sobota, 21. april 2018
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

02.11.2017 14:02
IVA ŠIBAV
POHVALA
Forum
Zadnji komentarji
02.02.2018 21:00
Boris Perko
Dom na Komni
Vsi komentarji

NOVICE  

sreda, 1. februar 2017, ob 10. uri, ogledov: 953

15 let Planinske skupine Slovenskega doma Bazovica na Reki ob praznovanju 70-letnice obstoja

Društva | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Prvi izmed načrtovanih dogodkov ob 70. obletnici neprekinjenega delovanja Slovenskega kulturno prosvetnega društva Reka in 15-letnice delovanja Planinske skupine, je bil odprtje dokumentarne razstave Med morjem in gorami, ki je potekal v začetku leta v Slovenskem domu na Reki.
ps_kpd_bazovica_70_obletnica_foto_kpd_bazovica__4_Odprtje je uvedel Mešani pevski zbor KPD Bazovica. Ne brez razloga, saj prav skupno petje pomeni začetek društva v letu 1947, ko se je skupina rojakov na Reki zbrala z eno samo željo: ohranjati slovensko kulturo in običaje. Zato so v majhni sobici začeli prepevati slovenske pesmi, kar se je uspelo obdržati do danes. To so bile uvodne besede Eve Ciglar - povezovalke in oblikovalke programa, ki je po planinski himni, pesmi Triglav, moj dom, dodala »Tudi naš zbor z društvom letos praznuje okroglo, 70. obletnico. Po nekaj letih sestajanja v majhni sobici, točneje l. 1953, smo Slovenci na Reki v kulturne in prosvetne namene dobili tole krasno vilo, v kateri delujemo. Nanjo smo nadvse ponosni in se trudimo biti, kar se da, dober gospodar. Prav zahvaljujoč stavbi, ki jo imamo, smo svoje dejavnosti lahko širili in delovanje društva ohranili do danes. Sedaj se lahko pohvalimo, da v sklopu društva deluje kar 9 skupin kulturnega amaterizma. Vsaka zase je zelo aktivna. Poleg zbora je tu še dramska skupina, tu poteka pouk slovenskega jezika s kulturo, pa glasbena skupina s svojim bendom Mimo ritma ter mladinska, fotografska, likovna in nenazadnje tudi planinska skupina, ki je najštevilnejša in zaradi katere smo danes tu.«
 
Planinska skupina KPD »Bazovica« se je v okviru društva rodila spomladi l. 2002. Delovati je začela z željo po organizaciji manjših pohodov in izletov, a se danes podajajo tudi na zahtevne poti. Obiskujejo najbolj znane hribe in znamenitosti v okolici Reke, kot so Učka, Grobniške Alpe, Gorski kotar in jadranski otoki, osvajajo pa tudi vrhove gora v Sloveniji, Avstriji, Italiji in BiH. Letos manjša delegacija celo načrtuje prvi vzpon na štiritisočak.Tudi sicer so dejavnosti članov planinske skupine kmalu prerasle okvirje zgolj pohodništva in planinarjenja, saj organizirajo in prirejajo različna predavanja strokovnjakov in vrhunskih alpinistov, razstave in izobraževalne tečaje, se povezujejo z drugimi planinskimi društvi itd. Zadnjih deset let skupino vodi Darko Mohar in danes šteje več kot petdeset članov, zanimanje za včlanjevanje pa še narašča. Planinci se redno sestajajo v društvu, kjer vedno živahno razpravljajo o tekočem delovanju skupine in načrtujejo izlete. Imajo več mlajših izšolanih vodnikov PZS, kar je nujno za varno obiskovanje gorniških tur. Med člani planinske skupine so včlanjene cele družine, še posebej veseli pa so, da se v delovanje skupine vključujejo tudi mladi. Dobro so povezani z reško planinsko skupnostjo, PD Opatija, PD Snežnik Ilirska Bistrica, PD RTV Ljubljane, Obalnim PD iz Kopra, slovensko skupnostjo iz Kaknja v BiH ter slovenskimi planinci s Tržaškega, Benečije in Koroške. S svojim delovanjem so povezali obe državi in dobro sodelujejo tako s Planinsko zvezo Slovenije (PZS), kot tudi s Hrvatskim planinarskim savezom (HPS), v imenu katere je prireditev pozdravil Igor Eterović, predstavnik PD Opatija ter član UO HPS.
Da bi počastili 15. letno uspešno delovanje planinske skupine so povabili v goste dokumentarno razstavo Med morjem in gorami, ki je ugledala luč sveta 25. septembra 2015 v Planinskem muzeju Slovenije v Mojstrani, in je do sedaj prepotovala skoraj vsa planinska društva, ki so razstavo pripravila in ki so združena v Meddruštveni odbor Planinskih društev Primorske, kamor sodi tudi PS KPD Bazovica. Razstava prikazuje začetke in razvoj organiziranega planinstva ter dejavnosti planinskih društev na območju med Piranom, Koprom, Trstom, Kozino, Sežano, Postojno, Ilirsko Bistrico ter Reko. Na Reko so razstavo pripeljali, da svojim hrvaškim planinskim prijateljem pokažejo razvoj planinstva v njihovi najbližji slovenski regiji in s tem dajo dodatne motive k razvijanju čim boljših medsebojnih odnosov.

ps_kpd_bazovica_70_obletnica_foto_kpd_bazovica__3_ 

Razstavo je odprla predsednica MDO PD Primorske Maruška Lenarčič, avtorica in koordinatorica razstave, ki je sicer skupno delo vseh društev in pri kateri je odlično sodelovala tudi Planinska skupina Bazovica z njenim vodjem Darkom Moharjem na čelu. Uvodoma je Maruška Lenarčič prenesla pozdrave in čestitke predsedstva PZS, spregovorila o namenu razstave ter na koncu naglasila: »Z namenom, da bi poudarili vaš pomemben delež v razvoju planinske kulture na našem in širšem območju, smo vaši planinski skupini namenili nekoliko več prostora kot ostalim. 
Vaše delovanje dojemam kot nekaj posebnega in edinstvenega v našem MDO. Ne ohranjate samo tradicionalne vrednote planinstva, kot sta spoznavanje gorske narave, planinska kultura in druženje. Pri vas doživljam planinstvo kot kulturo sodelovanja in povezovanja med planinci in tudi ne planinci, ne glede na to, od kod prihajajo, kaj so... z dragocenim ciljem boljšega medsebojnega poznavanja in razumevanja. Ni prav veliko takih društev. Pozitivno vzdušje med vami, je pritegnilo veliko planincev iz Slovenije in Hrvaške, s katerimi tkete trajne vezi prijateljstva. V vaši stalni skrbi za strpnost in sožitje je že vseh 15 let prepoznati vaše srčno sporočilo o možnosti sobivanja različnih narodov in kultur. Hvala vam! Ostanite še naprej taki! Čestitke za vse opravljeno delo, ki je hkrati tudi izziv za delo naprej.«
 
Poleg pevskega zbora je kulturni program oblikovala folklorna skupina in pričarala veselo razpoloženje, ki se je nadaljevalo ob ogledu razstavljenih panojev in prijetnem druženju.

 

Prispevek pripravila Maruška Lenarčič. Fotografije prispevalo KPD Bazovica


Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2018
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija Splošni pogoji delovanja O avtorjih