sreda, 17. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

ponedeljek, 19. junij 2017, ob 8.55 uri, ogledov: 3402

8. Dan Menine - srečanje prijateljev Menine in 6. Noč Menine

Koče | Narava | 
Komisija za varstvo gorske narave | Gospodarska komisija | 
Planinsko društvo Gornji Grad | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Odsek za varstvo gorske narave Planinskega društva Gornji Grad v sodelovanju z društvi Občine Gornji Grad in ostalimi zavodi, organizacijami in društvi 24. in 25. junija 2017 prijazno vabi k aktivnemu sodelovanju in udeležbi na 6. Noči Menine in 8. Dnevu Menine. Namen prireditve je preživeti prijeten dan na Menini, v naravi ter opozoriti na večstranski pomen Menine in doseči čim bolj usklajeno rabo in sodelovanje med različnimi uporabniki in obiskovalci Menine.
Program prireditve:

6. Noč Menine – za otroke in družine (SOBOTA, 24. junij 2017):


- 15.30 do 16.00 zbiranje in pozdrav obiskovalcev,
- 16.00 do 19.00 doživljanje narave skozi igre po načelih gozdne pedagogike z vodenim sprehodom po okolici Doma na Menini npr. do udorne jame Jespa ali razglednega stolpa Vivodnik (za družine/otroke),
- 19.00 prosti čas za večerjo in sprostitev,
- 20.00 različne aktivnosti glede na interes, namenjene družinam, otrokom, vsem generacijam: pripovedovanje zgodb, družabne igre, »skupnoležiščkanje« itd.

8. Dan Menine – srečanje prijateljev Menine in ljubiteljev narave (NEDELJA, 25. junij 2017):


- 7.00 pohod na Menino iz AP v Gornjem Gradu mimo Semprimožnika, v okviru 3. Festivala pohodništva po Kamniško Savinjskih Alpah (prijave zbira načelnik vodniško-izletniškega odseka Jure Rojten na 041 335 472 do petka 23.6.),
- 10.00 do 15.00 predstavitve društev, zavodov, organizacij povezanih z Menino in naravo (razstave, plakati, stojnice, izdelki itd.),
- 11.00 sv. maša po namenu pašne skupnosti,
- 13.00 pozdrav obiskovalcev, kulturni program, osrednji govor, pozdravi gostov,
- 14.00 družabne igre za otroke in odrasle: met gojzarja itd.

Program 6. Noči Menine je tudi letos namenjen predvsem družinam in otrokom, še posebej zanimiv bo voden sprehod po okolici Doma na Menini (npr. do udorne jame Jespe in obisk razglednega stolpa na najvišjem vrhu Menine – Vivodniku) z doživljajskim vodenjem po načelih gozdne pedagogike in pripovedovanjem zgodb, dodatne aktivnosti pa bodo izvedene glede na možnosti in izražen interes udeležencev.

Ker je Dom na Menini planini l. 2013 pridobil certifikat družinam prijazne planinske koče in od lani tudi certifikat okolju prijazna planinska koča, vas lepo vabimo na aktivno preživljanje prostega časa na Menini.

Zaradi celovečernega programa namenjenega družinam in ostalim obiskovalcem 6. Noči Menine svetujemo, da si v primeru, da želite prespati v planinskem domu na Menini in se naslednji dan udeležiti tudi aktivnosti 8. Dneva Menine, predhodno rezervirate prenočišče pri oskrbnikih doma (041 909 540). Poskrbite tudi za primerno opremo (topla oblačila, čelne svetilke, pohodni čevlji itd.).

Zaradi organizacije 6. Noči Menine so zaželjene predhodne prijave (041 354 693, Lojze Gluk).

Prireditev bo v vsakem vremenu. V primeru neustreznega vremena si organizator pridržuje pravico do spremembe programa. V tem primeru bo program prilagojeno potekal v prostorih planinskega doma.

Praznujmo državni praznik – dan državnosti tu, kjer je doma domoljubje, sproščenost, iskren nasmeh in stisk roke, domača slovenska pesem, poštena misel ter sodelovanje in iskanje skupnih poti. Naredili bomo nekaj dobrega zase in za naše potomce, za katere je prav, da jim zapustimo Menino takšno, da jo bodo tudi oni z veseljem obiskovali.

Prijazno vabljeni na Menino, na sveži gorski zrak in v sproščeno prijateljsko družbo. :-)

Lep planinski pozdrav!

Planinsko društvo Gornji Grad – odsek za varstvo gorske narave
v sodelovanju z društvi Občine Gornji Grad in ostalimi zavodi, organizacijami in društvi

V SODELOVANJU Z:
Občina Gornji Grad, Čebelarska družina Gornji Grad, Gobarsko društvo Ajdovec Gornji Grad, Turistično društvo Gornji Grad, Lovska družina Gornji Grad, Moški zbor kulturnega društva Bočna, Kulturno društvo Gornji Grad, pašne skupnosti delujoče na območju Menine, Sekcija starodobnih smučarjev – Podmeninski gadje, Osnovna šola Gornji Grad – planinski krožek, Savinjsko gozdarsko društvo Nazarje, Zavod za gozdove – območna enota Nazarje, Zavod za varstvo narave – območna enota Celje, Muzej Vrbovec – muzej gozdarstva in lesarstva, Planinsko društvo Nazarje, Jamarski klub Tirski zmaj in Zavod Poseben dan.

NAMEN PRIREDITVE:
Pred desetimi leti (l. 2006) je odsek za varstvo gorske narave Planinskega društva Gornji Grad ob takratni 10 obletnici protesta proti radarjem na Menini organiziral prvi Dan Menine z namenom opozoriti javnost na večstranski pomen Menine ter doseči čim bolj usklajeno rabo in sodelovanje med različnimi uporabniki Menine.

Z istim namenom smo leto kasneje (l. 2007) organizirali javni posvet o Menini, na katerega smo povabili vsa društva, združenja, organizacije, zavode, lokalne skupnosti itd., ki so na kakršenkoli način povezani z Menino. Posvet je bil dobro obiskan, podane pa so bile tudi usmeritve in zaključki, med katerimi je najpomembnejši ta, da bomo udeleženci posveta v prihodnosti aktivno medsebojno sodelovali. Letos decembra bomo ponovno organizirali javni posvet na katerem se bomo pogovorili o razvoju v preteklih desetih letih ter o nadaljnjem razvoju na področju Menine.

Prvotno smo načrtovali, da bo prireditev organizirana vsakih pet let, zato je bil 2. Dan Menine organiziran v letu 2011, zaradi izkazanega interesa sodelovanja društev, zavodov in organizacij pa je odslej prireditev organizirana vsako leto.

Cilji, ki jih želimo doseči so: opozarjati na pomen gorskega sveta, varstvo narave ob usklajeni sonaravni rabi na področju Menine, spodbujanje aktivnega preživljanja prostega časa v naravi, medgeneracijsko povezovanje, promocija turizma in naravnih znamenitosti, lokalna samooskrba, izobraževanje, osveščanje in sodelovanje.

Kontakt za dodatne informacije o prireditvi:

Lojze Gluk,
PD Gornji Grad – načelnik odseka za varstvo gorske narave, vodja prireditve, (041 354 693, lojze.gluk@siol.net).

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih