Rupnik, obiskala jih je tudi skrita gostja - gorska kolesarska Tanja Žakelj.

Štiričlanske ekipe osnovnošolcev in dvočlanske ekipe srednješolcev so tekmovanje začele dopoldne s testi iz planinskega znanja, ki so ga mladi pridobivali v planinskih krožkih in med udejstvovanjem v planinstvu. V finalni del državnega tekmovanja za osnovno šolo se je uvrstilo šest najboljših ekip, ki so v finalu v obliki kviza odgovarjale na vprašanja iz Planinske šole in dodatnega gradiva o Idrijsko-Cerkljanskem hribovju, uporabi defibrilatorja in mladinskem delu v planinski organizaciji, pokazati pa so morale tudi praktično znanje iz orientacije, prve pomoči in splošnega planinstva.

MIG_Idrija_2017_finale_foto_Manca_Cujez
Preverjanje praktičnega znanja iz prve pomoči - uporabe avtomatskega defibrilatorja - v finalnem delu (foto Manca Čujež)

Za naslov državnih prvakov se je v osnovnošolski kategoriji potegovalo 21 ekip, šesterica najboljših v finalu v živo, ki je bil zahteven zalogaj znanja za vse zbrane. Finalna preizkušnja je za nove državne prvake okronala Obrite orle (PD Onger Trzin, OŠ Trzin), na drugo mesto so se v superfinalu uvrstili Mount M.U.N.T. (OŠ Črnuče), na tretje pa Pretkani gamsi (PD Bled, OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled). Na četrtem mestu so tekmovanje sklenili Slivniški svizci junior (PD in OŠ Slivnica pri Celju), na petem Gorski petelini (PD in OŠ Tržič) in na šestem Nepredvidljivi (PD Dobrovlje-Braslovče, OŠ Braslovče).

Osnovnošolski zmagovalci Maksi Pavšek, Tim Jovan, Brin Tomc in Nejc Gerkšič, ki so sestavljali ekipo Obriti orli, so se izjemno razveselili naslova državnih prvakov Mladina in gore, s katerim so presenetili še sebe: "Lani se nismo niti uvrstili na državno tekmovanje, zato smo res presenečeni. Še naš mentor ni bi povsem prepričan, da nam lahko uspe, zdaj pa smo dokazali, da lahko zmagamo. Vsako leto gremo na planinski tabor, vsak teden imamo planinski krožek, mentor nam je tudi pripravil gradiva. Letos smo se več pripravljali in ekipo obogatili s članico Maksi, do zmage pa so nam pomagale tudi povezanost ekipe, dobra taktika in tudi sreča." Na uspeh svojih varovancev je bil ponosen tudi njihov mentor Jaka Peternel: "Otroci so dosti hodili na planinske izlete, poleti tudi na tabor in pozimi na zimovanje, da so prišli v stik z naravo in gorskim okoljem ter dobili občutek za gibanje v gorah. Obiskujejo planinski krožek, tri leta se že tedensko dobivamo in zdaj so se že naučili dovolj, da znajo največ, za uspeh pa so bili ključni dobra volja, trdo delo in ekipa, saj brez ekipe ni nič."

MIG_Idrija_2017_foto_Manca_Cujez_004
Osnovnošolski zmagovalci 28. državnega tekmovanja Mladina in gore Obriti orli iz Trzina z mentorjem Jako Peternelom (foto Manca Čujež)

Na drugem tekmovanju Mladina in gore za srednješolce se je letos pomerilo 15 srednješolskih ekip. Šesterica najboljših je v ločenem finalu skozi težje praktične naloge pokazala znanje iz planinske opreme, prve pomoči in splošnega planinstva. Tudi letos so bili nepremagljivi domačini iz PD Idrija z zmagovalno dvojico Gorske zjale, Planinskima muhama na drugem in Dvema strašnima majstroma na tretjem mestu. Četrto mesto je pripadlo ekipi Trzin 1 (PD Onger Trzin), peto Diagonalistoma (PD Idrija) in šesto ekipi Loden 1 (PD Domžale).

Srednješolske lovorike so bile plod dolgoletnega dela, saj sta bili zmagovalki
Klara Kavčič in Barbara Čibej, ki sta si nadeli ime Gorske zjale, lani in pred tremi leti članici osnovnošolskih državnih prvakov, tokrat pa sta premagali tudi svoje nekdanje sotekmovalce iz ekipe: "Z ostalimi tekmovalci nismo tekmeci, ampak prijatelji, zato bi vsakomur privoščili zmago. Tudi planinsko znanje nabiramo skupaj, veliko delamo praktično, zato sva dobro opravili praktične naloge v finalu - ustavljanje s cepinom, oživljanje z defibrilatorjem in vozle. Dodana vrednost tekmovanja je v tem, da se učimo za življenje in nam bo znanje dobro služilo tudi v prihodnje," sta povedali mladi planinki, ki sta se, tako kot vse druge zasedbe iz PD Idrija, kalili pod budnim očesom mentorja Naceta Breitenbergerja, predsednika PD Idrija, ki je poudaril: "Ključno je stalno in dolgoletno delo z mladimi planinci, saj so vsi v planinskih vrstah že več let, tako v planinskem krožku kot z njihovimi družinami. Zame je najpomembnejši ekipni duh, ki ga to tekmovanje spodbuja, saj po dobri stari planinski navadi otroci sodelujejo - se v dvojci ali četverici trudijo za isti cilj, kar je naložba za vse življenje."

mig_2017_idrija_foto_manca_cujez
Prve tri idrijske ekipe na srednješolskem tekmovanju Mladina in gore z mentorjem Nacetom Breitenbergerjem, načelnico Mladinske komisije PZS Barbaro Bajcer in koordinatorico tekmovanja Brigito Čeh (foto Manca Čujež)

Pisca vprašanj, ki so iskala uporabno planinsko znanje, sta bila planinska vodnica PZS Urška Trček in inštruktor planinske vzgoje Franc Kadiš, recenzent pa Uroš Kuzman, nekdanji načelnik Mladinske komisije PZS. Najboljše ekipe so bile nagrajene s planinskim taborom v Planinskem učnem središču Bavšica oz. vikend paketom v različnih planinskih kočah, pokali in medaljami, vsi sodelujoči pa s praktičnimi nagradami. Zmaga likovnega-literarnega natečaja z naslovom Škrat Perkmandelc čara lepši svet je romala v Ljutomer k ekipi Zobl, zobl pa lük.

MIG_2017

Fotogalerija

 Manca Čujež

 Manca Čujež1 / 49

 Manca Čujež2 / 49

 Manca Čujež3 / 49

 Manca Čujež4 / 49

 Manca Čujež5 / 49

 Manca Čujež6 / 49

 Manca Čujež7 / 49

 Manca Čujež8 / 49

 Manca Čujež9 / 49

 Manca Čujež10 / 49

 Manca Čujež11 / 49

 Manca Čujež12 / 49

 Manca Čujež13 / 49

 Manca Čujež14 / 49

 Manca Čujež15 / 49

 Manca Čujež16 / 49

 Manca Čujež17 / 49

 Manca Čujež18 / 49

 Manca Čujež19 / 49

 Manca Čujež20 / 49

 Manca Čujež21 / 49

 Manca Čujež22 / 49

 Manca Čujež23 / 49

 Manca Čujež24 / 49

 Manca Čujež25 / 49

 Manca Čujež26 / 49

 Manca Čujež27 / 49

 Manca Čujež28 / 49

 Manca Čujež29 / 49

 Manca Čujež30 / 49

 Manca Čujež31 / 49

 Manca Čujež32 / 49

 Manca Čujež33 / 49

 Manca Čujež34 / 49

 Manca Čujež35 / 49

 Manca Čujež36 / 49

 Manca Čujež37 / 49

 Manca Čujež38 / 49

 Manca Čujež39 / 49

 Manca Čujež40 / 49

 Manca Čujež41 / 49

 Manca Čujež42 / 49

 Manca Čujež43 / 49

 Manca Čujež44 / 49

 Manca Čujež45 / 49

 Manca Čujež46 / 49

 Manca Čujež47 / 49

 Manca Čujež48 / 49

 Manca Čujež49 / 49

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih