četrtek, 25. februar 2021
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

sreda, 31. maj 2017, ob 9. uri, ogledov: 8987

Izšli so Vozni redi v Alpah 2017

Splošno | 
Gospodarska komisija | Komisija za alpinizem | Komisija za gorske športe | Komisija za planinske poti | Komisija za športno plezanje | Komisija za turno kolesarstvo | Komisija za varstvo gorske narave | Mladinska komisija | Vodniška komisija | 
Objavil(a): Manca Ogrin
V okviru Tedna Alpske konvencije je danes izšla že deveta knjižica Vozni redi v Alpah, ki vsebuje 71 prog avtobusov, vlakov, žičnic in ladij po slovenskih Alpah in tudi preko mej. Bralcem smo ponudili tudi nabor kolesarskih izposojevalnic in taksi prevozov. Knjižica je tudi letos doživela nadgradnjo – dodali smo namreč 3 žičnice in 4 proge doma in v tujini. Naklada znaša 5.000 izvodov, z večjim deležem izvodov v angleškem jeziku.
Projekt se lahko poleg vsebinskega vidika, ki spodbuja uporabo javnega potniškega prometa, pohvali tudi s tem, da združuje interes 24 različnih partnerjev. Skupaj sledimo ciljem trajnostne mobilnosti, s katero ustvarjamo pogoje za razvoj zelenega gospodarstva v gorskih območjih. Zavedamo se, da so učinki uporabe trajnostne mobilnosti dolgoročni in vidni šele po daljšem časovnem obdobju. V slovenskem alpskem prostoru na žalost še vedno naletimo na slabo povezanost nekaterih območij z javnim potniškim prometom, kot na primer v Kamniško-Savinjskih Alpah. Dejstvo, ki se ga morajo zavedati predvsem akterji in odločevalci na prometnem področju, je, da je spreminjanje potovalnih navad dolgotrajen proces, ki mora slediti potrebam lokalnega prebivalstva. Javni potniški promet redko, vendar je ključnega pomena za zeleni razvoj gorskih in drugih območij. Občine se povezujejo in uvajajo lokalne "hop on–hop off" avtobuse, ki tako lokalnemu prebivalstvu kot turistom olajšajo mobilnost med in znotraj občin. Kljub vloženi energiji in viziji pa interes občin, domačinov, turističnih delavcev in turistov žal ni dovolj, da bi prebil okostenelost odgovornih deležnikov na državni ravni. Z našim projektom želimo zato dregniti in spodbuditi sodelovanje različnih vpletenih na vseh ravneh od lokalne do državne ravni.

vozni_redi_v_alpah_2017_qrLetos smo pomen trajnostne mobilnosti v občutljivem alpskem prostoru prepoznali CIPRA Slovenija, Stalni sekretariat Alpske konvencije, Slovenska turistična organizacija, Planinska zveza Slovenije, Triglavski narodni park, Kärnten Bus, lokalne turistične organizacije Bled, Bohinj, Bovec, Idrija, Jesenice, Jezersko, Kamnik, Kranj, Kranjska Gora, Ljubljana, Luče, Maribor, Preddvor, Radovljica, Slovenj Gradec, Solčavsko, Sotočje in Tržič.

Knjižica v slovenski in angleški različici je na voljo pri vseh partnerskih organizacijah, poleg tega pa tudi v elektronski obliki na spletnih straneh CIPRE Slovenija, Planinske zveze Slovenije ter vseh partnerjev. Dostopna je tudi preko QR kode.

PDF Vozni redi v Alpah 2017 (5,73 MB)
PDF Timetables in the Alps 2017 (5,73 MB)

Alpski prostor je zaradi naravnih in kulturnih danosti ter privlačnosti pod vedno večjimi pritiski. Spodbujanje trajnostnega prometa je ena izmed šestih prioritet večletnega programa Alpske konvencije 2017–2022 s ciljem zmanjševati prometno obremenitev Alp.

Netrajnostne mobilnostne navade posameznikov lahko močno vplivajo na prostor in mu s tem nižajo stopnjo privlačnosti. Vsak se raje sprehodi pod krošnjami dreves kot pa med gosto parkiranimi avtomobili. S spremembo mobilnostnih navad ne pripomoremo zgolj k zmanjševanju ogljičnega odtisa in onesnaženosti zraka. Prispevamo tudi k izboljšanju kvalitete bivanja in k zmanjševanju hrupa ter pritiska mirujočega prometa in posledično privlačnosti alpskih pokrajin. S to knjižico želimo skupaj z vami spodbuditi več trajnostnih in naravi prijaznih obiskov tako Alp kot ostalih gorskih območij.

Z odločitvijo za trajnostno mobilnost pomagamo okolju na preprost, vendar učinkovit način.

Želimo vam prijetne vožnje!

vozni_redi_partnerji

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2021
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih