ponedeljek, 18. junij 2018
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

02.11.2017 14:02
IVA ŠIBAV
POHVALA
Forum
Zadnji komentarji
02.02.2018 21:00
Boris Perko
Dom na Komni
Vsi komentarji

NOVICE  

četrtek, 13. april 2017, ob 17. uri, ogledov: 1180

Pozivi društvom s planinskimi kočami - certifikati in svetovalna pisarna

Objavil(a): Matej Ogorevc
Planinska zveza Slovenije nadaljuje s podeljevanjem certifikatov Družinam prijazna planinska koča ter Okolju prijazna koča. Hkrati za oddajo vlog za pridobitev omenjenih certifikatov vabimo tudi h koriščenju strokovne pomoči pri obnovi in investicijah v planinske koče.
PODELJEVANJE CERTIFIKATA »DRUŽINAM PRIJAZNA PLANINSKA KOČA«

POZIV ZA ODDAJO VLOG

gk_pzs_dppk_logoPlaninska zveza Slovenije nadaljuje s podeljevanjem certifikata »Družinam prijazna planinska koča«. Ta certifikat bodo prejele koče, ki bodo s svojim celostnim delovanjem poskrbele, da bodo družine na kočah zaželeni gostje.

 

Od leta 2013 je bilo podeljenih 42 certifikatov »Družinam prijazna planinska koča«. Certifikat se podeljuje za tri različne starostne skupine otrok (do 3. leta starosti, od 3. do 7. leta starosti in od 7. do 14. leta starosti).
 
Planinska društva, ki imajo planinske koče in ki izpolnjujejo pogoje za vsaj eno starostno kategorijo otrok, vabimo, da se vključijo v program. Za podelitev certifikata lahko zaprosi planinsko društvo ali druga pravna oseba, ki upravlja s posamezno planinsko kočo in izpolnjuje sklepe Skupščine PZS in UO PZS, ter sodeluje z GK PZS.
 
Rok za oddajo vlog, v katerih je potrebno navesti, katero kočo vključujete v ocenjevanje, je 31. april 2017, obravnavane pa bomo tudi kasneje prejete vloge. Vlogo je potrebno poslati po elektronski pošti na naslov: gospodarska.komisija@pzs.si.
 
Vključitev zainteresiranih planinskih društev in koč v program je izključno na prostovoljni osnovi. Vsako planinsko društvo se odloči ali želi sodelovati in s katerimi svojimi kočami. 
 
Certifikat »Družinam prijazna planinska koča« se podeljuje za obdobje 4 let. Kočam, ki jim certifikat poteče v letu 2017, bo GK PZS poslala obrazec o izpolnjevanju zahtev. Planinska koča, ki je prejela certifikat, mora ves čas izpolnjevati zahteve, ki so bile potrebne za njegovo pridobitev.

Stroške izdelave certifikata, ki vključuje znak, listino in stroške prvega ogleda planinske koče krije PZS, stroške vsakega naslednjega obiska, v kolikor bo potreben, pa PD.

PDF Vprašalnik za podeljevanje certifikata Družinam prijazna planinska koča


 
PODELJEVANJE CERTIFIKATA »OKOLJU PRIJAZNA PLANINSKA KOČA«

POZIV ZA ODDAJO VLOG


gk_pzs_oppk_logoPlaninska zveza Slovenije nadaljuje s podeljevanjem certifikata »Okolju prijazna planinska koča«. Ta certifikat bodo prejele koče, ki s svojim celostnim delovanjem čim manj vplivajo na okolje.

Doslej je certifikat prejelo 14 planinskih koč in PUS Bavšica.

Vprašalnik za pridobitev certifikata je sestavljen iz sedmih poglavij in je nekoliko spremenjen glede na prvo štiriletno obdobje. Vsako poglavje vsebuje dve vrsti kriterijev in sicer kriterije, ki jih koča mora izpolnjevati in kriterije, ki naj bi jih izpolnjevala. Slednji kriteriji se točkujejo, in od skupnega števila 100 točk, jih mora koča za pridobitev znaka doseči vsaj 50. Vprašalnik je priloga tega poziva.

Vsa planinska društva, ki imajo planinske koče, vabimo, da se vključijo v program. Za podelitev certifikata lahko zaprosi planinsko društvo ali druga pravna oseba, ki upravlja s posamezno planinsko kočo in izpolnjuje sklepe Skupščine PZS in UO PZS. Rok za oddajo vlog, v kateri je potrebno navesti, katero kočo vključujete v ocenjevanje, je 31. april 2017, obravnavane pa bomo tudi kasneje prejete vloge. Vlogo je potrebno poslati po elektronski pošti na naslov gospodarska.komisija@pzs.si.


Vključitev zainteresiranih planinskih društev in koč v program poteka izključno na prostovoljni osnovi. Vsako planinsko društvo se odloči, ali želi sodelovati in s katerimi svojimi kočami. 

Certifikat »Okolju prijazna planinska koča« se podeljuje za obdobje 4 let. Po tem obdobju mora planinsko društvo ponovno prijaviti svojo kočo za pregled, v kolikor želi podaljšati veljavnost certifikata. Planinska koča, ki je prejela certifikat, mora ves čas izpolnjevati zahteve, ki so bile potrebne za njegovo pridobitev.

Stroške izdelave certifikata, ki vključuje znak in listino ter stroške prvega ogleda planinske koče krije PZS, stroške vsakega naslednjega obiska, v kolikor bo potreben, pa PD.

PDF Vprašalnik za podeljevanje certifikata Okolju prijazna planinska kočaSVETOVALNA PISARNA PZS ZA PLANINSKE KOČE

 
POZIV PLANINSKIM DRUŠTVOM

Planinska zveza Slovenije je v letu 2012 ustanovila svetovalno pisarno, ki je namenjena nudenju strokovne pomoči posameznim planinskim društvom pri obnovi in investicijah v planinske koče. Svetovalna pisarna deluje v okviru gospodarske komisije in nudi planinskim društvom svetovanje pri:

  • čiščenju odpadne vode iz planinskih koč,
  • oskrbi koče s pitno vodo in uvedba notranjega nadzora nad pitno vodo,
  • ravnanju z odpadki na koči,
  • ravnanju z živili,
  • obnovljivi viri energije za koče (solarna, vetrna),
  • energetska prenova koč.

 

Planinska društva, ki so lastniki planinskih koč in imajo interes pridobiti svetovanje pri omenjenih obnovah in investicijah v planinskih kočah, vabimo, da pošljejo informativno prijavo na elektronski naslov svetovalna.pisarna@pzs.siRok za prijavo ni omejen in velja celo leto oz. do konec oktobra 2017!

Za dodatne informacije in pojasnila posredujte sporočilo na zgoraj navedeni el. naslov ali pokličite na telefonsko številko (01) 43 45 683 (Dušan Prašnikar, strokovni sodelavec GK PZS).

V prijavi navedite:

  • za katero planinsko kočo želite pridobiti svetovanje,
  • na katerem področju PD potrebuje svetovanje,
  • kratek opis že izvedenih aktivnosti in usmeritve PD na področju svetovanja,
  • podatke o kontaktni osebi PD, ki bo sodelovala pri nadaljnjih usklajevanjih s področja svetovanja.

Z informativno prijavo PD ne sprejema nobenih obveznosti. Svetovanje bo za planinska društva, ki izpolnjuje sklepe Skupščine PZS in UO PZS, ter sodelujejo z GK PZS, brezplačno.

Svetovalna pisarna bo prejete informativne prijave preučila v skladu s svojimi možnostmi in v roku 30 dni posredovala odgovor prijavitelju o možnostih vključitve v svetovanje in predlog nadaljnjih ukrepov.

Svetovalna pisarna bo sodelujočim planinskim društvom, ki imajo namen zgraditi ali obnavljati čistilne naprave, poleg svetovanja pri izbiri ustrezne tehnologije čiščenja in izbiri najboljšega ponudnika, pomagala tudi pri pridobivanju finančnih sredstev na različnih javnih razpisih.

PZS v letu 2017 izvaja projekt »Energetsko in okoljsko učinkoviti objekti od gora do dolin«, s katerim smo nadgradili Svetovalno pisarno PZS na področja obnovljivih virov energije in energetskih prenov. Projekt sofinancira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad.POZIV K ODDAJI PRIJAV ZA PRIDOBITEV ZNAKA KOLESARSKEGA HOTELA OZ. NASTANITVENEGA OBRATA

POZIV ZA ODDAJO VLOG
 
Slovenska turistična organizacija in Gospodarsko interesno združenje (GIZ) pohodništvo in kolesarjenje že nekaj let vodita projekt oz. specializacijo za kolesarske hotele oz. druge nastanitvene obrate. V okviru te specializacije objekti, ki imajo urejeno ponudbo (tudi) za kolesarje, pridobijo znak kolesarskega hotela oziroma drugega nastanitvenega obrata.

Planinska zveza Slovenije je v lanskem letu pristopila k omenjeni specializaciji z namenom vključitve zainteresiranih planinskih koč. Zaenkrat je specializacijo pridobilo 5 planinskih koč. Za planinske koče predstavlja specializacija razširitev ponudbe in promocije, a hkrati obveza o kakovostni ponudbi, namenjeni kolesarjem.

GIZ pohodništvo in kolesarjenje je objavilo poziv k oddaji prijav za pridobitev znaka kolesarskega hotela oz. drugega nastanitvenega objekta. Razpis je objavljen na spletni strani www.hiking-biking-slovenia.com. Z GIZ pohodništvo in kolesarjenje je bil sprejet dogovor, da lahko k specializaciji pristopijo tudi objekti s statusom planinske koče. Osnovni napotki samega razpisa so v priloženem pozivu. V nadaljevanju dopisa pa vam pojasnjujemo določene specifičnosti poziva za planinske koče.

Sestavni del poziva so kolesarski trženjski standardi, ki pomenijo kriterije za prejem znaka oz. samo stopnjo standardov. Za planinske koče se pričakuje, da bodo za prejem znaka morali zadoščati kriterijem 1. stopnje, v kolikor ima koča urejeno razširjeno ponudbo, pa lahko kandidira tudi za višjo stopnjo. Preko samoocenitvenega testa se lahko vsak objekt preveri, katere kriterije že izpolnjuje oz. jih je zmožen urediti za prejem znaka.

Prijavo (v zavihku »PODATKI«) skupaj s prilogami pošljite do 30. aprila 2017 na naslov GK Planinska zveza Slovenije, Dvorakova 9, 1000 Ljubljana. Priloge so: Samoocenitveni test in opis kolesarskih poti v okolici, lahko pa tudi prospekt koče oz. druga gradiva, povezana s kolesarjenjem, ki jih ponujate za svoje goste (vse v zvezi s prijavo najdete na spletni strani .

Za prijavo k pridobitvi znaka je potrebno GIZ-u Pohodništvo in kolesarjenje plačati 150 EUR (z DDV) v roku 30 dni po izstavitvi računa s strani GIZ-a. Stroške predstavnika PZS pri ocenjevanjih bo pokrila PZS.

Ocenjevanje za prijavljene planinske koče potekalo v maju 2017. Na ocenjevanju bo prisoten en predstavnik ocenjevalne komisije GIZ Pohodništvo in kolesarjenje in en predstavnik PZS.
Za morebitna vprašanja se lahko obrnete na strokovnega sodelavca GK PZS, dusan.prasnikar@pzs.si, 01 434 56 83 ali direktno na GIZ Pohodništvo in kolesarjenje info@hiking.si, 041 64 65 66.

Janko Rabič,
načelnik GK PZS 
Bojan Rotovnik,
predsednik PZS 


Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Skrij vse komentarje (2)
Administrator PZS, torek, 25. april 2017, ob 10.47 uri
Florijan pozdravljeni!

Hvala za opazki, sta popravljeni. Je pa žal trajalo nekaj časa. =(

Srečno na vseh poteh
Florijan Poljšak, petek, 14. april 2017, ob 15.49 uri
Nič smrtno resnega nebi povedal. Le opozoril bi rad pisca besedil, da tisti  predlog "z" v besedilu "Planinska zveza Slovenije nadaljuje z podeljevanjem certifikata" zamenja s predlogom "s". Tako bode v oči ... skoraj toliko, kot tisti "vodi" v besedilu "Slovenska turistična organizacija in Gospodarsko interesno združenje (GIZ) pohodništvo in kolesarjenje že nekaj let vodi projekt". Saj bi "vodita" bilo bolj prav, a ne?

Tudi sam se motim. Dostikrat. Vesel sem, če me bo kdo opomnil. Rad imam slovenski jezik, njegove posebnosti v rabi predlogov in čisto slovensko posebnost, ki se ji reče dvojina. Le ohranjajmo jo!
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2018
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija Splošni pogoji delovanja O avtorjih