sobota, 15. december 2018
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

sreda, 25. oktober 2017, ob 16. uri, ogledov: 1402

Začetek jesenskih posvetov za planinska društva ob vznožju sevniškega gradu

Društva | Planinska organizacija | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Na prvem od petih posvetov sta Roman Ponebšek, podpredsednik PZS, Damjan Omerzu, strokovni sodelavec PZS, predstavila splošne in aktualne informacije, novosti Zakona o športu, varnost pri organizaciji izletov, odgovornost društev, analizo reševanj GRS ter spremembe članarine in zavarovanje v letu 2018. Jurček Nowakk in Marjeta Čič pa sta predstavila tudi nov program Planinstvo za invalide.
Prvi letošnji jesenski posvet za vodstva planinskih društev je potekal v torek, 24. oktobra 2017, v Kulturni dvorani Sevnica. Z nagovorom zbranim ga otvoril Roman Ponebšek, podpredsednik Planinske zveze Slovenije. V nadaljevanju je predstavil nekaj aktualnih zadev, ki se dotikajo delovanja PZS ter planinskih društev:

pzs_jesenski_posvet_2017_sevnica_foto_matej_ogorevc__6_

Besedo je nato prevzel Damjan Omerzu, strokovni sodelavec PZS, ki je predstavil novosti, pomembne za delovanje planinskih in ostalih društev. Izpostavil je spremembo zakonskih določil o davčnih blagajnah. Zakonodajalec je prisluhnil številnim društvom ter omogočil stalno poslovanje z vezano knjigo računov. Postopki vnosa računa v sistem Finančne uprave ostanejo nespremenjeni in še vedno obvezni, podaljšal pa se je rok v katerem mora zavezanec to storiti. Zbranim se je zahvalil za spremljanje stanja katastra planinskih poti ter planinskih obhodnic, hkrati pa pozval k ažurnemu sporočanju morebitnih sprememb.
Na področju planinskega gospodarstva je izpostavil novost vodenja elektronske knjige gostov in poročanja preko spletnega portala AJPES, s čimer ne bo več potrebno posredovanje podatkov Policiji, Stitističnemu uradu in občinam. Nekatere tehnične rešitve za planinske koče bomo, v sodelovanju s podjetjem Microgramm, pripravili tudi na Planinski zvezi Slovenije. Gospodarska problematika bo sicer podrobnejše predstavljena na konferenci planinskega gospodarstva.
Predstavljenih je bilo tudi nekaj novosti informacijskega sistema Naveza. V prihodnje se bo tako oddajanje predlogov za prejemnike priznanj PZS bistveno poenostavila.

Ena izmed pomembnejših oz. aktualnejših točk dnevnega reda letošnjih jesenskih posvetov je bila namenjena predstavitvi novega Zakona o športu. Ena izmed pozitivnejših sprememb je določitev izjeme pri organizaciji turističnih aranžmajev, ki jih organizirajo športna društva nepridobitno v sklopu lastnih aktivnosti. Vodstva društev pa bodo zagotovo vesela poenostavitve oz. ukinitve letnega poročanja društev s statusom v javnem interesu športa, ki prejemajo del sredstev iz proračunskih sredstev (občinski razpisi, FŠO, ...). Hkrati so bili zbrani opozorjeni na aktiven pristop k sodelovanju pri postopkih sprejemanja novih lokalnih pravilnikov o financiranju športnih organizacij. Za konec so bile na kratko predstavljene tudi spremembe pri usposabljanjih, ki pa se sicer neposredno ne dotikajo delovanja društev, zato pa toliko bolj same zveze.

Po kratki prekinitvi, med katero so zbrani lahko pomerili uradna oblačila PZS, je sledila predstavitev analize letošnjih nesreč v gorah. Hkrati je bilo podanih tudi nekaj priporočil za varnejše izvajanje društvenih akcij. V navezavi na obravnavano tematiko, je Damjan Omerzu predstavil novosti s področja zavarovanja članov PZS, ki bodo prišla v veljavo z novim letom. Priporočene višine članarin v letu 2018 ostajajo enake. Večje spremembe niso predvidene, razen na področju članskega zavarovanja A članov, kjer se zavarovalne vsote za primer smrti (iz 25.000 € na 15.000 €) in invalidnosti (iz 75.000 € na 50.000 €) znižajo. Po drugi strani pa se v A članarino vključi dodatno zavarovanje za zlome ter zavarovanje prehodne oskrbe po poškodbi.

Zadnja točka dnevnega reda je pripadla Jurčku Nowakku in Marjeti Čič, ki sta predstavila program Planinstvo za invalide. Predstavila sta poslanstvo ter delo delovne skupine PZS ter prve letošnje rezultate. Po dobrem letu dni delovanja so, skupaj s številnimi strokovnjaki z omenjenega področja, že predstavili planinski dnevnik s pripadajočim programom oz. navodili za izvajanje programa. Organizirano je bilo tudi že prvo, pilotno usposabljanje.

pzs_jesenski_posvet_2017_sevnica_foto_matej_ogorevc__12_

S tematiko planincev invalidov je bil dnevni red izčrpan. Posvet je bil zaključen nekaj pred 20. uro.

Pripravil in fotografiral Matej Ogorevc

Predstavitve tem:
PDF Uvodni del
PDF Splošne informacije
PDF Planinstvo za invalide


Fotogalerija

 Matej Ogorevc

 Matej Ogorevc1 / 11

 Matej Ogorevc2 / 11

 Matej Ogorevc3 / 11

 Matej Ogorevc4 / 11

 Matej Ogorevc5 / 11

 Matej Ogorevc6 / 11

 Matej Ogorevc7 / 11

 Matej Ogorevc8 / 11

 Matej Ogorevc9 / 11

 Matej Ogorevc10 / 11

 Matej Ogorevc11 / 11

 

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2018
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija Splošni pogoji delovanja O avtorjih