torek, 3. oktober 2023
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

petek, 6. oktober 2017, ob 9. uri, ogledov: 2427

Laščani 95-letnico planinskega društva obeležili s srečanjem zasavskih planincev

Društva | 
Planinsko društvo Laško | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
V soboto, 30. septembra 2017 so laški planinci na Šmohorju praznovali dvakrat – 95 let obstoja Planinskega društva Laško ter 65-letnico obratovanja Doma na Šmohorju.
Prijetne stvari je treba deliti s prijatelji! Zato smo se v soboto srečali ne le člani domačega planinskega društva temveč tudi zasavski planinci. Prišli so tudi ostali podporniki društva ter naključni obiskovalci.
Verjetno je bil leta 1922 in 1952 dan enako napolnjen s čustvi ponosa, radosti, vzhičenja in prijateljstva, kot je bila sobota, 30. septembra 2017. Na ta dan je Planinsko društvo Laško praznovalo 95-letnico obstoja in 65-letnico Doma na Šmohorju.

Dan je bil sončen, prelep in vzpodbujal je k solzam sreče in veselja, da lahko društvo praznuje tako visok jubilej. Ko gre za društvo, je takšna obletnica vredna dodatne pozornosti, saj se v številki skrivajo aktivnosti množice ljudi, ki so predano skrbeli, da je društvo, kljub razumljivim krizam, preživelo in delovalo vse do danes.

pd_lasko_95_let_pd_lasko_foto_andrej_gobec__1_

Delovanje društva temelji na dveh odločilnih elementih in sicer na povezovanju in združevanju ljudi predanim goram in ohranjanju čimbolj neokrnjene gorske narave ter na zavedanju članstva, da mora biti društvo prepoznavno, da je del družbenega dogajanja v lokalnem območju in da kot tako pripomore k razvojni komponenti lokalne in širše skupnosti. Planinskemu društvu Laško nedvomno uspeva združevati oboje, naše aktivnosti pa se vztrajno krepijo vse od ustanovitve dalje.

Planinsko društvo Laško je bilo kot odsek posavske podružnice SPD Sevnica (v katero so bili dotlej včlanjeni številni ljubitelji gora iz Laškega) ustanovljeno v letu 1922. Ustanovljeno je bilo na pobudo sodnega svetnika dr. Arnolda Pernata,. imenovanega tudi za prvega načelnika odseka.

Odsek je zastavil delo na izgradnji lastne koče in do začetka druge svetovne vojne, ko je začasno prekinil z delom, so bile na lokaciji današnjega Doma na Šmohorju že postavljeni oporni zidovi, cisterna za vodo, prva plošča ter pritličje. Po vojni je sledilo obdobje priprav na ustanovitev planinskega društva in na nadaljevanje izgradnje planinske koče. Po zapletih s pridobivanjem soglasij je bil ustanovni občni zbor Planinskega in alpinističnega društva Laško 2.decembra 1947, njegov predsednik pa je postal Franc Medvešek.

pd_lasko_95_let_pd_lasko_foto_andrej_gobec__3_

Slavnostna otvoritev novega doma na Šmohorju je bila 17.avgusta 1952. Dom je bil v letu 1987, torej pred 30 leti dozidan, v letu 2013 je bil dograjen nadstrešek. Tako kot so potrebovali finančno pomoč (Rudnik Laško, Trafo postaja Laško) v imeli času prve gradnje člani društva imeli finančno pomoč, se je pomoč lokalnega gospodarstva nadaljevala tudi v času dokončanja doma, izgradnje nadstreška ter priključitvi čistilne naprave (pomagali so predvsem TIM Laško, Pivovarna Laško ter drugi proračunski financerji).).
Osrednje aktivnosti na področju investicij koordinira gospodarski odbor, ki je vsa ta leta znal najti stik z investitorji in jim ustrezno predstaviti pomen izgradnje, dozidave in vzdrževanja doma. Leta 2016 je Dom na Šmohorju prejel certifikat Planinske zveze Slovenije Družinam prijazna planinska koča.

Planinsko društvo Laško zgledno skrbi za lasten dom, mu namenja ogromno energije, hkrati pa ne zanemarja ostalih, morda še bolj prepoznavnih dejavnosti društva. Tako ni bila nikoli zanemarjena markacijska aktivnost. Področje izgradnje in vzdrževanja planinskih poti je pomembna dejavnost društva. Tako danes za kar 39 km planinskih poti skrbi 21 markacistov. Številko nam zavida marsikatero društvo.

Vodniški odsek redno skrbi za usposabljanje vodnikov, imamo jih 11, in tudi na tem področju smo med vodilnimi društvi. Vodniki skrbijo za kvalitetno in varno izvedbo številnih izletov, zlasti pa tradicionalnih pohodov, po katerih postaja društvo izjemno prepoznavno. Prvo nedeljo v letu organizirajo pohod na Govško brdo, na Jožefovemu najbližjo nedeljo organizirajo Marčevski pohod na Šmohor; zadnja sobota v juniju je rezervirana za pohod po Rečiški krožni poti, prva sobota v novembru pa za, kot poklon občanom ob občinskem prazniku, pohod po trških poteh.

Ne smemo pozabiti na mladinski odsek, ki skrbi za naše najmlajše člane , ki se radi pridružijo nezahtevnim pohodom. Najbolj pa uživajo, ko so na taboru, brez staršev, in ko jim je omogočeno, da na najbolj prijeten in praktičen način spoznajo planinstvo.

pd_lasko_95_let_pd_lasko_foto_andrej_gobec__4_

Ker je eno od vodil društva skrb za ohranjanje gorske narave, ki je sicer naloga vseh članov in planincev, za organizirane akcije na tem področju skrbi odsek za varstvo gorske narave.

Za svojo aktivnost je društvo prejelo mnogo priznanj, v zadnjem obdobju pa smo posebej ponosni, da se je prepoznalo, da delo društva vendarle temelji na posameznikih, ki znajo animirati vse ostale. Za takšno predano delo je leta 2016 Fanika Wiegele prejela svečano listino PZS kot najvišje priznanje PZS, Jože Rajh pa zlati častni znak PZS. Seveda pa ne gre spregledati ostalih priznanj vodnikov in markacistov, katere je prejelo veliko naših članov. V svojih vrstah imamo tudi vodnika, ki v gore vodita že od leta 1965 - to sta Tone Šterban in Marjan Klemenčič.
Številna priznanja potrjujejo dobro in kontinuirano delo društva, ki ni namenjeno samemu sebi, temveč vsem pravim ljubiteljem planinstva in planinske narave.

Društvo je organizacijsko povezano v Meddruštveni odbor planinskih društev Zasavja. Na Šmohorju smo se tako srečali člani PD Bohor Senovo, Brežice, Dol pri Hrastniku, Hrastnik, Kum Trbovlje, Lisca Sevnica, Litija, Radeče, Rimske Toplice, Trbovlje, Videm Krško, Zagorje ob Savi in plezalnih klubov Laško, Rimske Toplice ter Društva Prosti čas Šmartno pri Litiji. Tako so nas pozdravili prijatelji iz številnih sosednjih društev in iz društev širom Slovenije, s katerimi smo v preteklosti stkali trajne vezi.

Hvaležni smo vsem, ki so bili kadarkoli vodili društvo (Arnold Pernat, Dominik Drnovšek, Franc Medvešek, Ciril Vezjak, Alenka Križnik, Stanko Kolšek, Franci Velikonja, Tone Krebs, Janko Remic, Tone Šterban, Fanika Wiegele, Andrej Mavri, Roman Purnat, Lojze Krajnc, Tone Košir, Cveto Brod) in vsem, ki tudi sedaj aktivno delujejo v društvenih odborih in odsekih.

pd_lasko_95_let_pd_lasko_foto_andrej_gobec__5_

Na proslavi je spregovoril župan občine Laško, Franc Zdolšek, ki nas je s prijaznimi besedami vzpodbudil k nadaljnjemu dobremu delu. Društvo mu je izjemno hvaležno za vso podporo in pomoč. Na proslavi so bili podeljeni tudi bronasti častni znaki PZS Marku Mavriju, Cvetu Brodu in Jožetu Videcu. V prijeten dan so nas s plesom v rumenih majčkah pozdravili naši najmlajši člani, pevci Laškega pevskega zbora in Laška pihalna godba, ki so vedno dragi gostje na naših množičnejših prireditvah. Tudi tokrat se jim zahvaljujemo za tokratni obisk.

Zdenka Pešec,
predsednica PD Laško


Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih