ponedeljek, 4. marec 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

torek, 27. junij 2017, ob 11.50 uri, ogledov: 6805

Slovenska enajsterica v boj za evropsko športnoplezalno lovoriko

Športno plezanje | 
Komisija za športno plezanje | 
Športno-plezalni klub Plus | Društvo Šaleški alpinistični odsek | Planinsko društvo Radovljica | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Na evropskem prvenstvu 2017 v težavnostnem plezanju v italijanskem kraju Campitello di Fassa bo ta konec tedna Slovenijo zastopalo enajst tekmovalk in tekmovalcev. V boj za evropsko lovoriko iz slovenske reprezentance v športnem plezanju odhajajo tudi aktualna evropska prvakinja in trikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala (SP) v težavnosti Mina Markovič, aktualna svetovna prvakinja in skupna zmagovalka SP 2016 v težavnosti Janja Garnbret ter skupni zmagovalec SP 2016 v težavnosti Domen Škofic.
Evropsko prvenstvo v športnem plezanju Val di Fassa 2017, najpomembnejši športnoplezalni dogodek letošnjega leta v disciplinah težavnost in hitrost, bo med 29. junijem in 1. julijem 2017 v Dolomite privabil več kot 200 najuspešnejših športnih plezalcev iz več kot 20 držav, ki se bodo potegovali za prestižni naslov evropskega prvaka oz. prvakinje. V težavnostnem plezanju bo med njimi tudi slovenska izbrana enajsterica: Janja Garnbret (Šaleški AO), Mina Markovič (ŠPK Plus), Tjaša Kalan (AO PD Kranj), Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak), Mia Krampl (AO PD Kranj), Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) in Veronika Meke (PS DPČ Šmartno) v ženski ter Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), Martin Bergant (PK Škofja Loka), Milan Preskar (PK Škofja Loka) in Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica) v moški konkurenci. V Dolomite odhaja tudi stalna trenerska posadka slovenske reprezentance v športnem plezanju: Gorazd Hren, Luka Fonda in Urh Čehovin.

>>> Sedem Slovencev v polfinalu EP Val di Fassa 2017 (30. 6.)
>>>
Janja, Mina in Domen v finalu EP Val di Fassa 2017 (1. 7.)
>>>
Mina Markovič evropska podprvakinja, Garnbretova in Škofic blizu medalje (2. 7.)

slovenska_reprezentanca_v_sportnem_plezanju_ep_tezavnost_2017
Slovenska izbrana enajsterica za evropsko prvenstvo 2017 v težavnosti: spredaj športne plezalke Janja Garnbret, Urška Repušič, Mina Markovič, Vita Lukan, Mia Krampl, Veronika Meke in Tjaša Kalan, zadaj plezalci Martin Bergant, Domen Škofic, Jernej Kruder in Milan Preskar, ob strani trenerji Urh Čehovin, Luka Fonda in Gorazd Hren. (foto SCT)

"Priprave so letos potekale malenkost drugače, saj smo zelo veliko energije vložili v svetovni pokal v balvanih, ki poteka še zdaj. Zato tekmovalcev s posebnimi pričakovanji ne bi obremenjeval, saj se vsi dobro zavedamo, da ni preprosto kar preklopiti na težavnost, to je druga disciplina, ki potrebuje drugačne priprave. Kljub temu pa smo se seveda vzporedno pripravljali na sezono težavnosti in smo tudi takoj po bavanski tekmi balvanov v Vailu, ki je bila 9. in 10. junija, naredili dvodnevne priprave prav v Campitellu, kjer bo potekalo evropsko prvenstvo. Zdaj smo osredotočeni na evropsko prvenstvo in začetek sezone v težavnosti, zato večina zdaj trenira le težavnost," je o pripravah spregovoril selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren in še dodal: "Letos smo že dosegli odlične rezultate v balvanih in verjamem, da jih bomo tudi v težavnosti." V letošnji sezoni se je čas plezanja v polfinalu in finalu težavnosti skrajšal z osmih na šest minut, zato po selektorjevih besedah lahko pričakujemo, da se bodo temu prilagodili postavljavci smeri, hkrati pa bo tip smeri prisilil tekmovalce v bolj dinamičen in hitrejši tempo plezanja.

ep_2017_tezavnost_nk_foto_manca_cujez_008
Slovensko reprezentanco v športnem plezanju bo na evropskem prvenstvu 2017 v težavnosti zastopalo enajst tekmovalk in tekmovalcev, na novinarski konferenci pred odhodom v Italijo pa so sodelovali športni plezalci Mina Markovič, Janja Garnbret in Domen Škofic, selektor Gorazd Hren in pomočnik selektorja Luka Fonda. (foto Manca Čujež)

Evropsko prvenstvo, polfinale in finale katerega bo v soboto, 1. julija, mogoče v živo spremljati v prenosu na spletni strani Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC), je uvod v letošnjo sezono v težavnostnem plezanju. Kot je povedal pomočnik selektorja slovenske reprezentance v športnem plezanju Luka Fonda, tekmovalce v težavnosti čaka še osem tekem svetovnega pokala - julija v Villarsu (Švica), Chamonixu in Brianconu (Francija), avgusta v Arcu (Italija), septembra v Edinburgu (Velika Britanija), oktobra v Wujiangu in Xiamenu (Kitajska) ter za konec sezone sezone, 11. in 12. novembra, že tradicionalno sklepno dejanje v Kranju. V svetovnem pokalu bo Slovenijo zastopala nekoliko manjša zasedba kot na evropskem prvenstvu, od šest do sedem tekmovalcev, medtem ko se bo trojica najuspešnejših julija udeležila tudi svetovnih iger v Wroclawu na Poljskem. Evropsko prvenstvo v balvanih bo avgusta v Münchnu (Nemčija).

ep_2017_tezavnost_nk_foto_manca_cujez_014
Luka Fonda, Mina Markovič, Gorazd Hren, Janja Garnbret in Domen Škofic pred odhodom na evropsko prvenstvo 2017 v težavnosti (foto Manca Čujež)

Dosežki slovenskih športnih plezalcev na evropskih prvenstvih

Chamonix 2002 Martina Čufar - 2. mesto, težavnost
Lecce 2004 Natalija Gros - 2. mesto, težavnost
Ekaterinburg 2006 Maja Vidmar - 3. mesto, težavnost
Pariz 2008 Natalija Gros - 1. mesto, balvani; Natalija Gros - 1. mesto, kombinacija; Maja Vidmar - 2. mesto, težavnost; Mina Markovič - 3. mesto, težavnost; Klemen Bečan - 3. mesto, kombinacija
Imst 2010 Mina Markovič - 1. mesto, kombinacija; Natalija Gros - 2. mesto, kombinacija; Klemen Bečan - 2. mesto, kombinacija
Chamonix 2013 Mina Markovič - 2. mesto, težavnost; Mina Markovič - 2. mesto, balvani; Mina Markovič - 2. mesto, kombinacija
Chamonix 2015 Mina Markovič - 1. mesto, težavnost; Janja Garnbret - 2. mesto, težavnost

ep_2017_tezavnost_nk_foto_manca_cujez_006
Mina Markovič, aktualna evropska prvakinja in trikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti (foto Manca Čujež)

Prvo uradno evropsko prvenstvo je bilo organizirano leta 1992 v Frankfurtu, naši tekmovalci pa že od leta 2002 stalno posegajo po najvišjih lovorikah, o čemer priča 16 kolajn (osem v težavnosti, šest v kombinaciji, dve v balvanih) slovenske reprezentance v športnem plezanju z evropskih prvenstev. Ponosna lastnica kar šestih je Mina Markovič (ŠPK Plus), tudi aktualna evropska prvakinja v težavnostnem plezanju. Leta 2015 je tako poskrbela za zgodovinski dosežek za slovensko športno plezanje, kajti v težavnosti še nismo imeli evropske prvakinje. Od njene prve medalje, bronaste na EP Pariz 2008, je že devet let, a še vedno ohranja stalno vrhunsko pripravljenost in stopa ob boku novim generacijam tekmovalk. "Slediti novim trendom, spreminjati slog in način plezanja ter biti iz leta v leto telesno konkurenčen vse močnejši mladi konkurenci, je svojevrsten izziv in naloga. Vendar se s pomočjo veselja do plezanja in volje ter seveda vseh izkušenj, ki sem jih nabrala skozi leta, uspešno spopadam s tem. Zasluge gredo seveda tudi trenerju in osebam, ki so mi oziroma mi še zdaj pomagajo pri treningu in pripravi," je poudarila 29-letna Sežančanka, ki se zadnja leta osredotoča na težavnost: "Res je, da sem se zadnja leta posvetila zgolj težavnosti, vendar sem letos za spremembo od preteklih let precej treninga spet posvetila balvanskemu plezanju, kljub temu da me na tekmah svetovnega pokala letos tam še niste videli. Razlog je predvsem sprememba pravilnika o šestih minutah časa pri težavnosti (prej osem minut), zaradi česar pričakujemo pojav bolj dinamičnih, težjih in bolj balvanskih smeri tudi v težavnosti. Evropsko prvenstvo za prvo tekmo sezone je zagotovo dvorezen meč, vendar se začetka sezone zelo veselim, sploh če mi bo služilo zdravje."

ep_2017_tezavnost_nk_foto_manca_cujez_001
Janja Garnbret, aktualna svetovna prvakinja, evropska podprvakinja in skupna zmagovalka SP 2016 v težavnosti (foto Manca Čujež)

Na EP 2015 v Chamonixu je Minin zgodovinski dosežek z drugim mestom dopolnila Janja Garnbret (Šaleški AO), takrat novinka na največjih članskih tekmovanjih, ki je že takoj pokazala, da bo neizprosna tekmica starejšim kolegicam, kar je lani dokazala tudi z naslovom svetovne prvakinje v težavnosti. "Na evropsko prvenstvo se odpravljam z veseljem, saj imam lepe spomine izpred dveh let. Tudi počutim se bolj sproščeno, ker sem letos več pozornosti posvetila balvanskim tekmam in si ne ustvarjam pritiska, da moram zmagati, ampak še zmeraj si želim dobro plezati in dati vse od sebe. Lanska sezona mi daje veliko motivacije in upam, da mi jo uspe prenesti na tekmo, čeprav moja forma še ni takšna, kot je bila lani," je poudarila 18-letna Korošica, ki je letos zelo zmagovito zastavila tudi sezono v balvanskem plezanju, dosegla svojo prvo balvansko zmago, skupaj kar dve in še eno drugo mesto. Seveda pa je hiter preskok z balvanov na težavnost svojevrsten izziv, sploh v primerjavi s tekmicami, ki se so posvetile izključno težavnosti: "Preskok z balvanov na težavnost jemljem kot izziv, čeprav mi je včasih težko, ker se tekme v težavnosti hitro bližajo, sama pa v tako kratkem času svoje forme ne morem spraviti na takšno, kot je bila lansko leto. Seveda bo razlika med tekmovalkami, ki so se pripravljale samo na težavnost, in tekmovalkami, ki smo tekmovale še v balvanih, ampak vse je odvisno od tipa smeri. Do tekme je še nekaj dni in iz tega lahko potegnem le najboljše."

ep_2017_tezavnost_nk_foto_manca_cujez
Domen Škofic, skupni zmagovalec SP 2016 v težavnosti (foto Manca Čujež)

Slovensko moško železo v ognju evropskega prvenstva bo Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), skupni zmagovalec svetovnega pokala 2016 v težavnosti. Na evropskih prvenstvih v težavnosti Slovenci v moški konkurenci še niso posegli po medalji, prav tako tudi za Domna na evropskih prvenstvih še nismo navijali v finalu. "
Na obeh dosedanjih evropskih prvenstvih sem imel smolo, ni mi še uspelo pokazati dobrega plezanja. Campitella se izredno veselim. Komaj čakam, da se začne sezona v težavnosti. Prva polovica leta zame ni bila najbolj posrečena, saj sem za saniranje poškodbe prsta porabil precej več časa, kot sem pričakoval. V balvanih se mi ni niti enkrat sestavilo in vsa potovanja so bila kar naporna. Rad bi poudaril, da je moja trenutna forma daleč od tiste lanske in zato nimam posebnih pričakovanj. Upam, da se mi uspe uvrstiti v finale, tam je pa vse mogoče," je pred zadnjim reprezentančnim treningom pred odhodom v Italijo povedal 23-letni Radovljičan, ki se po junijskih pripravah na prizorišču evropskega prvenstva v Campitellu di Fassa že veseli prihajajoče preizkušnje: "Definitivno je bilo super, da smo lahko nabrali nekaj občutkov pred tekmo. Campitello ima po mojem mnenju daleč najlepšo lokacijo od vseh tekem. Stena je vrhunska in ekstremno previsna. Ne vem, kako bo z občinstvom, ampak verjamem, da bo to ena boljših tekem. Veselim se!"Urnik EP v težavnostnem plezanju Val di Fassa 2017

Četrtek, 29. junij

19.30 predstavitev tekmovalcev in slovesnost ob odprtju

Petek, 30. junij

9.30-14.30 kvalifikacije ženske in moški

Sobota, 1. julij
11.15 polfinale ženske in moški (prenos V ŽIVO)
21.00 finale ženske in moški (prenos V ŽIVO)
sledi podelitev medalj

Srečno in uspešno izbrani športnoplezalni enajsterici!

Manca Čujež

EP_2017_bener

Medijske objave:
Slovenci v Italijo z najmočnejšimi aduti (STA)
Naval na šport (Val 202, 3:21-7:57)
Nova sezona, nove medalje za slovenske plezalce? (Večer)
Kljub slabši formi bo napadla vrh (Slovenske novice)
Slovenci v Italijo z najmočnejšimi aduti (Siol.net)
Plezalci po visoke uvrstitve (Dnevnik)
Mina brani, dvojec lovi zmago (Delo)
Enajst Slovencev na EP v težavnosti v Dolomitih (Ekipa24.si)
Slovenci v Italijo z najmočnejšimi aduti (Ekipa24.si)
Enajst plezalcev na evropsko prvenstvo v Italijo (MMC RTV Slovenija)

Slovenska enajsterica v boj za evropsko športnoplezalno lovoriko (Eko dežela)
Enajsterica naših v boj za evropsko športnoplezalno lovoriko (Gore-ljudje)
Slovenska enajsterica v boj za evropsko športnoplezalno lovoriko (Si21.com)
Enajst slovenskih plezalcev na EP (Friko.si)
Slovenska enajsterica v boj za evropsko športnoplezalno lovoriko (Radio Sora)

Fotogalerija

 Manca Čujež

Novinarska konferenca pred evropskim prvenstvom 2017 v težavnostnem plezanju

  Manca Čujež1 / 11

Peterica na novinarski konferenci v prostorih Planinske zveze Slovenije v Ljubljani

  Manca Čujež2 / 11

Gorazd Hren, selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju

  Manca Čujež3 / 11

Luka Fonda, pomočnik selektorja slovenske reprezentance v športnem plezanju

  Manca Čujež4 / 11

Mina Markovič, aktualna evropska prvakinja in trikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti

  Manca Čujež5 / 11

Janja Garnbret, svetovna prvakinja v težavnosti, in Domen Škofic, oba skupna zmagovalca svetovnega pokala 2016 v težavnosti

  Manca Čujež6 / 11

Novinarska konferenca pred evropskim prvenstvom 2017 v težavnostnem plezanju

  Manca Čujež7 / 11

Luka Fonda, Mina Markovič, Gorazd Hren, Janja Garnbret in Domen Škofic

  Manca Čujež8 / 11

Luka Fonda, Mina Markovič, Gorazd Hren, Janja Garnbret in Domen Škofic pred EP 2017 v težavnosti

  Manca Čujež9 / 11

Individualni pogovori po novinarski konferenci

  Manca Čujež10 / 11

Triperesna deteljica najuspešnejših reprezentantov: Janja Garnbret, Domen Škofic in Mina Markovič

  Manca Čujež11 / 11

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih