torek, 16. julij 2024
PRIJAVI SE
E-naslov
Geslo
zapomni si me [shrani piškotek]
REGISTRACIJA PRIJAVA
Pozabljeno geslo 

Planinske koče – rezervacije
 Prijava na E-novice  English language
POIŠČI

NOVICE  

sobota, 2. december 2017, ob 23.50 uri, ogledov: 5951

Italijansko-francoska zmaga na EP Domžale 2017, Šuštarjeva in Hrast zmagovalca SHS pokala

Gorski športi | 
Komisija za gorske športe | 
Planinsko društvo Domžale | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Uvodna tekma evropskega pokala (EP) 2017 v lednem plezanju v disciplini težavnost je v Domžalah 2. decembra za zmagovalca okronala Italijanko Angeliko Rainer in Francoza Louna Ladevanta. Med 45 tekmovalci iz 12 držav je pred domačim občinstvom nastopilo tudi sedem Slovencev, najuspešnejša je bila Marija Jeglič na sedmem mestu. Evropska preizkušnja je bila hkrati sklepna tekma 5. odprtega slovensko-hrvaško-srbskega (SHS) pokala v lednem plezanju, v katerem sta slavila Slovenca Maja Šuštar in Jaka Hrast.
Uvodno tekmo evropskega pokala 2017 v lednem plezanju sta pod okriljem Mednarodnega združenja planinskih organizacij (UIAA) in pokroviteljstvom Občine Domžale organizirala Planinsko društvo Domžale in Komisija za gorske športe Planinske zveze Slovenije (PZS), naslednje postaje EP gostijo Slovaška (9. 12.), Francija (11.-13. 1.) in Finska (23.-24. 2.). V Domžalah je cepine in dereze nabrusilo 45 tekmovalcev iz Finske, Francije, Hrvaške, Italije, Nizozemske, Norveške, Poljske, Rusije, Slovaške, Slovenije, Srbije in Švice.

UIAA_Domzale_3868_171202_UU
Zmagovalka Angelika Rainer (ITA) na vrhu finalne smeri (foto Urban Urbanc)

V ženski konkurenci je bila nepremagljiva Italijanka Angelika Rainer, ki je kot edina finalistka suvereno dosegla vrh smeri. "V Domžalah je bilo odlično tekmovanje, pohvala organizatorjem in postavljavcu smeri, ki so dobro opravili svoje delo. Zelo sem vesela, da mi je uspelo zmagati," je bila zadovoljna favoritinja domžalske tekme, tudi trikratna
svetovna prvakinja. Drugo mesto si je pred glasnim občinstvom, ki je dodobra napolnilo park Masljeva pri garažni hiši, priplezala Nizozemka Marianne Van der Steen, tretje pa Francozinja Coralie Jary, četudi s štirimi šivi po poškodbi v kvalifikacijah.

UIAA_Domzale_4238_171202_UU
Srebrna Nizozemka Marianne Van der Steen, zlata Italijanka Angelika Rainer in bronasta Francozinja Coralie Jary (foto Urban Urbanc)

Med slovenskimi tekmovalkami je bila najuspešnejša
Marija Jeglič (AO PD Ljubljana Matica), v kvalifikacijah celo četrta, napaka na lednem sodu v finalu pa ji je prinesla končno sedmo mesto. "Zelo sem zadovoljna, da sem bila mirna in sem lahko zbrano plezala. Smeri so bile zelo dobre, za kar gre res pohvala postavljavcu Janezu Svoljšaku, tako v kvalifikacijah kot v finalu, kolikor sem plezala, potem pa opazovala preostale tekmovalke. Bilo je težko, višje je začelo navijati, gibi so bili tehnično zahtevni, v kvalifikacijah pa se je videlo, da so imele več težav tekmovalke, ki niso navajene plezati v ledu ali lesu oz. zabijati cepinov," je povedala Ljubljančanka, ki je vendarle pred domačimi navijači imela malce treme, a jo je uspela odmisliti: "Nisem hotela imeti prevelikih pričakovanj s strani občinstva, saj si lahko zelo močen, pa zafrkneš, lahko ti vrže cepin, lahko se napačno lotiš giba ali zapleteš v vrv ali dereze. Kar koli se lahko zgodi, pa gledalci morda tega ne vedo." Jegličeva, tudi članica slovenske mladinske alpinistične reprezentance (SMAR) in skupno peta v SHS pokalu, se je odločila, da letos ne bo tekmovala, ampak se bo posvetila plezalnim ciljem brez občinstva.

UIAA_Domzale_3705_171202_UU
Najuspešnejša Slovenka na tekmi EP Domžale 2017 - Marija Jeglič na 7. mestu (foto Urban Urbanc)

Slovenci smo imeli v železu še dve tekmovalki: Sara Jaklič (AO PD Kranj) se je uvrstila na 10. (SHS pokal pa končala na 6. mestu) in Maja Šuštar (AO PD Domžale) na 12. mesto, hkrati pa postala zmagovalka slovensko-hrvaško-srbskega pokala. "Morda se tekma res ni izšla po pričakovanjih, je bila pa krasna šola, kajti če na ledni tekmi padeš na edinem oprimku, na katerem je treba zabijati s cepinom, potem si finala pač ne zaslužiš. Bila je dobra šola in imam vizijo, kako trenirati za naprej, tako da je bil poraz morda dobrodošel," je vtise strnila Kamničanka, ki je letos dominirala v odprtem balkanskem pokalu, kjer je pred Domžalami nanizala tri zmage. "Tekme slovensko-hrvaško-srbskega pokala so bile zelo dober uvod v sezono, veliko sem se naučila iz njih. Že naslednji teden gremo v Bratislavo na naslednjo tekmo evropskega pokala, kjer upam, da bom lahko popravila stvari, ki mi zdaj niso šle, v letu 2018 pa nadaljujem s tekmami svetovnega pokala," je še dodala Šuštarjeva.

UIAA_Domzale_4338_171202_UU
Najboljši v skupnem seštevku 5. odprtega slovensko-hrvaško-srbskega pokala: drugouvrščena Antonina Brdarić (SRB) in Mario Musolin (HRV), zmagovalca - Slovenca Jaka Hrast in Maja Šuštar ter tretjeuvrščena Katarina Manovski (SRB) in Marko Petrunić (HRV) (foto Urban Urbanc)

Moški finale je postregel kar s tremi vrhovi, zato je o zmagovalcu odločal čas. Zmage se je veselil Francoz Louna Ladevant, vodilni že po kvalifikacijah. "Imenitno tekmovanje je za nami. Pred prvo tekmo v sezoni nisem bil povsem prepričan o svoji formi, zato me je zmaga zares presenetila. Pri tem so mi pomagali glasni navijači, vzdušje je bilo res odlično," je bil navdušen francoski reprezentant, ki je ugnal srebrnega Švicarja
Lukasa Goetza in bronastega Rusa Nikolaja Primerova.

UIAA_Domzale_4163_171202_UU
Zmagovalec Louna Ladevant (FRA) urno proti vrhu finalne smeri (foto Urban Urbanc)

Najuspešnejši Slovenec Jaka Hrast (AO PD Domžale) je na 9. mestu pristal tik pod robom finala, od katerega ga je ločilo le 12 sekund, postal pa je zmagovalec slovensko-hrvaško-srbskega pokala. "Z drytoolingom se sicer ukvarjam že dve leti, tekmujem pa le dva meseca, tako da je bila ta tekma zame nekaj povsem novega. Malo je bilo pritiska in živčnosti, tako da sem izgubil tistih nekaj sekund, upam, da bo naslednjič bolje. Janez je pripravil perfektne smeri, glede na to, da je bila tekma tako za evropski kot slovensko-hrvaško-srbski pokal, ki je še na nekoliko nižji kakovostni ravni, vsekakor pa je treba trdo delati," je svoj nastop ocenil Hrast, ki bo nastopil tudi na naslednjih tekmah evropskega pokala. Slovenske barve so zastopali še Nace Grgorinič (AO PD Kranj), ki se je uvrstili na 21. mesto EP in 5. mesto SHS pokala, tik za njim, na 22. mesto, Edvin Nepužlan (AO PD Železničar), sicer četrti v SHS pokalu, Uroš Grilj (AO PD Ljubljana Matica) pa je bil 27. na tekmi EP in 14. v SHS pokalu.

UIAA_Domzale_4272_171202_UU
Srebrni Švicar Lukas Goetz, zlati Francoz Louna Ladevant in bronasti Rus Nikolaj Primerov (foto Urban Urbanc)
 
"Slovenija kot alpinistična država s tradicijo in odličnimi plezalci je idealno prizorišče za odlično organizirano tekmo. Zelo smo veseli, da je vse potekalo brez zapletov, najboljši pokazatelj velika uspeha novega evropskega pokala pa je, da je že na prvi tekmi več tekmovalcev, kot smo jih pričakovali. V Domžalah se je pokazalo, kako pomembno je sodelovanje in ekipni duh, tako da se lahko Švica, od koder prihajam, zgleduje po Sloveniji," je oceno podal delegat Mednarodnega združenja planinskih organizacij (UIAA) Thomas Kaehr. Pritrdil mu je tudi
Andrej Pečjak (AO PD Domžale in Komisija za gorske športe PZS), tehnični vodja tekme, kot mednarodni sodnik UIAA poznavalec tovrstnih tekmovanj: "Tekma evropskega pokala v Domžalah je po organizaciji zagotovo na ravni najboljših tekem svetovnega pokala. Težko bi imeli boljšo ekipo skoraj 40 prostovoljcev, ki so pomagali pri organizaciji, tekmovalci pa so nam s svojimi nastopi naredili dober spektakel. Navijači so bili 1A, v Sloveniji še na nobeni tekmi v lednem plezanju ni bilo toliko občinstva." Zadovoljen je bil tudi vodja tekme Matej Ogorevc, prav tako tekmovalna žirija: predsednik Nejc Šter ter sodnika v smereh Žiga Šter in Danijela Babović.

UIAA_Domzale_4489_171202_UU
Ekipa zadovoljnih organizatorjev iz Planinskega društva Domžale in Komisije za gorske športe PZS (foto Urban Urbanc)

Rezultati tekme evropskega pokala v lednem plezanju Domžale 2017
ženske - 15 tekmovalk (vir: ICEC Domžale)
moški - 30 tekmovalcev (vir: ICEC Domžale)
1. Angelika Rainer (ITA)
2. Marianne Van der Steen (NIZ)
3. Coralie Jary (FRA)
4. Barbara Zwerger (ITA)
5. Sina Goetz (ŠVI)
6. Olga Kosek (POL)
7. Marija Jeglič (SLO)
8. Cora Vogal (ŠVI)
...
10. Sara Jaklič (SLO)
12. Maja Šuštar (SLO)

1. Louna Ladevant (FRA)
2. Lukas Goetz (ŠVI)
3. Nikolaj Primerov (RUS)
4. Tristan Ladevant (FRA)
5. Dmitrij Maslov (RUS)
6. Dennis Van Hoek (NIZ)
7. Tapio Alhonsuo (FIN)
8. Ian Hanson (NOR)
9. Jaka Hrast (SLO)
...
21. Nace Grgorinič (SLO)
22. Edvin Nepužlan (SLO)
27. Uroš Grilj (SLO)

uiaa_domzale_drzavno_prvenstvo_foto_urban_urbanc
Najboljši v državnem pokalu lednega plezanja Slovenije: Edvin Nepužlan in Marija Jeglič na 2. mestu, zmagovalca Jaka Hrast in Maja Šuštar ter Sara Jaklič in Nace Grgorinič na 3. mestu (foto Urban Urbanc)

Skupni seštevek 5. odprtega slovensko-hrvaško-srbskega pokala v lednem plezanju
ženske - 9 tekmovalk
moški - 23 tekmovalcev
pokal narodov
1. Maja Šuštar (SLO) 365 točk
2. Antonina Brdarič (SRB) 291 točk
3. Katarina Manovski (SRB) 250 točk
4. Ivana Mijić (BIH) 110 točk
5. Marija Jeglič (SLO) 100 točk
6. Sara Jaklič (SLO) 80 točk
1. Jaka Hrast (SLO) 380 točk
2. Mario Musulin (HRV) 268 točk
3. Marko Petrunić (HRV) 265 točk
4. Edvin Nepužlan (SLO) 206 točk
5. Nace Grgorinič (SLO) 161 točk
...
11. Janez Svoljšak (SLO) 100 točk
14. Uroš Grilj (SLO) 40 točk
1. Srbija 1489 točk
2. Slovenija 1432 točki
3. Hrvaška 773 točk
4. Bosna in Hercegovina
    110 točk

FOTOGALERIJA >>> (foto Urban Urbanc in Urška Pavša): kvalifikacije ženske, kvalifikacije moški, finale ženske in moški.


Posnetek tekme si lahko ogledate v spodnjem videu spletnega portala Domžalec.si.


Manca Čujež

------------------------
Povezani novici:

Domžalski uvod v evropski pokal v lednem plezanju, Slovenci v boj za odličja
Marija Jeglič v finalu EP v lednem plezanju Domžale 2017

Medijske objave:
V Domžalah v ledeni steni najboljša Italijanka in Francoz (STA)
Plezanje v ledu (TV Slovenija)
Slovenci obetajo tudi v lednem plezanju (Dnevnik)
Domžale danes prizorišče prve tekme novega evropskega pokala v lednem plezanju (Domžalec.si)
Italijansko-francoska zmaga na EP Domžale 2017, Šuštarjeva in Hrast zmagovalca SHS pokala (Domžalec.si)
Evropski uvod lednih plezalcev (Gorenjski glas)
Najuspešnejši Slovenec bo postavljavec smeri (Delo)
Nova filozofija plezanja jo je v hipu prevzela (NeDelo)
Najboljši ledni plezalec na svetu nekoč pasel ovce (Slovenske novice)

Ledni plezalec Janez Svoljšak bo preskočil sezono svetovnega pokala (Loške novice)
Italijansko-francoska zmaga na EP Domžale 2017, Šuštarjeva in Hrast zmagovalca SHS pokala (Eko dežela)
V Domžalah italijansko-francoska zmaga (NaProstem.si)
V Domžalah najboljša Italijanka in Francoz (Friko.si)

Italijansko-francoska zmaga na EP Domžale 2017 (Hribi.net)
Italijansko-francoska zmaga na EP Domžale 2017 (
Si21.com)
V Domžalah najboljša italijansko-francoska zmaga, Šuštarjeva in Hrast zmagovalca SHS pokala (TA Morel)

Fotogalerija

 Urban Urbanc

Marija Jeglič

  Urban Urbanc1 / 9

Sara Jaklič

  Urban Urbanc2 / 9

Maja Šuštar

  Urban Urbanc3 / 9

Tekma evropskega pokala v Domžalah, na prvi umetni drytooling steni v Sloveniji

  Urban Urbanc4 / 9

Ogled kvalifikacijske smeri

  Urban Urbanc in Urška Pavša5 / 9

Edvin Nepužlan

  Urban Urbanc in Urška Pavša6 / 9

Jaka Hrast

  Urban Urbanc in Urška Pavša7 / 9

Nace Grgorinič

  Urban Urbanc in Urška Pavša8 / 9

Uroš Grilj

  Urban Urbanc in Urška Pavša9 / 9

 

Komentarji

Prikaži vse komentarje (0)
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Išči med

Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
ZADNJE NOVICE
 
Planinska zveza Slovenije
Ob železnici 30a, p. p. 214
SI-1001 Ljubljana

+ 386 (0)1 43 45 680
info@pzs.si
Aktualno
Novice
Dogodki, aktivnosti
Zadnje v forumu
Zadnji komentarji
Članarina
Spletna včlanitev
Prednosti članstva
Vrste članstva in cenik
Prijava nezgode
Planinstvo
Planinske koče
Planinske poti
Komisije in odbori
Planinska društva
Planinska kultura
Planinski vestnik
Slovenski planinski muzej
Planinska založba
Življenje pod Triglavom
Podpiram planinstvo
Dohodnina
SMS donacije
Sklad Okrešelj
Naši partnerji
O PZS
Osebna izkaznica
Kontakti / kje smo
Vodstvo
Strokovna služba
Prijava | Registracija | Piškotki (cookies) Splošni pogoji delovanja O avtorjih