torek, 9. avgust 2022
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Zaradi prenove spletnih strani PZS je forum z 21. junijem 2022 prenehal z delovanjem. Forum Komisije za turno kolesarstvo PZS je dosegljiv na naslovu ktk.pzs.si.

NOVICE  

sreda, 24. maj 2017, ob 14.25 uri, ogledov: 4315

Alpinistična odprava Kijaj Nullah 2017 krenila na pot

Alpinizem | 
Komisija za alpinizem | 
Planinsko društvo Kamnik | Alpski klub Alpski gorniški klub | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Alpinistična odprava Kijaj Nullah 2017, ki jo sestavljajo Urban Novak, Marko Prezelj (oba AO PD Kamnik) in Aleš Česen (Alpski gorniški klub), je 24. maja krenila proti Indiji, vrača pa se 30. junija 2017. Glavni alpinistični cilj jim predstavlja šesttisočak Arjuna (6250 m), v obdobju aklimatizacije pa številni nižji vrhovi, med katerimi je zanimiv tudi Bobang (6038 m). Pred odhodom smo se pogovarjali z vodjo odprave.
Alpinistična odprava KIJAJ NULLAH 2017, Kašmir, indijska Himalaja

Trajanje odprave: od 24. 5. do 30. 6. 2017

Vodja: Urban Novak (AO PD Kamnik)
Člana:
Aleš Česen (Alpski gorniški klub)
Marko Prezelj (AO PD Kamnik)

Po lanski ogledni odpravi, ki sta jo opravila Urban in Marko, se letos skupaj z Alešem vračate v Kašmir. S kakšnimi alpinističnimi cilji?
Lani sva z Markom med ogledom doline dobila potrdilo, da Kijaj Nullah ponuja številne alpinistično zanimive cilje. Ker se letos v dolino vračamo v spomladanskem času (lani sva bila tam septembra), pričakujemo drugačne snežno-ledne razmere, kot sva jim bila priča ob lanskem obisku. Tako se bodo cilji prilagajali trenutnim razmeram. Glavni alpinistični cilj predstavlja šesttisočak Arjuna, v obdobju aklimatizacije pa številni nižji vrhovi, med katerimi je zanimiv tudi Bobang.

Koliko je to območje alpinistično že raziskano?
Območje alpinistično ni zelo raziskano, kar pa ne pomeni, da ni videlo kakovostnih vzponov. Motiv in navdih predstavljata poljska vzpona iz 80. let v zahodni steni Arjune. Oba tudi po današnjih standardih veljata za vrhunski alpinistični dejanji. Lani sva v dolini srečala tudi Američana, ki sta preplezala novo smer v južni steni še enega alpinistično zanimivega cilja - Bramma II.

Kako pa ste vi našli te gore? Kje leži dolina Kijaj Nullah in kaj ponuja v alpinističnem smislu?
Ko smo raziskovali območje za odpravo leta 2015 (Cerro Kishtwar), smo na Google Earthu našli črno-belo sliko zahodne stene Arjune. Že tisto leto smo načrtovali, da bi po končani odpravi opravili hiter ogled doline. Ker se je plezanje na Cerro Kishtwarju zavleklo, smo ogled prestavili za leto dni. V alpinističnem smislu ponuja raznolik teren, kjer bo pomembno najti ugodne razmere in jih ob primernem času izkoristiti.

Kakšne ugotovitve je prinesla lanska izvidnica? Koliko vam je bila v pomoč pri organizaciji letošnje odprave?
Lanska izvidnica se je po trenutni oceni izkazala za izjemno pomembno. Poleg tega da smo dobili potrdilo o primernosti cilja, nam je pridobljeno znanje o logistiki, terenu in ljudeh, ki živijo na tem območju, močno olajšalo organizacijo letošnje odprave. Indijske agencije žal niso domače na tem terenu, tako da so naše informacije letošnji agenciji močno olajšale delo, za katerega upamo, da bo kakovostno izpeljano. Dokončno oceno o uporabni vrednosti lanskoletne odprave bomo lahko podali po končani odpravi.

Arjuna_foto_Marko_Prezelj
Arjuna (6230 m) - glavni alpinistični cilj odprave Kijaj Nullah 2017 (foto Marko Prezelj)

Marko Prezelj (AO PD Kamnik), vrhunski alpinist, gorski vodnik in vodja SMAR – slovenske mladinske alpinistične reprezentance, se je z resnim alpinizmom začel ukvarjati leta 1982 in bil na svoji prvi odpravi spomladi leta 1987 (Lhotse Shar). Od takrat je aktiven “odpravar" in svetovno priznan vrhunski alpinist s številnimi opaznimi vzponi v domačih in tujih gorah, tudi prejemnik štirih zlatih cepinov: leta 1992 z Andrejem Štremfljem za prvenstveni vzpon po južnem stebru Kangčendzenge (8476 m), leta 2007 z Borisom Lorenčičem za preplezano novo smer v stebru Čomolharija (7326 m), leta 2015 z Luko Lindičem in Alešem Česnom za prvenstveno smer v severni steni Hagshuja (6657) in leta 2016 z Urbanom Novakom, Haydnom Kennedyjem in Manujem Pellissierjem za prvenstveno smer na Cerro Kishtwar (6173 m). S člani SMAR, ki je nastala tudi z namenom plemenitenja himalajskih izkušenj mladih slovenskih alpinistov, je vodil odpravo Phola Gangchen 2014 (nova smer na Ledeni zob) in mednarodne izmenjave s francoskimi in japonskimi alpinisti.

Urban Novak (AO PD Kamnik) ima kljub mladosti za sabo že več uspešnih alpinističnih odprav: Aljaska 2008 (Deprivation v Mount Hunterju, S koluar v Minimoonflowerju, JV greben v Mt. Francesu in Denali po normalni smeri), Pharilapcha 2009 (nova smer v V steni in ponovitev smeri Snotty's Gully), Pakistan 2010 (nova smer na Hidden peak in dosežena višina 7500 m na Gašerbrum 1 po normalni smeri), Charakusa 2011 (poskus vzpona na K7), Charakusa 2012 (nova smer v vzhodni steni K7), Rolwaling 2012/2013 (plezanje lednih smeri v dolini), Ogre 2 2014 (predčasen odhod domov, sovpadlo z reševanjem Aleša Holca in Petra Mežnarja), Kishtwar 2015 (prvenstveni smeri na Chomochior in Cerro Kishtwar, 6173 m, za vzpon je prejel zlati cepin).

Aleš Česen (Alpski gorniški klub) se s plezanjem ukvarja že od otroštva, pozneje ga je pritegnil tudi alpinizem. Na prvi večji odpravi v Kirgiziji (Tien Shan) je bil leta 2003. Z bratom Nejcem sta leta 2004 v parku Yosemite (ZDA) plezala v velikih stenah: El Capitan in Half Dome. Leta 2005 se je udeležil odprave v Himalajo, na Kula Kangri (Tibet), dvakrat je bil tudi na odpravi v Karakorumu – Trango Towers (2006) in Charakusa (2008). Leta 2015 je prejel nagrado zlati cepin za prvenstveni vzpon v severni steni Hagshuja (2014) z Luko Lindičem in Markom Prezljem ter z Lindičem na odpravi na Aljasko preplezal tri smeri v velikih aljaških stenah. Leta 2016 se je z Lindičem povzpel na Broad Peak in S vrh Gašerbruma IV, leto 2017 pa začel v Skalnem gorovju.

Odpravo, ki jo sofinancira Planinska zveza Slovenije, bomo spremljali tudi na naši spletni strani.

Srečno na odpravi!

Manca Čujež

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2022
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih