petek, 20. april 2018
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

02.11.2017 14:02
IVA ŠIBAV
POHVALA
Forum
Zadnji komentarji
02.02.2018 21:00
Boris Perko
Dom na Komni
Vsi komentarji

NOVICE  

petek, 28. april 2017, ob 14.15 uri, ogledov: 521

Tik pred letošnjo Skupščino se je Upravni odbor PZS sestal na že 15. seji

Planinska organizacija | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
15. seja Upravnega odbora Planinske zveze Slovenije, potekala je v torek, 11. aprila 2017, je bila sklicana nenavadno hitro, saj se je v času od zadnje seje nabralo lepo število zadev. Voljeni in po funkciji določeni člani Upravnega odbora so obravnavali kar 16 točk dnevnega reda. Seja je potekala sklepčno, saj je bilo prisotnih 19 delegatov z glasovalno pravico, kar je predstavljalo 82,6 % sklepčnost.
Sejo je otvoril podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen, ki je zbrane pozdravil, opravičil začetno odsotnost predsednika Rotovnika nato pa predstavil dnevni red 15. seje Upravnega odbora Planinske zveze Slovenije. Z nekaj manjšimi vprašanji zbranih ter z manjšimi popravki oz. z vidika lažjega poteka smiselnimi dopolnitvami je bil dnevni red sprejet, seja se je tako pričela.

Z desete točke dnevnega reda tokratnega snidenja odbornikov se je na prvo mesto prebila točka o prestavitvi ustanoviteljskih pravic Ustanove sklad Okrešelj s Planinske zveze Slovenije na Gorsko reševalno zvezo Slovenije. Točko sta predstavila Andrej Karničar, predsednika sklada, ter Matej Planko, generalni sekretar PZS. Na podlagi tega je bil podan sklep o prenosu ustanoviteljskih pravic v Skladu Okrešelj na Gorsko reševalno zvezo Slovenije. S soglasno sprejetim sklepom so odborniki hkrati za podpis dogovora pooblastili predsednika PZS.

uo_pzs_15_seja_foto_matej_ogorevc__2_ uo_pzs_15_seja_foto_matej_ogorevc__6_

S sklepom UO PZS je bil potrjen prenos ustanoviteljskih pravic Sklada Okrešelj na Gorsko reševalno zvezo Slovenije. Za ta korak se je upravnemu odboru zahvalil tudi predsednik sklada Andrej Karničar. Foto: Matej Ogorevc

V času predstavitve sklada Okrešelj se je zbranim pridružil tudi predsednik zveze , Bojan Rotovnik, s čimer je prevzel vodenje seje, ki je v nadaljevanju potekala po izglasovanem dnevnem redu. Sledila je redna predstavitev aktivnosti slovenske planinske organizacije v času od pretekle seje, njej pa obsežnejša predstavitev in razprava o možnostih novih poslovnih prostorov PZS. 
Obsežno točko je otvoril Matej Planko, ki je predstavil dosedanje aktivnosti na tem področju. V zadnjem mesecu dni si je ogledal več primernih lokacij, zaradi ugodnješih nakupnih pogojev pa predlagal razširitev nabora potencialnih lokacij tudi v ljubljanskih primestnih občinah. Po komentarju Danila Škerbinka je besedo prevzel predsednik Rotovnik ter predstavil nekatere spremembe o aktualni tematiki. Sledila je razprava, v kateri so se razpravljalci strinjali z nadaljevanjem dosedanjega postopka, so pa predstavili številne poglede ter nekatera vprašanja - razpravi je sledil soglasni sklep o določitvi najnižje prodajne cene ter o izhodiščih za nadaljnje iskanje nove lokacije poslovnih prostorov PZS. Po dobri uri trajanja je bila s tem ta točka dnevnega reda izčrpana.

Sledil je izbris neaktivnih društev PZS. Po statutu se izbris društev lahko izvede v kolikor društvo v roku pol leta od pričetka koledarskega leta nima vpisanih članov oz. če v tem času ni dvignilo članskih znamkic. Upoštevajoč Statut Planinske zveze Slovenije, so bila tako s sklepom UO PZS je bilo iz članstva PZS izbrisano Planinsko društvo Hudournik, Planinsko društvo Panorama Dobrova in Športnoplezalno društvo Gre gor.

Podpredsednik Tone Jesenko je v peti točki dnevnega reda predstavil izhodišča za razpravo o članarini PZS v letih 2018 - 2020. V tekočem letu namreč poteče pogodba z Zavarovalnico Adriatic Slovenica, ki je v preteklem triletju zagotavljala zavarovanje naših članov. Zaradi lažje organizacije in načrtovanja sprememb in morebitne menjave ponudnika zavarovalnih storitev se spremembe celotnega sistema članarin sprejemajo in načrtujejo sočasno z iztekom pogodbe med zvezo in zavarovalnico. Tovrstna praksa se izvaja že več let in tako ne predstavlja novosti v planinski organizaciji. Po razpravi in predstavitvi mnenj društev preko predsednikov Meddruštvenih odborov planinskih društev je bil sprejet sklep o odprtju javne razprave do 22. maja 2017. Njeno poročilo bo upravni odbor obravnaval na naslednji seji, predvidoma junija letos.

Zanimivih točk še kar ni zmanjkalo. Sledila je razprava ob načrtovanem sprejemu vsebine skrbniških pogodb za planinske poti. Največ komentarjev je bilo ponovno s strani predsednikov MDO PD, saj so imeli na sestankih regijskih združenj planinskih društev kar nekaj pomislekov oz. pripomb na predlagano vsebino.
Po končani razpravi in sklepu o sprejetem besedilu skrbniške pogodbe je prišna na vrsto obravnava aktualne tematike Ribniške koče na Pohorju. Z njo gospodari Planinsko društvo Paloma Sladki vrh, ki je zaradi različnih razlogov izrazilo željo po prodaji Ribniške koče. Za prevzem oz. morebiten odkup je največji interes izkazalo Planinsko društvo Ruše. Aktualno stanje zadeve je zbranim, poleg predsednika Rotovnika, predstavil gostujoči poročevalec, Iztok Urlavb, predsednik PD Ruše.Temu je sledila krajša prekinitev, ki so jo odborniki izkoristili za okrepčilo, osvežitev ter prijateljski klepet.

uo_pzs_15_seja_foto_matej_ogorevc__10_ uo_pzs_15_seja_foto_matej_ogorevc__9_

Problematiko Ribniške koče na Pohorju je poleg predsednika Rotovnika predstavil še predsednik PD Ruše, Iztok Urlavb. Foto: Matej Ogorevc

Drugi del 15. seje UO PZS je potekal bistveno hitreje od prvega, saj je bila izčrpana večina točk, ob katerih je potekala širša razprava. V nadaljevanju so delegati, njihovo število se je sicer nekoliko zmanjšalo, obravnavali še Pravilnik o varovanju osebnih podatkov, Jože Rovan, načelnik Komisije za turno kolesarstvo, pa je zbrane seznanil s posebnostmi letošnjega zbora turnih kolesarjev ter novimi idejami in projekti omenjene komisije.
Seja se je nadaljevala z obravnavo najvišjih cen prenočevanj osnovne oskrbe v planinskih kočah. Spremembe so bile storjene v delu, ki je do sedaj določal najnižje cene nekaterih jedi - novo besedilo »določene cene« spreminja v »priporočene«. Popust za prenočevanje ostaja obvezen in nespremenjen. K področju planinskega gospodarstva lahko dodamo tudi vpis dveh novih bivakov na seznam planinskih objektov. V našo družbo so delegati soglasno sprejeli Bivak na Muzcih (PD Kobarid) ter Bivak na prevalu Globoko (PD Tolmin).
Miro Eržen, podpredsednik PZS je v sklopu 14. točke dnevnega reda predstavil informacije o Priporočilih CAA o varovalih pri športnem plezanju. Prevod priporočil je bil soglasno sprejet s sklepom.
Zadnja točka z določeno vsebino tokratne seje, »Vprašanja in pobude članic in članov UO PZS«, je bila razdeljena na dva dela. V prvem je s problematiko skrbništva poti na območju Donačke gore zbrane seznanila Manja Rajh, predsednica Savinjskega MDO PD. Miro Mlinar se je kot drugi dotaknil težave z režimom parkiranja avtomobilov v dolini Krme v zimskem času. Za ureditev pravičnejšega in urejenega režima parkiranja v Krmi je predlagal skupen pristop s Triglavskim narodnim parkom.

Tik pred 22. uro je bila seja končana s točko Razno. Maruška Lenarčič je ob tej priložnosti povabila na praznovanje hkratne 110-letnice delovanja Planinskega društva Snežnik Ilirska Bistrica ter 15-letnice planinske skupine KPD Bazovica z Reke (omenjeno društvo sicer prav letos obeležuje že sedmo desetletje obstoja). Manja Rajh pa je prosila za kalkulacijo oz. stroškovnik usposabljanj Vodniške komisije. Zadnja beseda je pripadla Danilu Škerbinku, ki je povprašal o trenutnem stanju predloga Zakona o športu.

Predsednik je zaključil z najavo naslednje seje UO PZS, ki naj bi potekala predvidoma 8. junija.

Pripravil in fotografiral Matej Ogorevc


Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2018
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija Splošni pogoji delovanja O avtorjih