sobota, 15. december 2018
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 
 Prijava / registracija  Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

Forum
Zadnji komentarji
Vsi komentarji

NOVICE  

petek, 27. oktober 2017, ob 8.30 uri, ogledov: 966

Skupščina Mednarodnega združenja planinskih organizacij UIAA 2017

Planinska organizacija | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Redna letna skupščina Mednarodnega združenja planinskih organizacij (UIAA) je potekala v soboto, 21. oktobra 2017, v iranskem mestu Širaz (Shiraz) v soorganizaciji Iranske planinske in športnoplezalne zveze (IMSCF). V kopici obravnavanih tematik izstopajo naslednje: potrditev projekta za priznanje alpinizma s strani UNESCO kot svetovne kulturne dediščine, začetek razprave o prenovi sistema članarine UIAA ter izmenjava stališč glede ustanovitve Evropske planinske organizacije. Podeljena je bila tudi letošnja nagrada UIAA s področja varstva gorske narave, ki jo je prejel ameriški projekt The Mount Everest Biogas Project.
Skupščine, ki je potekala v tehnološko odlično opremljeni konferenčni dvorani Abooreyhan, se je udeležilo preko 100 udeležencev, med katerimi je bilo 40 predstavnikov planinskih zvez z glasovalno pravico od 64 (62,5% sklepčnost). V uvodnem delu je bil potrjen zapisnik lanske skupščine na Južnem Tirolskem ter poročili predsednika ter strokovne službe UIAA. Predstavljen je bil nov direktor UIAA, Nils Glatthard iz Švice, ki se je UIAA pridružil poleti, predstavljeno pa je bilo tudi delo vseh šestih zaposlenih v pisarni UIAA s poudarkom na komuniciranju in marketingu. Sledil je postopek predstavitve in sprejema novega polnopravnega člana iz Malte (Malta Climbing Club) ter sprejetje pogojnega sklepa o izključitvi zvez iz Azerbajdžana, Gruzije in Armenije, če do konca leta ne plačajo članarine. Vključno z novo sprejeto članico je trenutno stanje članstva v UIAA: 65 polnopravnih članic, 15 pridruženih članic, 8 opazovalcev ter 1 organizacija s posebnih statusom (unit member - International Skyrunning Federation ISF). Članice UIAA delujejo v 70 različnih državah sveta.

2017_10_21_UIAA_GA_Shiraz_m_foto_bojan_rotovnik__1_

Po prvem letu izvajanje je bila podana analiza izvajanja strategije UIAA 2016-2020 z obrazložitvijo, da je upravni odbor ustanovil posebno delovno skupino, ki bo opravila podrobnejšo analizo izvajanja strategije in za naslednjo skupščino UIAA pripravila predloge popravkov in dopolnil strategije. Predstavljana in sprejeta so bila vsebinska in finančna poročila za leto 2016 ter finančni plan za leto 2018. UIAA ima okoli 750 tisoč evrov letnega proračuna, kjer okoli 43% predstavlja članarina članic, 14% prihodki iz naslova izvajanja aktivnosti certificiranja planinske opreme (znak UIAA), 31% prispevki sponzorjev ter 12% ostali prihodki. Podana in sprejeta so bila tudi poročila posameznih komisij UIAA: Gorniška komisija (Mountaineering Commission), Komisija za ledno plezanje (Ice Climbing Commission), Mladinska komisija (Youth Commission), Pravna komisija (Legal Experts Working Group - LEWG), Komisija za varstvo narave (Mountain Protection Commission), Zdravniška komisija (Medical Commission), Komisija za varnost (Safety Commission), Protidopinška komisija (Anti-Doping Commission) ter Komisija za prost dostop do gora (Access&Expedition Commission). Pri poročilu Komisije za ledno plezanje je bilo posebej poudarjeno, da se letos prvič začenja Evropski pokal v lednem plezanju in da bo prva tekma 2. decembra v Sloveniji (Domžale). Ena izmed vsebinsko pomembnejših točk je bila obravnava poteka postopka za priznanje alpinizma s strani UNESCO kot svetovne kulturne dediščine. Do priznanja je še dolga pot, a začetki, predvsem podpora več članic UIAA, med katerimi je tudi PZS, je pomembna za nadaljevanje izvajanje tega projekta. Skupščina UIAA pa je tudi soglašala z nadaljevanjem izvajanja tega projekta.

2017_10_21_UIAA_GA_Shiraz_m_foto_bojan_rotovnik__2_

V daljšem odmoru za kosilo je bilo izvedeno tudi srečanje dvajsetih predstavnikov evropskih planinskih zvez glede predloga za ustanovitev Evropske planinske zveze (EUMA), ki je napovedano za 25. november v Nemčiji. Zaključek tega srečanja je bil poziv vsem evropskim zvezam, da se udeležijo ustanovne skupščine EUMA in sodelujejo v razpravi in se še neodločene zveze na podlagi zaključkov razprave potem lahko odločijo, ali bodo med ustanovnimi člani. Po kosilu je bil najprej obravnavan in sprejet predlog Planinske zveze Slovenije, da bo upravni odbor do naslednje skupščine izvedel analizo sistema članarine UIAA in za naslednjo skupščino pripravil predloge sprememb, na podlagi katerih bi bila članarina UIAA bolj primerljiva s članarinami drugih sorodnih organizacij. Sedanja članarina je namreč bistveno večja od povprečja članarin v ostalih mednarodnih planinskih organizacijah.

Izvedene so bile tudi volitve novih regijskih predstavnikov v upravnem odboru UIAA, izvoljena sta bila Stuart Gray iz Nove Zelandija (za območje Oceanije) ter Peter Muir iz Kanade (za območje Severne Amerike). Izvoljeno je bilo tudi novo častno razsodišče UIAA, v katerega so bili izvoljeni: Franz Stämpfli iz Švice, Denis Poncelin iz Francije in Marco del Zotto iz Italije. V zaključku je bila podrobneje predstavljena Mongolija, kjer bo potekala prihodnja skupščina UIAA. Nazadnje pa je bil opravljen tudi izbor lokacije skupščine UIAA v letu 2019 in med kandidatura Portugalske in Cipra je bila izbrana slednja, saj je Portugalska, ki je skupščino UIAA organizirala že leta 2009, solidarnostno odstopila od kandidature.

Zvečer je bila v centru mesta Shiraz posebna svečanost, kjer je bila podeljena peta nagrada UIAA s področja varstva gorske narave (UIAA mountain protection award), ki jo je v konkurenci 22 projektov iz celotnega sveta prejel ameriški projekt The Mount Everest Biogas Project. Predhodni prejemniki te nagrade so: 2013 - Menz-Guassa Community Conservation Area, Ethiopia, 2014 - Pamir Horse Adventure, Tajikistan, 2015 - KTK-BELT Studio, Nepal in 2016 - Mountain Wilderness, France.

2017_10_21_UIAA_GA_Shiraz_m_foto_jan_bloudek

Bojan Rotovnik,
predstavnik PZS na skupščini UIAA 2017


Foto: Bojan Rotovnik in Jan Bloudek

Komentarji

Oddaj svoj komentar >>
Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2018
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija Splošni pogoji delovanja O avtorjih