ponedeljek, 27. maj 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sreda, 25. oktober 2017, ob 8.30 uri, ogledov: 21362

PD Celje Matica bo zgradil nov Kocbekov dom na Korošici

Koče | 
Gospodarska komisija | 
Planinsko društvo Celje - Matica | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Kocbekov dom na Korošici (1808 m) je pretekli petek, 20. oktobra, popolnoma uničil požar, Planinsko društvo (PD) Celje Matica pa bo predvidoma spomladi že začelo na Korošici graditi novo planinsko kočo. Investicija bo po prvih ocenah vredna najmanj 400 tisoč evrov. Sredstva od zavarovalnice ne bodo zadoščala, zato so pri PD Celje Matica odprli poseben bančni račun za pomoč pri zbiranju sredstev za gradnjo novega doma, hvaležni bodo za vse prispevke.
Kocbekov dom na Korošici je bil konec oktobra že v zimskem režimu obratovanja in zaprt, požar pa se je zaradi neprevidnosti obiskovalcev zimske sobe razširil na celotno stavbo in popolnoma uničil planinski dom. Ob južnem vznožju Ojstrice je ostalo samo pogorišče z nekaj ožganimi kamnitimi stenami in zvito fasadno pločevino. Neuradno je škoda ocenjena na 300.000 evrov, nanašajoč se na škodo na objektu, ni pa upoštevan izpad prihodka.

Prvo kočo na Korošici je požar uničil že leta 1881, le pet let po odprtju. Naslednje leto so zgradili novo, ki je bila skozi čas deležna več obnov in dozidav, obsežnejše obnove so se lotili v zadnjem obdobju. "Ravno smo končali dvanajstletno obdobje tretje sanacije Kocbekovega doma. Izvedena je bila statična sanacija kamnitih sten, sanacija vodotesnosti fasadnih sten z obitjem doma s pločevino, zamenjava notranje opreme, preplesk celotnega doma, pred tednom dni smo končali montažo novih stranišč in fotovoltaike. V tem obdobju je bilo vloženih več kot 200.000 evrov in številne prostovoljne ure naših članov," razloži predsednik PD Celje Matica Mirko Doberšek.

kocbekov_dom_na_korosici_pozar_foto_beno_karner_006
Požar je popolnoma uničil Kocbekov dom na Korošici. (foto Beno Karner)

Planinsko društvo bo predvidoma spomladi začelo na Korošici graditi nov planinski dom.
"Upravni odbor društva se je odločil, da postavimo nov Kocbekov dom na Korošici, kajti prevelika je pomembnost te visokogorske postojanke na križišču poti s Koroške, Štajerske in Kranjske. Določen je bil gradbeni odbor, ki bo pripravil smernice za nadaljnje delo. Dom je bil zavarovan, a sredstva, ki jih bomo prejeli od zavarovalnice, ne bodo zadoščala za gradnjo doma, ki bo odvisna od financ in vremena, računam pa, da bo dom zgrajen v dveh letih," napoveduje Doberšek. Gradnja sodobne planinske koče z upoštevanjem ekološke in energetske učinkovitosti bo po prvih ocenah vredna najmanj 400 tisoč evrov. "Po medijskih objavah o požaru v Kocbekovem domu smo doživeli zelo širok odziv ljudi, društev in civilnih združenj, ki želijo pomagati, zato smo pri Abanki Celje odprli poseben račun. S široko podporo in racionalno rabo denarja smo prepričani, da bomo uspeli," dodaja predsednik PD Celje Matica.

Za vse, ki bi želeli priskočiti na pomoč pri gradnji novega planinskega doma na Korošici, je PD Celje Matica odprl poseben račun pri Abanki Celje. Hvaležni bodo za vse prispevke.
TRR: 051 0080 1595 8723
Sklic: 00 005
Namen: prispevek za izgradnjo novega doma na Korošici

PDF IDEJNI PROJEKT: Kocbekov dom na Korošici

"Vse akcije, ki se bodo odvijale na pogorišču, bodo vodene s strani našega društva in opravljane s pomočjo planincev in drugih ljubiteljev gorske narave, ki se jim že vnaprej zahvaljujemo. Predvideva se že prva akcija čiščenja pogorišča, saj ga ne moremo zaščititi pred radovedneži in skritimi pastmi novozapadlega snega, kar je lahko smrtno nevarno," še sporočajo iz PD Celje Matica, ki bodo aktualne informacije objavili na svoji spletni strani, najti jih bo tudi na spletni strani PZS.

kocbekov_dom_na_korosici_pozar_foto_beno_karner_001
Na Korošici je ostalo samo pogorišče z nekaj ožganimi kamnitimi stenami in zvito fasadno pločevino. (foto Beno Karner)

"V Planinski zvezi Slovenije se zavedamo, da požar, ki je uničil Kocbekov dom na Korošici, ni povzročil škode samo prizadevnim planincem in lastnikom objekta, PD Celje Matica, ampak je to velika izguba za celotno planinstvo. Zato smo v stalnem stiku z vodstvom planinskega društva in pričakujemo, da se bomo aktivno vključili v vse aktivnosti gradbenega odbora za pripravo in izvedbo novogradnje. Skupaj bomo dorekli, na katerih področjih lahko PZS glede na razpoložljive možnosti najučinkoviteje pomaga," poudarja podpredsednik PZS Miro Eržen in dodaja: "Ob nesreči, ki je prizadela PD Celje Matica, je veliko posameznikov, ki želijo tako ali drugače pomagati. Tudi v imenu PZS se jim za to pripravljenost iskreno zahvaljujemo in jim sporočamo, da lahko finančna sredstva nakažejo na poseben TRR, tisti, ki bi želeli pomagati s prostovoljnim delom, pa naj spremljajo spletno stran PD Celje Matica in PZS, kjer bodo objavljene ustrezne informacije o terminih in drugih pogojih izvedbe delovnih akcij. Pri tem prosimo za razumevanje in potrpljenje, saj mora gradbeni odbor delovne akcije ustrezno načrtovati, da bodo glede na specifičnost situacije, lokacije pogorišča in drugih okoliščin potekale učinkovito in varno."

Manca Čujež

Fotogalerija

 Beno Karner

 Beno Karner1 / 7

 Beno Karner2 / 7

 Beno Karner3 / 7

 Beno Karner4 / 7

 Beno Karner5 / 7

 Beno Karner6 / 7

 Beno Karner7 / 7

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih