torek, 16. april 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

ponedeljek, 21. avgust 2017, ob 13. uri, ogledov: 7550

Planinski živžav na novem tabornem prostoru PZS v Mlačci

Mladi | Narava | 
Mladinska komisija | Komisija za varstvo gorske narave | 
Planinsko društvo Bohor Senovo | Planinsko društvo Nova Gorica | Planinsko društvo Ljubljana-Matica | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Gostoljubje vzorčnega tabornega prostora Planinske zveze Slovenije (PZS) v Mlačci pri Mojstrani so julija in avgusta že okusili mladi planinci iz PD Nova Gorica, Bohor Senovo in Ljubljana-Matica, navdušeni na taborjenjem v preddverju Triglavskega narodnega parka.
"V Mlačci smo že drugo izmeno, 6. avgusta smo začeli taboriti z mlajšimi udeleženci od drugega do šestega razreda, 12. avgusta pa so prišli starejši od petega do devetega razreda. V prvi izmeni smo imeli 25 otrok, v tej pa 33. Prostor je zelo lep, imamo elektriko in vodo, hkrati pa je odlično izhodišče za mnogo tur v okolici. Odpravili smo se na Vrtaško sleme, Črno goro, po dolini Triglavske Bistrice do Aljaževega doma v Vratih, plezali smo v Grančišču, se sprehodili do jezera Kreda v Radovni, trenutno je starejša skupina na dvodnevnem izletu, šli so do Staničevega doma in imajo za cilj Rjavino. Ko je bilo malce preveč dežja, da bi lahko šli v hribe, smo to izkoristili za obisk Slovenskega planinskega muzeja. Zelo smo zadovoljni s tabornim prostorom in bi ga priporočil vsaki skupini, ki si želi taboriti v teh krajih, saj je lepo izhodišče za številne ture," je na dan uradnega odprtja tabornega prostora (16. avgusta) povedal vodnik Domen Drab iz PD Ljubljana-Matica. Mladi ljubljanski planinci so s planinsko pesmijo popestrili odprtje taborne Mlačce, vse zbrane pa pogostili s taborsko večerjo.

mlacca_pd_ljubljana_matica_foto_manca_cujez
Mladi planinci PD Ljubljana-Matica na uradnem odprtju tabornega prostora v Mlačci (foto Manca Čujež)

Planinsko društvo Bohor Senovo je v Mlačci taborilo od 23. do 29. julija 2017, tabora se je udeležilo 30 otrok in 10 članov vodstva. "Vsako leto se soočimo z izzivom iskanja ustreznega in zanimivega tabornega prostora, tako da smo bili veseli, da se nam je ponudila možnost taborjenja v Mlačci. Taborni prostor ponuja potrebno infrastrukturo: vodo, elektriko, kemična stranišča, odvoz smeti, primerno površino za šotore in aktivnosti na prostem, senco za skupni šotor itd. Prav tako pa je v neposredni okolici, poleg visokih gora, tudi več možnosti za dodatne aktivnosti, kot so ogled Slovenskega planinskega muzeja, sprehod do slapa Peričnik, ferate v Mojstrani, soteska Mlačca ... Dobrodošlo je tudi, ker je v bližini potok, kjer se lahko otroci osvežijo ob vročih dneh. Taborni prostor leži tik pred vhodom v Triglavski narodni park, kar nam omogoča, da lahko še vedno zakurimo manjši ogenj, ki je za otroke zelo zanimiv. Oskrbnik prostora nas je prijazno pozdravil, nam predstavil vse potrebne informacije, tako da nismo imeli nobenih težav. Preživeli smo tudi dvodnevno deževje z močnimi padavinami, vendar je voda hitro odtekala in zaradi prodnate podlage nismo imeli večjih problemov. Skratka, taborni prostor nam je nudil čudovito kuliso, v kateri smo uspešno in zadovoljno speljali še en mladinski planinski tabor," je bil zadovoljen vodja tabora Gregor Umek.

mlacca_pd_bohor_senovo_foto_petra_omerzu
Nabiranje planinskega znanja na taboru mladih planincev PD Bohor Senovo (foto Petra Omerzu)

Za planinski vrvež na novem tabornem prostoru so v začetku julija poskrbeli v PD Nova Gorica.
Prvi planinski naravovarstveni tabor za otroke iz vse Slovenije je v Mlačci pri Mojstrani v sodelovanju s Komisijo za varstvo gorske narave PZS organiziral odsek za varstvo gorske narave planinskega društva Nova Gorica. Med 1. in 8. julijem se je tabora udeležilo 19 osnovnošolskih otrok iz različnih krajev Slovenije, ki so hitro našli skupni jezik. "Prvi dnevi tabora so potekali v znamenju volka. O tej in mnogih drugih živalih, ki živijo na območju Triglavskega narodnega parka (TNP), je otrokom pripovedoval Miha Marolt, geograf, kartograf, lovec in še kaj. Otroci so sodelovali z velikim zanimanjem. Skupaj z naravovarstvenim nadzornikom TNP Jernejem jih je Miha odpeljal še do jezerca Kreda, kjer so otroci na licu mesta videli, kaj se v parku lahko počne in kaj ne. Na praktičnem primeru so lahko spoznali, kako nadzorniki TNP rešujejo težave na terenu," je v poročilu zapisala Kristina Veber iz KVGN: "Spoznavali so tudi moč narave in vode. Povzpeli so se k slapu Peričnik, skozi igro in ob strokovnem vodenju kustosinje Saške pa v Slovenskem planinskem muzeju osvajali nova planinska znanja. Izdelali so vsak svoj naravni repelent za odganjanje žuželk, uživali v gozdnih in klasičnih športnih igrah, se pod vodstvom alpinistov preizkusili v veščinah plezanja, doživeli so tudi naravovarstveni krst. Spoznali so dnevne in nočne metulje, vsak si je lahko sam izdelal panj za čebele samotarke in naravni pralni prašek. Obiskali so ekološko kmetijo, temeljito razpravljali o varstvu (gorske) narave ter pripravili zaključni program za starše. Naštete aktivnostih so se pogosto prepletale z naravovarstvenimi vsebinami, tudi hrana je bila pripravljena z dobrotami okoliških kmetij."

kvgn_pzs_naravovarstveni_tabor_2017_foto_aljaz
Dobrodošla osvežitev le streljaj od tabornega prostora v Mlačci (foto Aljaž, udeleženec naravovarstvenega tabora)

V tednu med 8. in 16. julijem je Mlačca gostila 42. mladinski tabor Mladinskega odseka PD Nova Gorica, ki se ga je udeležilo
39 otrok, starih med 9 in 15 let. "Pri turah so bili razdeljeni na mlajšo in starejšo skupino. Starejši so osvojili Dovško Babo (1891 m), Dom Valentina Staniča pod Triglavom (2332 m), mlajši so odšli na Španov vrh in po poti Triglavske Bistrice do doline Vrat, skupaj pa smo se povzpeli na Vrtaško planino (1462 m)," je planinsko statistiko predstavila vodja tabora Anja Brus, načelnica MO PD Nova Gorica, v poročilu pa izvemo še več taborskih zanimivosti: "Po enodnevnih izletih nam je ostajalo še veliko energije v popoldanskem času. Igrali smo briškulo, odbojko, sami pa smo si izdelali twister, ki so ga potem bolj vodniki uporabljali. Ob večerih smo imeli tudi glasno glasbo v živo, za kar je skrbel Tadej, glasove pa bomo morali še nekoliko bolj izpiliti. Starejši udeleženci so obiskali tudi plezalni vrtec, nekateri ferato čez Grančišče, drugi pa so obviseli na štriku v steni, kar je mimogrede zelo zabavno. Ugotovili smo, da je jezero Jasna bolj kot za kopanje primerno za hlajenje lubenic. V sredo smo ob prihodu s kopanja ugotovili še, da je očiščen dixi nekaj najlepšega v taboru. O planinstvu in njegovi zgodovini, o živalih in rastlinah v gorah, o razmerju in vremenu smo se učili v planinskem muzeju v Mojstrani, kjer smo vstopili tudi v bivak ter izvedeli veliko novega o gorah. Imeli smo lov na ukradeno zastavo, za katero so bili sprva osumljeni starejši udeleženci (za kar se iskreno opravičujem v imenu vodstva). Neuspešno, mimogrede. Uspešno pa smo imeli dve zastavi v škatli. V taboru so se stkale tudi simpatije, ki so si na zadnjem večeru obljubile planinsko zvestobo, praznovali smo tudi rojstni dan s pravo torto. Počeli smo vse, kar pravi tabor potrebuje."

mlacca_tabor_pd_nova_gorica
Izdelovanje igrice twister na taboru MO PD Nova Gorica (foto MO PD Nova Gorica)

Manca Čujež

-----------------------
Povezani novici:

Nov taborni prostor PZS v Mlačci diha s polnimi pljuči
Prvi vseslovenski planinski naravovarstveni tabor za otroke

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih