petek, 24. maj 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sreda, 12. april 2017, ob 17.30 uri, ogledov: 5365

#SlovenijaPleza olimpijsko in rekreativno

Športno plezanje | 
Komisija za športno plezanje | Climbing for everybody | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Športno plezanje je z vstopom v olimpijsko družino naredilo korak naprej tako k prepoznavnosti panoge kot tudi njenih zastavonoš, slovenskih tekmovalk in tekmovalcev, ki so s svojimi dosežki Slovenijo povzdignili v športnoplezalno velesilo, hkrati pa doživljamo pravi razcvet rekreativnega športnega plezanja. Projekt #SlovenijaPleza, ki so ga predstavniki Planinske zveze Slovenije, Olimpijskega komiteja Slovenije in slovenske reprezentance v športnem plezanju predstavili 12. aprila 2017 v Plezalnem centru Ljubljana, se še vedno osredotoča na najboljše športne rezultate, a s prenovljeno podobo napoveduje osvežen pristop k olimpijski disciplini.
#SlovenijaPleza je eden ključnih projektov Planinske zveze Slovenije od vstopa športnega plezanja v olimpijsko družino, ki napoveduje osvežen, proaktiven in profesionalen pristop k novi olimpijski disciplini ter skrb za prihodnost športnega plezanja v Sloveniji ob zavedanju, da se pri nas kalijo najboljše športne plezalke in plezalci na svetu, hkrati pa plezanje doživlja pravi razcvet kot rekreativna dejavnost. "V dolgoročnem načrtu in središču projekta #SlovenijaPleza so povezovanje plezalnega sveta v Sloveniji, popularizacija športnega plezanja med širšo javnostjo, širjenje prepoznavnosti športne panoge tako na profesionalni ravni skozi dosežke naših reprezentantov kot na rekreativni ravni vseh ljubiteljev plezanja, poleg tega pa še vzpostavitev enotnejšega sistema organizacije državnih prvenstev, opozarjanje na pomen in problematiko opremljanja športnoplezalnih smeri v naravnih plezališčih ter večanje tržne vrednosti slovenske reprezentance v športnem plezanju," je napovedal generalni sekretar PZS Matej Planko. Pod krovom projekta bo lahko širša javnost spoznala športno plezanje na različnih dogodkih, kot so Moja olimpijska norma v Velenju (14. 4.), Teden mladih Kranj (13. 5.), Triglav The Rock Ljubljana (20. 5.), Gremo v hribe na Mariborski koči na Pohorju (3. 6.), Dan slovenskih planinskih doživetij na Domu pod Storžičem (17. 6.) in drugih.

slovenija_pleza_18
Načelnik Komisije za športno plezanje PZS Aleš Pirc, generalni sekretar PZS Matej Planko, predsednik OKS-ZŠZ Bogdan Gabrovec in podpredsednik OKS-ZŠZ Iztok Čop (foto Sebastjan Plavec)

Športno plezanje se bo premierno predstavilo na olimpijskih igrah Tokio 2020. "Športno plezanje je pozno prišlo v olimpijsko družino, a ne prepozno, in prepričan sem, da bo ostalo na olimpijskih igrah. V olimpijsko izvedbo bodo vključene vse tri discipline in verjamem, da boste tekmovalke in tekmovalci konkurenčni tudi v kombinaciji. Vemo, kje smo v Sloveniji in v svetu najboljši! S strani Olimpijskega komiteja bomo pospešeno nadoknadili, kar v prejšnjih letih ni bilo mogoče, saj kadar postane šport olimpijski, se to pozna tudi po načelu finančnega tretmaja v olimpijski družini, tako da bo zagotovljena maksimalna podpora. Z debijem v letu 2020 v Tokiu, kar je dodatna motivacija športnikov, se bodo uresničile vaše sanje, kajti biti olimpijec je največ, kar si lahko želiš in dosežeš, če dosežeš še rezultat, pa je dana krona športnemu udejstvovanju in neizmernemu trudu, ki ga športniki vlagate v svoj šport," je slovenske reprezentante nagovoril Bogdan Gabrovec, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez.

Za OI Tokio 2020 je sprejet sistem štiridnevnega tekmovanja v športnem plezanju, ki se ga bo udeležilo 20 plezalk in 20 plezalcev, ki se bodo potegovali vsak za svoj komplet olimpijskih medalj. "V prvem krogu tekmovanja, tridnevnih kvalifikacijah, bo prvi dan na sporedu tekma v hitrostnem, drugi dan v balvanskem in tretji dan v težavnostnem plezanju. Drugi krog tekmovanja bo finale, kjer bodo rezultati v posameznih disciplinah enakovredni in se bodo množili. Najboljših šest tekmovalcev se bo uvrstilo v finale, ki bo četrti dan, ko se bo v enem dnevu izvedlo tekmovanje najboljših v vseh treh disciplinah v vrstnem redu hitrost, balvani, težavnost," je olimpijski tekmovalni sistem razložil Aleš Pirc, načelnik Komisije za športno plezanje PZS.

slovenija_pleza_novinarska_6
Posodobitev podobe slovenske reprezentance v športnem plezanju v skladu s smernicami Olimpijskega komiteja Slovenije (foto Sebastjan Plavec)

Korak bliže olimpijskim igram zahteva tudi posodobitev podobe v skladu s smernicami Olimpijskega komiteja Slovenije, zato tako slovensko reprezentanco v športnem plezanju kot kampanjo #SlovenijaPleza spremlja nov logotip, ki ponazarja Triglav, simbol Slovenije, njegovi trije sklopi pa tri discipline športnega plezanja: težavnostno, balvansko in hitrostno. Uporabljeni modra in zelena sta nacionalni športni barvi, ožarjena rumena pa spomni na skalo ob zahajajočem soncu, ki osmišlja plezalni dan, dan na sončni strani Alp, ter daje logotipu svežino, ga dela opaznejšega. Poudarjeni sta besedi CLIMBING in PLEZA, zato logotip ne potrebuje grafičnega elementa, ki simbolizira plezanje, kjer koli se bo pojavil logotip, bo v povezavi s plezanjem, plezališči, plezalci, tekmovanjem.

Nova podoba že letos spremlja slovensko reprezentanco v športnem plezanju, ki jo pod vodstvom selektorja Gorazda Hrena in trenerjev Urha Čehovina in Luke Fonda v tej sezoni sestavljajo športne plezalke Janja Garnbret, Katja Kadič, Tjaša Kalan, Rebeka Kamin, Mia Krampl, Julija Kruder, Vita Lukan, Mina Markovič, Veronika Meke, Kaja Skvarč Božič in Tjaša Slemenšek ter športni plezalci Martin Bergant, Jernej Kruder, Anže Peharc, Milan Preskar, Zan Sudar, Domen Škofic in Gregor Vezonik.

Za balvansko izbrano vrsto je že uvodna tekma svetovnega pokala – Kruder je v Švici dosegel peto, Garnbretova pa šesto mesto –, trenutno so osredotočeni na azijsko turnejo (22. 4.–7. 5.), sezona težavnosti se začne 30. junija v Italiji. "Letos smo si zadali cilj, da v balvanih posežemo po boljših rezultatih od prejšnje sezone tako v moški kot ženski konkurenci, želimo si čim več finalnih nastopov, definitivno pa si želimo tudi stopničk, saj je Janja lani že dosegla drugo mesto, v moški konkurenci pa to lahko uspe Jerneju, ki na tekmah svetovnega pokala še ni stal na stopničkah. Cilji v težavnosti so višji, saj imamo v ekipi oba zmagovalca svetovnega pokala prejšnje sezone, Janjo in Domna, in normalno je, da stremimo visoko, ne bi pa rad delal pritiska nanju, saj je konkurenca velika in jo zelo spoštujemo. Cilj je vedno imeti predstavnika v finalu in se čim večkrat uvrstiti na zmagovalni oder, predvsem pa najboljšim približati tudi nove generacije plezalk in plezalcev, ki šele vstopajo v svetovni pokal. Hitrost še ni v prvotnem planu, se pa zavedamo, da bo kmalu treba narediti velik korak. Trenutno smo še brez stene za hitrost, a verjamemo, da jo bomo v bližnji prihodnosti dobili tudi v Sloveniji, do takrat pa naredili kakšen trening v Avstriji,” je načrte orisal selektor članske reprezentance Gorazd Hren. V okviru priprav na olimpijske igre, ki zahtevajo izpopolnjenost v vseh treh disciplinah športnega plezanja, vsi tekmovalci že trenirajo tako balvane kot težavnost, šibka točka je še hitrost, a načrtujejo tudi treninge v hitrosti in sodelovanje s tujimi plezalci oz. trenerji hitrosti.

slovenija_pleza_novinarska_28
Slovenska reprezentanca v športnem plezanju: zadaj športni plezalci Zan Sudar, Domen Škofic, Milan Preskar, Gregor Vezonik, Anže Peharc, Jernej Kruder in Martin Bergant, spredaj športne plezalke Katja Kadič, Vita Lukan, Mia Krampl, Tjaša Kalan, Veronika Meke, Mina Markovič, Janja Garnbret, Julija Kruder, Tjaša Slemenšek in Kaja Skvarč Božič (manjka Rebeka Kamin), čepijo Luka Fonda, Gorazd Hren, Urh Čehovin in Anže Štremfelj (foto Sebastjan Plavec)

Tudi v slovenski mladinski reprezentanci v športnem plezanju se kalijo tekmovalci, ki se bodo potegovali za nastop na olimpijadi. "Cilj mladinske reprezentance ostaja dvigniti raven mladih perspektivnih plezalcev tako v balvanskem kot tudi v težavnostnem plezanju. Ker bodo olimpijske igre potekale v vseh treh disciplinah, bomo v program dela vključili tudi trening hitrosti. Glavni cilj letošnje sezone je svetovno mladinsko prvenstvo v Innsbrucku, ki ima letos še dodatno težo, ker se bodo tekmovalci nekaterih starostnih kategorij na osnovi rezultatov v kombinaciji potegovali za nastop na mladinskih olimpijskih igrah Buenos Aires 2018. Naš cilj je ponoviti uspehe iz preteklih let v težavnosti in balvanih ter si z rezultati v kombinaciji zagotoviti predstavnike naše reprezentance na prvih mladinskih olimpijskih igrah," je poudaril selektor Anže Štremfelj, čigar desna roka je trener Domen Švab. Mladinska reprezentanca se bo evropskega mladinskega prvenstva v balvanih na Češkem in v težavnosti in hitrosti v Rusiji ter tekem evropskega mladinskega pokala udeležila tako z vizijo uvrščanja med najboljše kot pridobivanja tekmovalnih izkušenj novih članov ekipe.

Janja Garnbret (Šaleški AO) je že lani, v prvi popolni sezoni med članicami, dosegla precej več kot marsikatera tekmovalka v celotni karieri, saj je postala svetovna prvakinja v težavnosti in skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji. Letošnjo je uspešno začela s šestim mestom na uvodni balvanski tekmi. "Lani v balvanih nisem tekmovala celotne sezone, niti nisem dosegla zares vrhunskih rezultatov, tako da nisem imela posebnih pričakovanj pred prvo tekmo, jih pa imam za težavnost. Seveda je želja ponoviti lansko sanjsko sezono, a ne smem imeti prevelikih pričakovanj oz. se preveč obremenjevati. Težavnost ostaja v središču moje pozornosti, tako da ne bom tekmovala celotne balvanske sezone, kljub temu pa na večini tekem, saj upam, da bom naredila korak naprej in dobre rezultate tudi v balvanskem plezanju," je načrte razgrnila 18-letna plezalka, ki je pred tem tudi v mladinski konkurenci dosegla vse, kar je mogoče.

SlovenijaPleza_Janja_Domen_Mina_Jernej_foto_Sebastjan_Plavec
Janja Garnbret, Domen Škofic, Mina Markovič in Jernej Kruder (foto Sebastjan Plavec)

Mina Markovič (ŠPK Plus), članica reprezentance z najdaljšim stažem in velika promotorka športnega plezanja, je poudarila, da je "plezanje v zadnjega pol leta, odkar je bilo sprejeto med olimpijske športe, doživelo velik premik z vidika prepoznavnosti, medijskega zanimanja, sponzorske podpore, odnosov, prav tako pa sta s strani tekmovalcev zanimanje in konkurenca vsako leto večja in močnejša, kar mislim da je mnogo tekmovalcem dalo še dodaten zagon. Glede uveljavljenosti v Sloveniji mislim, da se prav tako lepo razvija. Dokaz so tudi današnja tiskovna konferenca s predstavitvijo logotipa in novega projekta, število ljudi, ki se ukvarjajo s tem športom oz. ga spremljajo, ter seveda tudi nove infrastrukturne pridobitve, kot je recimo plezalni center v Kopru". Aktualna evropska prvakinja, lani bronasta na svetovnem prvenstvu in trikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala, vse v težavnosti, tudi letos stavi na svojo paradno disciplino: "V tej sezoni v svetovnem pokalu ostajam zvesta težavnosti, ciljam na evropsko prvenstvo in tekme svetovnega pokala, kar pa ne pomeni, da bom popolnoma izpustila balvane. Udeležila sem se že nekaj preizkušenj na lokalni in mednarodni ravni mastrov, kar nameravam nadaljevati tudi čez leto – v mislih imam predvsem Triglav the Rock Ljubljana in Adidas Rockstars, vendar težavnost ostaja prva in moja prioriteta."

Težavnost je tudi paradna disciplina Domna Škofica (ŠPO PD Radovljica), zmagovalca svetovnega pokala 2016 v težavnosti. "Vrhunsko bi bilo ponoviti lanski rezultat v težavnosti, tega ne izključujem, me pa veseli poskusiti kaj novega, zato sem se letos v začetku sezone bolj posvetil balvanskemu plezanju, kjer si prav tako želim priti v sam vrh, a za to potrebujem še nekaj izkušenj in več tekem, da si začnem zaupati. Fizično sem odlično pripravljen, le še glavo moram urediti," je povedal Radovljičan, ki se je letos bolj posvetil balvanom tudi z mislijo na olimpijado: "Seveda si želim nastopiti na olimpijskih igrah in letos me čaka 23 mednarodnih tekem, da poskusim, kako je izpeljati celotno sezono. Morda so to že malce priprave, a vseeno plezam za vsako tekmo posebej, vsake posebej se veselim, olimpijske igre so vendarle še daleč."

Peto mesto na uvodni tekmi svetovnega pokala v Švici in pred tem še zmaga na mastru v Nemčiji sta po lanski sezoni brez finala pokazala, da se najuspešnejši slovenski balvanist Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica) znova vrača v boj za odličja. "Končno se mi spet dobro sestavlja na velikih tekmah, da vse runde odplezam zelo dobro. Ne čutim se nič bolje pripravljenega kot lansko sezono, le psihični pristop je malo drugačen. Manj se obremenjujem s samim rezultatom in še bolj uživam v plezanju kot kdaj koli prej," je svoj recept razkril svetovni podprvak v balvanih leta 2014, ki je tudi ambasador mednarodnega tekmovanja Triglav The Rock Ljubljana, na katerem se bodo 20. maja na Kongresnem trgu v soju žarometov in televizijskih kamer pomerili najboljši športni plezalci. "Zelo se že veselim Triglav The Rock Ljubljana. Mislim, da bo k odlični izvedbi največ pripomogla lokacija v središču Ljubljane, seveda pa upam, da bo tudi postavitev balvanov čim atraktivnejša, kar verjamem, da bo privabilo veliko gledalcev in bo plezanje tudi v Sloveniji izstrelilo še malo dlje."

slovenija_pleza_novinarska_17
Janja Garnbret in Iztok Čop v navpičnici Plezalnega centra Ljubljana (foto Sebastjan Plavec)

Izziv slovenske reprezentance, da se ob boku svetovni prvakinji Janji Garnbret preizkusi v novi olimpijski disciplini, je prvi sprejel podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Iztok Čop, s štirimi olimpijskimi kolajnami najboljši slovenski olimpijec v samostojni Sloveniji: "Možnost sodelovanja na olimpijskih igrah športniku najprej pomeni potrditev osebne kvalitete in za mnoge uresničitev velike želje najprej nastopiti na igrah, če imaš srečo, da igraš vidno vlogo, pa je to še boljše, kar sem si tudi sam vedno želel. Če si v igri za visoka mesta, lahko opozorim, da pretiranega užitka igre ne ponujajo, precej več je stresa in osredotočenosti, tistim, ki se boste uvrstili v Tokio, pa želim, da vam bo program dopuščal, da užijete igre tudi z druge plati, kar je precej prijetno, potem ko si že opravil svoje."
>>> Posnetek plezanja (Janja v smeri z oceno 7a+ in Iztok v 4c), si lahko ogledate tukaj.
Manca Čujež

>>> Fotografije si lahko ogledate na tej povezavi.

PDF #SlovenijaPleza - predstavitev, dogodki in nov logotip (810 KB)
PDF Slovenska reprezentanca v športnem plezanju - člani in tekme 2017 (75 KB)
PDF Slovenska mladinska reprezentanca v športnem plezanju - člani in tekme 2017 (63 KB)

----------------------
Medijski odzivi:
Dogodki in odmevi (Radio Slovenija, od 29:06 Franci Pavšer)

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih